Mary Blair: Μια Εμπνευσμένη Δημιουργός

Στις 21 Οκτωβρίου, το Google αφιέρωσε το doodle του στη Mary Blair, μια ξεχωριστή μορφή στο χώρο του animation και του design, θέλοντας να τιμήσει τη γενέθλεια ημέρα της.

H Mary Brown Robinson γεννήθηκε στην Οκλαχόμα, το 1911. Το 1931, κερδίζει μια υποτροφία για το Chouinard Art Institute, στο Λος Άντζελες. Ολοκληρώνει τις σπουδές της το 1933, αλλά δυστυχώς, δεν βρίσκει δουλειά. Το 1934, παντρεύεται τον Lee Blair, επίσης ζωγράφο, και μαζί ξεκινούν να συμμετέχουν σε εκθέσεις. Το 1938, η Disney προσλαμβάνει τον Lee ως διευθυντή χρώματος για την ταινία PINOCCHIO. Την ίδια χρονιά, η Mary βρίσκει δουλειά στο animation studio της Metro-Goldwyn-Mayer.

Τον Απρίλιο του 1940, μετακομίζει στο δημιουργικό team της Disney όπου και ντεμπουτάρει με σχέδια για το “Babby Ballet”, το οποίο τελικά δεν βγήκε ποτέ στον αέρα και στη συνέχεια, συμμετέχει στο σχεδιασμό του LADY AND THE TRAMP. Το 1941, γνωρίζει τον Walt Disney, σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι, και ο ίδιος της αναθέτει την καλλιτεχνική διεύθυνση των SALUDOS AMIGOS και THE THREE CABALLEROS. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, διατηρεί τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας για πολλές γνωστές ταινίες κινουμένων σχεδίων, ενώ εγκαταλείπει την αγαπημένη της, μέχρι τότε, τεχνική της ακουαρέλας για το gouache.

Το ALICE IN WONDERLAND (1951), είναι η ταινία που την απογειώνει, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τη δυναμική και τη διαφορετικότητα της δημιουργού. Ο animator Marc Davis, ο οποίος παρομοιάζει την τεχνική της Blair, όσον αφορά στο χρώμα, με αυτή του Matisse, λέει χαρακτηριστικά, “έφερε τη μοντέρνα τέχνη μπροστά στα μάτια του Walt, με έναν τρόπο που κανένας άλλος δεν μπόρεσε”.

Μετά την ολοκλήρωση των concept arts για το PETER PAN, το 1953, εγκαταλείπει τη Disney, για να αφοσιωθεί στη ζωγραφική. Δέκα χρόνια μετά, ο Disney της ζητά να επιστρέψει και η Mary ξεκινά να δημιουργεί προσχέδια και concepts για κτίρια και σκηνικά, που, στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκαν στη Disneyland.

Η Mary Blair πέθανε το 1978, σε ηλικία 67 ετών, και παρέμεινε στην ιστορία ως μια από της πιο αγαπημένες δημιουργούς του Walt Disney, αλλά και ως μια από τις πιο ταλαντούχες designers όλων των εποχών.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uLUkOk9wqZ4[/youtube]