SNAPSHOT REVIEWS 12-1-2012

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

AVENGERS: X-SANCTION #1
Writer: Jeph Loeb
Artist: Ed McGuinness
Marvel Comics

Θυμάμαι, όταν τον περασμένο Ιούλιο η σειρά AVENGERS: X-SANCTION είχε διαφημιστεί ως “Cable Reborn”. Από τότε, τα πράγματα άλλαξαν και η Marvel αποφάσισε να  συνδέσει τη σειρά αυτή με το επερχόμενο event AVENGERS VS X-MEN. Έτσι, αποτελεί πια τον πρόλογο του event του καλοκαίριου, όπου θα δούμε το μεγάλο showdown μεταξύ Avengers και X-Men. Έως τότε, σε αυτά τα τέσσερα τεύχη, θα δούμε τον Cable, μόνο του εναντίον των Avengers.

Ο Cable έχει 24 ώρες να σκοτώσει τους Avengers, γιατί τόσες ώρες του έχουν απομείνει να ζήσει, προσπαθώντας να κάνει αυτό που πάντα έκανε – να φτιάξει ένα καλύτερο μέλλον, αλλάζοντας το παρελθόν.

Ο Jeph Loeb επιστρέφει στον ήρωα που τον έκανε δίασημο στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας, όμως, το τωρινό συγγραφικό στιλ του. Μπόλικη mindless δράση, αποτυχημένη απόπειρα χιούμορ και λάθη στο continuity, είναι μερικά από τα παρόντα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και τις τελευταίες δουλειές του. Ο Ed McGuinness προσφέρει το 100% των δυνατοτήτων του, με το γνώριμο φουσκωτό, cartoony ύφος του.

Δεν θα έλεγα ότι είναι αυτό που λέμε κακό comic, διακρίνεται, όμως, ότι μια ιστορία με δυνατότητες θα μείνει ανεκμετάλλευτη, κυρίως λόγω της προχειρότητας και έλλειψης έρευνας από τον Jeph Loeb.

WITCH DOCTOR: RESUSCITATION
Writer:  Brandon Seifert
Artist: Lukas Ketner
Image Comics

Η μίνι σειρά-αποκάλυψη του 2011 μας σερβίρει ένα οne shot, για να μας κρατήσει χορτάτους έως την υποσχόμενη επιστροφή της μέσα στο 2012. Με μόλις τέσσερα τεύχη στο ενεργητικό του, το WITCH DOCTOR κατάφερε να εδραιωθεί ως fan-favorite σειρά και το RESUSCITATION αποδεικνύει ότι δε σκοπεύει να μας απογοητεύσει σύντομα.

Ξεκινώντας με ένα γνωστό urban legend που θέλει να ξυπνάς σε μια μπανιέρα με πάγο και να σου λείπει ένα νεφρό, η ιστορία ξεδιπλώνεται σε περίεργα και πρωτότυπα μονοπάτια. Οι τρείς βασικοί χαρακτήρες της σειράς, Dr Vincent Morrow, Penny Dreadful και Eric Gast είναι και πάλι απολαυστικοί, αλλά μια νέα παρουσία κλέβει τη παράσταση – η necromancer Catrina Macabrey. Στο συνδυασμό επιστήμη και τρόμος, προστίθεται επιτυχημένα και το συστατικό θρησκεία, με τον αγαπητό δόκτωρα να αναφωνεί βέβηλα: “Gods are psychic parasites, they metabolize worship and belief”.

Ο Lukas Ketner, στο σχέδιο, εντυπωσιάζει και πάλι με το δυναμισμό της φαντασίας του και τα εκπληκτικά, πρωτότυπα τέρατα που δημιουργεί, προσφέροντας την αιχμή που χρειάζεται μια σειρά για να ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλες με παραπλήσια θεματολογία.

ΤΗΕ DEFENDERS #1
Writer: Matt Fraction
Artist: Terry Dodson
Marvel Comics

Ξεπηδώντας μέσα από τα γεγονότα του FEAR ITSELF, η νεότερη εκδοχή των Defenders είναι γεγονός. Ανακοινώθηκε, μετά βαΐων και κλάδων, στο τελευταίο San Diego Comic Con, κυρίως χάρη στην παρουσία των δημιουργών, Matt Fraction και Terry Dodson. Το αποτέλεσμα; Η ετυμηγορία δε θα είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Έχετε δει και στο παρελθόν snapshot review στο THE DEFENDERS, από τον Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου, αλλά μια δεύτερη γνώμη είναι πάντα χρήσιμη. Ο Matt Fraction, λοιπόν, κάνει κάποιες περίεργες, αλλά ομολογουμένως ενδιαφέρουσες επιλογές σε αυτό το comic. Δείχνει έντονα τις αδυναμίες των ηρώων, τις αντι-ηρωικές πλευρές τους και ίσως το κάνει σε υπερβολικό βαθμό. Μετά αποφασίζει να βάλει στο τέλος της κάθε σελίδας μια ατάκα-διαφήμιση, όπως έκαναν την δεκαετία του ’70, ένα τρικ που όμως εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποσπά απο τη ροή του comic. Το σενάριο είναι γρήγορο και απότομο, αλλάζοντας σχεδόν από σελίδα σε σελίδα. Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποδώσουν και να δούμε ένα πραγματικά διαφορετικό comic. Απ΄την άλλη, κρύβουν πολλούς κινδύνους να καταλήξει ένα ασυνάρτητο και άστοχο comic.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δοκιμάσω και τα επόμενα τεύχη του THE DEFENDERS, κυρίως για να δω εάν τα πειράματα του Matt Fraction πέτυχαν ή έπεσαν στο κενό.

X-CLUB #1
Writer: Simon Spurrier
Artist: Paul Davidson
Marvel Comics

Ξεκινάω εγκυκλοπαιδικά: Η ομάδα φτιάχτηκε το 2009 απο τον Beast, φυσικά, συγκεντρώνοντας τα μεγαλύτερα επιστημονικά μυαλά για να αντιστρέψουν τις συνέπειες του M-Day. Πιθανολογώ ότι το όνομα οφείλεται, εύστοχα, στο αληθινό X-Club . Οι X-Club σήμερα είναι οι Dr Nemesis, Madison Jeffries (aka Box), Danger και Dr Kavita Rao. Τέσσερις χαρακτήρες που αποτελούν το επιστημονικό brain pool των X-Men και τα τελευταία 2-3 χρόνια χαίρουν μεγάλης δημοτικότητας, αιτία που δημιουργήθηκε αυτή η σειρά, προφανώς.

Με το motto “We do science”, η σειρά αποσαφηνίζει απο την πρώτη σελίδα των credits ότι θα έχει καθαρά σατιρικό χαρακτήρα. Μάλιστα, ο χαρακτηρισμός “science bastard” που προσδίδεται στον Dr Nemesis, εκτός απο σατιρικός είναι και απόλυτα αληθής. Ο Simon Spurrier (X-MEN: CURSE OF THE MUTANTS – SMOKE & BLOOD, X-MEN: SECOND COMING – BLIND SCIENCE)  φαίνεται ότι έχει πάρει εργολαβία τους συγκεκριμένους χαρακτήρες, γράφoντας σχεδόν κάθε τους παρουσία. Χάρη σε αυτό, χειρίζεται τους πρωταγωνιστές με χαρακτηριστική ευκολία.

Το σχέδιο του Paul Davidson (DARK X-MEN) επιλέχτηκε για τη σαφή κλίση που έχει να σχεδιάζει κάθε λογής “επιστημονικο-τέτοια”, άλλα η λεπτομέρεια που προσφέρει σε αυτά είναι σε βάρος του background που, σε πολλά πλάνα, απλά απουσιάζει.

Ένα καλό ξεκίνημα για μια σειρά με B-list χαρακτήρες, μια σειρά που μάλλον θα έχει περιορισμένο κοινό. Συνίσταται σε λάτρεις των ηρώων, αλλά και του σαρδόνιου χιούμορ.

VALEN THE OUTCAST #1
Writer: Michael Alan Nelson
Artist: Matteo Scalera
Boom! Studios

Για να πω την αλήθεια, δεν είμαι θετικά προδιαθετειμένος όταν πρόκειται για κάποιο comic απο την Boom! Studios. Με εξαίρεση το IRREDEEMABLE, δεν έχω διαβάσει κάτι αξιόλογο απο τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αλλά η αγάπη μου για κάθε λογής sword & sorcery θεματολογία, με ώθησε να δώσω μια ευκαιρία σε αυτόν τον τίτλο, ο οποίος είχε διαφημιστεί άκρως πετυχημένα ως “Ο Undead Conan”.

Ήρωας της σειράς είναι ο King Valen Brand of Oakhaven, που τυχαίνει να είναι λιγάκι… νεκρός. Ναι, ο Valen είναι πια undead, ένας outcast από τον ίδιο του το λαό, με μοναδικό σκοπό να πάρει πίσω την ψυχή του απ’ τον Necromancer Korrus Null.

Ο συγγραφέας της σειράς, Michael Alan Nelson, έχει γράψει αρκετές σειρές για την Boom! Studios (28 DAYS LATER, HEXED, HAWKS OF OUTREMER), αλλά αυτή είναι η πρώτη του δουλειά που διαβάζω και μπορώ να πω ότι δε με απογοήτευσε. Γράφει ένα έξοχα δομημένο πρώτο τεύχος, με σωστή ατμόσφαιρα για το είδος. Ο δυναμισμός του σχεδίου οφείλεται στον Matteo Scalera (HYPERKINETIC), που εδώ φαίνεται να αφήνει στο παρελθόν το manga-esque στυλ του και προσφέρει μπόλικες, αιμοσταγείς σκηνές δράσεις και ωραία κοστούμια.

Αξίζει μια ματιά, ειδικά όταν το πρώτο τεύχος προσφέρεται στην εξαιρετική τιμή του ενός δολαρίου.