O Judge Dredd Στις ΗΠΑ!

Ανακοινώθηκε, πριν από λίγες εβδομάδες (στο WonderCon), πως ο JUDGE DREDD θα περάσει, για μια ακόμη φορά, τον Ατλαντικό, για να δοκιμάσει την τύχη του στις ΗΠΑ, κάτω από τη σημαία της IDW.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Dredd δοκιμάζεται στις ΗΠΑ. Στη δεκαετία του ’80, οι πλέον κλασικές ιστορίες του Dredd επανεκδόθηκαν έγχρωμες, αρχικά από την Eagle και αργότερα από την Quality (στο τέλος, μπήκε στο παιχνίδι και η Fleetway).

Στη δεκαετία του ’90, και λίγο πριν την κυκλοφορία της αποτρόπαιης ταινίας, οι υπεύθυνοι της DC είχαν τη φαεινή ιδέα να δημιουργήσουν νέες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Dredd. Το 1994, κυκλοφόρησε από τη DC ο τίτλος JUDGE DREDD, σε σενάριο τoυ Andrew Helfer και σχέδιο του Mike Avon Oeming, έχοντας μια  φιλοσοφία πιο κοντά σε αμερικάνικο ongoing comic. Οι δημιουργοί επέλεξαν να αλλάξουν αρκετά το background του χαρακτήρα και να τον τοποθετήσουν σε ένα διαφορετικό χρονικό πλαίσιο (όταν το σύστημα με τους δικαστές ήταν ακόμη στα γεννοφάσκια του). Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και σύντομα, ακόμη και οι πιο πιστοί fans του Dredd έχασαν το ενδιαφέρον τους.

Προσωπική μου άποψη είναι πως ο συγγραφέας, Andrew Helfer, στα τελευταία του τέυχη, προσπάθησε και κατάφερε να επαναφέρει, με έξυπνο τρόπο, το status quo και οτι το συνολικό τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο κακό (στο artwork, μετά από κάποια στιγμή, εμφανίστηκε και ο νεαρός τοτε J.H Williams III, σε μια από τις πρώτες δουλειές του). Σίγουρα, όμως, το  JUDGE DREDD της DC δεν είναι πιστό στο πρωτότυπο και γρήγορα έμοιαζε να είχε χάσει το στοίχημα για το αν θα καταφέρει να κερδίσει νέους οπαδούς, ή τουλάχιστον να κερδίσει τους fans του 2000 AD. Μετά το δωδέκατο τεύχος, όπου και ο Helfer έφυγε από τον τίτλο, μολονότι κυκλοφόρησαν και κάποιες πιο “κλασικές” Judge Dredd ιστορίες (κάποιες μάλλον αδιάφορες από τον – hot εκείνη την εποχή, λόγω DAREDEVIL – D.G. Chichester, αλλά και κάποιες σαφώς περισσότερο στο πνεύμα του χαρακτήρα από τους Christopher Priest και Gordon Rennie), o τίτλος έμοιαζε να πνέει τα λοίσθια και ολοκληρώθηκε στο 18ο τεύχος.

Παράλληλα, είχε κυκλοφορήσει και το JUDGE DREDD: LEGENDS OF THE LAW, που είχε τη φιλοσοφία ότι θα φιλοξενούσε story arcs από διαφορετικά creative teams. Δε νομίζω, πάντως, ότι πέρα από το πρώτο arc, που έγραψαν οι John Wagner και Alan Grant και σχεδίασε ο Brent Anderson (ASTRO CITY), είχαμε κάτι αξιομνημόνευτο στον τίτλο αυτό. (Πέρα από το ότι ένα arc το έγραψε ο John Byrne… Δεν το θυμάμαι καν, αλλά είναι ωραίο fun fact ότι o John Byrne έχει γράψει Dredd.)

Στο παρόν τώρα, η IDW ανακοίνωσε πως απέκτησε τα δικαιώματα και θα κυκλοφορήσει το δικό της τίτλο (τίτλους) JUDGE DREDD. Μάλιστα, θα κυκλοφορήσουν τόσο επανεκδόσεις κλασικών ιστοριών (ο Chris Ryall της IDW τις ανέφερε ως “really nice, high end or maybe colored versions”), όσο και μια νέα προσέγγιση στο χαρακτήρα. Αν και στα περισσότερα comics-related sites γίνεται παραλληλισμός με το DOCTOR WHO, όπου η IDW κυκλοφορεί ενα comic με έγχρωμες επανεκδόσεις και ένα με νέες ιστορίες του Doctor, ο Ryall παραλληλίζει το τι θα γίνει στον Dredd με τον τρόπο που αντιμετώπισε το TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES. Αξίζει να σημειωθεί πως, για τις επανεκδόσεις της IDW, ο Matt Smith (2000 AD) ανέφερε τον όρο “treasury edition”, ο οποίος χρησιμοποιείται από την IDW για να περιγραφεί ενα συγκεκριμένο format.

Για τον τίτλο με τις νέες ιστορίες έχουν διαρρεύσει ακόμη λιγότερα. Το μόνο που ακούγεται είναι πως θα πρόκειται για μια νέα version του χαρακτήρα, ώστε να είναι προσβάσιμος σε νέους αναγνώστες, ενώ (το μάλλον τρομακτικό είναι πως) θα προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν το “British sensibility” με το αντίστοιχο αμερικανικό. (Ό,τι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό…)