SNAPSHOT REVIEWS 8-3-2012

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

KRAMERS ERGOT #8
Writers/Artists: Various
PictureBox Inc.

Το KRAMER’S ERGOT, η τολμηρή και ιδιαίτερα προοδευτική ανθολογία του Sammy Harkham και της Picturebox, επέστρεψε. Η πάντα πρωτοποριακή ανθολογία αλλάζει, για άλλη μια φορά, μέγεθος και σχήμα (μικρότερο αυτή τη φορά και με σκληρό εξώφυλλο).

Σίγουρα, το KRAMER’S ERGOT δεν είναι για όλους, αποτελώντας ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ανάγνωσμα και παρά τα θετικά σχόλια που, κατά καιρούς, ακούγονται, είναι λογικό να υπάρχουν ανισότητες. Εδώ, όμως, νομίζω πως πάμε για μια πιο άνιση ανθολογία από ότι συνήθως. Τα ονόματα των δημιουργών που συμμετέχουν είναι ιδιαίτερα δυνατά… Johny Ryan, Gary Panter, Dash Shaw, Frank Santoro, χωρίς, όμως, οι δουλειές τους να αποτελούν κάτι το συγκλονιστικό. Η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία ήταν αυτή του Kevin Huizenga, που μου φάνηκε σαν να είχε βγει από το GNBCC του Seth. Από εκεί και πέρα, σχεδόν το χάος, με ιστορίες με τις οποίες δεν έβγαλα και πολύ άκρη και με διάφορα εικαστικά, για τα οποία δεν μπορώ να εκφράσω άποψη.

Συνολικά, το KRAMER’S ERGOT #8 είχε και κάποια καλά σημεία, αλλά οι προσδοκίες μου ήταν σημαντικές και συνολικά η ανθολογία με άφησε μάλλον μουδιασμένο.

NOBROW #6
Writers/Artists: Various
Nobrow

Η Nobrow είναι μια βρετανική εκδοτική, που ειδικέυεται σε πολύ ομόρφες εκδόσεις, με αισθητική κάπου ανάμεσα σε αυτές της AdHouse και της Picturebox. Η πιο επιτυχημένη έκδοση της είναι, μάλλον, το πολύ όμορφο all-ages HILDAFOLK του Luke Pearson (ο οποίος συμμετέχει και αυτός στην ανθολογία, με μια σύντομη ιστορία που μπορείτε να δείτε εδώ).

Το έκτο volume του NOBROW έχει τίτλο “The Double” και αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο περιέχει δισέλιδα comics, ενώ το δεύτερο, δισέλιδα illustrations. Αν και οι ιστορίες είναι μικρές για να μπορέσει να πάρει κανείς μια πολύ καλή γεύση, το μεγάλο μέγεθος των σελίδων και το πλήθος τους, φτάνουν για να κάνουν το σύνολο χορταστικό.

Μπορεί να βρήκα άνισότητες και να αδιαφορώ για τα illustrations, αλλά, από τη μια, η συμμετοχή κάποιων σημαντικών καλλιτεχνών, οπώς οι Kevin Huizenga, Tom Gauld, Blanquet, Luke Pearson και από την άλλη, τα υψηλά production values, κάνουν το NOBROW #6 μια έκδοση που χαίρομαι να βρίσκεται στα χέρια μου.

THE ACCIDENTAL SALAD
Writer/Artist: Joe Decie
Blank Slate Books

Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο πολυ μου είχε λείψει το format της Ignatz line, που έβγαινε από τη Fantagraphics (πλέον φαίνεται πως μόνο το GANGES συνεχίζει). Αν σας έλειψε και εσάς, τότε μπορείτε να τσεκάρετε το Chalk Marks line, της βρετανικής Blank Slate, όπου νέοι δημιουργοί έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε μια πολύ όμορφη έκδοση. Το πρώτο comic που κυκλοφόρησε στη σειρά των Chalk Marks, εναι το THE ACCIDENTAL SALAD του Joe Decie.

Το artwork του Decie έχει κάτι από την όμορφη απλότητα του Eddie Campbell και οι ιστορίες του έχουν να κάνουν με τα πιο τετριμένα και καθημερινά πράγματα, όπως αυτές του Jeffrey Brown, αλλά και σπιρτάδα, χιούμορ και ευφυία, που μου θυμίζει comics του Lewis Trondheim.

Σύντομες ιστορίες του Decie, μπορείτε να διαβάσετε στο site του, αλλά και σε αυτό της Top Shelf.

THOUGHT BUBBLE
Writers/Artist: Various
Image Comics

Το Thought Bubble είναι ένα festival, που λαμβάνει χώρα, κάθε χρόνο, στο Leeds της Μεγάλης Βρετανίας, με το πιο πρόσφατο να έχει πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη της χρονιάς που μας πέρασε. Το 2010, διοργάνωσε ένα διαγωνισμό, για να ενισχύσει τους νέους καλλιτέχνες. Τα έργα που βραβεύτηκαν, μαζί με κάποια άλλα, από γνωστούς καλλιτέχνες, που δόθηκαν ως δωρεά, συγκεντρώθηκαν σε αυτήν εδώ την ανθολογία.

Από τα comics των διάσημων καλλιτεχνών, ξεχώρισα το μονοσέλιδο και αστείο detective story των Andy Diggle και D’Israeli, ενώ ιδιαίτερα διασκεδαστικό βρήκα και το comic με θέμα τη ζωή του Leonardo, γραμμένο από τον καλεσμένο του Comicdom Con Athens 2012, Mike Carey, με artwork από τους Penman και Tunney. Από την άλλη, οι δουλειές των νέων ταλέντων δε με εντυπωσίασαν. Και αν στην κατηγορία των ανηλίκων δεν χωρούν πολλά σχόλια, στους ενήλικες περίμενα περισσότερα (μόνο το comic που κέρδισε την τρίτη θέση μου προξένησε κάποιο ενδιαφέρον).

Συνολικά, δεν είναι μια αγορά που τη μετάνιωσα, αλλά αν υπήρχε και δεύτερο τεύχος, θα το σκεφτόμουν αρκετά πριν προχωρήσω…