DMP Brings You More e

Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι συχνά-πυκνά επανέρχομαι στο θέμα του ψηφιακού comic. Μπορεί να μη βρίσκω πάντα ευφάνταστους και πρωτότυπους τίτλους, όπως το “Φοβού Το iPad Και Comics Φέρον“, αλλά σας διαβεβαιώ ότι το θέμα αυτό με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Πέρα από το άμεσο επαγγελματικό ενδιαφέρον, όπως όλοι πιστεύω που εργάζονται για κάποια εκδοτική εταιρία, είναι κάτι που με έχει απασχολήσει, εδώ και πολλά χρόνια. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με υπολογιστές, έχουμε διαβάσει άρθρα επί άρθρων για το “τέλος του χαρτιού”. Το θέμα αυτό αναζωπυρώνεται κάθε φορά που κυκλοφορεί κάποιο καινούριο γκατζετάκι, το οποίο υπόσχεται ότι είναι το καλύτερο e-reader που είχαμε ποτέ. Αυτό, πάντως, που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς, είναι ότι όσο περνάει ο καιρός, ολοένα και περισσότερες εταιρίες μπαίνουν στον e-χορό, προσφέροντας υπηρεσίες και λύσεις για όλα τα γούστα.

Η DMP (Digital Manga Publishing) νομίζω σας είναι γνωστή. Όσοι από εσάς διαβάζετε yaoi, θα χαμογελάσετε, γιατί σίγουρα θα έχετε διαβάσει κάτι της DMP, ενώ οι υπόλοιποι, θα αναγνωρίσατε το λογότυπο από τους τόμους του BERSERK ή του TRIGUN. Αυτό που, ίσως, δεν ξέρετε, είναι ότι η DMP είναι μία από τις πιο δραστήριες εταιρίες στον χώρο. Εκτός από τα διάφορα imprints για τις εκδοτικές της δραστηριότητες, η DMP δραστηριοποιείται επίσης στο χώρο της μόδας (ειδικότερα στο Lolita Fashion), με την αδερφή εταιρία Dream Shoppe, αλλά και (κρατηθείτε) στον ταξιδιωτικό τομέα! Θυμάστε το POP JAPAN TRAVEL ESSENTIAL OTAKU GUIDE; Ε, λοιπόν, η εταιρεία Pop Japan Travel είναι θυγατρική της DMP. Είπατε κάτι;

Σαφέστατα, λοιπόν, περιμένει κανείς ότι εκείνο το “Digital” στο “Digital Manga Publishing” δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ήδη, είπαμε ότι η DMP έχει sites από τα οποία διαθέτει τις εκδόσεις της, όπως το Yaoi Club και το Akadot, αλλά αυτό δεν είναι και πολύ digital, έτσι δεν είναι; Δεν ξέρω πόσοι από εσάς γνωρίζετε το eManga, αλλά ναι, και αυτό είναι της DMP. Το eManga είναι ένα site, στο οποίο μπορείς να ξοδέψεις πόντους και να νοικιάσεις manga, τα οποία διαβάζεις από τον υπολογιστή σου. Αν, δε, νοικιάσεις το ίδιο manga και δεύτερη φορά, μπορείς μετά να το διαβάσεις όσες φορές θέλεις, χωρίς να ξαναπληρώσεις. Ναι, ακούγεται σαν κι εκείνα τα άλλα που πάτε και διαβάζετε manga on line, με τη διαφορά ότι εδώ πληρώνεις. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, λοιπόν, γιατί να θέλει κάποιος να το κάνει αυτό, σας έχω δυο λόγους: Πρώτον, δεν μιλάμε για scans. Δεύτερον μπορεί να υπάρχει κόσμος εκεί έξω, που ενώ του αρέσει και διαβάζει ένα συγκεκριμένο είδος, δεν θα ήθελε να εχμ… έχει τα συγκεκριμένα manga στα ράφια του. Ναι, ναι, ξέρω…

Δεν πιστεύω να περίμενε κανείς ότι η DMP θα αρκούταν μόνο στο eManga, έτσι δεν είναι; Φυσικά και όχι. Από πολύ νωρίς, η DMP φρόντισε ώστε τα manga της να βρίσκονται στο Kindle Store, αλλά και στο αντίστοιχο e-βιβλιοπωλείo της αλυσίδας Barnes & Noble, το Nook. Σχετικά πρόσφατα, μάλλον ως αντίδραση για τις λογοκριτικές πρακτικές της Amazon, ξεκίνησε συνεργασία με το Kobo, ένα εναλλακτικό e-bookstore, το οποίο ευαγγελίζεται ότι είναι το αντίπαλο δέος του Kindle Store.

Πέρα από το επιμορφωτικό της όλης ιστορίας, γιατί πάω στοίχημα ότι δεν τα ξέρατε όλα αυτά για την DMP, υπάρχει κάτι ακόμη που σίγουρα θα ενδιαφέρει κάποιους από εσάς: Όπως θα θυμάστε, στο αφιέρωμα που είχα κάνει για την αυτοέκδοση, είχα αναφερθεί και στο e-publishing. Ε, λοιπόν, πλέον έχετε ακόμη μία διέξοδο για τις εκδοτικές σας ανάγκες. Εάν έχετε κάποια (ολοκληρωμένη) δουλειά, μπορείτε να τη στείλετε στην DMP και αν εγκριθεί, θα διατίθεται προς ενοικίαση στο eManga. Δυστυχώς, δεν γνωρίζω να σας πω πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εγκρίνουν κάτι, αλλά μια προσπάθεια δεν πάει ποτέ χαμένη. Για να προλάβω, όμως, μερικές ερωτήσεις, πρώτον μιλάμε μόνο για manga και δεύτερον μιλάμε για πρωτότυπες δουλειές που δεν παραβιάζουν κανένα νόμο για πνευματικά δικαιώματα. Μπορεί το doujinshi σας να είναι ότι πιο γαμάτο έχει δει αυτός ο κόσμος, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα τους κάνει.