THE WARP #13: Throw That Round Shield, Stan!

O Stan Lee (ε, δεν πιστεύω να θέλετε περαιτέρω διευκρινίσεις), ξεκίνησε την καριέρα του το 1939, στα 17 του, ως βοηθός στην Timely Comics (αργότερα Marvel). Στο ξεκίνημα, λοιπόν, έκανε, όπως ήταν φυσικό, αυτά που θα έκανε οποισδήποτε πιτσιρικάς σε αυτή τη θέση. Έφερνε τους καφέδες, κουβαλούσε σελίδες, έξυνε μολύβια κ.ά..


Ήδη, όμως, είχε αρχίσει να γράφει και δύο χρόνια. Αργότερα θα δημοσιεύσει τη πρώτη του δουλειά στο CAPTAIN AMERICA COMICS #3, στο διήγημα με τίτλο “Captain America Foils the Traitor’s Revenge”. Αν και αυτό είναι μόλις το ξεκίνημα της καριέρας του, ο Lee θα καινοτομήσει και θα εισάγει ένα καινούριο στοιχείο για τον καλό μας Captain που παραμένει σημείο αναφοράς έως τις ημέρες μας.


Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Καθώς ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες φάνταζε σαν καλή ιδέα η δημιουργία ενός superhero πατριωτικού comic. Έτσι, το 1940, ο πρώτος πατριώτης υπερήρωας, o Shield, έκανε την εμφάνιση του στη σειρά PEP COMICS της εκδοτικής εταιρείας MLJ (η μετέπειτα Archie Comics).


O Shield, δημιούργημα του Harry Shorten και με σχέδιο από τον σπουδαίο Irv Novick, γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία και την επόμενη χρονιά ο (πρόσφατα αποβιώσας) Joe Simon, σε συνεργασία με τον Jack Kirby, θα παρουσιάσει την δικιά του εκδοχή του πατριώτη superhero στον Martin Goodman, επικεφαλή της Timely Comics, εταιρείας που εργαζόταν ο Simon. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Captain America.

O Goodman ήταν τόσο σίγουρος για την επιτυχία του νέου ήρωα που αποφάσισε αντί να ξεκινήσει με μια περιπέτεια του σε κάποια ανθολογία comics, να του δώσει από την αρχή τη δικιά του σειρά. Και δικαιώθηκε πανηγυρικά! To CAPTAIN AMERICA COMICS #1 ήταν μεγάλη εμπορική επιτυχία.


Όμως, το comic αυτό τράβηξε την προσοχή της MLJ, που παρατήρησε πως η ασπίδα του Captain America έμοιαζε υπερβολικά με το έμβλημα στο στήθος του δικού της ήρωα, Shield. Ο John Goldwater, επικεφαλής της MLJ, παραπονέθηκε για την ομοιότητα, έτσι στο CAPTAIN AMERICA COMICS #2 πρωτοεμφανίζεται η γνωστή σε όλους μας στρογγυλή ασπίδα.


Μέχρι και το τεύχος 3, η ασπίδα χρησιμεύει αποκλειστικά για να προστατεύει τον Cap από σφαίρες μαχαίρια κλπ. Φτάνουμε, λοιπόν, στο 3ο τεύχος που, όπως αναφέραμε και στην αρχή, δημοσιεύτηκε η πρώτη δουλειά του 18χρονου τότε Lee. Ένα κομμάτι της ιστορίας έχει πραγματικά εξαιρετικό ενδιαφέρον…


‘‘There wasn’t time for Captain America to reach Haines before the evil deed could be done. But with the speed of thought, he sent his shield spinning through the air to the other end of the tent where it smacked the knife out of Haines’ hand’’.

Στο τεύχος #4, στην τρίτη ιστορία του τεύχους, ο Cap χρησιμοποιεί για πρώτη φορά την ασπίδα σα frisbee και αυτό συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Μάλιστα, για να περιγράψει την ταχύτητα που η ασπίδα ρίχνεται, ο Simon (ή ο Kirby) χρησιμοποιούν την φράση “speed of thought”, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι εμπνεύστηκαν την ιδέα από την ιστορία του Lee στο τεύχος #3.


Απίστευτο πως από το πρώτο του κείμενο ο Lee θα αρχίσει να παίζει ρόλο στην ιστορία της αμερικανικής σκηνής των comics.

Excelsior!