FROM THE VAULTS OF 2000AD: KILLING TIME

KILLING TIME (FEATURING WINWOOD AND CORD)
Writer: John Smith
Artist: Chris Weston
First Published: 2000AD progs #731-744

Αντίθετα με δεκάδες Βρετανούς δημιουργούς που έκαναν το πρώτο βήμα τους στις σελίδες του 2000AD, υπάρχουν και κάποιοι που δεν κατάφεραν να κάνουν επιτυχημένα τη μετάβαση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αυτό δε σημαίνει πάντα ότι ήταν λιγότερο ικανοί. Κάποιες φορές μπορεί να σημαίνει ότι το βρετανικό φλεγματικό και τόσο φευγάτο ύφος είναι too much για τον υπόλοιπο κόσμο. Κάποιες άλλες μπορεί να είναι ένα ατυχές ονοματεπώνυμο. Κλασικό παράδειγμα είναι ο John Smith. Ένας δημιουργός που συνδυάζει κάποιες από τις ικανότητες του Ellis, του Moore και του Millar και που σίγουρα δεν έχει την αναγνώριση που του αξίζει.

Μια από τις πρώτες σειρές που δημιούργησε ο John Smith είναι το INDIGO PRIME. Ο Smith, προσπαθώντας να φτιάξει τον δικό του κόσμο για να χωρέσει τις ιστορίες του (και για να ξεφύγει από το testing ground των FUTURE SHOCKS και TIME TWISTERS), αρνήθηκε να περιοριστεί χωρικά ή χρονικά, συνθέτοντας ένα πολυδιάστατο πλέγμα από 53 παράλληλα σύμπαντα (53! take that DC!!!). Κάπου έξω από την πραγματικότητα, βρίσκεται το INDIGO PRIME με τους πράκτορες που προσπαθούν να διατηρήσουν την ύλη του χώρου και του χρόνου σε καλή κατάσταση. Δυο από αυτούς είναι οι Winwood και Cord, οι πρωταγωνιστές (;) του KILLING TIME.

Στο Λονδίνο, στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Max Winwood και ο Ishmael Cord βρίσκονται με κάποιους ιδαίτερους  συνδαιτυμόνες σε ένα τραπέζι. Ανάμεσα τους, ο δημιουργός ενός πολυτελούς τρένου που μπορεί να ταξιδέψει στο χρόνο, αλλά και ένας γιατρός που μόλις έχει σκοτώσει την Mary Kelly. Οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν πως ανάμεσα τους βρίσκεται ο Jack the Ripper, αλλά ούτε πως σύντομα πρόκειται να πραγματοποιήσει το πιο φρικτό του έγκλημα. Όλοι μαζί θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ικανότητα του John Smith στο να χτίζει φανταστικούς απειλητικούς κόσμους και εντελώς απόκοσμα σενάρια είναι μοναδική. Είναι ένας από τους δημιουργούς που έχει την ικανότητα να ξαφνιάζει και να σοκάρει τον αναγνώστη του σε πολλαπλάσιο βαθμό από ότι έχει κάνει ο Millar σε οποιαδήποτε δουλειά του. Χρησιμοποιεί ιδέες, πάνω στις οποίες ο Ellis θα μπορούσε να χτίσει νέα comics, και τις χωράει σε μια σελίδα.

Στο πλάι του, στο KILLING TIME, έχει τον (νεαρό ακόμα) Chris Weston. O Weston αφήνει τη φαντασία του αχαλίνωτη, δημιουργώντας εικόνες που θυμίζουν πίνακες του Dali αλλά και comics του Rickheit. Τα μαλλιά του Winwood αλλάζουν συνέχεια σχήμα, μέγεθος και περιεχόμενο (;) ενώ ο χώρος έξω από τον χρόνο είναι τόσο απόκοσμος όσο (δεν) θα μπορούσα να φανταστώ.

Παρά τις αδυναμίες του (και οι δυο δημιουργοί του ήταν στην αρχή της καριέρας τους), το KILLING TIME είναι ένα comic με τρομερά highlights και μεγάλο impact στον αναγνώστη. Τόσο κάποια από τα σεναριακά ευρήματα όσο και κάποιες σελίδες και panels αποτελούν από τις κορυφαίες στιγμές του 2000AD.

Το KILLING TIME πρωτοδημοσιεύτηκε το 1991 στα progs #731-744 του 2000AD. Μετά από αυτό (και τον συγκλονιστικό τρόπο με τον οποίο τελείωσε) οι ιστορίες τoυ INDIGO PRIME σταμάτησαν για αρκετά χρόνια. Μόλις πρόσφατα (στο prog #1750) επέστρεψε στις σελίδες του 2000AD με μια νέα ιστορία. Οι περισσότερες ιστορίες που έγραψε ο John Smith για το INDIGO PRIME έχουν συγκεντρωθεί στο THE COMPLETE INDIGO PRIME.