The X-Reviews Week: X-MEN SCHISM #5

Writer: Jason Aaron
Penciller: Adam Kubert
Marvel Comics

Spoiler Warning: Το συγκεκριμένο review ενδέχεται να περιέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση που διαδραματίζεται στο τεύχος.

Σε προηγούμενο meeting του Comicdom, ο Ηλίας είχε την ιδέα, μετά το “DC Month” και τα reviews για τους 52 νέους τίτλους, να κάνουμε και ένα “X-Reviews Week”, όπου θα παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα τεύχη του Χ-Μen: Regenesis event. Αμέσως ήξερα ότι δε γινόταν να μη συμμετάσχω στο εγχείρημα.

Ξεκινάμε, λοιπόν, με το SCHISM #5, όπου η νέα γενιά (κυριολεκτικά) αποφασίζει να ξεπαστρέψει την ηγεσία του Hellfire Club και να αναλάβει αυτή το management. Έχοντας δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο Sentinel, που θέλουν να πουλήσουν στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου, στέλνουν ένα από αυτά στην Utopia, για να κάνουν επίδειξη των δυνατοτήτων του. Ο νέος Sentinel σχεδόν καταστρέφει το νησί και όσους βρίσκονται πάνω του. Αυτό, όμως, που κυρίως πετυχαίνει είναι σχεδόν το ίδιο καταστροφικό, αφού δημιουργεί ένα βαθύ ρήγμα ανάμεσα στους Χ-Μen, το οποίο και αποτυπώνεται στη σύγκρουση του Cyclops με τον Wolverine. Στην προσπάθειά του να σώσει την Utopia, o Scott δε διστάζει να βάλει στη μάχη και τους μαθητές, ενώ ο Logan πιστεύει ότι οι νέοι μεταλλαγμένοι δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως στρατιώτες.

Το πρώτο μέρος του Χ-ΜΕΝ SCHISM #5 επικεντρώνεται στη σύγκρουση Cyclops – Wolverine, την ώρα που ήδη τους επιτίθεται ο Sentinel. Ο Logan απειλεί να καταστρέψει το νησί ο ίδιος, αν αυτό χρειαστεί, για να μην πολεμήσουν οι μαθητές. Οι δυο τους αγνοούν τον Sentinel που πλησιάζει επικίνδυνα και εξακολουθούν να μάχονται ένας τον άλλον, μέχρι που οι μαθητές μπαίνουν, με δική τους απόφαση, στη μάχη.

Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στις συνέπειες του σχίσματος , όπου και οι δυο ηγέτες των Χ-Μen εξακολουθούν να πιστεύουν πως έχουν δίκιο. Ο Scott λέει στον Logan ότι είναι διατεθειμένος να καλέσει τους Χ-Μen να διαλέξουν νέο αρχηγό , αλλά ο Logan έχει ήδη αποφασίσει να ακολουθήσει άλλο δρόμο: να επιστρέψει στο Westchester και να ξαναχτίσει τη Σχολή.

Αυτό το τελευταίο, είναι ίσως το καλύτερο πράγμα που βγήκε από αυτό το εντελώς άνισο limited series. Η περίοδος που οι Χ-Μen ήταν στη Utopia είναι, για μένα, από τις πλέον αδιάφορες, μέτριες εώς και κακές, στην Ιστορία του τίτλου. Ελπίζω η επιστροφή στη Νέα Υόρκη να το αλλάξει αυτό. Το γεγονός ότι ο Logan θα αναλάβει ρόλο καθηγητή με προβληματίζει λίγο, σε σχέση με τα όσα ξέρουμε για τον χαρακτήρα, αλλά είναι δουλειά του reviewer του WOLVERINE AND THE X-MEN να μας πει αν τα κατάφερε.

Σίγουρα, πάντως, η σύγκρουση Cyclops – Wolverine ήταν κάτι που ειδικά οι longtime X-fans είχαν να δουν χρόνια, αλλά, προσωπικά, την άποψη του Logan τη βρήκα εντελώς out-of-character. Το δίλημμα που τέθηκε ήταν μεν valid, αλλά και πάλι μου φάνηκε επιτηδευμένο. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, νομίζω ότι και οι δυο θα συμφωνούσαν.

Δεν ξέρω ποια κατεύθυνση θα πάρουν οι δύο τίτλοι (UNCANNY X-MEN, WOLVERINE AND THE X-MEN) που προκύπτουν από αυτό το σχίσμα, αλλά αυτό θα το δούμε σύντομα. Η συνολική μου εκτίμηση για το SCHISM είναι ότι στη Marvel αποφάσισαν να βάλουν τον Logan να πλακωθεί με το Scott, και αυτή ήταν η καλύτερη αφορμή που μπορούσαν να βρουν! Αυτό έπρεπε να είχε γίνει πριν από πολλά χρόνια, όσο ζούσε ακόμα η Jean Grey, και ναι, τότε θα ήταν πολύ πιο πιστευτό.