L’ASSASSIN ROYAL TOME 1 – LE BATARD

Writer: Robin Hobb
Adaptation: Jean-Charles Gaudin
Artist: Laurent Sieurac
Colorist: Fabien Alquier
Cover: Fifier Graffet
Soléil

Δύο (ή είναι τρεις; – έχω χάσει το μέτρημα) εβδομάδες απουσίας και ελάχιστης comicsικής ενασχόλησης… Είναι φοβερό πώς όλα έχουν την τάση να πέφτουν στο κεφάλι μου τη χειρότερη δυνατή εποχή (μισώ τη ζέστη, ακόμη περισσότερο την υγρασία και το πράγμα δεν δείχνει προοπτική βελτίωσης). Εντωμεταξύ, νοιώθω και λίγο περίεργη (ίσως “ανούσια” είναι σωστότερη λέξη) την ανάγνωση και συγγραφή περί comics, σε μια συγκυρία που εμφανίζεται μάλλον αμφίβολη η συνέχιση αυτού του μάλλον ακριβού χόμπι. Διότι, κακά τα ψέματα, με εξαίρεση αυτούς που εργάζονται στα comics (τουλάχιστον στην Ελλάδα, όπως γελοιογραφεί συχνά ο Μαραγκός στο ΚΡΑΚ!), για τους υπόλοιπους έχουν τη διττή (και υπό τις σημερινές συνθήκες, διόλου κολακευτική) ιδιότητα του προαναφερθέντος, καθώς και του είδους πολυτελείας.

Τέλος πάντων, όμως, δεν είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την κακόγουστη φάρσα που λέγεται “Ελλάδα του σήμερα”. Σήμερα θα πούμε πέντε πράγματα για το μόνο ανάγνωσμα που έσωσε να περάσει από τα χέρια μου τις τελευταίες αυτές εβδομάδες, ήτοι ο πρώτος τόμος από τη μεταφορά του ASSASSIN’S APPRENTICE, της Robin Hobb, σε comic. Βεβαίως, είναι κάτι το οποίο είχα αναφέρει και παλιότερα, αλλά μετά από τόσο καιρό, βρήκα επιτέλους τον χρόνο να το διαβάσω.

Ο τόμος καλύπτει τα γεγονότα από την παράδοση του Fitz, μπάσταρδου γιου του Πρίγκιπα Chivalry, στον Burrich, μέχρι την πρώτη επιδρομή των Red Ships στην Forge. Στο διάστημα αυτό, ο Fitz θα μάθει τι σημαίνει να είσαι βασιλικός μπάσταρδος, τόσο κοινωνικά, όσο και πολιτικά, θα διδαχτεί από τον μυστηριώδη Chade την τέχνη του εκτελεστή στην υπηρεσία του Βασιλιά και θα ανακαλύψει την παράξενη ικανότητά του να μιλά με τις ψυχές των ζώων και να μπαίνει στα σώματά τους, το περίφημο και επίφοβο Wit. Θα γνωρίσει, επίσης, την Molly την κηροποιό, η οποία μέλλεται να γίνει η πρώτη του μεγάλη αγάπη και τον παράξενο γελωτοποιό του Βασιλιά Shrewd, μετα την παράξενη εμφάνιση και τα κρυπτικά μηνύματα.

Είναι εντυπωσιακό το ότι επέλεξαν να περιλάβουν στον πρώτο τόμο μιας αναγκαστικά εκτεταμένης σειράς, αυτά μόνο τα γεγονότα, καθότι δεν παρέχουν παρά το υπόβαθρο για τη μετέπειτα εξέλιξη της πλοκής, που εκτυλίσσεται στους επόμενους δύο. Ωστόσο, ελλείψει έντονου δραματικού αντίκτυπου, ο Laurent Sieurac δράττεται της ευκαιρίας για να απεικονίσει, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λεπτομέρεια, τις φορεσιές, τις τοποθεσίες και τη μεταβαλλόμενη μορφή των χαρακτήρων, με το πέρασμα του χρόνου, βάζοντας τα θεμέλια για την παραπέρα εξιστόρηση.

Ο τόμος κλείνει καθώς βλέπουμε για πρώτη φορά τι σημαίνει η απειλή των Red Raiders ότι θα “επιστρέψουν τους ομήρους”, αν δεν πληρωθούν τα αντίστοιχα λύτρα. Τους επιστρέφουν ως όντα άψυχα, κενά συμπόνιας και ανθρωπιάς, με μοναδική τους επιθυμία να λεηλατούν. Ο λαός των Six Duchies βρίσκεται, λοιπόν, μπροστά στο εξής δίλημμα: να γίνουν θύματα βίας και λεηλασίας, ή να σφαγιάσουν τους ίδιους τους συνανθρώπους τους.

Το μόνο μειονέκτημα, φυσικά, είναι ότι ο τόμος είναι στα Γαλλικά και μάλλον δεν ενδέχεται να μεταφραστεί στα Αγγλικά, πόσο μάλλον στα Ελληνικά.

Υ.Γ.: Και πάνω που πάω να το ποστάρω, βλέπω αυτή την είδηση στη νέα στήλη του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου. Δεν ξέρω ποια θα είναι, τελικά, η μοίρα της σειράς, πάντως έχει κυκλοφορήσει μέχρι και ο 4ος τόμος, ο οποίος αφορά γεγονότα που εξιστορούνται αποκλειστικά στο δεύτερο βιβλίο, ROYAL ASSASSIN (μην σας μπερδεύουν τα γαλλικά ονόματα – ο εκδότης, προφανώς, επέλεξε σαν τίτλο σειράς το ASSASSIN ROYAL, ονομάζοντας κάθε επιμέρους τόμο με βάση το κεντρικό του θέμα).