SPEEDBUMP: CARTOONS FOR IDEA PEOPLE

Writer/Artist: Dave Coverly
ECW Press

Λοιπόν, αποφάσισα ότι η ζωή είναι απίθανη! Δε ξέρεις πού σε περιμένει η επόμενη έκπληξη. Να, για παράδειγμα, κάποιος σου στέλνει μια συλλογή strips και ανακαλύπτεις ένα νέο, ξεκαρδιστικό κόσμο. Ένας φίλος μου έστειλε αυτή τη συλλογή strips του SPEEDBUMP και από τότε κόλλησα. Ο λόγος που μου το έστειλε είναι γιατί θεώρησε ότι, μιας και ζω στην Ελλάδα, έχω ανάγκη από λόγους να γελάσω – προφανώς δεν ξέρει τους πολιτικούς μας!

Τέλος πάντων, επιστρέφω στο προκείμενο. Για κάποιο λόγο, θεωρώ ότι είναι μεγάλη ντροπή που δεν ήξερα το SPEEDBUMP, μιας και είναι εκεί έξω από το 1994. Μα, πώς μου ξέφυγε μια τόσο φανταστική σειρά; Πόσες ακόμα εκεί έξω μου έχουν ξεφύγει; Χμμ…

Το πρώτο που θεωρώ εξαιρετικό είναι ότι το strip αυτό έχει μόνο ένα panel. Όχι τόσο εύκολο να κάνεις κάποιον να μπει στο νόημα και να γελάσει μέσα από μια μόνο εικόνα. Πάντα τους θαυμάζω αυτούς τους ανθρώπους και πάντα σκέφτομαι “βρε, πού τα βρίσκουν;”.

Απ’ όλα έχει ο μπαξές. Σχέσεις, κοινωνικά σχόλια, λογοπαίγνια, η νέα γενιά, facebook, σκυλιά, baseball (και αυτά είναι τα μόνα που δεν καταλαβαίνω), pop-corn, κολοκύθες… όλα χωράνε στα panels του Dave Coverly. Το χιούμορ του, αστείρευτο, παράλογο, κουλό, αλλά και απλό. Ασύλληπτα punchlines, με ακόμη πιο απίθανο το γεγονός ότι, συχνά, υπάρχει μία και μόνη φράση στο panel. Δε θα ήταν λάθος να πούμε ότι ο Coverly έχει ανάγει το σουρεαλιστικό και ταυτόχρονα λακωνικό χιούμορ, σε Τέχνη.

Το σχέδιο είναι, επίσης, απλό και καρτουνίστικο, με χαρακτηριστικές φιγούρες. Τα panels δεν είναι, σε καμία περίπτωση, φορτωμένα, και το σχέδιο δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ και λεπτομερές. Όμως, όλα παίζουν το ρόλο τους και οι πρωταγωνιστές αποτυπώνουν πολλά στη φάτσα τους, ενώ όλη η εικόνα είναι “ομιλητικότατη”.

Μου άρεσε πάρα πολύ και θα αναζητήσω και τις άλλες εκδόσεις του SPEEDBUMP. Αν θέλετε, μπορείτε και εσείς να χαζέψετε μερικά από τα strips, στο site του δημιουργού. Καλά γέλια!