JONAH HEX

Director: Jimmy Hayward
Writers: Mark Neveldine, Brian Taylor, William Farmer
Cast: Josh Brolin, John Malkovich, Megan Fox, Michael Fassbender
Warner Bros. Pictures

Φαντάσου ότι κάπου στο Hollywood, σε ένα πολυτελές γραφείο, δυο κύριοι σε ακριβά κοστούμια συζητούν για τη νέα ταινία, της οποίας την παραγωγή έχουν αναλάβει. Η ταινία αυτή βασίζεται στον αγαπημένο σου ήρωα comic και, από ό,τι λένε οι φήμες, θα πραγματεύεται το καλύτερο story arc που έχει γραφτεί ποτέ γι’ αυτό τον ήρωα. Πραγματικά, η συγκίνησή σου δεν περιγράφεται. Από όταν ήσουν οκτώ χρονών, ονειρευόσουν τη μέρα που θα καθόσουν μαζί με τους φίλους σου σε μια σκοτεινή αίθουσα, κρατώντας ένα τεράστιο κουβά pop corn και ένα μεγάλο αναψυκτικό και για δύο ώρες και κάτι ψιλά θα ήσουν καρφωμένος στην οθόνη. Φαντάσου ακόμη, ότι οι δυο αυτοί κύριοι συμπεριλαμβάνουν κι εσένα στην κουβέντα που κάνουν και ψάχνουν να βρουν τρόπους για να κάνουν την εμπειρία σου μοναδική. Έχουν φωνάξει τους σεναριογράφους, το σκηνοθέτη, ακόμα και τον ίδιο τον δημιουργό του χαρακτήρα (αν ζει, αλλιώς φωνάζουν μέντιουμ και συνομιλούν με το πνεύμα του) και όλοι σπάνε τα καλοπληρωμένα κεφάλια τους για το πώς θα κάνουν αυτή την ταινία καλύτερη για εσένα.

Το παραπάνω σενάριο, συναγωνίζεται σε πιθανότητες για να πραγματοποιηθεί με το να κατέβει ο Αϊ Βασίλης από την καμινάδα σου, να σε ξυπνήσει γλυκά γαργαλώντας σε με το μούσι του και μετά να εισβάλει στο δωμάτιό σου μια ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων πρακτόρων και να τον συλλάβει για κατοχή και διανομή παιδικής πορνογραφίας. Κοινώς, το Hollywood δεν ενδιαφέρεται καθόλου για σένα αγαπητέ αναγνώστη. Εντάξει, ίσως είμαι πολύ αυστηρός εδώ, δεν είναι ακριβώς έτσι. Ενδιαφέρεται, όσο το αρχετυπικό πρότυπο του Ελληνάρα που φροντίζει να παίρνει στη γυναίκα του σουβλάκια μια φορά την βδομάδα και τις υπόλοιπες έξι να της λέει πόσο πρέπει να εκτιμάει ότι με αυτό που κάνει την ξεκουράζει από το μαγείρεμα. Την στιγμή όμως που θα βρει μια γκόμενα, θα την πηγαίνει να τρώει στο κουτούκι του Γύλου που είναι ψαγμένο και έχει αληθινό φαΐ και όχι αυτές τις αηδίες που τρώνε οι κουλτουριάρηδες. Το βούρλο που στραβώθηκε και τον παντρεύτηκε βέβαια, θα μυρίζει το κρεμμύδι από το σουβλάκι και θα γεμίζει ευτυχία.

Ζήτησε κανείς φωτιά; (obvious joke I know...)

Εάν μπερδεύτηκες, αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν νοιάζεται ιδιαίτερα κανείς για σένα (και μένα, κι εγώ σαν το βούρλο είμαι) γιατί εμείς θα πάμε να τη δούμε την ταινία όπως και να ‘χει. Ακόμα και αν έχουμε ακούσει τα χειρότερα, ακόμα κι αν οι συντάκτες του Comicdom (ως γνωστόν η πλέον αξιόπιστη πηγή πληροφοριών) έχουν γράψει τα χειρότερα, εμείς πρέπει να πάμε να τη δούμε. Εν αντιθέσει με μας, οι υπόλοιποι που δεν διαβάζουν comics, που δεν ξέρουν με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς είχε γίνει στο τεύχος #131 και μπερδεύουν τον Stan Lee με τον Bruce Lee (μα το FSM, μου έχει τύχει αυτό), πρέπει να έχουν και άλλους λόγους για να δώσουν τα ωραία τους λεφτά και να δουν την ταινία. Δεν πάνε όλοι να δουν το BATMAN, κάποιοι πάνε να δουν τον Christian Bale να παίζει τον Batman, κάποιοι άλλοι γιατί όταν ήταν μικροί είχαν διαβάσει μισή ιστορία και κάποιοι άλλοι γιατί έχει πολλές εκρήξεις και δράση. Και για να πάει καλά μια τέτοια ταινία, δεν αρκεί να αρέσει σε μας, πρέπει να αρέσει και σ’ εκείνους.

Σήμερα, είμαι κι εγώ από τους άλλους. Δεν ξέρω αν πρέπει να ντρέπομαι που το λέω, αλλά δεν έχω διαβάσει ούτε μισό καρέ JONAH HEX, δεν είχα ιδέα περί τίνος πρόκειται, παρά μόνο ξεφυλλίζοντας το PREVIEWS έβλεπα κανένα εξώφυλλο. Γιατί αποφάσισα να δω αυτή την ταινία; Για τρεις λόγους: John Malkovich, Megan Fox και γιατί στο trailer δείχνει ένα κοράκι να βγαίνει από το στόμα ενός τύπου. Όπως και να το δεις, είναι καλό combo.

Ο Jonah Hex είναι ένας κυνηγός επικηρυγμένων, επικηρυγμένος και ο ίδιος. Αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι όποιος είναι αρκετά χαζός για να τα βάλει μαζί του καταλήγει στο χώμα και από ό,τι φαίνεται αυτό είναι καλό για τη δουλειά. Όταν, λοιπόν, έχεις τέτοια φήμη, δεν είναι άξιο απορίας που ο Αμερικάνικος στρατός θα χτυπήσει την πόρτα σου, όταν έχει να αντιμετωπίσει τον πιο επικίνδυνο τρομοκράτη που έχει γνωρίσει ποτέ η Αμερική, ειδικά εάν αυτός είναι παλιός σου γνώριμος. Εδώ πρέπει να διορθώσω δυο ανακρίβειες που μόλις έγραψα. Πρώτον, πρόκειται για τον πρώτο τρομοκράτη που έχει γνωρίσει ποτέ η Αμερική. Δεύτερον, ο στρατός δεν χτυπάει την δική σου πόρτα, αλλά αυτή της πόρνης στην οποία έχεις ιδιαίτερη συμπάθεια (ναι, η Megan Fox είναι αυτή). Αυτό που κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια θα σου πει ότι ο Jonah Hex θα πάει να κυνηγήσει τον τρομοκράτη κι εσύ υποψιάζεσαι ότι θα περάσεις πολύ καλά μέχρι να τελειώσει η ταινία.

Όταν είπα για χειροπέδες, αυτό κατάλαβες;

Πράγματι, πρόκειται για μια πολύ καλογυρισμένη ταινία. Για να προλάβω κάποιον που την έχει δει και μπορεί να έχει αντίρρηση με αυτό που λέω, δεν είπα ποτέ ότι πρόκειται για μια σοβαρή ταινία. Αφήνοντας στην άκρη το υπερφυσικό στοιχείο, από το οποίο έχει μπόλικο, το υπόλοιπο σενάριο έχει κι αυτό τις τρυπίτσες του, αλλά μεταξύ μας, αυτό δεν ενοχλεί κανέναν. Δράση άφθονη, σκηνοθεσία πολύ καλή και ένα cast το οποίο είναι ότι πρέπει για να αποδώσει το σενάριο. Ε, δε θες και πολλά παραπάνω για να απολαύσεις μια ταινία, έτσι δεν είναι; Πολύ ευχάριστη έκπληξη ήταν ο Lance Reddick, ένας ηθοποιός που αγαπώ ιδιαιτέρως, τον οποίο έχετε δει ως Phillip Broyles στο FRINGE, αν σας θυμίζει κάτι. Έπαιζε επίσης στο THE WIRE, αλλά και στο OZ, σειρές τις οποίες κατατάσσω πολύ ψηλά στη λίστα μου. Είναι κρίμα που ο ρόλος του δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος.

Θα έλεγα να δώσετε μια ευκαιρία σε αυτή την ταινία, είναι το λιγότερο διασκεδαστική.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_l0zSd_DQQ4[/youtube]