THE WARP #9: Holly Swipe, Batman!!! Featuring The Art Of Bob Kane

Ο Bob Kane (1915-1998) έχει μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη των απανταχού comic fans, ως δημιουργός του Batman.


Γνωρίζοντας πλέον, πέρα απο κάθε αμφισβήτηση, ότι ο Joker ήταν δημιούργημα του Jerry Robinson (και αφήνοντας κατά μέρος, τη συμβολή του Bill Finger στη δημιουργία του Batman), σε συνδυασμό με το θέμα που ακολουθεί, αναρωτιέμαι αν ο Kane που έζησε πλουσιοπάροχα χαρη στον Batman, σε αντίθεση με τον Jerry Robinson που πέθανε πάμφτωχος, δημιούργησε ποτέ κάτι που να ήταν πραγματικά δική του ιδέα!

Και αυτό γιατί ο  Kane, απ’ ότι δείχνουν τα στοιχεία, “δανειζόταν” (“swipe” είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στην Αμερική για ανάλογες περιπτώσεις) για τις ιστορίες του, σχέδια απο άλλους δημιουργούς. Οι κυριότερες πηγές του Kane φαίνεται πως ήταν οι σχεδιαστές Henry Valley και Hal Foster, χωρίς να είναι οι μόνοι).

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, συγκρίνοντας μερικά σχέδια του Valley με αυτά του Kane.

Και μερικά ακόμη…

Στη παραπάνω εικόνα, προσέξτε πως ο Kane αντέγραψε ακόμη και τα δύο δάχτυλα του αριστερού χεριού (κάτι που πάντως διέφυγε της προσοχής του colorist).

Συνεχίζουμε με τον Tarzan, σχεδιασμένο απο τον Hal Foster, στην αριστερή εικόνα και δεξιά, τον Batman του Kane.

Στη συνέχεια, προσέξτε τον Flash Gordon, δια χειρός Alex Raymond…

…και τη κλασική πόζα του Batman, απο το εξώφυλλο του DETECTIVE COMICS #27.

Ο Captain Olson του Henry Valley και ο Commissioner Gordon του Kane…

 

 

Και ακολουθεί αμάξι σχεδιασμένο απο τον Valley, δίπλα στο αντίστοιχο σχέδιο του Kane.

Ακόμη περισσότερος Valley…

Φαίνεται πως η παραπάνω φιγούρα του ληστή, έκανε μεγάλη εντύπωση στον Kane, μιας και, αν κοιτάξετε την εικόνα στην αρχή αυτού του άρθρου, την χρησιμοποιεί και για το panel με τη δολοφονία του πατέρα του Batman. Πάντως, με τις ρίγες που πρόσθεσε στο σακάκι είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την αντιγραφή 🙂

Το 1989, με αφορμή την ταινία του Batman που θα έβγαινε τότε στις αίθουσες, ο Kane δημιούργησε μια Special Edition λιθογραφία, σε περιορισμένα αντίτυπα. Θα έλεγε κανείς πως ο 74χρονος τότε Kane “το είχε ακόμα”…

…και θα είχε δίκιο, αν εννοούσε την ικανότητα του Kane στο ”ξεπατίκωμα”!

Ο Todd McFarlane (γνωστός στους αναγνώστες κυρίως απο τη δουλειά του στους τίτλους του Spider-Man και ως δημιουργός του Spawn) παραπονέθηκε στη DC πως ο Kane αντέγραψε, σε αυτό το poster, δικά του σχέδια απο το BATMAN: YEAR TWO. H DC τον απείλησε με μήνυση, αν συνέχιζε το θέμα, και κάπου εκεί φαίνεται να έκλεισε η υπόθεση.

Ο Bob Kane, βέβαια, δεν ήταν ο πρώτος που αντέγραφε (ή, αν θέλετε, “εμπνεόταν”) απο δουλειές συναδέλφων του. Είναι, όμως, απο τους ελάχιστους δημιουργούς που κατάφερε να κτίσει μια τόσο σημαντική καριέρα και να αποκτήσει μεγάλη περιουσία, βασισμένος στην αντιγραφή και σε συνεργάτες στους οποίους δεν έδωσε ποτέ credit για την συνεισφορά τους. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ο ίδιος ο Kane ισχυριζόταν ότι σχεδίαζε τα πάντα μόνος του και η υπογραφή του έμπαινε φαρδιά-πλατιά στις ιστορίες που σχεδίαζαν οι δεκάδες “ghost artists” που δούλευαν γι’ αυτόν.

Αργότερα, στα τελευταία χρόνια της ζωής του, αναγκάστηκε πια να παραδεχτεί μόνο ότι είχε ήδη αποδειχτεί απο αδιάσειστα στοιχεία, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία, στην οποία ίσως επανέλθουμε, κάποια άλλη στιγμή.