THE WARP #12: Will The REAL Kitty Pryde Please Stand Up?

Η Kitty Pryde πρωτοεμφανίστηκε στο UNCANNY X-MEN #129, στα τέλη του 1979. Ο συν-δημιουργός της, John Byrne, δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός πως το όνομα το πήρε από μια κοπέλα που είχε γνωρίσει στo  Art College.


Όπως χαρακτηριστικά διηγείται και ο ίδιος:

Στην αρχή του σχολικού έτους, το 1973, είχα ήδη διακόψει τις σπουδές μου στο Art College, αλλά βρέθηκα εκεί την ημέρα που γίνονταν οι εγγραφές, για να συναντήσω κάτι φίλους, που δεν είχα δει όλο το καλοκαίρι. Τότε με σύστησαν στη Kitty, που έβγαινε με έναν πρώην συμμαθητή μου.

Ακούγοντας το όνομά της, είπα πως ακούγεται καλό για superhero, και όταν οι φίλοι μου της εξήγησαν για ποιο λόγο θα έλεγα κάτι τόσο παράδοξο (εκείνη την εποχή είχα ήδη ξεκινήσει δυναμικά τη προσπάθεια να κάνω καριέρα στα comics), μου είπε “χρησιμοποίησε το ελεύθερα!”

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, νομίζω κανείς από τους δυο μας δεν πίστεψε ότι θα είχα κάποτε την ευκαιρία να κάνω κάτι τέτοιο.


Από τότε, βέβαια, η Kitty ξαναέπλασε λίγο διαφορετικά τις μνήμες στο μυαλό της, και διηγείται ιστορίες για το πώς γέμιζα τα μπλοκ μου με σχέδια υπερηρώων, ακόμη και όταν στην τάξη δουλεύαμε πάνω σε κάποιο άλλο θέμα.

Η αλήθεια είναι, φυσικά, πως από τη στιγμή που εγώ τα παράτησα αρχές του ’73 και η Kitty ξεκίνησε στο τέλος του, δεν είμαστε ποτέ στην ίδια τάξη! (Ακόμη και να μην τα είχα παρατήσει, πάλι θα ήμουν κάποια χρόνια μπροστά από την Kitty, έχοντας αρχίσει το 1970, έτσι και πάλι, αποκλείεται να ήμασταν στην ίδια τάξη.)

Τέλος πάντων… Τα χρόνια πέρασαν, άρχισα να δουλεύω για την Marvel, και έφτασε η μέρα που, μαζί με τον Chris Claremont, σκεφτόμασταν να δημιουργήσουμε μια δεύτερη ομάδα νεαρών X-Men, για να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε ιστορίες με τους κανονικούς X-Men σε νεαρότερη ηλικία. (Κάτι που και οι Lee/Kirby είχαν απορρίψει, ως ιδέα, από τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας της σειράς!)

Ξεκίνησα να δουλεύω την ιδέα για ένα πιθανό αρχικό μέλος και ο Chris, ακόμη τσαντισμένος που αναγκάστηκε να σκοτώσει τον Thunderbird (ο Chris έγραφε τα κείμενα από τα σενάρια του Len Wein, έτσι, όταν ανέλαβε τη σειρά, έπρεπε να το κάνει) μου είπε πρότεινε να την ονομάσουμε Thunderbird, όποιες δυνάμεις και ικανότητες και αν έχει!

Δε μου άρεσε η ιδέα, μιας και προσπαθώ να ακολουθώ την προσέγγιση του Stan Lee, με τις δυνάμεις, το όνομα και την όψη του χαρακτήρα να συνδέονται, και πραγματικά δεν έβρισκα τίποτα το ‘thunderbirdy’ στο αδύνατο,  μικροκαμωμένο κοριτσάκι που είχα σχεδιάσει.

Όμως, μου έβαλε την ιδέα να χρησιμοποιήσω όνομα πτηνού και έτσι, ένα από τα ονόματα που μου ήρθαν στο μυαλό, δίπλα σε αυτό το πρώτο σχέδιο, ήταν το ‘Kittyhawk’. Αυτό μου θύμισε την Kitty Pryde, και συνειδητοποίησα ότι βρήκα τρόπο να χρησιμοποιήσω το όνομα.


Αργότερα, μέσω ενός κοινού φίλου, της έστειλα το πρωτότυπο από μια σελίδα της ιστορίας και τουλάχιστον ένα από τα comics. Ενθουσιάστηκε, και πιστέψαμε ότι εκεί τελείωνε η ιστορία. Εξάλλου, η αντίδραση των αναγνωστών για το χαρακτήρα ήταν συνολικά αρνητική.

Λίγο αργότερα, άφησα τον τίτλο (κυρίως γιατί διαφωνούσα με τον τρόπο που ο Chris χειριζόταν τους χαρακτήρες και ιδιαίτερα την Kitty), και χωρίς να ξέρω τι ακριβώς έκανε ο Chris, με κάποιον τρόπο ανέστρεψε το κλίμα στους αναγνώστες και η Kitty έγινε ένας απίστευτα δημοφιλής χαρακτήρας. Και ως ένα σημείο, μπελάς για την πραγματική Kitty.


Αυτό το τελευταίο, φαίνεται και από τα όσα έχει δηλώσει η ίδια η (πραγματική) Kitty:

Οι X-Men ήταν το best seller της Marvel. Η Kitty, αν και ξεκίνησε ως ένα νεαρό κορίτσι με υπερδυνάμεις, σταδιακά εξελίχτηκε σε μια πανέμορφη γυναίκα. Μπορεί να έχει το όνομα μου, αλλά η εμφάνιση της δεν βασίστηκε σε εμένα. Μακάρι να είχα και εγώ τέτοιο στήθος.

Η Pryde είναι, πλέον, μια αναγνωρισμένη ζωγράφος, με εκθέσεις σε όλο το κόσμο. Όπου και αν ταξιδέψει, όμως, όλο και κάποιος θα βρεθεί να την ρωτήσει, αν ξέρει ότι υπάρχει μια μεταλλαγμένη, στα comics, με το ίδιο όνομα.

Δεν μου αρέσει αυτή η δημοσιότητα. Είμαι καλλιτέχνης και ζητώ να με σέβονται.


Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Pryde άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα K.D. Pryde…