SNAPSHOT REVIEWS 20-10-2011

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

ALL STAR WESTERN #1
Writer: Justin Gray & Jimmy Palmiotti
Artist: Moritat

Να και λίγη ποικιλία στη νέα DC! Ο τίτλος μπορεί να θυμίζει κάτι από ανθολογία, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό είναι το καινούριο comic με πρωταγωνιστή των Jonah Hex.

Η δράση τοποθετείται στα τέλη του 19ου Αιώνα, και στην γνώστη πόλη του Gotham, καθώς ο πιστολέρο μας εισέρχεται σε αυτή, αγνοώντας τι τον περιμένει. Αντί, όμως, για μια τυπική ιστορία άγριας δύσης, οι Palmiotti και Gray στήνουν μια αστυνομική ιστορία, με έναν κατ’ εξακολούθηση δολοφόνο, και τον Jonah Hex να αναλαμβάνει, ουσιαστικά, δεύτερο ρόλο. Ο Doctor Amadeus Arkham κλέβει την παράσταση άνετα, ακολουθώντας πρωτοποριακές, για την εποχή εκείνη, μεθόδους, έχοντας ταυτόχρονα μια προσωπικότητα παράταιρη με το περιβάλλον του.

Το σχέδιο του Moritat έρχεται να δώσει επιπλέον χαρακτήρα στο ALL STAR WESTERN #1, προσφέροντας την απαραίτητη βοήθεια, ώστε να αυτό να ξεχωρίσει από τον τυποποιημένο σωρό. Με λίγα λόγια, ανέλπιστα καλή αρχή!

Γιώργος Χατζηκωστής

Δείτε το preview

AQUAMAN #1
Writer: Geoff Johns
Artist: Ivan Reis

O Aquaman  δεν ήταν από τους τίτλους που παρακολουθούσα, αλλά το creative team με τον Geoff Johns και τον Ivan Reis με έπεισε να του δώσω μια ευκαιρία. Ο τίτλος είναι από τους λίγους που δε χρειάζεται να ξέρεις πολλά από το continuity για να τον διαβάσεις, και δίνει νόημα στο γενικότερο concept του “reboot”.

Ο Johns δείχνει από την αρχή ότι αυτός θα είναι ένας διαφορετικός Aquaman, αφού, μετά την αποτροπή μιας ληστείας, πηγαίνει σε εστιατόριο με θαλασσινά! Η αλήθεια είναι ότι το story φαίνεται αρκετά απλό στο πρώτο τεύχος και ο χαρακτήρας δεν έχει και πολλούς fans εδώ. Το σχέδιο του Reis, όμως, είναι εξαιρετικό.

Νίκος Λάμπρης

Δείτε το preview

BATMAN: THE DARK KNIGHT #1
Writer: Paul Jenkins
Artist: David Finch

Δεν ξέρω πώς έχει καταφέρει η DC να κάνει τόσους πολλούς από τους καινούργιους τίτλους άνισους (όχι μεταξύ τους). Πάρτε, για παράδειγμα, το DARK KNIGHT: ξεκινάει με καλή εισαγωγική δομή, δείχνοντας μια τυπική (νοείται) μετάβαση του κεντρικού χαρακτήρα, από Batman σε Bruce Wayne, ενώ το narration θα μπορούσε να αφορά οποιαδήποτε από τις δύο περσόνες και αποδεικνύεται ότι είναι μέρος ενός λόγου που βγάζει σε φιλανθρωπική εκδήλωση. Επιπλέον, το “playboy millionaire” angle παίζεται πολύ καλά, τόσο με τον αστυνόμο Forbes, όσο και με την Jai Hudson.

Από την άλλη, όμως, στις σκηνές του Batman, το transition από panel σε panel είναι αδέξιο (κακή κίνηση, άλλον χτυπάει κι άλλον βλέπουμε κάτω κ.λπ.), η στάση του σώματος έχει λάθη αρχάριου, ενώ το σενάριο βγάζει μάτι ότι είναι αναφορά στα πρόσφατα παιχνίδια και την όλη φάση με το Titan Formula. Συνολικά μέτριο.

Ανδρέας Μιχαηλίδης

Δείτε το preview

BLACKHAWKS #1
Writer: Mike Costa
Artists: Graham Nolan, Ken Lashley

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάτι καλό έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις. Που ανοίγεις ένα comic και αναρωτιέσαι “τί θα διαβάσω πάλι” και σου προκύπτει κάτι καλοφτιαγμένο και προσεγμένο, που τελικά περνάς καλά διαβάζοντας το. Ε, λοιπόν, το BLACKHAWKS δεν είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις.

Δυστυχώς, δεν έχω διαβάσει ποτέ κάποιο παλιό τεύχος, για να δω σε τι διαφέρουν οι Blackhawks από τη νέα αυτή αρχή. Εδώ, πάντως, μιλάμε για μια generic υπερστρατιωτική ομάδα, που έχει το μυστικό της αρχηγείο σε κάποιο βουνό και που σκοτώνει αβέρτα generic “κακούς”. Αποτελείται από μέλη όπως “ο Ιρλανδός”, “αυτός με τα γυαλιά”, “αυτός με την κοτσίδα” και οι υποχρεωτικοί πλέον, για λόγους “diversity”, “η γυναίκα” και “ο πιο σκούρος”.

Από σενάριο δε σκίζει το BLACKHAWKS (ευτυχώς ξέχασα και τα λίγα που κατάλαβα, με το που ολοκλήρωσα το τεύχος) και το artwork μου θυμίζει πρώιμη Wildstorm (αλλά όχι και στα πολύ καλά της). Αίσθηση μου είναι πως το πρώτο τεύχος δεν είναι καλύτερο από ένα random τεύχος G.I.JOE της IDW (ή παλιότερα της DDP). Αν έχετε τέτοιες αναζητήσεις, νομίζω πως μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας.

Αριστείδης Κώτσης

Δείτε το preview

THE FLASH #1
Writers: Francis Manapul & Brian Buccelato
Artist: Francis Manapul

O Flash είναι ένας από τους λίγους τίτλους της DC που παρακολουθώ αδιάκοπα, εδώ και πολλά χρόνια, οπότε προφανώς θα διάβαζα και το re-launch του τίτλου. Η προσέγγιση εδώ είναι back-to-basics, με τον Barry Allen στο ρόλο του Flash, να εργάζεται ως forensic scientist στην αστυνομία.

Η αρχή της ιστορίας τον φέρνει να αποτρέπει μια απόπειρα ληστείας μιας high-tech συσκευής, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους ληστές, που ο Barry συνειδητοποιεί ότι ήταν παιδικός του φίλος.

Ωραίο σχέδιο από τον Francis Manapul, αλλά η ιστορία δε με έχει πείσει πλήρως. Θα δώσω, πάντως, λίγο χρόνο στον τίτλο, για όλους τους λόγους που προανέφερα.

Νίκος Λάμπρης

Δείτε το preview

THE FURY OF FIRESTORM: THE NUCLEAR MEN #1
Writer: Gail Simone
Artist: Yildirai Cinar

Ο λόγος που αποφάσισα να δοκιμάσω το Firestorm ήταν ότι, στο παρελθόν, δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με το συγκεκριμένο-ους χαρακτήρα-ες και ήταν μια καλή ευκαιρία να το κάνω τώρα. Αυτό, λοιπόν, ήταν το πρώτο τεύχος που διάβασα και πιστεψτε με, θα παραμείνει το μοναδικό!

Κακό storytelling, αδιάφορη ιστορία, ανύπαρκτοι χαρακτήρες, ενώ προς το τέλος, μάλιστα, δυσκολεύτηκα ακόμη και να ακολουθήσω την πλοκή. Το μοναδικό αξιόλογο είναι το σχέδιο του Yildirai Cinar, από μόνο του, όμως, δεν αρκεί…

Νίκος Λάμπρης

Δείτε το preview

GREEN LANTERNS: NEW GUARDIANS #1
Writer: Tony Bedard
Artist: Tyler Kirkham

To GREEN LANTERN: NEW GUARDIANS είναι το τέταρτο και τελευταίο από το μπουκέτο τίτλων του Green Lantern franchise και όπως και τα υπόλοιπα 3αδερφάκια” του, δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε reboot/relaunch.

Ο ρόλος αυτής της σειράς είναι να στεγάσει όλων των χρωμάτων τα δαχτυλίδια, όπως αυτά εισήχθησαν στη μυθολογία των Green Lanterns, τα τελευταία χρόνια, και παράλληλα τον Kyle Rayner. Όπως καταλαβαίνετε, η προσπάθεια να εξηγήσεις σε ένα τεύχος τι παίζει με τα πολύχρωμα δαχτυλίδια είναι αδύνατη, κάτι που καθιστά τον τίτλο απολύτως NON new reader-friendly. Για να είμαι δίκαιος, ο Tony Bedard καταφέρνει να χωρέσει σε λίγες σελίδες το origin του Kyle Rayner, χωρίς, όμως, να βοηθάει ιδιαιτέρως τη κατάσταση.

Με το σχέδιο του Kirkham έχω πρόβλημα, γιατί νομίζω συνέχεια ότι διαβάζω κάτι από Top Cow, γεγονός πολύ αρνητικό για μένα. Σε γενικές γραμμές, ένα μέτριο τεύχος, κατώτερο των GREEN LANTERN #1 και GREEN LANTERN CORPS #1, αλλά ανώτερο από το RED LANTERNS #1.

Άκης Τριανταφύλλου

Δείτε το preview

I, VAMPIRE #1
Writer: Joshua Hale Fialkov
Artist: Andrea Sorrentino

Μου άρεσε. Μπερδεύτηκα λίγο και έπρεπε να το διαβάσω δυο φορές, αλλά μου άρεσε. Αν και ο λόγος που (επανα)κυκλοφορεί ένα τέτοιο comic από τη DC είναι το cashing in στη μόδα των vampires, το τελικό αποτέλεσμα είναι καλό, κυρίως λόγω ατμόσφαιρας.

To πρώτο τεύχος του I, VAMPIRE αποτελείται από δύο σκέλη: στο πρώτο βλέπουμε (αν κατάλαβα καλά) την κατάληξη ενός πολέμου ανάμεσα σε vampires και ανθρώπους και στο δεύτερο μια σειρά από flashbacks, ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές. Στα flashbacks αυτά, παρακολουθούμε συζητήσεις ανάμεσα στον Andrew (vampire και vampire hunter) και τη Mary (θύμα του πρώτου και πλέον Queen of Vampires). Οι συζητήσεις αυτές κάνουν θαύματα στο characterization και στα κίνητρα των πρωταγωνιστών, αλλά οι συνεχείς εναλλαγές τους με το πρώτο σκέλος, με μπέρδεψαν αρκετά.

Ξεπερνώντας αυτό το εμπόδιο, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα καλό comic, βασισμένο στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο του Joshua Hale Fialkov, αλλά και στα μολύβια του Andrea Sorrentino, που επιτυγχάνουν μια αρκετά στιλιζαρισμένη σκοτεινή και horror ατμόσφαιρα, σε κάθε panel.

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

Δείτε το preview

JUSTICE LEAGUE DARK #1
Writer: Peter Milligan
Artist: Mikel Janin

Το μεγάλο στοίχημα με το JUSTICE LEAGUE DARK είναι το πώς ένα τέτοιο cast θα συνυπάρξει στις σελίδες ενός comic, χωρίς οι fans των μέχρι τώρα… lone wolf πρωταγωνιστών (John Constantine, Shade The Changing Man, Zatanna, Deadman και Madame Xanadu) να απογοητευτούν.

Και αυτό γίνεται δυσκολότερο, όταν στο πρώτο τεύχος παρελαύνουν επιπλέον και οι – πιο mainstream – Superman, Batman και Wonder Woman, με αποτέλεσμα να βλέπουμε λίγο από τον καθένα. Ο Milligan, όμως, αντιστέκεται με το σενάριό του στο χάος που θα έπρεπε να επικρατεί, σε μια τέτοια περίπτωση. Η γνωριμία μας με τους χαρακτήρες γίνεται ομαλά (αν και, λόγω της έκτασής της, αμφιβάλλω αν λειτουργεί εξίσου καλά για τους νέους αναγνώστες) και ακολουθούν τα αναμενόμενα για έναν τέτοιο τίτλο: πολλή δράση με δόσεις horror.

Θετικό κρίνω και το γεγονός ότι στην εξιστόρηση της δημιουργίας μιας τόσο ετερόκλητης ομάδας, προηγείται η αιτία, ενώ το σχέδιο του Mikel Janin είναι, σε αρκετά σημεία, εντυπωσιακό, δίνοντας τον τόνο της σειράς, παρά τις μικρές αδυναμίες, σε κάποιες περιπτώσεις.

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

Δείτε το preview

THE SAVAGE HAWKMAN #1
Writer: Tony Daniel
Artist: Philip Tan

Στις πρώτες σελίδες αυτού του comic, ο Carter Hall αποφασίζει ότι δεν θέλει να πλέον να είναι ο Hawkman. Προσπαθεί, λοιπόν, να καταστρέψει τη στολή του (δεν μπορούσε απλά να τη βάλει στο πατάρι;) και να αφήσει την παλιά ζωή του στο παρελθόν. Φυσικά, όπως συχνά συμβαίνει στα υπερηρωικά comic, “the best laid plans of mice and (super)men often go awry”. Αντί να απαλλαγεί από την “κατάρα” του Hawkman, ο Carter ανακαλύπτει πως έχει ακόμη μεγαλύτερες δυνάμεις. Kαι ευτυχώς, γιατί πολύ σύντομα εμφανίζεται μια απειλή που μόνο ο Hawkman μπορεί να αντιμετωπίσει…

Το comic είναι, βασικά, τόσο βαρετό όσο ακούγεται από το προχειρογραμμένο plot summary που έγραψα. Το narration, από τον ίδιο τον Hall, έχει μια χροιά κακού noir, οι διάλογοι είναι αδιάφοροι καιτο artwork του Philip Tan είναι σχεδόν άσχημο! Είχα μια κρυφή ελπίδα πως επιτέλους η DC θα μπορέσει να δώσει στον ταλαιπωρημένο ήρωα την αίγλη που του λείπει, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτό σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί εδώ.

Πιστέψτε με, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη ζωή σας, αν διαβάσετε το πρώτο τεύχος του SAVAGE HAWKMAN.

Δημήτρης Σακαρίδης

Δείτε το preview

SUPERMAN #1
Writer: George Perez
Artist: Jesus Merino

Ο Clark Kent/Peter Parker τα έχει πάρει που η Daily Planet αγοράστηκε από την Galaxy Communications του Morgan Edge (ο οποίος είναι πλέον μαύρος – diversity!) και ακόμη περισσότερο επειδή το ιστορικό κτίριο της εφημερίδα (ξέρετε, αυτό με την υδρόγειο στην οροφή) κατεδαφίζεται. Φυσικά, στην πορεία προκύπτει μια περίεργη, πιθανώς εξωγήινη απειλή, που τον κάνει να ξεχάσει τον καημό του και να θυμηθεί ότι είναι ο Superman που πρέπει να προστατεύει τους ανθρώπους. Ναι, τα καταφέρνει. Περιμένατε κάτι διαφορετικό;

Πειράζει που δεν αντέχω καθόλου τον καινούργιο part-angy, part-whiny Superman; Πειράζει που πιστεύω πως αυτή δεν είναι (και δεν θα έπρεπε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να είναι!) η προσέγγιση/απεικόνιση για τον Man Of Steel; Πειράζει που πιστεύω πως ο George Perez είναι μέτριος συγγραφέας; Πειράζει που το comic, σε ύφος, artwork και storytelling, μοιάζει λες και έχει βγει στα mid-90s; Πειράζει που θεωρώ εντελώς τραγικό ότι το reboot της DC για τον μεγαλύτερο και σπουδαιότερο ήρωα της (και στους δύο τίτλους του) μοιάζει με προσβολή προς αυτόν και τους αναγνώστες;

Πειράζει που δεν θα ακολουθήσω το συγκεκριμένο τίτλο στο δεύτερο τεύχος;

Δημήτρης Σακαρίδης

Δείτε το preview

TEEN TITANS #1
Writer: Scott Lobdell
Artist: Brett Booth

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν ρωτήσεις τους πιστούς αναγνώστες αυτής της σειράς για τις αγαπημένες τους περιόδους, σχεδόν το σύνολο θα αναφέρει την περίοδο Wolfman/Perez και αρκετοί από αυτούς θα προσθέσουν εκείνη των Geoff Johns και Mike McKone. Οι νέοι Teen Titans των Lobdell και Booth, χρησιμοποιούν τους τέσσερις βασικούς χαρακτήρες της επιτυχημένης περιόδου του Johns (Red Robin, Superboy, Kid Flash, Wonder Girl) με μόνη διαφορά ότι όλες οι περιπέτειές τους έχουν σβηστεί από το continuity και οι χαρακτήρες γνωρίζονται για πρώτη φορά.

Είναι σαφές ότι προτεραιότητα του Lobdell, σε αυτό το πρώτο τεύχος, δεν είναι να ενώσει την ομάδα. Όπως και στην περίπτωση του JUSTICE LEAGUE #1, μόνο κάποια από τα μέλη της ομάδας (εν προκειμένω, οι προαναφερθέντες τέσσερις ήρωες) εμφανίζονται στο τεύχος, παρότι στο εξώφυλλο παρουσιάζεται όλο το team. Σεναριακά, το πράγμα χτίζεται σταδιακά και αυτό είμαι βέβαιος ότι θα λειτουργήσει εξαιρετικά καλά στους νέους αναγνώστες.

Το σχέδιο του Booth είναι ιδιαίτερα ταιριαστό με το ύφος του σεναρίου. Yπάρχει μια έντονη κινητικότητα, μια συνεχής ροή, σαν να βλέπεις ταινία δράσης. Πολλά μπορούν να ειπωθούν περί ποιότητας αυτού του τεύχους και όλα θα είναι υποκειμενικά. Το γεγονός, όμως, ότι βρίθει εφηβικής ενεργητικότητας, δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

Τελικά, αποτιμώ ως θετικό το γεγονός ότι η DC έδωσε και τους τρεις Titans-related τίτλους στον Lobdell, παρότι το αποτέλεσμα ποικίλει. Αφενός γιατί είμαι υπέρ του να αναλαμβάνει ένας συγγραφέας μια οικογένεια τίτλων, ώστε να μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα στην κατεύθυνση που εκείνος θέλει, αφετέρου γιατί αυτός ο κάποιος είναι ο δεύτερος μακροβιώτερος X-Writer. Κι όλοι ξέρουμε ότι τη θητεία στους X-Men δεν τη λες και εύκολο πράγμα…

Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου

Δείτε το preview

VOODOO #1
Writer: Ron Marz
Artist: Sam Basr

Η Voodoo έχει μια πολύπαθη ιστορία. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι δυνάμεις της και η ίδια έχουν επαναπροσδιοριστεί (χαρακτηριστικό παράδειγμα, το limited series του Alan Moore), με θετικό ή αρνητικό τελικό αποτέλεσμα. To (δεν είναι) reboot της DC έχει σαν αποτέλεσμα άλλη μια νέα αρχή.

Εδώ το focus της ιστορίας είναι κυρίως στο γεγονός ότι η Voodoo είναι “exotic dancer” (το οποίο, σε απλά ελληνικά, δημαίνει πως είναι stripper). Δεν έχω τίποτε ενάντια στη συμπαθή τάξη των strippers, αλλά κάποια στιγμή βαρέθηκα να βλέπω την Voodoo να βάζει και να βγάζει τα λιγοστά ρούχα και εσώρουχα της. Δε λέω, καλό το eye candy, αλλά δε μπορείς να χτίσεις όλο το σενάριο σου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι ότι ο Marz στηρίζει όλο το τεύχος εκεί, με ελάχιστα άλλα πράγματα να συμβαίνουν στις σελίδες του. Το συμπαθητικό artwork του Masri επικεντρώνεται, πάνω-κάτω, στην ίδια θεματική.

Αριστείδης Κώτσης

Δείτε το preview