SNAPSHOT REVIEWS 3-11-2011

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

DAREDEVIL #4
Writer: Mark Waid
Artist: Marcos Martin
Marvel

Ξεκίνησα να διάβασω και τα τέσσερα πρώτα τεύχη του DAREDEVIL μονοκοπανιά και έχοντας σημαντικές προσδοκίες. Όταν έφτασα στο τέταρτο τεύχος, οι προσδοκίες μου ήταν αισθητά μικρότερες. Το artwork μου είχε φανεί αρκετά καλό, αλλά η ιστορία δεν έδειχνε να πηγαίνει πουθενά…

Στο τέταρτο τεύχος, το artwork το αναλαμβάνει ο Marcos Martin, η πρώτη ιστορία έχει ολοκληρωθεί και ο Matt Murdock αναλαμβάνει πλέον να κοουτσάρει ανθρώπους που υπερασπίζονται τους εαυτούς τους στο δικαστήριο. Το καλό είναι ότι το artwork του Martin μου αρέσει ακόμα περισσότερο από αυτό του Rivera και μου μοιάζει να απηχεί (όσο ιερόσυλο κι αν ακούγεται αυτό) κάτι από αυτό του Μazzucchelli στον τίτλο. Από την άλλη, εξακολουθώ να έχω ενστάσεις για το σενάριο του Waid, το οποίο αν και αρκετά καλοστημένο δε δείχνει να έχει κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση…

SNARKED #1
Writer/Artist: Roger Langridge
Boom! Studios (KaBoom!)

Μετά το επεισοδιακό τεύχος #0 και με τον Βασιλιά να απουσιάζει, η Princess Scarlet μαζί με τον μικρό της αδερφό θα ξανασυναντήσουν τους δυο ήρωες μας (τον Wilburforce J. Warlus και τον Clyde McDunk) και εμείς θα μάθουμε αρκετά πράγματα για το τι έπεται στα επόμενα τεύχη.

Μου αρέσει πολύ ο συνεπής τρόπος με τον οποίο σκιαγραφούνται οι χαρακτήρες των  πρωταγωνιστών, όπως και (βέβαια) τα storytelling skills του Langridge. Από την άλλη, ομολογώ πως είχα βρει το ολιγοσέλιδο τεύχος #0 αρκετά πιο χορταστικό. Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον μου παραμένει αμείωτο και το SNARKED είναι ένας από τους τίτλους που θα συνεχίσω να περιμένω με αγωνία…

fART
Writers/Artists: Ei Psit, Γ. Τεξής, Ariadne, Θ. Δημογιαννόπουλος, Efcarpos Comix, Simetra, Al3x Ray, Α. Κατσέλη, Λ. Ζήκος
Aυτοέκδοση

Τελικά, χρειάζεται να φτάσει στα χέρια μου κάποια αυτοέκδοση για να συνειδητοποιήσω πόσο σπάνιες έχουν γίνει πλέον. Εδώ μιλάμε για μια μικρή ανθολογία, για την οποία υπεύθυνος  είναι ο Melandros του Small Press Comics. Μονοσέλιδες και δισέλιδες ιστορίες, οι περισσότερες αρκετά εσωτερικές, από ένα σημαντικό αριθμό νέων (και κάποιων όχι και τόσο νέων) δημιουργών. Εδώ επίσης θα βρείτε ένα pinup του Ηλία Χατζούδη, εξώφυλλο του Τάσου Ζαφειριάδη και εσώφυλλο του Johnny Negri.

Το highlight, βέβαια, είναι η συνέντευξη του Con (Κων Χρυσούλη), στην οποία, ανάμεσα σε άλλα, μιλάει για τη δουλειά του και τα επόμενα σχέδια του και λέει την άποψη του για τους Έλληνες δημιουργούς (“Ατάλαντοι, κακομοίρηδες, ανεκπαίδευτοι…”) και τον χώρο τον comics στην Ελλάδα (“Χώρος δεν υπάρχει και είναι αστείο και σοβινιστικό να το ισχυριστεί αυτό κανείς”). Σε κάθε περίπτωση το fART είναι ενδιαφέρον ανάγνωσμα, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι διανέμεται δωρεάν.

ACTION COMICS #2
Writer: Grant Morrison
Artist: Rags Morales, Brent Anderson

Όπως φαίνεται και στο εξώφυλλο, η ιστορία ξεκινά λίγο μετά το τέλος του πρώτου τεύχους με τον (μόνιμα τσαντισμένο) Superman να βρίσκεται στα χέρια του Luthor. Από εκεί και πέρα, συμβαίνουν διάφορα αδιάφορα πράγματα μέχρι να έχουμε την τύχη να φτάσουμε στην τελευταία σελίδα του τεύχους και σε μια σύντομη παρουσίαση των Morisson και Morales των ιδεών πίσω από τον νέο Superman.

Δεν τρελαίνομαι γενικά για τα comics του Morrison, αλλά νομίζω πως εδώ έχουμε μια από τις χειρότερες δουλειές του ever. Ένα τρομερά αδιάφορο και ανούσιο comic με το δεύτερο τεύχος να καταφέρνει να είναι πολύ χειρότερο ακόμα και από το πρώτο, το ACTION COMICS είναι ο τίτλος από το reboot της DC που θα κόψω με ελαφριά καρδιά.

LITTLE NOTHINGS 4: MY SHADOW IN THE DISTANCE
Writer/Artist: Lewis Trondheim
NBM

Είναι εντυπωσιακό το πόσο σταθερά καλή είναι αυτή η σειρά του Lewis Trondheim. Τα μονοσέλιδα comics που αποτελούν πλέον ένα είδος ταξιδιωτικού ημερολογίου καταφέρνουν να εμβαθύνουν (χωρίς να παίρνουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά) σε πολλές μικρές στιγμές της καθημερινότητας. Από τεχνικής άποψης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο ο Trondheim χειρίζεται το χρώμα ανάμεσα στα panels της ίδιας σελίδας.

Στις σελίδες του LITTLE NOTHINGS θα βρείτε πολλές απόπειρες του Trondheim να είναι καλά προετοιμασμένος για ένα αεροπορικό ταξίδι, αλλά και μια απίθανη κατασκευή στα ουρητήρια ενός μικρού bar που σκοπό έχει να βοηθήσει τους πελάτες να “βρουν στόχο”. Προσωπικά, νομίζω πως είναι μια από τις καλύτερες σειρές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.