Comics Ιn Τhe Summer

Καλοκαιράκι! Το όμορφο, γλυκό καλοκαιράκι. Διακοπές, χαλάρωση, παραλία, κυματάκι κτλ. κτλ.. Ξέρω, ξέρω, όλα γύρω μας βυθίζονται αργά και σταθερά, όλοι είναι σε μια ατέρμονη μιζέρια ή άγχος ή οργή. Αλλά στην Ελλάδα υπάρχει ένα πρόβλημα: το καλοκαίρι. Το ελληνικό καλοκαίρι. Το ελληνικό καλοκαίρι που ο ήλιος καίει και κάνει τα πάντα να μοιάζουν ρευστά σα καουμπόικη ταινία. Προσωπικά μου αρέσει πολύ να διαβάζω το καλοκαιράκι. Να αράζω στην παραλία, να ακούω τη θάλασσα και να ξεχνιέμαι διαβάζοντας. Και εδώ αρχίζει το πρόβλημά μου. Τα comics δεν είναι ακριβώς ανάγνωσμα παραλίας. Δε συζητώ καν να πάρεις τα τεύχη μαζί σου μέσα στην τσάντα με τη πετσέτα και τα αντηλιακά. Αλλά ακόμα και τα trades… δε λειτουργεί καλά. Είναι, λοιπόν, η ανάγνωση comics χειμερινό σπορ;

Πάντως, υπάρχουν comics που έχω διαβάσει στην παραλία και έχουν μέσα λίγη άμμο (πόσο μου αρέσει να πιάνω βιβλία καιρό μετά και να πέφτει λίγη άμμος από μέσα). Θα τα μοιραστώ μαζί σας και θα κάνω και κάποιες προβλέψεις για το ποιά άλλα θα μπορούσαν να βρουν μια θέση στην ψάθα σας, αλλά και στο τραπεζάκι στο δωμάτιό σας.

Καλοκαιράκι διάβαζα σα παιδί πάντα μα πάντα ASTERIX και TIN TIN. Όχι στην παραλία, θα ήταν εγκληματικό ένα μικρό παιδί, αντί να πλατσουρίζει, να διαβάζει. Αλλά εκείνα τα ατελείωτα μεσημέρια υποχρεωτικής σιέστας, ευχαριστώ τον Asterix, τον Ovelix, τον Tin Tin, τον Isnogood για την παρέα. Έχουν κάτι το οικείο, το γλυκό και είναι – ας το πούμε – ελαφρό ανάγνωσμα. Από τότε, πολλά είναι τα comics που έπαιρνα μαζί μου στις διακοπές για παρέα στο σπίτι. Αλλά η παραλία… Η παραλία είναι ένα άλλο κεφάλαιο.

Το πρώτο comic που πήρα μαζί μου στην παραλία ήταν το PERSEPOLIS. Μμ, όχι πολύ καλή ιδέα. Βαρύ για παραλία, σε προβληματίζει, δε σε χαλαρώνει. Το ίδιο λάθος έκανα και με το FROM HELL. Βασικά ήταν ακόμη μεγαλύτερο λάθος! Στην παραλία έχω διαβάσει και LOVE & ROCKETS αλλά ήταν έτσι και έτσι. Στο σπίτι τα ευχαριστήθηκα καλύτερα. Και τότε πήρα μια χρονιά το BONE. Εδώ μάλιστα. Αρκετά μεγάλο, απίθανο, ευχάριστο, περιπετειώδες. Γλυκύτατο για παραλία θα είναι και τo WONDERFUL WIZARD OF OZ των Skottie Young και Eric Shanower.

Πάντως, όσο και να το ψάχνω, θεωρώ ότι τα comics δεν είναι για παραλία. Για χαλαρό διάβασμα στο μπαλκόνι είναι μια χαρά. Αλλά για παραλία. Μπα… Θα κρατήσω το βιβλιαράκι μου χωρίς τις εικονίτσες!