PREVIEWS PICKS (OCT 2011)

Ένα ακόμη σχετικά μέτριο (τουλάχιστον ως προς την ποσότητα των επιλογών) PREVIEWS, περιμένει τους ακούραστους συντάκτες του Comicdom, που θα το ξεφυλλίσουν και θα ξεχωρίσουν τα comics, graphic novels και trade paperbacks, για τα οποία αξίζει να ανοίξετε το πορτοφόλι σας.

Αυτό το μήνα, η βαρύτατη ευθύνη έχει πέσει στους Δημήτρη Σακαρίδη, Βασιλεία Βαξεβάνη και Ανδρέα Μιχαηλίδη. Δυστυχώς, λόγω τεχνικών προβλημάτων, ο “Merchandise Master”, Κώστας Λαμπρόπουλος, παίρνει ρεπό και θα είναι μαζί μας ξανά τον επόμενο μήνα…

 

BLUE PAGES (Δημήτρης Σακαρίδης)

Για κάποιον περίεργο, σχεδόν ανεξήγητο λόγο, βρίσκομαι πάλι στην αμήχανη θέση να γράφω “Μπλε” PREVIEWS PICKS, κάτι που, πιστέψτε με, δε συμβαδίζει καθόλου με τις αναγνωστικές μου προτιμήσεις!

Χάριν ποικιλίας, όμως, αυτή τη φορά, αποφάσισα να μην ακολουθήσω τη συνήθη τακτική του να καταγράψω (σχεδόν) όλες τις νέες κυκλοφορίες και να τις σχολιάσω με το γνωστό καυστικό “this guy probably hates mainstream comics” ύφος μου, αλλά θα αναφέρω μόνο αυτές που θεωρώ ότι έχουν πραγματικό αναγνωστικό ενδιαφέρον. (Κοινώς, αυτές που, κατά πάσα πιθανότητα, θα παραγγείλω κιόλας!)

Όπως καταλαβαίνετε, βέβαια, κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε “Θεέ μου, αυτό είναι το μικρότερο PREVIEWS PICKS που έχει γράψει ποτέ συντάκτης του Comicdom, με εξαίρεση τα κείμενα του, πάντα λακωνικού, αλλά αναμφισβήτητα σαφή και περιεκτικού, Νίκου Λάμπρη. Oh, well… Δε με πληρώνουν αρκετά, ούτως ή άλλως…

AVENGERS X-SANCTION #1 (Marvel, pg. M17, $3.99)

Ναι…Χμμ… Πώς να το θέσω κομψά; Για λόγους που δεν μπορώ να αναλύσω επαρκώς (και δεν είναι και της παρούσης), έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στον Cable. Καλώς ή κακώς, πιστεύω πως είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες που έχουν παρουσιαστεί στις δύο μεγάλες εταιρίες τα τελευταία 25-30 χρόνια και συχνά-πυκνά αναζητώ τους τίτλους που πρωταγωνιστεί (ή εμφανίζεται), με την ελπίδα ότι, κάποια στιγμή, θα μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει ένα run εξίσου καλό με αυτό των Joe Casey και Jose Ladronn. (Fat chance!)

Το solicitation του συγκεκριμένου limited series των Jeph Loeb (yikes!) και Ed McGuinness (oh, crap!), μας ενημερώνει πως “ο Cable επιστρέφει” και παρ’ όλο που δεν γνώριζα καν ότι έφυγε ποτέ, πιθανότατα θα το τσιμπήσω…

MUPPETS PRESENTS: THE TREASURE OF PEG-LEG WILSON (Marvel, pg. M53, $5.99)

OK, προσωπικά δεν θα το αγοράσω, επειδή έχω τα τεύχη (που είχαν εκδοθεί πριν λίγα χρόνια από την Boom!), αλλά επειδή είναι πραγματικά πολύ καλό, το αναφέρω και σας προτρέπω να το πάρετε. (Not to mention ότι δεν θέλω να στενοχωρήσω και τον αγαπητό Άρη Κώτση, που πίνει νερό στο όνομα του Roger Langridge!)

DEADPOOL MAX X-MAS SPECIAL #1 (Marvel, pg. M73, $4.99)

Εντάξει, είναι Deadpool, αλλά είναι και σενάριο Dave Lapham με σχέδιο Kyle Baker. Ακόμη και μαλακία να είναι, σίγουρα θα έχει κάποιο σχετικό ενδιαφέρον…

THE STRAIN #1 (Dark Horse, pg. 24, $1.00)

Να ‘τος πάλι ο Lapham! Αυτή τη φορά, μάλιστα, μαζί με δύο ακόμη συν-σεναριογράφους, ο ένας εκ των οποίων είναι ο αγαπημένος σκηνοθέτης των απανταχού “ψαγμένων” 17χρονων κορασίδων και χιπστεροfanboys, Guillermo Del Toro. Anyway, το συγκεκριμένο μάλλον θα το πάρω, γιατί κάνει μόνο ένα δολάριο και γενικά έχω μια ροπή προς τις πάσης φύσεως “προσφορές”.

DOTTER OF HER FATHER’S EYES (Dark Horse, pg. 54, $14.99)

Κάθε αναγνώστης έχει τους προσωπικούς του “κανόνες”. Ένας από τους δικούς μου είναι ότι αγοράζω πάντα οτιδήποτε φέρει την υπογραφή του Bryan Talbot, άσχετα με το πόσα χρόνια μπορεί να έχουν περάσει από την τελευταία πραγματικά καλή δουλειά του και πόσες μετριότητες μπορεί να έχει κάνει στο μεταξύ. Βέβαια, δεν μπορώ να μη σχολιάσω το tacky solicitation, που αναφέρει την co-writer, Mary Talbot, μόνο ως “κόρη του ακαδημαϊκού James S. Atherton”, προσπερνώντας – πολύ βολικά – ότι είναι και σύζυγος του Bryan…

DC COMICS PRESENTS… (DC, pgs. 116-117, $7.99 ea.)

Πολλά καλά πράγματα στα “ταπεινά” αυτά collected editions της DC, για αυτό το μήνα (THE KENTS, BATMAN: THE SECRET CITY, BATMAN: URBAN LEGEND), αλλά δυσκολεύομαι να τα προτείνω με ιδιαίτερο πάθος, καθώς, ως επί το πλείστον, αφορούν σε πράγματα που ενδεχομένως μπορεί να βρει κανείς φτηνότερα αναζητώντας (χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια) τα original τεύχη.

HELLBLAZER ANNUAL #1 (DC, pg. 131, $4.99)

Ακούω διαρκώς πολύ καλά πράγματα για το HELLBLAZER του Peter Milligan, αλλά για κάποιο λόγο δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Ίσως να φταίει το ότι θεωρώ το συγκεκριμένο χαρακτήρα ελαφρώς παρωχημένο. Ίσως, πάλι, να φταίει το ότι έχω πολλά χρόνια να διαβάσω πραγματικά καλό comic του Milligan. (BTW, το JUSTICE LEAGUE DARK ήταν ψιλοτραγικό!)

Όπως και να ‘χει, αυτό το Annual (με artwork του Simon Bisley, παρακαλώ!) είναι μια καλή ευκαιρία να πάρω μια γεύση. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι θα παραλείψω να αναφέρω ότι υπάρχει, in fact, κι άλλο HELLBLAZER ANNUAL #1, το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 1989. Προφανώς το έφαγε και αυτό το reboot…

THE LAST BATTLE (Image, pg. 176, $7.99)

(Wow! Φτάσαμε κιόλας στην Image!)

Το συγκεκριμένο θα έπρεπε να είναι εντελώς αδιάφορο, για μένα προσωπικά, λόγω της θεματολογίας του (κάτι βάρβαρους πολεμιστές βλέπω, κάτι σπαθιά, κάτι τέρατα…), αλλά το σχεδιάζει ο εξαιρετικός Dan Brereton, οπότε ακόμη και αν ήταν η βιογραφία της Lady Gaga, πάλι θα το αγόραζα (αν και θα προτιμούσα να ήταν η βιογραφία της Britney Spears).

Τί, αυτό ήταν;

Κάτι άλλο; Για να ξαναρίξω μια ματιά…

Μπα, τίποτα. Τελειώσαμε, λοιπόν, dudes and dudettes! Μπορεί να μην κατάφερα, τελικά, να γράψω μικρότερο PREVIEWS PICKS από αυτά που γράφει συνήθως ο Νίκος Λάμπρης (I’m just kidding, bro – you know I love ya!), αλλά σίγουρα είναι το πιο σύντομο PREVIEWS PICKS στο δικό μου βιογραφικό. I should do this more often!!!

 

GREEN PAGES (Βασιλεία Βαξεβάνη)

Είναι που διαγράφηκε η Λούκα Κατσέλη; Είναι που οφείλω να συμπαρασταθώ στους υπόλοιπους Έλληνες; Ό,τι και αν φταίει, για κάποιο λόγο, η διάθεσή μου δεν είναι και η καλύτερη. Ξεφύλλιζα το PREVIEWS με αυτή τη ξινίλα που έχουν, καμιά φορά, οι γέροι όταν διαβάζουν εφημερίδες. Ωστόσο, κάτι υπάρχει εκεί, στις “πράσινες” σελίδες.

RAISING AMY GN (AAM Marcosia, pg. 216, $ 15.99)

Οι ιστορίες ενός κοριτσιού που δε μοιάζει με τα άλλα. Ενός κοριτσιού που, κατά τα φαινόμενα, κάνει τους ανθρώπους να ευγνωμονούν για τα προφυλακτικά και τα αντισυλληπτικά. Οπλισμένη, επικίνδυνη και Σκωτσέζα (αυτό το τελευταίο το τονίζουν και στο solicitation). Πες το νοσταλγία για τα παιδικά μου χρόνια, αλλά κάτι μου κάνει.

A CAT NAMED HAIKU GN (Arcana, pg. 225, $ 5.95)

Ρέπω προς τον παλιμπαιδισμό, ή είναι η ιδέα μου; Αλλά πάλι, πώς να αντισταθεί κανείς στις περιπέτειες μιας χαριτωμένης γατούλας; Σύμφωνα με την περιγραφή, ο Haiku, puts the “cat” in “catastrophe”. Και όλες αυτές οι περιπέτειες γραμμένες σε haiku, την ιαπωνική ποίηση, η οποία – απλοποιημένα – αποτελείται από τρεις στίχους με 5,7 και 5 συλλαβές, αντίστοιχα. Χνουδωτό και χαριτωμένο. Τί να κάνω; Μου αρέσει!

HERO HAPPY HOUR TP (Arcana, pg.225, $ 14.95)

Να πω την αμαρτία μου, ούτε που την ξέρω τη σειρά. Απλά, στο εξώφυλλο, είναι μια προσαρμογή του πίνακα “Nighthawks” του Hopper, που είναι από τους αγαπημένους μου. Διαβάζοντας την υπόθεση, που μιλάει για μια καντίνα, που την έχει ένας πρώην υπερήρωας, την βρήκα ενδιαφέρουσα. Στη καντίνα αυτή την αράζουν για καφέ και “βρώμικο” άλλοι υπερήρωες, που έχει ο κάθε ένας τα δικά του θέματα. Καλό ακούγεται.

NELSON GN (Blank Slate, pg. 242, $ 37.99)

Ένα πραγματικά ενδιαφέρον εγχείρημα. 50 Βρετανοί καλλιτέχνες από όλους τους χώρους, μια ιστορία που καλύπτει 43 χρόνια. Η ιστορία είναι η ζωή της Nel Baker, από τη γέννησή της, το 1968, μέχρι σήμερα. Κάθε καλλιτέχνης μας δείχνει μια μέρα από αυτά τα 43 χρόνια και όλοι μαζί θα επιχειρήσουν να πουν μια ιστορία. Ακούγεται ενδιαφέρον, μεγαλεπήβολο, και έχει όλα τα φόντα να πετύχει – ή να αποτύχει.

NOWHERE MAN #1 (Dynamite, pg. 269, $ 3.99)

Σας θυμίζει τίποτα; Εμένα μου χτύπησαν κάτι καμπανάκια. Και ναι! Το 2008, είχε ανακοινωθεί η σειρά αυτή, από την Virgin, με συγγραφείς τον Marc Guggenheim και τον Hugh – κάνω τον Wolverine αλλά χορεύω και χαζά τραγούδια για τη Lipton – Jackman. Ε, φαίνεται πως δεν έκατσε, και τώρα, ιδού! Η ιστορία αφορά σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου με τη βοήθεια ιού από νανορομπότ, ο υπερ-υπολογιστής Omnimind μας ελέγχει όλους. Ένα μωρό έχει γεννηθεί με ανοσία στον ιό και όλοι, αντιστασιακοί και κυβερνητικοί, ερίζουν γύρω του. Χμ!

SMOKEY STOVER AND SPOOKY THE CAT: THE COLLECTED SUNDAYS HC (Hermes, pg. 297, $ $49.99)

Μια συλλογή που μαζεύει, σε 224 σελίδες, τις περιπέτειες του πυροσβέστη με το παράλογο, δίτροχο όχημα (πόσο να καίει, άραγε;). Λίγα strips έχουν πέσει στα χέρια μου, αλλά μου έχει μείνει μια αίσθηση σουρεαλιστικού, καταιγιστικού χιούμορ, που αν και παρωχημένο, είναι πολύ καλό. Μια καλή ευκαιρία να τα χαζέψετε.

BEFORE THE INCAL: CLASSIC COLLECTION DELUXE HC (Humanoids Inc, pg. 300, $ 99.95)

Πριν σας έρθει κόλπος με την τιμή, να πω ότι αφορά μια υπερπολυτελή έκδοση 304 σελίδων. Αυτό είναι και για το φίλο Dimitri M., που με ρώτησε πού μπορεί να βρει τη σειρά αυτή. Δε χρειάζεται να πω πόσο λατρεύω όλη τη σειρά INCAL, αλλά για να πω και τη μαύρη αλήθεια, όλες αυτές οι “super-deluxe-complete-hardcover-omnibus” εκδόσεις στοιχίζουν και είναι εξαιρετικά άβολες στο διάβασμα. Είσαι με έναν θηριώδη τόμο στο γραφείο και διαβάζεις σα να είσαι μοναχός στο “Όνομα του Ρόδου”.

ROMEO AND JULIET: THE WAR (1821 Comics, pg. 293, $ 19,99)

Αφιερωμένη, αυτή η τελευταία επιλογή, στην τιμημένη τρίτη ηλικία. Ο Stan Lee αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα ο Shakespeare να αποτυπωθεί όπως πρέπει. Στην Αυτοκρατορία της Βερόνα, κυριαρχούν δύο ομάδες υπερ-στρατιωτών: οι Μοντέγοι (πανίσχυρα cyborgs) και οι Καπουλέτοι (γενετικά μεταλλαγμένοι άνθρωποι). Λέηζερ, έρωτας και εκρήξεις, θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος. “This but begins the woe others must end”, όπως θα έλεγε και ο Βάρδος.

 

MANGA (Ανδρέας Μιχαηλίδης)

Manga Previews… Mmm-hm… Μάλιστα. Δεν ξέρω πώς ακριβώς να το θέσω, αλλά δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά ενδιαφέρον από πλευράς manga, σε αυτό το PREVIEWS, ειδικά από τη στιγμή που σχεδόν οι μόνες νέες κυκλοφορίες είναι yaoi (vomit).

Το μοναδικό άξιο αναφοράς είναι παλιό, αλλά όταν λέμε “παλιό”, εννοούμε της δεκαετίας του ’50! Ο λόγος για το PRINCESS KNIGHT (RIBBON NO KISHI), του Osamu Tezuka, το οποίο θα κυκλοφορήσει, στο σύνολό του, από τη Vertical (pg. 332), σε δύο τόμους των 300+ σελίδων. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο PREVIEWS, γίνεται solicited ο δεύτερος τόμος, προς $14.95.

Το μοναδικό άλλο manga/anime-related πράγμα που τράβηξε την προσοχή μου, ήταν το THE ART OF THE SECRET WORLD OF ARRIETTY HC (VIZ, pg. 331, $34.99) και αυτό απλά επειδή είχα διαβάσει το σχετικό review του Κώστα Λαμπρόπουλου για την ταινία.

That’s it, move along now, nothing (more) to see here.