BONE

Writer/Artist: Jeff Smith
Colours: Steve Hamaker
Cartoon Books / Image / Harper Collins

(Ελληνική Έκδοση: Jemma Press
Μετάφραση: Κατερίνα Βάχλα / Ηρώ Τσάκα /  Μπέλλα Σπυροπούλου)

Spoiler Warning: Το συγκεκριμένο review ενδέχεται να περιέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση που διαδραματίζεται στο τεύχος.

Ναι, αγαπητοί μου, καλά διαβάσατε: BONE! Επειδή έχουν γραφτεί τόσα και τόσα, δηλαδή, απαγορεύεται να γράψουμε και εμείς τη γνώμη μας; Σας παρακαλώ! Λοιπόν, εγώ θα γράψω για το BONE και όποιος θέλει το διαβάζει! Εντάξει; Εντάξει! Πάμε!

Για εσάς που κατοικούσατε την τελευταία δεκαετία σε κάποια σπηλιά ή είναι η πρώτη φορά που μπαίνετε στο Comicdom, ας πούμε κάποια πράγματα για το story του BONE. Τρία ξαδέρφια, ο Fone Bone, ο Smiley Bone και ο Phoncible P. “Phone” Bone, αναγκάζονται να το σκάσουν από την Boneville, λόγω των διάφορων απατών του Phoney απέναντι στους συμπολίτες τους. Αφού διασχίζουν μία έρημο που δεν έχουν ξανασυναντήσει και αφού δεχτούν επίθεση από ένα σμήνος ακρίδων, τα τρία ξαδέρφια θα χωριστούν. Έτσι αρχίζει η περιπέτεια των Bone στην Κοιλάδα. Εκεί θα γνωρίσουν τη γιαγιά Rose Ben, τη Thorn, θα δεχτούν επιθέσεις από τους αγριοπόντικες και θα γνωρίσουν ένα πλούσιο cast χαρακτήρων που κατοικούν στην Κοιλάδα και στο Barrelhaven. Ο Fone Bone αμέσως θα ερωτευτεί τη Thorn και θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να κερδίσει την καρδιά της. Ο Phoney ψάχνει τρόπους να βγάλει εύκολο χρήμα, εξαπατώντας τους κατοίκους του Barellhaven, και μετά να το σκάσει για τη Boneville (φυσικά δεν ξέρει πώς να γυρίσει εκεί) και ο Smiley, πάντα πρόσχαρος και στον κόσμο του, απλά θέλει να περάσει καλά. Σύντομα, θα αρχίσουν ύποπτες επιθέσεις από αγριοπόντικες και η πλοκή θα αρχίσει να εξελίσεται, αλλά και να περιπλέκεται. Η Rose κρύβει ένα μυστικό που πρόκειται να βγει στην επιφάνεια και να αλλάξει τη ζωή όλων, καθώς σκοτεινές δυνάμεις αρχίζουν να καλύπτουν την φιλήσυχη κοιλάδα.

Ο Smith, έχοντας στη διάθεση του ένα πλούσιο μπουκέτο χαρακτήρων, θίγει μέσα από διάφορες κωμικοτραγικές – αρχικά – καταστάσεις θέματα όπως η φιλία, η αγάπη, η απάτη και η αλληλεγγύη. Ενώ αρχικά φαίνεται σαν ένα “παιδικό” και εύκολο comic, με κυρίαρχο στοιχείο το χιούμορ, όσο προχωράει η ιστορία, η ατμόσφαιρα σκοτεινιάζει και το feeling αρχίζει να γέρνει προς το high fantasy genre. Από τη μέση της σειράς και μετά, δε λείπουν τα… χμ, καλύτερα να μην κάνω spoiler σε αυτούς που δεν το έχουν διαβάσει ακόμα! Λιτό αλλά αποτελεσματικό storytelling, πανέμορφο σχέδιο (προσωπικά προτιμώ την ασπρόμαυρη εκδοχή, αλλά και η έγχρωμη είναι εξίσου όμορφη) και καταπληκτικός ρυθμός που δε σε αφήνει να σταματήσεις εύκολα. Αυτά είναι τα μεγάλα “όπλα” που παρατάσσει ο Smith και – απ’ ό,τι φάνηκε – κερδίζει τη μάχη. Επίσης, βασικό χαρακτήριστικό του ΒΟΝΕ, εκτός από το πηγαίο χιούμορ, είναι η συνύπαρξη του ρεαλιστικού και του φανταστικού: Ανθρωπόμορφες φιγούρες (οι κάτοικοι της κοιλάδας) μαζί με μη-ανθρωπόμορφες (Bone). Εμφάνιση υπαρκτών αντικειμένων (Moby Dick) ταυτόχρονα με fictional (κόκκινος δράκος).

Η σειρά ξεκίνησε να εκδίδεται το  1991, με μέσα του Jeff Smith (aka αυτοέκδοση) και ήταν ασπρόμαυρη. Το γεγονός ότι ήταν αυτοεκδιδόμενη έδωσε στο Smith τη δυνατότητα να κρατήσει τους ρυθμούς που ήθελε (ξεκίνησε ως διμηνιαία, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα συνεπής), να αποδώσει την ιστορία ακριβώς όπως ήθελε, χωρίς λογοκρισίες και πιέσεις άνωθεν. Συνολικά εκδόθηκαν 55 τεύχη, με το τελευταίο να εμφανίζεται στα ράφια τον Ιούνιο του 2004. Αμέσως κέρδισε κοινό και κριτικούς (cliche) και έλαβε υποψηφιότητες, αλλά και κέρδισε πλήθος βραβείων. Το 2004, ξεκίνησε επίσης να εκδίδεται η έγχρωμη έκδοση του ΒΟΝΕ, σε χρώματα του Steve Hamaker, με σκοπό να προσεγγίσει ένα νεανικότερο κοινό. Το πολύ όμορφο αποτέλεσμα, αν και δίχασε λίγο τους αναγνώστες, τελικά καταξιώθηκε. Πλέον, πολλοί είναι αυτοί που έχουν γνωρίσει τον Bone και την παρέα του μόνο μέσα από την έγχρωμη έκδοση. Έκτοτε, το ΒΟΝΕ έχει αναγνωριστεί σαν ένα από τα σημαντικότερα comics ever, έχει πουλήσει άπειρo merchandise, έχει γίνει ταινία, application για το iPhone και βιβλίο. Η καταξίωση ήταν τόσο μεγάλη που στα πρόσφατα Top 100 των συντακτών του Comicdom κατέκτησε τη 13η θέση για τη λίστα των 90s και τη 44η για τη λίστα των 00s!

Πριν λίγο καιρό, ολοκληρώθηκε η ελληνική έκδοση της σειράς από την Jemma Press. Πιστή στα υψηλά εκδοτικά της standards, η Jemma μας παραδίδει εννέα τόμους (πρόκειται για την έγχρωμη έκδοση) με άριστη ποιότητα χαρτιού και χρωμάτων. Μια έκδοση που πραγματικά χορταίνεις να την κρατάς στα χέρια σου, για να μην πω να την διαβάζεις κιόλας!

Εν κατακλείδι, και πολύ απλά, το ΒΟΝΕ είναι ένα comic που, αν δεν το έχετε ήδη διαβάσει, καλά θα κάνετε να το διαβάσετε, και μάλιστα άμεσα!