Petit Poilu

Τον Απρίλιο που μας πέρασε, αμέσως μετά το Comicdom Con Athens 2011, βρέθηκα στη Χάλκη, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το πρόγραμμα Άγονη Γραμμή Γόνιμη. Πριν ταξιδέψω, όμως, στο μικρό αυτό, αλλά πανέμορφο, νησάκι, έκανα μια στάση στη Ρόδο. Εκεί (ξανά) συνάντησα τη Μαριάννα Μίσσιου, την οποια είχα γνωρίσει, μεν, λίγες μέρες πριν, στo Con, είχα διαβάσει, δε, το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της, “Τα Κόμικς Από Το Περίπτερο Στη Σχολική Τάξη… Ξεφυλλίζοντας Τον Γκοσινί”. Η Μαριάννα διδάσκει παιδική λογοτεχνία, στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και γενικά τη συναρπάζει ό,τι έχει να κάνει με την έννοια της αφήγησης. Ανάμεσα, λοιπόν, στο τουρ εξπρές που μας έκανε στη Ρόδο και στις συζητήσεις μας για την εκπαίδευση και τα  comics, κάνοντας μια στάση στο σπίτι της, μου έδειξε ένα βιβλίο με το οποίο δουλεύει με τους φοιτητές της.

Το PETIT POILU, σε σενάριο της Céline Fraipont και σχέδιο του Pierre Bailly, είναι από αυτά τα comics, που παρ’ όλο που φαίνονται απλοϊκά, κρύβουν μέσα τους ένα μικρό θησαυρό. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένα μικρό, τριχωτό πλασματάκι, που ζει με τους γονείς του. Καθημερινά, ξεκινά για να πάει στο σχολείο, αλλά συνεχώς μπλέκεται σε συναρπαστικές περιπέτειες. Ποτε συναντά τη γοργόνα που τρώει τα πάντα, πότε βρίσκεται σε περίεργα δάση, πότε ταξιδεύει πάνω σε έναν πελαργό…

Όμορφες ιστορίες, πολύ ενδιαφέροντες και αισθητικά υπέροχοι χαρακτήρες, με ένα ιδιαίτερο σχέδιο, αιχμαλωτίζουν τη φαντασία μικρών και μεγάλων. Το comic απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής (από 3 ετών) και σχολικής ηλικίας και αποτελεί ένα από τα πιο ωραία παραδείγματα για το πώς τα comics μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα (όσο γίνεται) και να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους. Βλέπετε, είναι βουβό και έτσι αφήνει ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά, όχι μόνο να καταλάβουν τις ιστορίες, αλλά και να τις εμπλουτίσουν, φτιάχνοντας στο μυαλό τους, τους διαλόγους.

Μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει εννέα τόμοι της σειράς, από τις εκδόσεις Dupuis, ενώ έπεται και συνέχεια. Τα βιβλία συνοδεύονται από διαδραστικό site (δυστυχώς, μόνο στα Γαλλικά), ενώ σύντομα το comic θα μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την animated σειρά, παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=E9dRCnfbQGY&feature=youtu.be[/youtube]

Αν έχετε παιδάκια, ανηψάκια, ή φίλους με παιδάκια και αναζητάτε δώρο, μην το ψάχνετε άλλο. Και μαζί με αυτά, διαβάστε το και εσείς.