THE AVENGERS

Director: Joss Whedon
Writers: Joss Whedon, Zak Penn
Starring: Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Samuel Jackson
Marvel Studios

Οι ταινίες με ομάδες υπερηρώων ήταν πάντα δύσκολο να είναι καλές. Η Marvel το δοκίμασε πρώτη με τους Χ-Μen, όπου τα κατάφερε αρκετά καλά, το γεγονός, όμως, παρέμενε, ότι δεν μπορείς να εισάγεις τόσους χαρακτήρες, σε ένα κοινό που δεν τους γνωρίζει, μέσα σε 90-120 λεπτά.

Η αναπάντεχη επιτυχία του IRON MAN, όμως, έκανε τους executives των Marvel Studios να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνο ο Spider-Man και οι Χ-Μen (των οποίων τα δικαιώματα είχαν εκχωρήσει σε Columbia και Fox, αντίστοιχα), που μπορούν να τα πάνε καλά στο box-office. Αν μπορούσε ο Iron-Man, τότε ίσως υπήρχε κοινό και για τον Thor, ή τον Captain America. Και όπως αποδείχτηκε, πράγματι υπήρχε.

Οι ταινίες αυτές, ως stand-alone, σύστησαν στο κοινό όλους τους βασικούς χαρακτήρες των Avengers, ενώ και τα έξυπνα post-credit teasers έχτιζαν σιγά-σιγά την προσμονή. Το γεγονός αυτό έδωσε στον Joss Whedon τη δυνατότητα να χτίσει την ιστορία πάνω σε χαρακτήρες που ήταν ήδη γνωστοί.

Η ταινία ανοίγει με τον Loki να κλέβει τον cosmic cube, αναγκάζοντας τον Nick Fury να αναθέσει στον Captain America, με τη βοήθεια των Iron-Man, Thor, Hulk, Black Widow και Hawkeye, να τον ανακτήσουν. Ο Whedon καταφέρνει να χειριστεί το cast (και τους χαρακτήρες) εξαιρετικά και αποτέλεσμα αυτού είναι το THE AVENGERS να μην μοιάζει με “IRON MAN 3” και ο Robert Downey Jr. να μην “καπελώνει” τους υπόλοιπους. Η δράση είναι συγκλονιστική χωρίς να κουράζει και το interaction των χαρακτήρων είναι πολύ καλό. Ευχάριστη έκπληξη ο Mark Ruffalo ως Hulk.

Ίσως να υπήρχε λίγο περισσότερο χιούμορ απ’ ότι έπρεπε, αλλά αυτό δεν ενοχλεί ιδιαίτερα. Προφανώς, υπάρχουν πολλά tributes στο Marvel (comic) Universe για τους fans. Με δυο λόγια, όλοι έχουν κάτι που θα τους αφήσει ευχαριστημένοι, όπως φάνηκε και από το αμερικάνικο box office, όπου η ταινία κατέρριψε κάθε ρεκόρ ανοίγματος στο 3ήμερο.