TELLING TALES

Artists: Various
Sweatdrop Studios

H απίθανη, φανταστική, ασυγκράτητη Sonia Leong μου χάρισε το βιβλίο αυτό στο Comicdom Con Athens 2011. Μάλιστα η αφιέρωση της ήταν “Maybe the best man is Wolfman”. Όσοι παρακολουθήσατε το panel όπου εξήγησε τις προτιμήσεις μου στους άνδρες θα καταλάβατε το αστείο. Μέχρι τώρα, μιας και το είχα βάλει με τα λοιπά memorabilia του Con, το είχα παραμελήσει αλλά το έπιασα πρόσφατα στα χέρια μου. Ας το χαζέψουμε, λοιπόν.

Πρόκειται για μια συλλογή από γνωστά παραδοσιακά – και μη – παραμύθια που αναλαμβάνουν διάφοροι καλλιτέχνες να αποδώσουν. Πολύ επίπονη εργασία, πιστέψτε με, μιας και οι ιστορίες είναι χιλιοειπωμένες και πολύ γνωστές.

ALENUSHKA AND IVANUSHKA(Svetllana Chmakova)
Πολύ γνωστό ρώσικο παραμύθι που υπάρχει σε όλες τις παραδόσεις. Συνήθως, στις εκδοχές που ξέρω εγώ, το τέλος είναι τραγικό, με όλη τη σημασία της λέξης. Εδώ, όμως, η δημιουργός τα έκανε αλλιώς τα πράγματα. Πραγματικά, το βρήκα κακή προσαρμογή με όχι τίποτε συνταρακτικό στο storytelling του.

THE THREE SISTERS AND THEIR GLASS HEARTS (Emma Vieceli)
Αυτό το παραμύθι δε το είχα ξανακούσει και υποψιάζομαι ότι είναι από το κεφάλι της δημιουργού, αν και λέει ότι βασίζεται σε ρώσικο θρύλο. Οι υποψίες μου βασίζονται κυρίως στο ότι ναι μεν αναφέρεται σε τρεις αδερφές, αλλά πουθενά δε βλέπουμε να γίνεται τίποτε με την τρίτη. Μπορεί να μην την έπαιρνε ο χώρος, να μην της άρεσε, βρε αδερφέ, η τελευταία πριγκίπισσα. Όμως, προσωπικά, είναι απαράδεκτο ατόπημα. Κόλλημα έτσι; Το σχέδιο χαριτωμένο.

THE MOUSE, THE BIRD AND THE SAUSAGE (Joanna Zhou)
Πολύ αγαπημένο παιδικό, αν και έχει κακό τέλος. Εδώ η προσαρμογή είναι ενδιαφέρουσα μιας και έχουν μπει στοιχεία σύγχρονα και αστειάκια πολύ έξυπνα. Το βρήκα από τις καλές προσπάθειες της συλλογής.

MOROZ IVANOVICH (Irina Richards)
Είμαι προκατειλημμένη. Δε μπορώ τα παραμύθια με το μήνυμα, με το ηθικό δίδαγμα. Δεν τα μπορώ! Η καλή αδερφή που κάνει τις δουλειές στο σπίτι και η τεμπέλα. Και μαντέψτε! Η καλή νοικοκυρούλα ανταμείβεται και η τεμπέλα τιμωρείται. Δε πάτε να …..(λογοκρισία).

THE PRINCE AND THE PAUPER (Rebecca Burgess)
Η πολύ γνωστή ιστορία του Mark Twain. Του πολυαγαπημένου μου Mark Twain να τονίσω. Μια πολύ ωραία ιστορία, ειπωμένη όλη με αφήγηση, χωρίς διαλόγους και με ωραίες παράλληλες εικόνες. Όμορφο σχέδιο, εντελώς ευρωπαϊκό αν μπορώ να παρατηρήσω. Πολύ καλό.

LΙTTLE RED RIDING HOOD (Marubelle Sinclaire)
Πραγματικά, ποτέ δε θα έπιανα αυτή την ιστορία. Ποτέ! Είναι μια πολύ πολύ ειδική κατηγορία ιστοριών. Χιλιοειπωμένη, χιλιοστραπατσαρισμένη. Και εδώ ξαναμαναστραπατσάρεται (φανταστική λέξη σιδηρόδρομος;). Κακό χιούμορ, αναμενόμενες αηδίες.

THE SNOW QUEEN (Sonia Leong)
Το μαύρο παραμύθι του Andersen (δεν είχε και πολλά φωτεινά εδώ που τα λέμε) από την καλεσμένη μας στο Comicdom Con Athens 2011. Πολύ όμορφο, Το σχέδιο είναι μακράν το καλύτερο της συλλογής και το storytelling της καλοδουλεμένο, παρόλο που η ιστορία είναι τεράστια.

THE THREE FEATHERS (Faye Yong, Fehed Said, Nana Li)
Από τις αγαπημένες μου ιστορίες από μαγικά παραμύθια. Και εδώ είναι πολύ όμορφα ειπωμένη, διατηρώντας έναν χαριτωμένο manga χαρακτήρα. Χαριτωμένη, γλυκιά και με κολπάκια στην αφήγηση που προσομοιάζουν στην προφορική τέχνη της αφήγησης.

Να πω την αμαρτία μου αν δε μου το χάριζε η Sonia δε νομίζω ότι θα έπαιρνα χαμπάρι αυτή τη συλλογή. Όμως, την ευχαριστώ για το δώρο αυτό. Είναι πάντα εξαιρετικό να έρχεσαι σε επαφή με αυτού του είδους τις δουλειές.