HIGH ROADS [GRAVEDIGGER FILE #8]

Writer: Scott Lobdell
Artists: Leinil Yu
Cliffhanger

Δεν ξέρω αν θυμάστε τα GRAVEDIGGER FILES (το τελευταίο ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο), αλλά μια πρόσφατη παραγγελία τευχών που μου ήρθε από Αμερική, με οδήγησε εκ νέου στις “ανασκαφές”, προκειμένου να μπουν τα νέα μου αποκτήματα στη σωστή τους θέση.

Έτσι ξαναέπιασα στα χέρια μου το HIGH ROADS, κατά τη γνώμη μου μια από τις πιο επιτυχημένες δουλειές, τόσο του Scott Lobdell όσο και του Leinil Yu. Πρόκειται για ένα WWII/Nazi conspiracy/steampunk ninja action pastiche, το οποίο δεν ντρέπεται να δείξει περίτρανα τις καταβολές του: τις άκρως διασκεδαστικές και εξωφρενικές action movies, παντρεμένες με τις ταινίες προπαγάνδας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου… σε comic!

Η ιστορία μας ξεκινάει τις τελευταίες μέρες του πολέμου, με την απόβαση στη Νορμανδία να έχει στεφθεί με επιτυχία, τους Γερμανούς να υποχωρούν και το ξέφρενο πάρτυ να έει αρχίσει στη Γαλλία και, ειδικότερα, τους δρόμους του Παρισιού. Ο Sgt. Nicolas “Nic” Highroad είναι ένα έντιμο αγροτόπαιδο του Αμερικανικού Νότου, με βασική έγνοια τη μάνα του. Έτσι, αντί να πάει στα μπουρδέλα με τους στρατιώτες της μονάδας του, αποφασίζει να παρακολουθήσει μια γαλλική επιθεώρηση, όπου πρωταγωνιστεί ο Sir Arthur Bombridge III.

O Sir Arthur, ένας φλεγματικός και αρκούντως πικρόχολος, Βρετανός, νάνος ηθοποιός, αφήνει άφωνο τον Nic με την παράστασή του, “The Littlest Dictator”. Όταν ο Nic τον περιμένει έξω από το θέατρο για να πάρει αυτόγραφο, η αρχικά δύσπιστη και εχθρική αντίδραση του Sir Athur, μετατρέπεται σε πρόσκληση να πάνε “στης Madame Eugenia’s” (το προαναφερθέν μπουρδέλο, αν και ο Nic νομίζει ότι είναι μπαρ).

Φτάνοντας ωστόσο στον “Kακόφημο Οίκο”, τον βρίσκουν φαινομενικά κλειστό. Όταν μπουν μέσα, θα βρουν τους πάντες σφαγμένους και μια γυναίκα να ουρλιάζει για βοήθεια. Αυτή, όπως θα ανακαλύψει ο Nic τρέχοντας να βοηθήσει, είναι η Sloan, ερωμένη του Hitler πριν την Eva Braun, την οποία ετοιμάζεται να απαγάγει μια ομάδα ninja του Τάγματος του Σιδηρού Σταυρού. Με τη γενναιότητα (υποβοηθούμενη από γενναίες δώσεις κωλοφαρδίας) του Nic και το τσαγανό του Sir Arthur, καταφέρνουν να σκοτώσουν τους nazi ninjas (ε, ρε, ώρα που έχω χάσει με χαζούς συνδυασμούς των δύο λέξεων) και να σώσουν τη Sloan.

Καθώς γίνονται οι ελαφρώς πιο φυσιολογικές συστάσεις των τριών τους, μαθαίνουμε και γιατί την κυνηγούν τα τσιράκια του Hitler: η Sloan φαίνεται ότι, φεύγοντας από την υπηρεσία του Führer, έκλεψε πληροφορίες για την τοποθεσία του διάσημου Περιδέραιου του Μορφέα (απλή συνωνυμία και καμία σχέση με το Ρουμπίνι του Άρχοντα των Ονείρων, της Vertigo). Τί πιο λογικό, λοιπόν, από το να προσπαθήσουν να το κλέψουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη… συνταξιοδότησή τους;!

Στην πορεία, ανακαλύπτουν ότι πρέπει να πάνε στον Βόρειο Πόλο, όπου βρίσκεται το τελευταίο οχυρό του Hitler, βρίσκουν τον μεθυσμένο και θεοπάλαβο Captain Oki – πιλότο kamikaze ο οποίος… άλλαξε γνώμη! – για να τους πετάξει ως εκεί με το σαραβαλιασμένο αεροπλάνο του και όταν πια φτάσουν, θα συνειδητοποιήσουν ότι το Project Morpheus είναι κάτι πολύ διαφορετικό και επικίνδυνο από ένα όμορφο μπιχλιμπίδι.

Έτσι, τέσσερις θεοπάλαβοι, ετερόκλητοι τυχοδιώκτες, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν τον κόσμο από τη βέβαιη καταστροφή και μια ενδεχόμενη μελλοντική χιτλερική ηγεμονία, αντιμετωπίζοντας ninja, αρματωμένους nazi με φλογοβόλα, γαλλίδες κατασκόπους που έχουν αλλάξει πλευρά και τέσσερις ατομικές βόμβες!

Εκτός από το θεοπάλαβο σενάριο και την καταιγιστική αλληλουχία δράσεων, τέσσερα flashbacks μας ενημερώνουν για το παρελθόν των χαρακτήρων, με το σύνολο να συνθέτει ένα υβρίδιο τύπου “Terry Gilliam meets the League of Extraordinary Gentlemen, meets Black Adder”. Ο δε Leinil Yu το παρουσιάζει με πανέμορφες εικόνες, οι οποίες μοιάζουν να έχουν δυναμική για οθόνη ενός κινηματογράφου, αντί να μένουν φυλακισμένες στις σελίδες ενός comic. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν παύει να είναι σκέτη απόλαυση (στο βολικό πακέτο των έξι τευχών)!