X-O MANOWAR #1

Writer: Robert Venditti
Artist: Cary Nord
Valiant Entertainment

Spoiler Warning: Το συγκεκριμένο review ενδέχεται να περιέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση που διαδραματίζεται στο comic.

Θα μπορούσα να ξεκινήσω αυτό το review με το “mantra” μου, σχετικά με το πώς, σε κάποιες περιπτώσεις, το γεγονός της κυκλοφορίας ενός τεύχους είναι εξίσου σημαντικό (αν όχι σημαντικότερο) με την όποια ποιότητα του. Κατά μία έννοια, μάλλον αυτό έκανα…

Και γιατί όχι, άλλωστε; Η επιστροφή της μυθικής Valiant στα stands είναι ένα από αυτά τα γεγονότα που γεμίζει με χαρά την ψυχή και με τεράστιες προσδοκίες το μυαλό των απανταχού comic fans – τουλάχιστον αυτών που ήταν “στην κατάλληλη ηλικία” στα early 90s και διατηρούν γλυκές αναμνήσεις από την παρουσία της εταιρίας που για μια στιγμή φάνηκε ικανή να σπάσει το αιώνιο δίπολο μεταξύ Marvel και DC, να αλλάξει το status quo και να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στην ποιοτικά κουρασμένη αμερικανική βιομηχανία των comics. (Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αυτός ΔΕΝ ήταν ένας “πλάγιος” παραλληλισμός στο φαινόμενο Αλέξης Τσίπρας. Εξάλλου, όπως λέει και ο ίδιος, είτε άμεσα είτε μέσω των στελεχών της παράταξης του, τα Μέσα δεν τον αβαντάρουν αλλά τον πολεμούν. BTW, μακάρι να με πολεμούσαν και εμένα έτσι. Anyway…)

Η κυκλοφορία του X-O MANOWAR #1, λοιπόν, είναι ένα σημαντικό γεγονός, από όποια οπτική γωνία και αν το δει κανείς. Νέα εταιρία, με “βαρύ όνομα,” ανγνωρίσιμος πρωταγωνιστικός χαρακτήρας, αξιόλογοι και καταξιωμένοι δημιουργοί στο creative team, δυνατή καμπάνια, τα πάντα όλα, λέμε!

Μια σημαντική κυκλοφορία, όμως, έχει, όπως προαναφέραμε, μεγάλες προσδοκίες από κοινό και κριτικούς. Πώς τα πήγε, λοιπόν, αυτό το πρώτο τεύχος; Με δυο λόγια, πάρα πολύ καλά!

Η ιστορία τοποθετείται στο 402 μ.Χ, και στη μάχη της Pollentia, μεταξύ Ρωμαίων και Βισιγότθων. Με τους τελευταίους, πολεμά και ο Aric Of Dacia, ο δεκαεπτάχρονος γιός του Βασιλιά Alaric, ο οποίος διαθέτει θάρρος και ικανότητες πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι μαρτυρά η ηλικία και η εμπειρία του στο battlefield. Θεωρητικά και πρακτικά, πρόκειται για μια άνιση μάχη, καθώς ο στρατός των Ρωμαίων είναι πολυπληθέστερος, απείρως πιο οργανωμένος και με αφάνταστα καλύτερο πολεμικό εξοπλισμό. Αυτό, βέβαια, δεν πτοεί τον Aric, ο οποίος τα βάζει με πολύ περισσότερους αντιπάλους και πολεμά τους εισβολείς με κάθε μέσο και κάθε τρόπο που γνωρίζει. Πολύ σύντομα, όμως, αντιλαμβάνεται πως οι εχθροί είναι πολύ πιο ισχυροί απ’ ότι φανταζόταν, καθώς εκτός από τους Ρωμαίους, έχει να αντιμετωπίσει και κάποια αλλόκοτα πλάσματα, που προφανώς έχουν εξωγήινη προέλευση και, όπως είναι φυσικό, πιάνεται αιχμάλωτος μαζί με κάποιους από τους συμπολεμιστές του. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, όμως, ανακαλύπτει ένα μυστικό, που αρχικά τον ξαφνιάζει, αλλά στη συνέχεια του δίνει την ιδέα που όχι μόνο μπορεί να απελευθερώσει τον ίδιο και τους συν-αιχμαλώτους του, αλλά ενδέχεται να αλλάξει τη ροή ολόκληρου του πολέμου.

Ο Robert Venditti, γράφει ένα μεστό, σφιχτό και προσεκτικά δομημένο τεύχος, όπου σχεδόν τίποτα από το σενάριο δεν “περισσεύει”. Γνωρίζουμε αρκετά καλά τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα και έχουμε μια σαφή εικόνα της προσωπικότητας και του περιβάλλοντος του, ενώ το γενικότερο background είναι αρκετά σκοτεινό και ζοφερό, βγάζοντας πολύ όμορφα και “σωστά” την ωμότητα της εποχής. Ο Aric και οι υπόλοιποι Βισηγότθοι μοιάζουν “βάρβαροι”, με την κλασική ερμηνεία του όρου, αλλά παράλληλα εμφανίζουν και πολύ έντονα αξίες όπως θάρρος, τιμή, οικογένεια, πατρίδα και αυταπάρνηση, οι οποίες χαρακτηρίζουν τους πολεμιστές εκείνης άλλων εποχών, για τους οποίους διαβάζουμε σε ιστορικά και μυθολογικά αναγνώσματα.

Το artwork του Cary Nord είναι πολύ περισσότερο από απλά “κατάλληλο” ή “ταιριαστό” στην ιστορία, όπως την έχουμε δει έως τώρα. Με μία λέξη, είναι υπέροχο! Εντυπωσιακές, δυνατές φιγούρες, λιτά αλλά πανέμορφα backgrounds, αλάνθαστο pacing, στρωτό, ευκολοδιάβαστο storytelling (χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουμε βαρετά layouts – κάθε άλλο!) και εξαιρετική δουλειά στο βασικότερο visual element του comic, που είναι, φυσικά, η θρυλική εξωγήινη οργανική στολή, την οποία πολύ σύντομα θα φορέσει ο ήρωας μας. Το άψογο coloring του Moose Baumann προσθέτει την τελική πινελια για τη δημιουργία ενός θαυμάσιου οπτικού αποτελέσματος, ενώ το 6σέλιδο preview από το πολυαναμενόμενο δεύτερο release της εταιρίας, HARBINGER, μοιάζει με κερασάκι στην τούρτα.

Συμπερασματικά, το X-O MANOWAR #1 δεν είναι απλά ένα comic που το γεγονός της κυκλοφορίας του είναι σημαντικό, αλλά ένα πραγματικά καλό και – τολμώ να πω – σημαντικό comic. Η Valiant επέστρεψε και κρίνοντας από το πρώτο αυτό δείγμα, μοιάζει να είναι καλύτερη απ’ όσο μπορούσε να περιμένει ακόμη και ο πιο αισιόδοξος fan της.