COMITECH: Sopa/Pipa/Acta [Unholy Trinity]

Το ότι είμαστε αναγνώστες comics, δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για οτιδήποτε άλλο συμβαίνει γύρω μας, σωστά; Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, αποφάσισα σήμερα, αντί για κάποιο review, ή κάποια είδηση σχετική με το χώρο, να σας πω δυο λόγια για αυτό το ανοσιούργημα, που τα καμάρια μας πάνε να ψηφίσουν, προφανώς χωρίς να το έχουν διαβάσει.

Φαντάζομαι ότι όλο και κάτι έχει πάρει το αυτί σας για τα SOPA/PIPA. Έστω κι αν απλά αρκεστήκατε στα χαζοχαρούμενα αστειάκια (έλα, που δεν έκανες το συνειρμό), με το χαμό που έχει γίνει αυτές τις μέρες, θα έχετε πάρει χαμπάρι τα βασικά, ήτοι ότι πρόκειται για δυο νομοσχέδια που θέλουν να ψηφίσουν στην Αμερική, τα οποία θα καταστρέψουν το internet. Ε; Κάτι τέτοιο δεν ακούσατε; Αν και το παραπάνω μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, η αλήθεια είναι ότι δεν απέχει και τόσο από την πραγματικότητα.

Τόσο το SOPA (Stop Online Piracy Act) όσο και το PIPA (PROTECT IP Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act – Πες μου ότι έχεις δει μεγαλύτερο ακρωνύμιο :P) είναι δυο νομοσχέδια, τα οποία έχουν σκοπό να καταπολεμήσουν την πειρατεία στο διαδίκτυο. Ευγενής σκοπός, δεν μπορείς να πεις. Αυτό το τελευταίο κρατήστε το, δεν το είπα εντελώς αστεία, θα επανέλθω αργότερα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύουν να καταπολεμήσουν την πειρατεία…

Μέχρι τώρα, εάν κάποιο site φιλοξενήσει περιεχόμενο το οποίο παραβιάζει νόμο περί προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, εάν και εφόσον γίνουν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες, το site οφείλει να αφαιρεί το περιεχόμενο αυτό και να υφίσταται τις (όποιες) νομικές κυρώσεις. Πλέον, το εν λόγω site υποχρεούται να μην επιτρέπει την παρουσία τέτοιου περιεχομένου και αυτόματα υφίσταται κυρώσεις εάν αποτύχει να το κάνει αυτό. Πιο απλά:

Φτιάχνεις ένα AMV και το ανεβάζεις στο Youtube. Ο νομοθέτης έχει δικαίωμα να κλείσει το Youtube, γιατί σου επέτρεψε να ανεβάσεις ένα video το οποίο παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα.

Αν το παράδειγμα του Youtube σας φάνηκε τραβηγμένο, ακούστε κι αυτό:

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα blog το οποίο κάνει κριτική σε ταινίες. Εάν κάποιος αναγνώστης κάνει ένα σχόλιο στο οποίο δίνει link για κατέβασμα της ταινίας – προσέξτε, όχι ο ιδιοκτήτης του blog, αλλά ένας τυχαίος επισκέπτης! – ε, και πάλι ο νομοθέτης μπορεί να κλείσει το εν λόγω blog.

Και για όποιον σπεύσει να πει ότι ναι μεν είναι μια μέθοδος Judge Dredd, αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματική, εγώ αντιπροτείνω ότι απλά ανοίγει την πόρτα στη λογοκρισία του internet. Εάν κάποιος θέλει να κλείσει ένα site, δεν έχει παρά να παραφυλάει μέχρι να σχολιάσει κάποιος που απλά έχει για avatar έναν χαρακτήρα από ταινία.

Η αντίδραση στα SOPA/PIPA ήταν τεράστια, με αποκορύφωμα το γενικό διαδικτυακό blackout της 18ης Ιανουαρίου. Sites όπως η Wikipedia, το Boing Boing, το WIRED και ένα σωρό άλλα, προέβησαν σε “απεργία”.  Πηγαίνετε εδώ για να δείτε τα front pages πολλών από τα sites τα οποία συμμετείχαν.

Κάποιοι μπορεί να είναι χαλαροί, καθώς τα νομοσχέδια αυτά αφορούν Αμερικάνικα sites (με έναν πολύ χαζό διαχωρισμό βασιζόμενο στο domain και όχι στην φυσική τοποθεσία του server). Έλα, όμως, που για τους υπόλοιπους εμάς, υπάρχει το ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Η διαφορά του ACTA, σε σχέση με τα προηγούμενα, είναι ότι δεν περιορίζεται στο διαδίκτυο. Όπως λέει και στο video που θα δείτε παρακάτω, εάν εγώ πληρώσω κάποιον να μου μάθει μια συνταγή και μετά την πω σε κάποιον από εσάς, με πάνε μέσα.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wCCQhkaLdnA[/youtube]

Πριν μερικές ημέρες, χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα, υπέγραψαν τη συνθήκη, προκειμένου το ACTA να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μόνο στην Πολωνία υπήρξαν αντιδράσεις και χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Εδώ, θα πουν πολλοί, έχουμε μάλλον πιο σοβαρά ζητήματα να ασχοληθούμε, παρ’ όλα αυτά, προχθες το πρωί (3 Φεβρουαρίου) φερόμενα μέλη του (χ)ακτιβιστικού γκρουπ Anonymous, έριξαν τη σελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ανέβασαν ένα video στο οποίο προειδοποιούσαν τους Έλληνες πολιτικούς, ότι αν επιμένουν να περάσει το ACTA, θα υπάρξει συνέχεια.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NmyItkU4j_8[/youtube]

Τα πράγματα είναι σοβαρά. Καταλαβαίνω ότι πολλοί από εσάς θεωρείτε ότι ο [άλλη λέξη για τα οπίσθια] σας έχει πάρει φωτιά και το να μιλάμε για το internet είναι “πολυτέλεια”, αλλά σκεφθείτε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα τέτοιο μέτρο. Ενημερωθείτε. Διαβάστε τι ακριβώς σημαίνει το ACTA, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει, μα, κυρίως, το πόσο μπορεί να θίξει στοιχειώδη δικαιώματά σας. Καταλάβετε ότι το “κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίον” μετατρέπεται σε:

“Κανείς δεν είναι ένοχος, μέχρι αποδείξεως του εναντίον, εκτός κι αν υποψιαζόμαστε ότι κατέβασε ένα τραγούδι.”

Υ.Γ.: Το ζήτημα της πειρατείας (ειδικά στο δικό μας χώρο) είναι πολύ μεγάλο. Δεν είναι απλά άσπρο/μαύρο, όσο κι αν θέλει κανείς να το δει έτσι. Σε επόμενο άρθρο θα συζητήσουμε ακριβώς αυτό το κομμάτι.