Comicdom @ Amsterdam pt.2 : Henk & Lambiek

Αν με ρωτούσε κανείς τι είναι αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο από οτιδήποτε στο Άμστερνταμ, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να απαντήσω. Σίγουρα, το γεγονός ότι οι άνθρωποι έφτιαξαν ένα τεχνητό νησί, το οποίο έχει δεν έχει πλάτος 100 μέτρα, ενώ για να πας από τη μια άκρη στην άλλη δεν θες πάνω από πέντε λεπτά και ακόμη και εκεί επέλεξαν να φτιάξουν ένα μικρό πάρκο, πρέπει να μας λέει πολλά, έτσι δεν είναι; Ναι, εν τέλει θα κρατήσω αυτό και θα το λέω όποτε κάποιος με ρωτάει. Βλέπετε, το Άμστερνταμ είναι μικρή πόλη, με μόλις 720.000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι όσο περνάει ο καιρός, οι πιθανοί χώροι δόμησης μειώνονται τραγικά και παρ’ όλα αυτά (σε αντίθεση με έναν άλλο λαό που γνωρίζω), εξακολουθούν και κρατούν το επίπεδο ζωής τους.

Το δικαίωμα του κατοίκου να έχει ένα μέρος να πάει το παιδί του ή το σκύλο του, ένα κανάλι να πνίξει την πεθερά του, είναι κάτι που δεν διαπραγματεύεται. Ρωτήστε ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια γειτονιά όπως η Κυψέλη, να σας πει που πάει και παίζει τα απογεύματα. Το κοντινότερο που φτάσαμε ποτέ σε κάτι τέτοιο, ήταν μια χρονιά που έβρεχε πολύ και θυμάμαι ότι η παραλιακή είχε γίνει σαν κανάλι από τις πλυμμήρες. Δεν πειράζει, όμως, γιατί εμείς εδώ έχουμε ήλιο και φραπέ, ενώ οι κουτόφραγκοι πίνουν λάτε και τσάι μέντας.

Σταματάω εδώ την γκρίνια, διότι πολύ φοβάμαι ότι αν δεν το κάνω τώρα δεν θα το κάνω ποτέ και θα φτάσω κάπου 1.000 λέξεις πιο κάτω να σας πω: “Αυτό ήταν, δεν έχει άλλο, πηγαίνετε να ξαναδιαβάσετε το πρώτο μέρος“.

Το επόμενο κατάστημα που επισκέφθηκα ήταν το Henk.

Το Henk βρίσκεται στο Nieuwmarkt, σχετικά κοντά στον Κεντρικό Σταθμό. Στο Nieuwmarkt, έχει μια ωραία υπαίθρια αγορά, επομένως μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα σας προς τα εκεί (ή να απασχολήσετε την υπόλοιπη παρέα σας, που δεν ενδιαφέρεται για comics). Οι πιο πονηρούληδες, θα βρεθούν προς το Nieuwmarkt, πηγαίνοντας (ή επιστρέφοντας) από το Cannabis Museum. Το Henk είναι ακριβώς αυτό που περιμένει κανείς όταν μπαίνει σε ένα μαγαζί με comics. Ράφια με trade paperbacks, ξεχωριστό section για manga, βιτρίνες με merchandise και το γνωστό, στο εξωτερικό τουλάχιστον, κουτί με τις προσφορές.

Η ποικιλία που θα βρείτε εκεί είναι αρκούντως συμπαθητική. Θα επιθυμούσα, ίσως, λίγο περισσότερα manga, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρείτε κάτι που να σας ενδιαφέρει, μιλώντας πάντα για πιο καινούριους τίτλους. Οι τιμές που θα συναντήσετε κυμαίνονται στα ίδια, αν όχι κομματάκι πιο τσιμπημένες, σε σχέση με την Ελλάδα, οπότε θα πρότεινα να μην αναλώσετε το budget που έχετε για τα ψώνια σας σε πράγματα που μπορείτε εύκολα να βρείτε και εδώ. Αντίθετα, θα σας πρότεινα να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στο merchandise που διαθέτει.

Επόμενος σταθμός, ήταν το Lambiek.

Πρόκειται για το παλαιότερο κατάστημα comics της Ευρώπης. Άνοιξε το 1968 και από τότε, όπως γράφει και στο site του, βρίσκεται στην οδό Kerkstraat, στο νούμερο 132, σχεδόν στο κέντρο του Άμστερνταμ. Σε περίπτωση που επισκεφθείτε το Rijksmuseum, το Lambiek δεν είναι ιδιαίτερα μακριά για περπάτημα. Διαφορετικά, ρίξτε μια ματιά στη σελίδα του, έχει πολύ κατατοπιστικές οδηγίες για το πώς να πάτε εκεί με συγκοινωνία. Ανεξαρτήτως, αφιερώστε λίγο χρόνο στο site, καθώς είναι υπέροχο.

Μπαίνοντας στο Lambiek, έχεις μια αίσθηση ότι κάτι πολύ σημαντικό γινόταν εκεί κάποτε. Με κίνδυνο να πέσουν να με φάνε, αυτό που αισθάνθηκα εγώ εκεί μέσα, ήταν σα να είχα μόλις χάσει το πιο γαμάτο πάρτυ που μπορεί να έγινε ποτέ. Το ίδιο το μαγαζί είναι χαοτικό. Ράφια και στοίβες παντού, με απίστευτα πράγματα, που θέλεις δυο ζωές για να τα δεις με την ησυχία σου. Ειδικά αν εταιρίες σαν την Fantagraphics βρίσκονται πάντα στην κορυφή της λίστας σας, νομίζω ότι το Lambiek είναι το κατάστημα που θα θέλατε να πηγαίνετε κάθε μέρα.

Αυτό που, φαντάζομαι, αξίζει περισσότερο, είναι να πετύχετε κάποια έκθεση, ή κάποιο άλλο event. Όταν είναι να προγραμματίσετε το ταξίδι σας, κοιτάξτε πρώτα μήπως έχει κάτι εκείνες τις μέρες.

Θα κλείσω αυτό το post με μια μουσική πρόταση από τον υπάλληλο που δούλευε στο Henk. Το συγκρότημα λέγεται Powerglove και “ειδικεύεται” σε διασκευές από βιντεοπαιχνίδια και άλλα geeky θέματα.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=trGkPerU3-k[/youtube]