TΗΕ WARP #2: Ο Άνθρωπος Με Τη Σιδηρά Μύτη

Η παρακάτω ιστορία συνέβη το μακρινό 1974 και δείχνει το χαμό που επικρατούσε στην Marvel εκείνη την εποχή, ανεξάρτητα με την επιτυχία των εκδόσεων (π.χ. πρώτη εμφάνιση Wolverine, πρώτη εμφάνιση new X-Men κτλ.).

Ο Stan Lee εκείνη την εποχή είχε πρωτίστως το ρόλο του εκδότη και πολύ λιγότερο αυτόν του supervisor, μη έχοντας την επαφή με το continuity της Marvel, όπως ένας κανονικός editor. Αυτό γινόταν αναγκαστικά, λόγω των υποχρεώσεων του σε θέματα δημοσίων σχέσεων, προβολής των εκδόσεων και άλλων πολλών.

Αρκετές φορές, λοιπόν, ο Stan ζητούσε κάποια διόρθωση  και μετά από λίγο καιρό – έχοντάς το προφάνως ξεχάσει – ζητούσε κάτι το ακριβώς αντίθετο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην τον παίρνουν πολύ στα σοβαρά μεν, αλλά να εκτελούν τις εντολές του δε.

Πιο χαρακτηρηστική περίπτωση όλων των παραπάνω είναι η ιστορία της διαβόητης μύτης του Iron Man. Σε μια από τις ελάχιστες επισκέψεις του εκείνη την περίοδο στο Marvel  Bullpen (αν δεν γνωρίζετε τι εστί Marvel  Bullpen, google it για να βρείτε ένα σωρό ενδιαφέροντα πράγματα), έπεσαν στην αντίληψή του οι σελίδες για το επόμενο τεύχος του THE INVINCIBLE IRON MAN.

Ο τότε penciller του τίτλου, George Tuska, σχεδίαζε το πρόσωπο του ήρωα με τέτοιο τρόπο που φαινόταν επίπεδο. Όταν το είδε ο Lee, ρώτησε με απορία τους τότε editors  της Marvel, Len Wein και Roy Thomas “δε θα ‘πρεπε να έχει μύτη;’’, εννοώντας φυσικά ότι η μάσκα θα έπρεπε να μην είναι επίπεδη στο ύψος της μύτης. Αμέσως μετά μπήκε στο γραφείο του. Απόλυτη σιγή επικράτησε για λίγο και μετά κάποιος αναφώνησε: ‘‘Θέλει μύτη!!!’’

Και το θέλημα του Κυρίου (Lee) συνέβη στο τεύχος #68…

Οι Mike Friedrich και  George Tuska ανέλαβαν να φέρουν το δύσκολο έργο εις πέρας, δημιουργώντας μια καινούρια στολή με ένα μεταλλικό τρίγωνο στη θέση της μύτης. Όπως διηγήθηκε πολύ αργότερα ο Jim Shooter: ‘‘They decided that was what Stan meant, to have a metal beef  on his face’’.

Αρκετούς μήνες αργότερα, σε μία επίσκεψή του στα γραφεία, διάβασε κάποια από τα εκατοντάδες γράμματα των αναγνωστών που αναφέρονταν αγανακτισμένοι σε αυτή την αλλαγή. Όταν κατάλαβε τι είχε συμβεί, βγήκε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, εκτός εαυτού.

Έτσι έστειλε τον Roy (Rascally) Thomas να τους προειδοποιήσει ότι: ‘‘Η μύτη πρέπει να εξαφανιστεί!!!’

Έτσι, στο IRON MAN #85, οι Len Wein, Roger Slifer και Herb Trimpe δημιούργησαν μια ιστορία, στην οποία η νέα στολή που κατασκεύασε ο Tony Stark ξεπεταγόταν μέσα από το δίσκο στο στήθος του. Όμως, για να γίνεται αυτό ακόμα πιο γρήγορα θα έπρεπε (αθάνατη Marvel!) να θυσιαστεί η μύτη.

Μέσα σε όλα αυτά, υπήρξε και μια παράπλευρη απώλεια. Όταν η  Mego έβγαλε στην αγορά τις πρώτες φιγούρες Iron Man το 1975, είχε βασιστεί, όπως ήταν φυσικό, στην τρέχουσα εκείνη την περίοδο στολή. Για όσους δεν έχουν δει τη φιγούρα στην οποία αναφέρομαι, η φωτογραφία μιλάει από μόνη της.

Να αναφέρουμε πως ο πρώτος  που έριξε φως σε αυτή τη σκοτεινή ιστορία του Marvel Universe ήταν ο Jim Shooter, μετέπειτα editor-in-chief της Marvel (1978-1987). Πολύ εύστοχα, μάλιστα, σχολίασε για το θέμα: ‘‘Τον κατηγορούσαν (τον Lee) ότι συνεχώς άλλαζε γνώμη.Όχι,δεν άλλαζε γνώμη. Ήταν πολύ σταθερός. Έλεγε πάντα  πάντα το ίδιο πράγμα. Κανείς, όμως, δεν καταλάβαινε τι έλεγε’’.

Excelsior! Και Καλά Χριστούγεννα σε όλους!