PREVIEWS PICKS (SEP 2011)

To ανανεωμένο και πλέον συγκεντρωμένο σε ένα post PREVIEWS PICKS κάνει το ντεμπούτο του με το τεύχος των PREVΙEWS του Σεπτεμβρίου, το οποίο μπορεί μεν να χαρακτηριστεί σχετικά φτωχικό, χωρίς, όμως, αυτό να εμποδίζει πολλούς από εμάς να βρούμε κάτι που αναμέναμε καιρό τώρα ή να μας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε κάτι που μας είχε ξεφύγει και μόλις τώρα το αντιληφθήκαμε.

Το πρώτο ανανεωμένο PREVIEWS PICKS ανέλαβαν με ζέση και ενθουσιασμό που αγγίζουν τα όρια της αυτοθυσίας οι Γιώργος Χατζηκωστής (Blue Pages), Αριστείδης Κώτσης (Green Pages) και Κώστας Λαμπρόπουλος (Manga & Merchandise). Ξεκινήστε το scrolling down και δείτε αναλυτικά τις επιλογές τους.

 

BLUE PAGES (Γιώργος Χατζηκωστής)

Δεν θα χαρακτήριζα αυτό το PREVIEWS ιδιαίτερα συναρπαστικό. Ο χαρακτηρισμός που του ταιριάζει είναι μάλλον αυτός του “ρουτινιάρικου”. Πέρα από κάποιους τίτλους που γνώριζα ότι θα έκαναν το ντεμπούτο τους επόμενους μήνες, βρήκα και ένα-δυο καλούδια, στα οποία θα προσπαθήσω να δώσω ένα φιλόξενο σπίτι στα ράφια της βιβλιοθήκης μου.

MARVEL

AVENGING SPIDER-MAN #1 (pM27,$3.99)
Πραγματικά άστοχος, κατά μια έννοια, ο τίτλος της νέας αυτής μηνιαίας σειράς. Ποιόν εκδικείται ο Spider-Man; Και γιατί;

Κρίνοντας από το solicitation, το συγκεκριμένο comic είναι κάτι σαν το MARVEL TEAM-UP, ένας από τους αγαπημένους μου καθαρά “fun” τίτλους της Marvel, μόνο που οι συμπρωταγωνιστές του Spidey είναι επίσης – προφανώς – και μέλη των Avengers. Γράφει ο Zebb Wells, και στο σχέδιο έχουμε τον αγαπητό σε πολλούς, αδιάφορο σε εμένα, Joe Madureira. Επίσης, έχετε να επιλέξετε μεταξύ πέντε διαφορετικών εξωφύλλων, με το πέμπτο να είναι Blank Variant. Υποθέτω ότι σε αυτό θα μπορέσετε να εκφράσετε τις καλλιτεχνικές σας ανησυχίες, αν και στην θέση σας δεν θα περίμενα ένα check με το όνομα σας πάνω από τον λογιστήριο της εταιρείας, σε περίπτωση που αποφασίσετε να τους στείλετε το έργο σας.

FANTASTIC FOUR #600 (pM37, $7.99)
O τίτλος που σήμανε την αναγέννηση της Marvel πριν από 5 δεκαετίες, έκλεισε τα 600 τεύχη! Παρόλα αυτά, το FF συνεχίζει κανονικά την πορεία του, ενώ επίσης δεν γνωρίζω αν εδώ πρόκειται να επιστρέψει από το συρτάρι των νεκρών χαρακτήρων ο Human Torch. Σε αυτό το τεύχος έχουμε την εκκίνηση του FOREVER storyline, από τον Jonathan Hickman και μια μικρή ομάδα σχεδιαστών, έχοντας ως σκοπό την ολοκλήρωση μιας ιστορίας που ξεκίνησε πριν από 30 τεύχη. Όλα αυτά μου μοιάζουν λίγο μπερδεμένα, αλλά οι επέτειοι έχουν πλάκα μερικές φορές.

UNCANNY X-MEN #1 & #2 (pM59, $3.99)
Το κόψανε, με σκοπό να το αποκτήσει ένα φρέσκο #1, με την αφορμή ότι η ομάδα που παρουσιάζεται εδώ είναι φιλικά προσκείμενη στον Cyclops και ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των όσων έγιναν στο SCHISM. Από τους Kieron Gillen και Carlos Pacheco.

Δυστυχώς, δεν βρήκα τίποτα άξιο λόγου στην Dark Horse για αυτό το μήνα, οπότε πάμε…

DC

Το τι συμβαίνει στην DC μπορείτε να το φανταστείτε, αγαπητοί επισκέπτες του website μας. Όλα κινούνται στους ρυθμούς του reboot, το οποίο οφείλει να αποδείξει ότι είναι αντάξιο όλου αυτού του τζέρτζελου που δημιούργησε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα comics που δεν συνδέονται με αυτό.

T.H.U.N.D.E.R. AGENTS (p100, $2.99)
Το τίμημα της απόκτησης υπερδυνάμεων είναι ο θάνατος. Τι είδους άνθρωποι το επέλεξαν αυτό;
Αυτό το νέο mini series, εκ πρώτης όψεως, έχει κάτι κοινό με το ξεχασμένο πλέον STRIKEFORCE MORITURI, αν και δεν γνωρίζω αν η συγκεκριμένη αυτή ιδέα είναι μέρος του αρχικού concept των T.H.U.N.D.E.R. AGENTS, και το πώς αυτό έχει διαμορφωθεί μέσα στα χρόνια.

BATMAN: THROUGH THE LOOKING GLASS HC (p111, $22.99)
Batman εναντίον Mad Hatter, για πρώτη φορά! Γράφει ο Bruce Jones, σχεδιάζει ο Sam Kieth και η ιστορία μοιάζει να είναι αρκετά trippy. Δεν ξέρω πόσα στοιχεία έχει ξεσηκώσει από το διαχρονικό έργο του Lewis Carroll, αλλά κρίνοντας μόνο από τον τίτλο, αυτά πρέπει να είναι αρκετά.

DC COMICS PRESENTS: ELSEWORLDS 80-PAGE GIANT #1 (p113, $7.99)
DC COMICS PRESENTS: THE KENTS #1 (p113, $7.99)
Η DC συνεχίζει την σειρά των προσιτών reprints παλαιοτέρου υλικού της και εγώ δεν έχω λόγο να μην χαίρομαι. Στο ELSEWORLDS θα δει το φως ξανά η διαβόητη ιστορία “Letitia Lerner, Superman’s Babysitter”, του Kyle Baker, γεγονός που από μόνο του αξίζει την αγορά του comic αυτού. Στο THE KENTS, το θρυλικό δίδυμο των John Ostrander/Timothy Truman ανασκάπτει το παρελθόν την θετής οικογένειας του Superman, σε μια ιστορία για την οποία δεν θα ακούσετε εύκολα κακά λόγια. Αυτός ήταν ένας πλάγιος τρόπος να δηλώσω την άγνοια μου, και παράλληλα το ενδιαφέρον μου.

SPIRIT WORLD HC (p119, $39.99)
Πριν ο Jack Kirby δημιουργήσει την δική του μυθολογία με τους New Gods και το FOURTH WORLD SAGA, η πρώτη δουλειά του για την DC στα τέλη των 60s ήταν ένα περιοδικό με occult θεματολογία. Αυτή είναι η πρώτη του επανέκδοση, με τιμή σχετικά τσουχτερή, εφόσον είναι μόλις 108 σελίδες. Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι θα αξίζει τα λεφτά της.

IDW

CHUCK JONES: THE DREAM THAT NEVER WAS (p159)
Η συγκεκριμένη έκδοση αφορά τους φίλους του Chuck Jones, του θρυλικού animator της Warner Bros, έχοντας ως θέμα το comic strip CRAWFORD και την πορεία του μέχρι την έκδοση, προσφέροντας άφθονο έξτρα υλικό.

SHAMAN’S TEARS (p163, $29.99)
To SHAMAN’S TEARS θεωρείται ένα από τα καλύτερα comics των πρώτων χρόνων της Image, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς υπεύθυνος για αυτό ήταν ο Mike Grell, ένας καλλιτέχνης που πέρα από το ότι είχε εξαιρετικό σχέδιο, ήξερε να γράφει κιόλας, έχοντας αρκετά χρόνια στην πλάτη του. Όπως καταλαβαίνετε από τον τίτλο, αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού Ινδιάνικης καταγωγής, που αναλαμβάνει κάποιες επιπλέον υποχρεώσεις.

IMAGE

GUNS AND DINOS #1 (p166, $2.99)
Ο τίτλος, πιστεύω, περιγράφει ακριβώς το περιεχόμενο. Στρατιωτική ομάδα κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν του πλανήτη μας και έρχεται αντιμέτωπη με τους όχι και τόσο φιλικούς κατοίκους του. Από τον Frank Cho.

MUDMAN #1 (p172, $3.50)
Μήπως πρέπει κάποτε και εγώ να τσεκάρω τα comics του Paul Grist; Μήπως αυτό εδώ είναι μια καλή ευκαιρία;

 

GREEN PAGES (Αριστείδης Κώτσης)

Κοιτώντας προηγούμενα PREVIEWS PICKS που έχω γράψει άρχισα να συνειδητοποιώ πως κάποια πράγματα εμφανίζονται διαρκώς και δείχνουν να μου είναι σχεδόν εμμονή. Αποφάσισα, λοιπόν, σε αυτό το ξεφύλλισμα των πράσινων σελίδων του PREVIEWS να μη μείνω καθόλου σε όσα θέματα έχω επιμείνει παλιότερα. Για να δούμε, λοιπόν, πώς θα κυλήσει αυτό το PREVIEWS PICKS χωρίς Alan Moore, Roger Langridge, Sherlock Holmes αλλά και χωρίς κανένα comic από την Fantagraphics.

HEAVEN ALL DAY (Adhouse Books, pg. 220, $4.00)
Μια παράξενη συνάντηση ενός εργάτη σε ένα εργοστάσιο με ένα εγκαταλειμμένο ρομπότ. Οι προσδοκίες μου από την Adhouse συνεχίζουν να είναι υψηλές, ακόμα και αν το καλύτερο πράγμα που διάβασα από αυτή ήταν το EVEN THE GIANTS. Δεν τρέφω την ψευδαίσθηση ότι οι αναγνώστες αυτού του post θα δώσουν το αντίτιμο για το comic του John Martz, αλλά νομίζω δεν χάνετε κάτι να ρίξετε μια ματιά στο site του δημιουργού, όπου μπορείτε να διαβάσετε το HEAVEN ALL DAY ολόκληρο.

THE SIGH (Archaia, pg. 230, $9.95)
Σε μια πρώτη ανάγνωση νόμισα πως αυτό ήταν κάποιο νέο comic της Marjane Satrapi (PERSEPOLIS), αλλά, κοιτάζοντας πιο προσεκτικά το solicitation, διαβάζω πως μιλάμε για ένα εικονογραφημένο παραμύθι της Satrapi. Οπότε μάλλον δεν έχει νόημα να βρίσκεται στα picks μου για κάποιον άλλο λόγο, εκτός του να σας προειδοποιήσω ότι δεν πρόκειται για comic. Αυτός βέβαια δεν είναι λόγος για να μη βρίσκεται στις δικές σας επιλογές…

THE ADVENTURES OF THE FLY (Archie, pg. 233, $12.95)
Έχω ακούσει αρκετά για αυτές τις ιστορίες του THE FLY, του χαρακτήρα που (σύμφωνα με αρκετούς) αποτέλεσε έμπνευση (ή κάτι παραπάνω) για τον SPIDER-MAN. Δεν έχω διαβάσει, όμως, ποτέ τις ίδιες τις ιστορίες. Αν έχετε τις ίδιες ανησυχίες με εμένα, μπορείτε να τσεκάρετε αυτή εδώ την έκδοση που συγκεντρώνει comics του Joe Simon και του Jack Kirby (μεταξύ άλλων).

STITCHED #1 (Avatar, pg. 240, $3.99)
Πρέπει να γερνάω… Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι δεν γνώριζα τίποτε για αυτή τη μικρού μήκους ταινία τρόμου σε σενάριο και σκηνοθεσία του Garth Ennis (PREACHER) που έχει σα θέμα τρεις Αμερικάνους στο Αφγανιστάν που έρχονται αντιμέτωποι με κάποια υπερφυσική δύναμη. Αυτή η ταινία συνεχίζεται σε μια ongoing σειρά comics που κυκλοφορεί από την Avatar σε σενάριο (προφανώς) Garth Ennis και με artwork του Mike Wolfer.

PEANUTS #0 (Boom! Studios, pg. 261, $1.00)
Δεν είμαι σίγουρος πώς νιώθω για αυτή την κυκλοφορία. Είναι λόγος να ενθουσιαστούμε; Δεν είναι υπέροχα νέα η επιστροφή μιας τόσο αγαπημένης παρέας στον χώρο των comics; Μήπως πρόκειται για βλασφημία; Αρκετά PEANUTS strips δεν υπήρχαν για όσους θέλουν να τα διαβάζουν; Για άλλη μια φορά, αυτά τα ερωτήματα πάνε στο περιθώριο, μιας που η πραγματικότητα μας προλαβαίνει με αυτό το ongoing series. Το αποτέλεσμα θα είναι καλό; Λίγες εβδομάδες μας μένουν για να το μάθουμε…

THE ADVENTURES OF HERGE (Drawn & Quarterly, pg. 289, $19.95)
Τελικά, μάλλον ενημερώνομαι για τις επερχόμενες κινηματογραφικές ταινίες αποκλειστικά από το PREVIEWS. Συνειδητοποιώ, λοιπόν, πως η νέα ταινία του Tin Tin είναι προ των πυλών. Δεν εξηγούνται αλλιώς οι τόσες κυκλοφορίες με θέμα τον Tin Tin
και τον δημιουργό του που βρίσκονται διάσπαρτες στις σελίδες αυτού του PREVIEWS. Από αυτές, η έκδοση που τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον μου (πέρα από τα ίδια τα comics με τις περιπέτειες του Tin Tin, για τα οποία το ενδιαφέρον μου θεωρείται δεδομένo) είναι αυτό εδώ το comic-βιογραφία του Herge . Ανάμεσα στους δημιουργούς του βρίσκεται ο Jose-Luis Bocquet που είχε γράψει την ΚΙΚΙ ΤΟΥ ΜΟΝΠΑΡΝΑΣ,  ενώ ο Stanislas Barthelemy επιλέγει ένα ύφος πολύ κοντά σε αυτό του δημιουργού, του οποίου τη ζωή περιγράφει.

BLACKHAWK (Rebellion/2000AD, pg. 317, $24.99)
Ο Blackhawk είναι ένας χαρακτήρας που γεννήθηκε στο βρετανικό περιοδικό TORNADO και που μετακόμισε στο 2000AD, όταν τα δυο comics έγιναν ένα. Ένας Αφρικανός πολεμιστής που γίνεται σκλάβος στα χέρια των Ρωμαίων και ο οποίος αρχικά επαναστατεί, αλλά καταλήγει να γίνει αξιωματικός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Με την μετακόμιση του τίτλου στο 2000AD (και για τα την περίπτωση που ανησυχούσατε πως το σενάριο ήταν πολύ down to earth) o Blackhawk απαγάγεται από εξωγήινους και γινεται μονομάχος σε διαγαλαξιακή αρένα… Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για κλασικά βρετανικά comics των αρχών της δεκαετίας του ’80 από κορυφαίους δημιουργούς όπως οι Gerry Finley-Day, Alan Grant και Massimmo Belardinelli… Μεγάλες και υπέροχες στιγμές.

MAZEWORLD (Rebellion/2000AD, pg. 317, $24.99)
Και δεύτερη πολύ ενδιαφέρουσα κυκλοφορία από τον ίδιο εκδότη. Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και ο Adam Cadman πρόκειται να εκτελεστεί δια απαγχονισμού. Ανεβαίνει στην κρεμάλα, η θηλειά περνά στο λαιμό του, το έδαφος χάνεται κάτω από τα πόδια του και… με έναν παράξενο τρόπο μεταφέρεται σε έναν medieval κόσμο με μυθικά τέρατα, μάχες, πολεμιστές και πολλά άλλα. Έχω διαβάσει την ιστορία των Alan Grant και Arthur Ranson και χαίρομαι που θα κυκλοφορήσει συγκεντρωμένη, μια που νομίζω ότι πρόκειται για μια από τις πιο αδικημένες (και από τις λίγες creator-owned) ιστορίες του 2000AD. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το υπέροχο artwork στο site του Arthur Ranson.

 

ΜΑΝGA & MERCHANDISE (Κώστας Λαμπρόπουλος)

Η Dark Horse δεν έχει τίποτα νέο να μας προτείνει αυτό το μήνα. Παρόλα αυτά, κυκλοφορούν οι δέκατοι τόμοι από τις σειρές NGE: THE SHINJI IKARI RAISING PROJECT και BRIDE OF THE WATER GOD.

@ FULL MOON VOL.1 GN (Kodansha Comics, p.303, $10.99)
Νομίζω ότι είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι βρέθηκε επιτέλους λύση για όλα αυτά τα κοριτσάκια που μαλλιοτραβιούνται στο Mall για το αν οι βρυκόλακες ή οι λυκάνθρωποι είναι καλύτεροι. Επιχειρήματα, ναι, υπάρχουν και για τις δυο πλευρές, δόντια και ότι σεξουαλικό συμβολισμό συνεπάγεται αυτό εναντίων ζωώδους μαγνητισμού, σκοτάδι και μυστήριο εναντίων Harley και μπύρας. Χρυσόσκονη εναντίων…  Άστο δεν έχει ελπίδα αυτό! Τέλος πάντων, η λύση βρέθηκε και ακούει στο όνομα Marlo! Ο Marlo είναι μισός βρυκόλακας, μισός λυκάνθρωπος και ωραίος σαν κορίτσι. Μην βιαστείτε, όμως, κυρίες μου να τον αναζητήσετε και να του σκίσετε το wannabe Vivian Westwood σακάκι του, γιατί τον πρόλαβε η πανσέληνος. Και όλοι ξέρουμε ότι ένας λυκοβρυκόλακας μεταμορφώνεται σε κοπέλα στην πανσέληνο… Ναι καλά διάβασες, κοπέλα. Και οι γονείς του θέλουν να τον παντρέψουν με έναν βρυκόλακα. Και δεν είναι yaoi…

AYA TAKEO WEB COMIC COLLECTION VOL.1 TP (Sweatdrop Studios, p.320, $12.99)
Φαντάζομαι την Sonia Leong την ξέρετε. Κανονικά θα έπρεπε να χαμογελάσετε εδώ, γιατί θα την θυμάστε από το φετινό Comicdom Con Athens και το καταπληκτικό workshop που έκανε εκεί. Αν πάλι όχι, σας το λέω με βαριά καρδιά, εσείς χάσατε. Η Sonia Leong λοιπόν, εκτός από το να έρχεται στην Αθήνα, μαζί με τον Lloyd R. Prentice κάνει ένα web comic, το AYA TAKEO. Εδώ, έχουμε μαζεμένα τα strips του πρώτου χρόνου δημοσίευσης του AYA TAKEO, όπου αράχνες ρομπότ εισβάλουν στην Ιαπωνία.

Η VIZ έχει αρκετό καιρό να με απασχολήσει και αυτό μεταξύ μας δεν μπορεί να είναι πολύ καλό. Φαντάζομαι ότι όταν έχει τόσους πολλούς τίτλους, δεν μπορεί κάθε μήνα να έχει και κάτι καινούριο με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Έτσι και αυτό το μήνα, με εξαίρεση το DAWN OF THE ARCANA (Viz, p.329, $12.99), ένα μέτριο κατά την γνώμη μου shoujo, αρκείται στο να συνεχίζει την έκδοση άλλων τίτλων της.

THE INNOCENT GN (Yen Press, p.334, $11.99)
Μια ενδιαφέρουσα κυκλοφορία από την αγαπημένη Yen Press και τον Avi Arad, παραγωγό ταινιών και CEO των Marvel Studios. Αν ξαφνικά κάτι έκανε κλικ στο μυαλό σας, είναι που συνειδητοποιείτε ότι η Marvel όλο και πιο συχνά φλερτάρει με την Ιαπωνία. Στο THE INNOCENT έχουμε την ιστορία ενός ντετέκτιβ, ο οποίος εκτελέστηκε άδικα για εγκλήματα που δεν διέπραξε και επιστρέφει στον μάταιο τούτο κόσμο, προκειμένου να αποτρέψει κι άλλους άδικους θανάτους. Ναι, δεν είναι ό,τι πιο πρωτότυπο έχετε ακούσει, δεν παύει όμως να είναι ενδιαφέρον.

Επίσης, αν το HIGH SCHOOL OF THE DEAD σας άρεσε, η Yen κυκλοφορεί μια υπερπολυτελή έγχρωμη hardcover έκδοση που συγκεντρώνει τους τέσσερις πρώτους τόμους της σειράς (p. 334, $49.99).

Σε αντίθεση με τα manga, στο merchandise το μεγάλο πρόβλημα είναι να περιορίσεις τις επιλογές σου. Για να δούμε τι έχουμε αυτό το μήνα.

HEROES OF THE DC UNIVERSE SERIES 2: BATMAN BUST (DC Direct, p.136, $75)
Ένα πολύ όμορφο bust του Σκοτεινού Ιππότη που πιστεύω θα βρει μια καλή θέση στο ράφι ή τη βιτρίνα σας. Σχεδιασμένο από τον Gary Frank, ενώ το πρωτότυπο σκάλισε ο Jean St. Jean (δεν μπορώ να μην σκέφτομαι ότι αυτό δεν μοιάζει με όνομα πορνοστάρ). Κατασκευασμένο από πορσελάνη, έχει ύψος περί τα 15cm, πλάτος περίπου 10 και άλλο τόσο βάθος. Θα θέλετε να προσέξετε που θα το τοποθετήσετε μιας και το βάρος του είναι πάνω-κάτω 2 κιλά.

Για την τιμή του (η οποία ξέρετε ότι χαμηλώνει κι άλλο) είναι μια πάρα πολύ καλή πρόταση για τους fans του Batman.

DIGI SPIDER BLACK TEE (Mad Engine, p.361, $16.99)
Όταν οι Τέσσερις Φανταστικοί δεν ήταν πια τέσσερις, για να μην ξοδέψουν μια περιουσία να αλλάζουν logo παντού, αποφάσισαν ότι το FF θα σημαίνει Future Foundation. Όταν ο Spidey έγινε μέλος της ομάδας τους, του έφτιαξαν ένα μοντέρνο logo για να συμβαδίζει με το συνολικό τους προφίλ κι εσείς μπορείτε να το έχετε αυτό σε T-Shirt.

MARVEL COMICS MAGNETO FINE ART STATUE (Kotobukiya, p.395, $209.99)
Ό,τι και να πω γι’αυτή την εταιρεία είναι λίγο. Κάθε μήνα θα βρει ένα τρόπο να στραγγίξει το πορτοφόλι μας. Εσείς που συλλέγετε αγάλματα, φαντάζομαι θα είχατε παράπονο ότι δεν είχατε βρει ένα ωραίο άγαλμα του Magneto να προσθέσετε στη συλλογή σας. Θα περιμένετε μέχρι το Μάρτιο, θα το πληρώσετε λίγο παραπάνω, αλλά το αποτέλεσμα νομίζω θα σας αποζημιώσει πλήρως. Το Fine Art στον τίτλο δεν το έχουν βάλει για πλάκα. Και για bonus οφθαλμόλουτρο, σας έχω και μια φωτογραφία από το άγαλμα της Christie Monteiro από το Tekken Tag Tournament (p.396, $59.99).