Art Spiegelman: Le Musée Privé

Αυτή είναι μια έκθεση που σίγουρα θα ήθελα να δω! Ο Art Spiegelman, σε συνεργασία με  τον Thierry Groensteen (θεωρητικός των comics, επιμελητής πολλών εκθέσων και συγγραφέας βιβλίων με πιο γνωστό το SYSTEME DE LA BANDE DESSINEE), επιμελούνται την καινούρια έκθεση που φιλοξενείται στο  Cité internationale de la bande dessinée et de l’image, στην Angoulême, με τίτλο “Art Spiegelman: le musée privé” (από τις 26/1 έως τις 6/5).

Το “ιδιωτικό μουσείο”, λοιπόν, του Art Spiegelman, είναι μια σύνθεση έργων, από δημιουργούς οι οποίοι τον ενέπνευσαν κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Περισσότερα από 400 έργα – αυθεντικές σελίδες και σχέδια, αντίγραφα σελίδων αμερικάνικων εφημερίδων των αρχών του 19ου Αιώνα, βιβλία και περιοδικά, αντικείμενα – προερχόμενα από τη συλλογή του ίδιου του Μουσείου της Angoulême, από την προσωπική συλλογή του επιμελητή και από άλλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, συγκεντρώθηκαν, προκειμένου να εξιστορήσουν την Ιστορία των comics και συνάμα την προσωπική διαδρομή του Spiegelman στο χώρο.

Έργα των Rodolphe Töpffer, Lyonel Feininger, Winsor McCay, George Herriman, Harold Gray, Chester Gould, Basil Wolverton, Harvey Kurtzman, Bernard Krigstein, Chris Ware και πολλών άλλων (οι δημιουργοί των οποίων τα έργα εκτίθονται φτάνουν τους 116), κοσμούν τις αίθουσες του CITEBD, οι οποίες, σύμφωνα με τους διαχειριστές του, δόθηκαν στον Spiegelman σαν “tabula rasa”, για να ξαναγράψει ο ίδιος την εξέλιξη του Μέσου που υπηρέτησε και υπηρετεί.

Η έκθεση συνοδεύται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, μετατρέποντας την επίσκεψη σε μια συνολική εμπειρία. Επιπλέον, κυκλοφορεί και ο πλούσιος κατάλογος της έκθεσης (που σίγουρα δεν είναι μόνο ένας απλός κατάλογος), σε εφαρμογή για tablets και readers. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση στο video που ακολουθεί. ΅(Warning: είναι στα γαλλικά.)