FIRST SQUAD: THE MOMENT OF TRUTH

Writers: Aljosha Klimov, Misha Shprits
Directors: Yoshiharu Ashino, Aljosha Klimov
Animation: Studio 4°C
Molot Entertainment

US Distribution: Manga Entertainment

Spoiler Warning: Το συγκεκριμένο review ενδέχεται να περιέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση που διαδραματίζεται στην ταινία.

“Ξέρεις κάτι Κώστα; Δεν σου κρύβω ότι το βιογραφικό σου είναι – το λιγότερο – εντυπωσιακό. Οι γνώσεις σου πάνω σ’ αυτές τις γιαπωνέζικες αηδίες με τα πλοκάμια  είναι τεράστιες. Από όλους τους υποψηφίους, έχεις δει τα περισσότερα και σύμφωνα με τα ψυχομετρικά τεστ που σου κάναμε είσαι και ο πλέον αξιόπιστος. Η επιλογή σου είναι νομίζω μονόδρομος”.

Επειδή πάνε πολλά χρόνια και η μνήμη μου (σε αντίθεση με την περιφέρειά μου) αδυνατίζει, μπορεί το παραπάνω απόσπασμα να μην είναι ακριβές λέξη προς λέξη, τουλάχιστον, όμως, πιάνετε τη γενική ιδέα. Αυτά έγιναν τότε. Ευτυχώς όμως που λόγω ενός μικρού bug στο Comicdom Author Performance System ™, δεν έχει πάρει κανείς χαμπάρι ότι η τελευταία φορά που έκανα review σε anime ήταν τον περασμένο Μάιο, στο VIPER’S CREED.

Όπως είχα πει και τότε, λοιπόν, anime δεν βλέπω πλέον τόσο συχνά και ακόμα λιγότερο συχνά γράφω γι αυτά (έλααααααα). Αυτό, όμως, θεωρούσα ότι είναι ιδιαίτερη κυκλοφορία και αποφάσισα να σας το παρουσιάσω.

Όπως ίσως παρατηρήσατε, το FIRST SQUAD είναι ρώσικη παραγωγή με animation από το αγαπημένο Studio 4°C. Φαντάζομαι, ότι κάποιοι έχουν έτοιμο το “Μα αυτό δεν είναι anime τότε!”, αλλά για να σας προλάβω, εκεί στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, έγιναν πολλά περισσότερα από το animation, όπως character designs, storyboards κλπ. Άρα θα το λέμε anime. Ούτε animation και, φυσικά, ούτε ρώσικο anime, όπως το λέει το Twitch! Anime. Ναι. Αυτό. Το ρώσικο μέτωπο έγραψε το σενάριο και έβαλε τα λεφτά. Και αυτό, πιστέψτε με, φαίνεται.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα (ω, τι έκπληξη) στη Ρωσία. Το κύριο θέμα της ταινίας είναι το occult warfare μεταξύ Γερμανίας – Ρωσίας. Ποιος ήρθε; Ε ναι, λοιπόν, δεν ήταν μόνο ο Αδόλφος που πίστευε στο υπερφυσικό και έβαζε τους κορυφαίους του επιστήμονες να κάνουν πειράματα στα όρια της επιστήμης (FRINGE referrence, χα!). Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υπερφυσική απειλή, οι Ρώσοι έφτιαξαν τη δική τους εξειδικευμένη “επιστημονική” ομάδα, ενώ  εκπαίδευσαν πράκτορες για να μάχονται με πνευματικές δυνάμεις ή κάτι τέτοιο (spiritual forces).

Το key element της ταινίας, είναι ο τίτλος της, δηλαδή Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Η στιγμή αυτή, λοιπόν, είναι που καθορίζει το αποτέλεσμα της μάχης.  Μια τέτοια στιγμή είναι που κυνηγούν οι δυο πλευρές κι εμείς είμαστε μέσα στην αγωνία για το προς τα πού τελικά θα γύρει η ζυγαριά. Οι Γερμανοί, προκειμένου να τελειώνουν μια και καλή με το ρώσικο μέτωπο, σκοπεύουν να ρίξουν στη μάχη τα φαντάσματα ενός γερμανικού τάγματος ιπποτών του 12ου αιώνα. Κάτι τέτοιο δηλαδή:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UXZu6sPwEKM[/youtube]

Οι Ρώσοι, από την άλλη πλευρά, έχουν την Nadya Ruslanova, μια έφηβη (έλα που δεν το περιμένατε), η οποία διαθέτει ένα πολύ εντυπωσιακό σετ ικανοτήτων. Διαθέτει, επίσης, και ένα πολύ κοφτερό κατάνα, το οποίο μπορεί να σκοτώνει και δαίμονες. Για την ακρίβεια, την έχουν και δεν την έχουν. Δηλαδή θα την είχαν, αλλά να, έχει πάθει μια ελαφριά διάσειση.

Δε θα πω κάτι άλλο για το σενάριο, καθώς είναι τόσο λίγο που οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι spoiler. Θυμάστε που είπα ότι οι Ρώσοι έχουν γράψει το σενάριο και αυτό φαίνεται; Ε, λοιπόν, αυτό ακριβώς εννοούσα. Δεν είναι κακό, κάθε άλλο. Πιστεύω, μάλιστα, ότι αν είχαν αφήσει κάποιον ειδικό να την κάνει τη δουλειά, θα μιλούσαμε για πολύ δυνατή ταινία. Βλέπετε, όμως, στην προσπάθειά τους να τα εξηγήσουν όλα μέσα σε 60 λεπτά (το IMDB λέει 73′, αλλά η έκδοση που είδα εγώ ήταν μικρότερη για κάποιον λόγο), το έχουν κάνει τόσο συμπιεσμένο που μοιάζει αφύσικο. Όταν χρειάζεται να αφηγούνται οι χαρακτήρες κάτι που έγινε και αυτό γίνεται βεβιασμένα, αρχίζει να μοιάζει με σενάριο από κακό fanzine.

Από την άλλη, το animation είναι εκπληκτικό. Όχι, δεν είναι ότι αγαπώ το Studio 4°C, που ισχύει, αλλά οι δουλειές τους είναι απίθανες.

Εάν έπρεπε λοιπόν να σας πω ένα ναι ή ένα όχι, θα σας έλεγα ναι. Δείτε το. Μπορεί, όπως είπαμε, το σενάριο να πάσχει λίγο (εώς όχι και τόσο λίγο) αλλά έχει πολλά θετικά. Εκτός από το animation, σε αυτά συγκαταλέγεται και η μουσική από τον Dj Krush και, φυσικά, οι δίδυμες (wink wink)!