PREVIEWS PICKS (MAY 2011): The “Blue” Pages

Πιθανότατα στο πλαίσιο κάποιας αυτοτιμωρίας που έκρινα πως θα έπρεπε να επιβάλλω στον εαυτό μου (δε μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς), προσφέρθηκα να ξεφυλλίσω τις μπλε σελίδες του PREVIEWS αναζητώντας τις πιο ενδιαφέρουσες (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) κυκλοφορίες που θα μας απασχολήσουν στους προσεχείς μήνες. Παίρνω, λοιπόν, τη σκυτάλη από την καταπληκτική συνεργάτιδα Βασιλεία Βαξεβάνη, οπλίζομαι με αιχμηρό χιούμορ και γερές δόσεις ειρωνείας και ξεκινάω την ξενάγηση μου στις επικείμενες κυκλοφορίες των επόμενων μηνών.

GHOST RIDER #1 (Marvel, pg.M2, $3.99)
Πόσα πρώτα τεύχη του GHOST RIDER μπορείτε να θυμηθείτε; Εγώ τουλάχιστον 4-5 (και δεν παρακολουθώ και τις mainstream κυκλοφορίες στενά). Ο φλεγόμενος σκελετός με το μοτοσακό και τα πέτσινα επιστρέφει για ένα ακόμα πρώτο τεύχος. Η δημιουργική ομάδα των Rob Williams και Matthew Clark δε μου λέει τίποτε, αν λέει κάτι σε εσάς ίσως να θέλετε να παραγγείλετε τον νέο ongoing τίτλο.

DISNEY – MUPPETS PRESENTS: MEET THE MUPPETS (Marvel, pg.M22, $5.99)
Αυτό εδώ είναι κατά την άποψη μου το καλύτερο comic που κυκλοφόρησε ή θα κυκλοφορήσει από τη Marvel τα τελευταία χρόνια. Δεν πρόκειται, βέβαια, για νέα έκδοση, αλλά για την comic μεταφορά του MUPPET SHOW από τον Roger Langridge που είχε πρωτοκυκλοφορήσει από τη Boom!. Τώρα που η Disney εξαγόρασε τη Marvel, τα δικαιώματα για την κυκλοφορία των comics αυτών ήρθαν στη Marvel, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή τη νέα έκδοση (για την οποία ο Langridge ενημερώθηκε μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο) πιθανότερα των καλύτερων τευχών του MUPPET SHOW στην εξαιρετική αυτή τιμή. Το τι συμβαίνει με τα τεύχη του MUPPET SHOW που είχε δημιουργήσει ο Lanridge, αλλά δεν είχαν προλάβει να εκδοθούν από τη Boom! είναι ελαφρώς διαφορετική ιστορία που μάλλον θα μας ταλαιπωρήσει για καιρό. Το συγκεκριμένο comic πάντως είναι τόσο καλό και σε τόσο καλή τιμή που είναι έγκλημα να μην το αποκτήσετε… (Παρεμπιπτόντως οι φίλοι του Langridge ή του THOR MIGHTY AVENGER που έχασαν το FCBD: CAPTAIN AMERICA/THOR μπορείτε να το βρείτε στο MARVEL SUPER STARS MAGAZINE#5 που υπάρχει στη σελίδα 42 του Marvel Previews… μην πείτε πως δε σας φροντίζω…)

CAPTAIN AMERICA #1 (Marvel, pg.M25, $3.99)
Να κάτι πρωτότυπο… Renumbering του Captain America αλλά και υπόσχεση της Marvel ότι το συγκεκριμένο τεύχος είναι τέλειο jumping-on point για όποιον ε;iδε την ταινία και έχει και τέσσερα δολάρια το μήνα να του περισσεύουν. Χμμμ… αυτό δεν ήταν το selling point και για το τεύχος 616.1 που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα; Mental note: “Να μην ξαναπαραπονεθώ ότι τα comics της Marvel δεν είναι φιλικά σε νέους αναγνώστες”.

AMAZING SPIDER-MAN #666 (Marvel, pg.M33, $3.99)
Χαμός στο Spider-verse. Εδώ ξεκινά η πιο σημαντική ιστορία της δεκαετίας για τον Spider-Man και έχει τίτλο SPIDER-ISLAND. Αυτή η ιστορία θα αλλάξει το status του ήρωα για πάντα… (πιθανότατα περισσότερο από ότι το άλλαξε το THE OTHER ή το GRIM HUNT). Δε μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε να διανοηθεί κάποιος να χάσει αυτό το τεύχος.
Καλά το φανταστήκατε ότι τα παραπάνω τα λέω ειρωνικά. Δυστυχώς δε διακρίνω τον ίδιο ειρωνικό τόνο και στο solicitation της Marvel.

DAREDEVIL #1 (Marvel, pg.M49, $3.99)
Σοκαριστικό… Απροσδόκητο…. Ακόμα ένα renumbering για την Marvel και μάλιστα για έναν τίτλο που δεν έχει και πολύ καιρό που είχε γυρίσει στην αρχική του αρίθμηση. Βέβαια το renumbering αιτιολογείται (γκουχ-ειρωνεία-γκουχ), υποθέτω, από την άφιξη ενός νέου creative team (το τελευταίο δεν τα πήγε και τόσο καλά). Οι Mark Waid και Paolo Rivera είναι δημιουργοί ικανοί για να πετύχουν κάτι καλύτερο…

BRILLIANT #1 (Marvel, pg.M71, $3.95)
Το να εμπιστεύεστε τυφλά τη διαίσθηση σας δεν είναι δείγμα σοφίας. Το να εμπιστευτείτε τη δική μου διαίσθηση δε θα σας το συνιστούσα σε καμιά περίπτωση. Έχοντας σα βάση αυτά, μπορώ να πω πως το BRILLIANT, η creator-owned σειρά των Bendis και Bagley μου φέρνει στο μυαλό, για κάποιο απροσδιόριστο λόγο, κακό comic του Millar. Την προηγούμενη φορά το ένστικτο μου έλεγε καλά λόγια για το CRIMSON και νομίζω έπεσε αρκετά μέσα… Λέτε να κάνω το δύο στα δύο;

Προσπερνάω (κάνοντας τα χαρακτηριστικά χαριτωμένα τσαλιμάκια μου) τις υπόλοιπες κυκλοφορίες της Marvel ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται X-τίτλοι,τους οποίους πλέον δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω – ποιοι είναι οι ongoing, ποια τα limited series και ποια τα world-changing events, αλλά και τα collected editions της Marvel με τα κλασικά reprints, καθώς και το πρώτο μέρος του COMPLETE BEN REILLY EPIC το οποίο έρχεται να συνοδέψει τα volumes του Clone Saga που (δε γίνεται) όλο και κάποιος θα αγόρασε. Καταλήγω, έτσι, στο κύριο μέρος του PREVIEWS και στα solicitations της Dark Horse όπου επικρατεί απρόσμενη ξεραΐλα.

DOLLHOUSE: EPITAPHS #1 (Dark Horse, pg.26, $3.50)
Άλλη μια τηλεοπτική σειρά που “ολοκληρώνει” τον κύκλο της στην τηλεόραση και που συνεχίζεται σαν comic. Ή αλλιώς, άλλη μια ακόμα προσπάθεια να εξαργυρωθεί η δημοτικότητα μιας τηλεοπτικής σειράς με ένα comic. Ή άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια της βιομηχανίας των comics να μαζέψει κανένα δολάριο (είδατε; Μπορώ να το κοιτάξω το θέμα από διάφορες οπτικές γωνίες). Εδώ η (όχι και τόσο πια) νέα σειρά του Joss Whedon, το DOLLHOUSE, συνεχίζεται με ένα limited series που γράφουν ο έτερος συγγραφέας της σειράς, αλλά και (ως συνήθως) κάποιοι από το ευρύτερο συγγενολόι του Whedon. Υποθέτω πως υπάρχουν άνθρωποι που τους ενδιαφέρει και το περιμένουν.

THE COMPLETE MAJOR BUMMER SUPER SPECTACULAR (Dark Horse, pg.54, $39.99)
Αυτό το πέρα-δώθε των τίτλων ανάμεσα σε εκδοτικές με έχει προβληματίσει κάπως (όχι, δεν το βρίσκω κατ’ανάγκη κακό ή δυσάρεστο, αλλά σίγουρα σημείο των καιρών). Η σειρά, λοιπόν, που πρωτοκυκλοφόρησε από την DC κυκλοφορεί τώρα συγκεντρωμένη (και τα 18 τεύχη) από τη Dark Horse. Δεν έχω ιδία άποψη για τον τίτλο, αλλά θυμάμαι με συμπάθεια την γραφή του Arcudi στο GEN13, την ίδια περίπου εποχή.

THE NEW TEEN TITANS: GAMES (DC Comics, pg.95, $24.99)
Ένα από τα σημαντικότερα creative teams στην ιστορία των αμερικάνικων comics επιστρέφει στον τίτλο στο οποίο δοξάστηκε. Δυο δημιουργοί θρύλοι, οι Marv Wolfman και George Perez επιστρέφουν στους ΤΕΕΝ ΤΙΤΑΝS, για να πουν μια ακόμα ιστορία της θρυλικής ομάδας, και fanboys που διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους περιμένουν πώς και πώς να ξαναγευτούν λίγο από το comicsομεγαλείο στο οποίο οι Wolfman και Perez μας έχουν συνηθήσει. Ο τίτλος είναι resolicited και οι προηγούμενες παραγγελίες έχουν ακυρωθεί, οπότε όσοι το είχαν παραγγείλει την πρώτη φορά θα πρέπει να το ξαναζητήσουν. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και στην περίπτωση που ξαναακυρωθεί η κυκλοφορία… Λέμε τώρα…

DC RETROACTIVE GREEN LANTERN- THE 70’S (DC Comics pg.99, $4.99)
Το νέο εκδοτικό event της DC είναι εμπνευσμένο από το παρελθόν (ή, όπως είχε πει κάποτε και κάποιος σοφότερος σαν απάντηση στο This is an imaginary story: Aren’t they all?) Αυτό τον μήνα, έξι τίτλοι της DC είναι γραμμένοι από δημιουργούς των 70s και προσπαθούν να ξαναζωντανέψουν το feeling των 70s στον εκάστοτε τίτλο. Αν ήταν να διαλέξω μια από αυτές τις ιστορίες, τότε αυτό μάλλον θα ήταν το GREEN LANTERN των Dennis O’ Neil και Mike Grell (λόγω Grell κυρίως). To event συνεχίζεται και τον επόμενο μήνα με αναβίωση των 80s (και με μεγάλο απόντα τον Mike W. Barr)

DC COMICS PRESENTS: BATMAN – GOTHAM NOIR#1 (DC Comics, pg.117, $7.99)
Αν κάτι με εκνευρίζει αφάνταστα στο γράψιμο του Brubaker είναι τα ατέλειωτα και αργόσυρτα plots που ανοίγει και που θέλουν αρκετά χρόνια να ολοκληρωθούν (βλέπε DAREDEVIL και CAPTAIN AMERICA). Αυτό δε θα είναι πρόβλημα στη συγκεκριμένη έκδοση που συγκεντρώνει μια Elsewords ιστορία που είχε κυκλοφορήσει πριν από μια δεκαετία από την ομάδα που αργότερα δημιούργησε τα CRIMINAL, INCOGNITO και SLEEPER, αλλά και ένα ξέμπαρκο τεύχος του DETECTIVE COMICS, όπου ο Batman συναντά την Catwoman.
Για περισσότερο Batman μπορείτε να δείτε και την επόμενη σελίδα του PREVIEWS, όπου το (αγαπημένο της Έλλης Μοκα και νούμερο 50 στο top 100 των 90’s για τους συντάκτες του Comicdom) MAD LOVE συγκεντρώνεται μαζί με άλλες συναφείς ιστορίες σε ένα trade.

Ξεραΐλα λοιπόν και στη DC που το μόνο ενδιαφέρον άλλο ενδιαφέρον πράγμα που βρήκα ήταν κάποια σχετικά οικονομικά Vertigo Crime softcovers. Οπλίζομαι με υπομονή και ξεκινώ για τις πιο αινιγματικές (ως προς το τι θα βρεις εκεί) μπλε σελίδες, αυτές της IDW και της Image.

WALTER SIMONSON’S THE MIGHTY THOR: ARTISTS’S EDITION (IDW Publishing, pg.147, $100.00)
Το έλεγα και λίγο νωρίτερα πως αυτό το πήγαινε-έλα τίτλων ανάμεσα σε εταιρείες αποτελεί σημείο των καιρών. Η IDW μας προσφέρει επτά τεύχη από το run του Simonson στο THOR, όπως ακριβώς τα έφτιαξε ο δημιουργός τους. Δηλαδή, ακριβείς ανατυπωσεις σε μεγάλες σελίδες του original artwork, έτσι ώστε να έχουμε αποτέλεσμα όσο το δυνατό πιο κοντά στις original σελίδες. Νομίζω πως θα συμφωνήσω με τους περισσότερους, λέγοντας ότι μοιάζει ακριβό και όμορφο.

FROM BLOOM COUNTY TO MARS: THE IMAGINATION OF BERKELEY BREATHED (IDW Publishing, pg.168, $20.00)
Αυτή εδώ η έκδοση δημιουργήθηκε σαν κατάλογος της έκθεσης-αφιέρωμα στον ταλαντούχο δημιουργό του BLOOM COUNTY τον Berkeley Breathed, που έλαβε χώρα στο Cartoon Art Museum του San Francisco (υπεύθυνος για την οποία ήταν ο καλεσμένος στο πρόσφατο Comicdom Con Andrew Farago). Αν δεν ήσαστε στο San Francisco για να δείτε την έκθεση και να αποκτήσετε τον κατάλογο, έχετε την ευκαιρία να το κάνετε μέσω της IDW.

THE RED WING #1 (Image Comics, pg.172, $3.50)
Και τώρα το κουίζ της ημέρας. Πόσους τίτλους γράφει ο Hickman τον μήνα; Την απάντηση δεν τη γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι πως ξεκινά έναν ακόμα στην Image, με τίτλο THE RED WING και με συνεργάτη τον Nick Pitarra. Δεν τον γνώριζα τον καλλιτέχνη, αλλά το preview μοιάζει ενδιαφέρον.

AVENGELYNE #1 (Image Comics pg.176, $2.99)
Χα! Blast from the past! Υπήρξε μια εποχή που τα bad girls ηταν το big thing στα comics και που το PREVIEWS έσφυζε από ζουμερά ζωγραφισμένα κοριτσόπουλα ελαφρώς ενδεδυμένα με λάτεξ και με δερμάτινα και με ένα αόριστα θρησκευτικό-gothic δαιμονικό αέρα. Αυτός εδώ ο “έκπτωτος άγγελος” που κυνηγά δαίμονες και ψυχοπαθείς δολοφόνους ήταν (και είναι) γραμμένος από τον Rob Liefeld. Η νέα εκδοχή του χαρακτήρα είναι σαφώς πιο cartoony από τις προηγούμενες εκδοχές που γνωρίζω, αλλά δε θα στοιχημάτιζα για το ότι θα βρίσκεται πάνω από το κατώφλι που κάνει ένα comic διαβάσιμο (readable).

TWISTED SAVAGE DRAGON FUNNIES TP (Image Comics, pg.190, $18.99)
Όλο εκπλήξεις είναι η Image. Το solicitation μιλά για μια συλλογή που στέκεται δίπλα στα STRANGE TALES και BIZARRO COMICS της Marvel και της DC αντίστοιχα. Υπερφιλόδοξο; Ίσως. Ακόμα και αν αυτό που εννοείται είναι η συμμετοχή πολλών πολύ σημαντικών ανεξάρτητων δημιουργών σε μια ανθολογία που τελικά καταλήγει μάλλον κατώτερη των προσδοκιών που η συγκέντρωση των ονομάτων αυτών δημιούργησε. Πάντως η παρουσία δημιουργών όπως οι Dean Haspiel (THE QUITTER), Jim Rugg (AFRODISIAC), Tom Neely (THE BLOT), Michel Fiffe (BRAWL), Zack Soto (SECRET VOICE), Simon Fraser (NIKOLAI DANTE), Brandon Graham (KING CITY) σίγουρα μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον.

Και κάπως έτσι σας αφήνω για να στείλω την παραγγελία μου. Τη σκυτάλη αφήνω στον Ανδρέα Μιχαηλίδη που θα κάνει τις mangοεπιλογές.