Εργαστήριο Comics Και Αφήγησης Από Την Comicdom Press

Η Comicdom Press διοργανώνει μια σειρά εργαστηρίων comics και αφήγησης για παιδιά σχολικής ηλικίας, από τις 4 έως τις 25 Φεβρουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες στο δελτίο Τύπου που ακολουθεί:

Εργαστήριο Comics και αφήγησης για παιδιά σχολικής ηλικίας
από την Comicdom Press

“Γράφοντας με εικόνες”

Το εργαστήριο αποτελείται από τέσσερις αυτοτελείς ενότητες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά εισάγονται στην έννοια της αφήγησης και στην τέχνη των comics και μαθαίνουν να δημιουργούν μικρές ή μεγαλύτερες ιστορίες χρησιμοποιώντας τη “γραμματική” και το “συντακτικό” της 9ης Tέχνης. Η κάθε ενότητα λειτουργεί ως αυτόνομο εργαστήριο, αλλά και οι τέσσερις μαζί συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενότητες είναι:

Ενότητα 1η: Εισαγωγή στην έννοια της αφήγησης και στην τέχνη των comics

Στην ενότητα αυτή, καλούμε τα παιδιά να γνωρίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της αφήγησης και των comics. Τί σημαίνει εικονογραφημένη αφήγηση; Ποιά η διαφορά των comics από την εικονογράφηση και τη ζωγραφική; Πώς συνδυάζονται ο λόγος και η εικόνα στην Τέχνη των comics; Τί σημαίνει αρχή, μέση και τέλος μιας ιστορίας; Ποιά είναι τα βασικά συστατικά που χρειάζεται κανείς για να κάνει μια ιστορία comics; Στη συνέχεια, ενθαρρύνουμε τα παιδιά, μέσα από παιχνίδια και δημιουργικές ασκήσεις, να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν.

Ενότητα 2η: Φτιάχνοντας μια μικρή ιστορία: εισαγωγή στα comic strips

Η δεύτερη ενότητα εισάγει τα παιδιά στην έννοια της δράσης σε μια αφήγηση. Με αφορμή κλασσικά comic strips (Peanuts, Garfield κ.λπ.) μαθαίνουν πώς να δημιουργούν σύντομες ιστορίες, με αρχή, μέση και τέλος. Πώς κατανέμουμε τη δράση στα καρέ; Πώς χρησιμοποιούμε τα σύμβολα των comics (μπαλονάκι, εφέ ήχου κ.λπ.); Τί σημαίνει η έννοια της αφαίρεσης στην αφήγηση;

Ενότητα 3η: Δημιουργία χαρακτήρα

Κάθε ιστορία γίνεται μοναδική εξαιτίας των πρωταγωνιστών της. Σε αυτή την ενότητα, μαθαίνουμε πώς πλάθουμε διαφορετικούς χαρακτήρες. Χρησιμοποιώντας δημιουργικά παιχνίδια, ερεθίζουμε τη φαντασία των παιδιών προκειμένου να δημιουργήσουν, τόσο αφηγηματικά, όσο και στο χαρτί, το δικό τους χαρακτήρα και στη συνέχεια να τον τοποθετήσουν μέσα σε μια ιστορία.

Ενότητα 4η: Αποδόμηση και δόμηση μιας σελίδας comic

Με αφετηρία μια γνωστή ιστορία/παραμύθι, αποδομούμε την αφηγηματική της δομή και την ξαναχτίζουμε. Πώς επιλέγουμε τα βασικά στοιχεία μιας ιστορίας; Πώς γίνονται οι μεταβάσεις από την κάθε σκηνή; Χρησιμοποιώντας τους κώδικες των comics και τις τεχνικές της αφήγησης, φτιάχνουμε από την αρχή μια ολοκληρωμένη σελίδα comic.

Συντελεστές:

Βασιλεία Βαξεβάνη – Αφηγήτρια
Η Βασιλεία Βαξεβάνη σπούδασε κλασσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αρχαία Ελληνική Ποίηση. Στη συνέχεια, σπούδασε στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Ασχολείται με την αφήγηση επαγγελματικά, από το 2006, συμμετέχοντας στην ομάδα Παραμυθοκόρες. Αφηγείται σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε σχολεία, βιβλιοθήκες, Μουσεία, ενώ έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, σε όλον τον κόσμο.

Μιχάλης Διαλυνάς – Δημιουργός comics
Ο Μιχάλης Διαλυνάς ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην AKTO, στον τομέα ΣΚΙΤΣΟ – COMIC – CARTOON. Το 2005, απέσπασε το 1ο Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών του Ετήσιου Διαγωνισμού του περιοδικού 9 της Ελευθεροτυπίας. Έχει συνεργαστεί με διαφημιστικές εταιρείες και εκδοτικούς οίκους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην Ελλάδα, κυκλοφορούν μια ανθολογία μικρών ιστοριών και δύο τεύχη της σειράς SWAN SONGS. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και έχει αποσπάσει πολλαπλά βραβεία για το έργο του. Το 2011, τιμήθηκε με το ΕΒΓΕ Εικονογράφησης Εξωφύλλου για την ανθολογία TRINKETS. Συμμετέχει σε εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες γύρω από την Τέχνη των comics.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μέρες εργαστηρίων: Κάθε Σάββατο από τις 4 Φεβρουαρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου, από τις 11.00 έως τις 13.00.
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (κάθε ενότητα) και 15 ευρώ αν πρόκειται για αδέρφια. Επίσης, 10% έκπτωση αν κάποιος πάρει όλο το πακέτο (4 σεμινάρια) του πρώτου κύκλου.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, (Β’, Γ’,Δ’, Ε, ΣΤ’ Δημοτικού).
Πληροφορίες / Συμμετοχές: 210 3210179/6932438195