Γράφοντας Με Εικόνες – Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Για Παιδιά

Το Comicdom σε συνεργασία με το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη χρήση comics και αφήγησης, για παιδιά σχολικής ηλικίας.

Η Τέχνη των comics αποτελεί ένα αφηγηματικό μέσο που συνδυάζει την εικόνα και το λόγο με τρόπο μοναδικό. Και σαν ξεχωριστή Τέχνη, έχει και αυτή του μυστικούς “κώδικές” της και τις τεχνικές της. Αυτούς τους κώδικες και τις τεχνικές θα αναλύσουμε και θα μεταδώσουμε στους μαθητές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Όταν η Τέχνη των comics συνδυάζεται με τη δύναμη του ζωντανού προφορικού λόγου, μέσα από την αφήγηση, το αποτέλεσμα είναι ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό ταυτόχρονα.

Με το πρόγραμμα “Λόγος και Εικόνα”, θα συνδυαστούν τα δύο αυτά αφηγηματικά Μέσα, με τον πιο αρμονικό τρόπο. Από τη μία, θα συστήσουμε στους μαθητές την Τέχνη των comics, τη δομή και τη λειτουργία τους, ενώ ταυτόχρονα θα αναλύσουμε τη δύναμη της εικόνας. Με αυτό τον τρόπο, θα αναδείξουμε ότι μια εικόνα λέει μια ιστορία και θα καθοδηγήσουμε τα παιδιά να πλάσουν τη δική τους ιστορία.  Στη συνέχεια, θα ενθαρρύνουμε τα παιδιά να φτιάξουν τη δική τους εικόνα, που λέει τη δική τους ιστορία. Το επόμενο βήμα είναι να πλάσουν μια σειρά από εικόνες, που λένε μια ολοκληρωμένη ιστορία, με αρχή μέση και τέλος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, χωρισμένους σε δύο ηλικιακές ομάδες (Α’, Β’, Γ΄Δημοτικού και Δ’, Ε, ΣΤ’ Δημοτικού). Η δομή, ο στόχος και το περιεχόμενο των εργαστηρίων, παραμένουν ίδια και για τις δύο ομάδες. Αυτό που διαφοροποιείται είναι τα βιωματικά παιχνίδια, οι ασκήσεις και η τεχνική προσέγγισης, ανάλογα με την ηλικία.

Ειδική περιγραφή ενοτήτων: Το εργαστήριο αποτελείται από τέσσερεις αυτοτελείς ενότητες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά εισάγονται στην έννοια της αφήγησης και στην Τέχνη των comics και μαθαίνουν να δημιουργούν μικρές ή μεγαλύτερες ιστορίες, χρησιμοποιώντας τη “γραμματική” και το “συντακτικό” της 9ης Τέχνης. Η κάθε ενότητα λειτουργεί ως αυτόνομο εργαστήριο, αλλά και οι τέσσερεις μαζί συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων. Ο Α’ κύκλος θα διεξαχθεί κατά τον μήνα Οκτώβριο. Πιο συγκεκριμένα, οι ενότητες είναι:

Eνότητα 1η: Εισαγωγή στην έννοια της αφήγησης και στην Τέχνη των comics
παιδιά Α’, Β’, Γ΄Δημοτικού: Σάββατο 1 Οκτωβρίου
παιδιά Δ’, Ε, ΣΤ’ Δημοτικού: Κυριακή 2 Οκτωβρίου
ώρα 11:30-13:30, κόστος συμμετοχής 20€

Ενότητα 2η: Φτιάχνοντας μια μικρή ιστορία: εισαγωγή στα comic strips
παιδιά Α’, Β’, Γ΄Δημοτικού: Σάββατο 8 Οκτωβρίου
παιδιά Δ’, Ε, ΣΤ’ Δημοτικού: Κυριακή 9 Οκτωβρίου
ώρα 11:30-13:30, κόστος συμμετοχής 20€

Ενότητα 3η: Δημιουργία χαρακτήρα
παιδιά Α’, Β’, Γ΄Δημοτικού: Σάββατο 15 Οκτωβρίου
παιδιά Δ’, Ε, ΣΤ’ Δημοτικού: Κυριακή 16 Οκτωβρίου
ώρα 11:30-13:30, κόστος συμμετοχής 20€

Ενότητα 4η: Αποδόμηση και δόμηση μιας σελίδας comic
παιδιά Α’, Β’, Γ΄Δημοτικού : Σάββατο 22 Οκτωβρίου
παιδιά Δ’, Ε, ΣΤ’ Δημοτικού : Κυριακή 23 Οκτωβρίου
ώρα 11:30-13:30, κόστος συμμετοχής 20€

Συμπληρωματικό υλικό:
Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα παίρνουν ή θα έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε επιπλέον υλικό, όπως συνοπτικές σημειώσεις για το κάθε μάθημα, ασκήσεις και βιβλιογραφία. Επίσης, ο κάθε συμμετέχων θα παίρνει βεβαίωση παρακολούθησης των εργαστηρίων.

ΩΡΑΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ :
Παρασκευή: 13:00 – 21:00
Σάββατο – Κυριακή: 11:00 – 19:00
Δευτέρα-Παρασκευή: Εκπαιδευτικά Προγράμματα


ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο / 210 34 61 981
Στάση Μετρό: Θησείο
www.herakleidon.com – info@herakleidon-art.gr