Ας Μυήσουμε Τα Παιδιά Στο Μαγικό Κόσμο Των Comics

Ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο των comics θα πραγματοποιήσουν οι μικροί μας φίλοι, από 16 έως 27 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στα βασικά συστατικά της ξεχωριστής αυτής Τέχνης, μέσα από μια σειρά δράσεων και δημιουργικών εργαστηρίων της ομάδας Comicdom.  Το κοινό θα δει πώς δημιουργήθηκε το BONE, ένα πιο τα πιο πολυβραβευμένα και δημοφιλή comics παγκοσμίως, μέσα από το ντοκιμαντέρ  THE CATOONIST και θα παρακολουθήσει τα εργαστήρια ζωντανής δημιουργίας comics, όπου μια αφηγήτρια και ένας δημιουργός comics φτιάχνουν μπροστά στους θεατές ένα comic εμπνευσμένο από τα τρομερά ταξίδια του Σεβάχ του Θαλασσινού.

Μέσα από τις δράσεις αυτές, αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο τα comics μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας στις σχολικές αίθουσες, αλλά και έξω από αυτές.

Σημειώνουμε ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων στα εργαστήρια είναι περιορισμένος (20) και θα  τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνείτε στο  6944718514 (Comicdom).

Η μύηση των παιδιών στα μυστικά της 9ης Τέχνης πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, Η πόλη ανοίγεται στα παιδιά, με περιεχόμενο τη σχέση Παιδί – Πόλη – Τέχνη, η παρουσίαση των οποίων  θα γίνει την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 12.00 στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 50).

Διάρκεια: 16 – 27 Σεπτεμβρίου 2011

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων- Αίθουσα “Γύζης”:
Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 21 601, στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο                                       


Πρόγραμμα εργαστηρίων/δράσεων- περιγραφή

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου

Ώρα: 19.00

Αίθουσα “Γύζης”, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Προβολή ντοκιμαντέρ: THE CARTOONIST: JEFF SMITH, BONE AND THE CHANGING FACE OF COMICS

Σύντομη περιγραφή:

Στο διάρκειας 76 λεπτών ντοκιμαντέρ, το comic BONE, έργο ζωής του Jeff Smith, μπαίνει στο μικροσκόπιο σημαντικών συναδέλφων του δημιουργών comics, όπως μεταξύ άλλων ο Terry Moore, ο Paul Pope και ο Harvey Pekar.

Διάρκεια: 76′

Σχετικός σύνδεσμος: http://www.thecartoonistmovie.com

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=RDtetkEnYMA

 

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου

Ώρα: 11.00-12.00

Αίθουσα “Γύζης”, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Ομιλία: Στο σχολείο με τα comics!

Συντελεστές: Λήδα Τσενέ, Επικοινωνιολόγος, PhD

Σύντομη περιγραφή:

“Θέλουμε τα παιδιά να είναι ικανά να κυνηγούν ανεξάρτητη γνώση πάνω σε οποιαδήποτε θεματολογία και τομέα, άσχετα αν αυτά παρέχονται στο σχολικό περιβάλλον ή όχι. Θέλουμε να τους μεταδώσουμε ενθουσιασμό για τη γνώση”, δηλώνει εκπαιδευτικός στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα Enquiring Minds. “Έμαθα ανάγνωση πριν πάω σχολείο, γιατί ήθελα να διαβάζω μόνος μου τα comic strips στις εφημερίδες και να  μαθαίνω τι γίνεται παρακάτω, χωρίς να χρειάζεται να περιμένω τον πατέρα μου να μου διαβάσει τη συνέχεια”, δηλώνει ο Jeff Smith, δημιουργός του δημοφιλούς comic BONE. Η ένταξη των comics στην εκπαιδευτική ή καλύτερα στη μαθησιακή διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση: στην ανάπτυξη και καλλιέργεια ερεθισμάτων για την αναζήτηση γνώσης, τόσο για θέματα που σχετίζονται άμεσα με τη σχολική εκπαίδευση, όσο κυρίως για θέματα που αφορούν στην ευρύτερη κατανόηση και κοινωνική συμπεριφορά.

 

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

Ώρα: 11.00-13.00

Αίθουσα “Γύζης”, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Εργαστήριο: Όταν ο λόγος συνάντησε την εικόνα: Εργαστήριο ζωντανής δημιουργίας comics και αφήγησης με πρωταγωνιστή τον Σεβάχ το Θαλασσινό.

Συντελεστές: Βασιλεία Βαξεβάνη (αφηγήτρια), Μιχάλης Διαλυνάς (δημιουργός comics)

Σύντομη Περιγραφή: Τα ταξίδια του Σεβάχ του Θαλασσινού ζωντανεύουν μέσα από την αφήγηση της Βασιλείας Βαξεβάνη και το πενάκι του Μιχάλη Διαλυνά. Καθώς η αφηγήτρια διηγείται τις περιπέτειες του γνωστού ήρωα, ο δημιουργός comics ζωγραφίζει ζωντανά, ενώ τα παιδιά συμμετέχουν μέσα από διαδραστικά παιχνίδια που παντρεύουν το λόγο με την εικόνα, καταλήγοντας στη συν-δημιουργία ενός επιτοίχιου comic.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου

Ώρα: 18.00-20.00

Αίθουσα “Γύζης”, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Εργαστήριο:Όταν ο λόγος συνάντησε την εικόνα: Εργαστήριο ζωντανής δημιουργίας comics και αφήγησης με πρωταγωνιστή τον Σεβάχ το Θαλασσινό.

Συντελεστές: Βασιλεία Βαξεβάνη (αφηγήτρια), Μιχάλης Διαλυνάς (δημιουργός comics)

Σύντομη Περιγραφή: Τα ταξίδια του Σεβάχ του Θαλασσινού ζωντανεύουν μέσα από την αφήγηση της Βασιλείας Βαξεβάνη και το πενάκι του Μιχάλη Διαλυνά. Καθώς η αφηγήτρια διηγείται τις περιπετειές του γνωστού ήρωα, ο δημιουργός comics ζωγραφίζει ζωντανά, ενώ τα παιδιά συμμετέχουν μέσα από διαδραστικά παιχνίδια που παντρεύουν το λόγο με την εικόνα, καταλήγοντας στη συν-δημιουργία ενός επιτοίχιου comic.

 

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου

Ώρα: 11.00

Αίθουσα “Γύζης”, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Προβολή ντοκιμαντέρ: THE CARTOONIST: JEFF SMITH, BONE AND THE CHANGING FACE OF COMICS

Σύντομη περιγραφή:

Στο διάρκειας 76 λεπτών ντοκιμαντέρ, το comic BONE, έργο ζωής του Jeff Smith, μπαίνει στο μικροσκόπιο σημαντικών συναδέλφων του δημιουργών comics, όπως μεταξύ άλλων ο Terry Moore, ο Paul Pope και ο Harvey Pekar

Διάρκεια: 76′

Σχετικός σύνδεσμος: http://www.thecartoonistmovie.com

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=RDtetkEnYMA

 

Χρήσιμα:

– Τα δύο εργαστήρια που αφορούν τη δημιουργία comic με πρωταγωνιστή το Σεβάχ θα είναι αυτοτελή και καθένα θα πραγματευτεί μια διαφορετική ιστορία/ ταξίδι του Σεβάχ και απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού.
– Το ντοκιμαντέρ είναι με ελληνικούς υπότιτλους.