THE WARP #17: Dick Tracy – Ντετέκτιβ Για … Oscar!

Τον Οκτώβρη του 1931, ο Chester Gould θα παρουσιάσει μέσα από το comic strip του τον Dick Tracy, έναν από τους πιο γνωστούς ντετέκτιβ στην ιστορία των comics. Οι ιστορίες περιέχουν μπόλικη βία για την εποχή τους και όχι τυχαία, μιας και ο δημιουργός τους θέλει να αποδώσει τη βία και την εγκληματικότητα που βίωνε η πόλη του Chicago τη δεκαετία του ’30. Ο Tracy, διαχρονική πια φιγούρα στον κόσμο των comics, με σήμα κατατεθέν του την κίτρινη καπαρντίνα, το καπέλο του και το τετράγωνο σαγόνι του, πολεμούσε το έγκλημα όχι μόνο με το πιστόλι του, αλλά και με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας της εποχής. Δεν αποκλείεται να πήρε ΚΑΙ από αυτόν τον χαρακτήρα “λίγη έμπνευση ακόμα ” ο δημιουργός του Batman, Bob Kane.

(Αν δεν έχετε διαβάσει το ΤΗΕ WARP #9, πηγαίνετε αμέσως!!!)

Ο Spencer Tracy (1900 – 1967) ήταν ένας από τους καλύτερους και πιο γνωστούς Αμερικάνους ηθοποιούς. Σε μια καριέρα που διήρκεσε 37 ολόκληρα χρόνια, προτάθηκε εννιά φορές για το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου (ένα ρεκόρ που μοιράζεται με τον Laurence Olivier) και κέρδισε τις δύο από αυτές (1937 και 1938).

Ας δούμε παρακάτω τι σύνδεση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στον εξαιρετικό αυτό ηθοποιό και το δαιμόνιο ντετέκτιβ του Gould. Welcome to the Warp Zone… Ho Ho Ho (καλά, δε μου βγήκε και πολύ καλό αυτό το τελευταίο, οπότε ας προχωρήσουμε…)! Στις 10 Μαρτίου του 1938 απονεμήθηκαν τα βραβεία Όσκαρ της χρονιάς.

Να βγούμε ελαφρώς εκτός θέματος και να αναφέρουμε ότι απονεμήθηκε και ένα special Oscar στον Walt Disney για το SNOWHITE AND THE SEVEN DWARVES. Επρόκειτο για ένα κανονικού μεγέθους αγαλματάκι, πλαισιωμένο από επτά μικρότερα  και τo παρέλαβε από το παιδί-θαύμα της εποχής, Shirley Temple.

Το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου εκείνης της χρονιάς θα πάει στον Tracy για την συγκλονιστική του ερμηνεία ως πάτερ Edward J. Flanagan στην ταινία BOYS TOWN. Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του πάτερ Flanagan και το ποιμαντικό του έργο στη Nebraska.

Την επόμενη μέρα, η MGM ανακοίνωσε πως, προς τιμή του πατήρ Flanagan, στο Oscar θα σκαλιστεί το όνομα του και θα χαριστεί στην πόλη της Nebraska. Αυτό συνέβη χωρίς να ενημερωθεί ο Spencer Tracy που δεν κάμφθηκε από το επιχείρημα της MGM, αφού έτσι και αλλιώς είχε ήδη ένα Oscar (αυτό του 1937).

Στην προσπαθειά της να δώσει λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, η MGM ζήτησε από την Ακαδημία ένα εξτρά Oscar – ένα για τον Flanagan και ένα για τον Tracy. Το αίτημα έγινε δεκτό και, όταν ο Spencer Tracy παρέλαβε το εξτρά βραβείο, είδε έκπληκτος σκαλισμένες στη βάση του τις λέξεις: “Best Actor – Dick Tracy”. Αυτή ήταν η μοναδική φορά μέχρι σήμερα που η Ακαδημία των Oscar γράφει λάθος το όνομα κάποιου από τους νικητές, αλλά και η μοναδική φορά που το βραβείο δεν το κερδίζει κάποιος επαγγελματίας ηθοποιός, αλλά ένας χάρτινος ήρωας.