Γράφοντας Mε Eικόνες: Comics Kαι Aφήγηση, Παιχνίδι Και Χαρά

Μέσα στο γενικότερο χαμό που ζούμε, υπάρχουν κάποια πράγματα που μου δίνουν χαρά. Το πρόγραμμα ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ που υλοποιεί το Comicdom σε συνεργασία με το Μουσείο Ηρακλειδών είναι ένα από αυτά. Και γιατί να μην μου αρέσει; Συνεργάζομαι με το Μιχάλη Διαλυνά, βρίσκομαι σε ένα υπέροχο μουσείο, λέω παραμύθια και ιστορίες και όλα αυτά σε παιδιά!

Τον Οκτώβριο κάναμε έναν κύκλο τεσσάρων μαθημάτων και, μέσα από αυτές τις συναντήσεις, μάθαμε τις βασικές αρχές τόσο των comics όσο και της αφήγησης. Μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις, τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τα εργαλεία της τέχνης των comics, αλλά και αντιλήφθηκαν τη σημασία της ιστορίας και της δομής της. Σε αυτές τις συναντήσεις δημιουργήθηκε μια ομάδα, μια παρέα (ή μια συμμορία, όπως μόνα τους τα παιδιά αποφάσισαν μέσα από ένα παιχνίδι). Και περάσαμε τόσο καλά που τα ίδια τα παιδιά ζήτησαν να συνεχίσουμε και με β’ κύκλο μαθημάτων που ξεκινάει την Κυριακή. Ελπίζω και η καινούργια παρέα που θα μαζευτεί το Σάββατο να είναι το ίδιο χαρούμενη και δημιουργική.

Αυτό που εμένα μου έμεινε από αυτό το πρόγραμμα είναι ο ενθουσιασμός των παιδιών. Ένας ενθουσιασμός που σου δίνει ζωντάνια και ζωή και εσένα, μόνο και μόνο με το να βρίσκεσαι στο ίδιο χώρο με αυτά. Ενθουσιασμός για τις ιστορίες, τις ασκήσεις, τα παιχνίδια τελικά με τη χαρά και τη δημιουργικότητα. Ακόμα και κόσμος που περνούσε από την αίθουσα τυχαία, σταματούσε και χάζευε τα παιδιά που διασκέδαζαν.

Το πιο εντυπωσιακό πάντως – και συμφωνεί ο Μιχάλης σε αυτό – είναι η αχαλίνωτη φαντασία των παιδιών. Είτε τους δίναμε ένα αντικείμενο και τους ζητούσαμε να φτιάξουν μια ιστορία με τη φαντασία τους, είτε τους δείχναμε μια τυχαία σειρά εικόνων και μας έλεγαν μιαν ιστορία, η φαντασία τους ήταν πέρα από κάθε… φαντασία!

Ακόμα πιο διασκεδαστική ήταν η τελευταία συνάντηση, στην οποία τα παιδιά κλήθηκαν να εφαρμόσουν όσα έμαθαν και να σχεδιάσουν το πρώτο τους comic. Ευφάνταστοι τίτλοι, εξαιρετικές ιστορίες – από αστείες, τρυφερές, μέχρι και τρομαχτικές – και προσωπικό εντελώς στιλ. Και σαν σωστοί καλλιτέχνες, μοιράζονταν τα δημιουργήματά τους με αγωνία, χαρά αλλά και περηφάνεια!

Πραγματικά το διασκέδασα πάρα πολύ και είμαι ενθουσιασμένη που η όμορφη αυτή εμπειρία θα επαναληφθεί και το Νοέμβρη!