THE WARP #1: Ο Ανεπιθύμητος Κύριος Shuster

Σε αυτή τη καινούρια στήλη θα ξεχωρίζουμε-ξεδιαλέγουμε κάθε εβδομάδα κάποια λιγότερο γνωστά γεγονότα από την Ιστορία των comics. Γεγονότα κάποιες φορές αστεία και κάποιες φορές όχι τόσο.

Ξεκινάμε λοιπόν με την  σημερινή ιστορία που αφορά τον co-creator του Superman, τον Καναδό Joe Shuster.

Αν και πάρα πολλοί έγιναν πλούσιοι από τον Superman (και ό,τι ακολούθησε από την επιτυχία του στο comics industry), δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για τους δημιουργούς του, Jerry Siegel και Joe Shuster.

Οι δύο τους είχαν πουλήσει τα δικαιώματα του Superman μαζί με την πρώτη ιστορία (ACTION COMICS #1) πρoς 10 δολάρια τη σελίδα και, παρά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε ο χαρακτήρας τους από την αρχή της κυκλοφορίας των ιστοριών του, η DC αρνήθηκε να τους προσφέρει οτιδήποτε, πέρα από μια μικρή αύξηση.

Το 1946 μήνυσαν τη DC, διεκδικώντας τα δικαιώματα του Superman και του Superboy. Εξ’ αιτίας της μήνυσης, η DC τους απέλυσε και αφαίρεσε τα ονόματά τους από τα comics. Έτσι, κανένα μέρος από τις πωλήσεις δεν θα πήγαινε στους δημιουργούς.

Οι δύο τους συνέχισαν να δουλεύουν στα comics και σύντομα ξανασυνεργάστηκαν. Δημιούργησαν τον Funnyman, όμως, ο χαρακτήρας δεν γνώρισε επιτυχία. Ο Shuster  αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα comics, καθώς η απώλεια της όρασης του (πρόβλημα που αντιμετώπιζε από παιδί) είχε φτάσει στο χειρότερο σημείο της και σχεδόν είχε τυφλωθεί.

Για να καταφέρει να επιβιώσει, δούλεψε ως υπάλληλος σε μια εταιρεία αποστολής δεμάτων. Λίγο καιρό αργότερα, η μοίρα τον οδήγησε να παραδώσει ένα δέμα σε μια εταιρεία που βρισκόταν στον ίδιο όροφο με τα γραφεία της DC. Ένας υπάλληλος της DC τον συνάντησε στον διάδρομο και πρόσεξε πως ήταν ρακένδυτος.

Τα νέα για τα χάλια του co-creator του Superman διαδόθηκαν γρήγορα ανάμεσα στο προσωπικό. Την επόμενη μέρα του ζήτησαν να περάσει από τα γραφεία. Πίστεψε τότε πως μάλλον τον λυπήθηκαν και θα του έδιναν κάποια χρήματα εν είδει δικαιωμάτων.

Αντ΄αυτού, ο editor της εταιρείας (που θησαύριζε και αυτός χάρη στο δημιούργημα και του Shuster) σχολίασε το ντύσιμό του και την κατάντια του, του έδωσε 100 δολάρια και, αφού του συνέστησε να αγοράσει ένα καλό παλτό, του ζήτησε να μην ξαναπατήσει το πόδι του σε εκείνο το κτίριο.

Ο Joe Shuster άφησε το μάταιο αυτό κόσμο στις 30 Ιουλίου του 1992, στα 78 του χρόνια. Η δικαστική διαμάχη μεταξύ των απογόνων των Siegel και Shuster  και της Warner/DC συνεχίζεται ακόμα και η καθοριστική (;) δίκη έχει οριστεί για το 2013.