Comic Book Crossovers

Άμα το 'χει ο καλλιτέχνης, ρε παιδί μου!

Ένα άρθρο του newsarama, με έβαλε σε ένα ταξίδι στο μαγικό σύμπαν των comics, και συγκεκριμένο, στον κόσμο των crossovers.

Ποτέ – ή μάλλον, σχεδόν ποτέ – δεν έχω πιάσει στα χέρια μου crossover έκδοση. Βρίσκω ότι είναι μάλλον άσκοπες, ευκαιριακές και στοχεύουν στον εντυπωσιασμό και το κέρδος. Αλλά μιας και είναι από τις σπάνιες ασχολίες μου, δεν έχω για να κρίνω πιο λεπτομερώς. Έτσι, άρχισα μια βόλτα στο Διαδίκτυο, ψάχνοντας να βρω μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αχαλίνωτη… φαντασία να το πω; Ας πούμε φαντασία. Και είδα ότι το βαρέλι απλά δεν έχει πάτο.

No 1 στον κατάλογο του newsarama είναι το απίθανο ARCHIE MEETS PUNISHER. Με εξαιρετική αυτοθυσία, μας είχε ενημερώσει για τη μοναδική αυτή έκδοση, ο Κώστας Λαμπρόπουλος. Αλλά η μικρή μου βόλτα απέδειξε ότι το συγκεκριμένο comics είναι απλά ένα πταίσμα. Υπάρχουν πολλά πιο κουλά από αυτό. Για παράδειγμα, ο Archie έχει συναντήσει και τα Χελωνονιντζακια! Γιατί όχι; Στο μαγικό κόσμο των comics, όχι μόνο υπάρχουν μεταλλαγμένες χελώνες, όχι μόνο δύο πολύ όμορφα κορίτσια ερίζουν για την καρδιά ενός φλώρου κοκκινομάλλη, αλλά όλη αυτή εύθυμη παρέα μπορεί να έχει συναντηθεί.

Διαβάζω καλά; Ο Joker λέει "Yikes";

Master στα crossovers είναι και ένας μασκοφόρος εκδικητής: ο Batman! Για άνθρωπος που είναι καταθλιπτικός και μασκοφόρος, έχει μια ιδιαιτέρως δραστήρια κοινωνική ζωή. Τα έχει βάλει σχεδόν με όλους τους χαρακτήρες που τυπώνονται σε comics και έχουν πουλήσει πάνω από 10 τεύχη. Επίσης, έχει συναντήσει τον Sherlock Holmes. Φαντάζομαι το brainstorming της “δημιουργικής” ομάδας:

– “Λοιπόν, ο Batman είναι ντετέκτιβ. Ποιός είναι ο πιο γνωστός ντετέκτιβ; Ο Sherlock Holmes. Να τους βάλουμε να λύνουν μια υπόθεση μαζί!”

– “Ε! Αφεντικό! Ο Sherlock Holmes είναι χαρακτήρας βιβλίου στη βικτοριανή εποχή.”

– “Ναι. Και;”

– “Τίποτα…”

Επίσης, ο Batman έχει σώσει τον Jerry Lewis από τον Joker (η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να αφήσει τον Joker να ολοκληρώσει το έργο του – ναι, δε μου αρέσει ο Jerry Lewis!), ενώ τα έχει βάλει και με τον Predator.

Τον καημένο τον Predator, τον έχουν ταράξει στο κυνηγητό. Λες και είναι κάποιο τεστ που πρέπει να περάσεις για να γίνεις “σοβαρός ήρωας”. Τον έχουν αντιμετωπίσει ο Superman, ο Judge Dredd και ο Tarzan. Αν μου επιτρέπεται ένα σχόλιο, αυτός ο τελευταίος από τη μία κολλάει, λόγω ζούγκλας, αλλά από την άλλη, ποτέ δεν τον πήρα και σοβαρά. Πιο σοβαρά παίρνω τον Predator.

Φάουλ! Φάουλ! Ελεύθερες βολές για τον Godzilla.

Και μιας και μιλάμε για τέρατα από ταινίες, που μεταπηδούν στα comics και μάλιστα σε crossover, ας πάμε στον Godzilla. Οι Avengers έχουν κατατροπώσει τη μεταλλαγμένη σαύρα, αλλά δεν το έχουν κάνει με τον εντυπωσιακό τρόπο που το έχει κάνει ο Charles Barkley! Ο Charles Barkley! Ο μπασκετμπολίστας! Εδώ, η εικόνα της “δημιουργικής” ομάδας περιλαμβάνει ακατάλληλους, drug-related διαλόγους, που τους αφήνω στη φαντασία σας.

Υπάρχουν και κάποια crossovers, καθαρά eye-candy. CATWOMAN/VAMPIRELLA, με leather suit, tits ‘n’ ass και μαστίγιο και TOMB RAIDER/WITCHBLADE, στο ίδιο μοτίβο με το προηγούμενο, ίσως χωρίς το μαστίγιο (αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο “ίσως”). Αυτά τα crossovers, όμως, τα καταλαβαίνω. Είναι για αγοράκια!

Ο πραγματικός σταρ των crossovers, όμως, είναι άλλος. Ο απόλυτος άρχοντας, αυτός που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από καμένες “δημιουργικές” ομάδες. Αλήθεια, δεν τον λυπούνται; Έχασε τον πλανήτη του. Λίγο έλεος! Λυπηθείτε τον Superman! Να τα βάζει με τον Muhammad Ali, είναι μια άποψη. Να συναντάει τον He-Man (“By the power of Grayskull”) είναι αστείο. Να τον βαράει ο Mumm-Ra, εξευτελιστικό. Ε, όχι και να τον καβαλάει ο Quik Bunny! O Quik Bunny, όπως λέμε “Quik Bunny της Nestle”!

Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν και άλλα, ακόμη πιο γελοία. Ακόμη πιο “φαντασμαγορικά” crossovers έχουν γεννηθεί από χτυπημένα, αρρωστημένα μυαλά. Έχει και αυτό την πλάκα του…