FOLLY: THE CONSEQUENCES OF INDISCRETION

Writer / Artist: Hans Rickheit
Fantagraphics Books

Spoiler Warning: Το συγκεκριμένο review ενδέχεται να περιέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση που διαδραματίζεται στο comic.

Πριν ξεκινήσω να σας μιλάω για το FOLLY, θέλω να αφιερώσω μερικές αράδες στο Βασίλη Σάκκο. Ξέρετε, εκείνο το τίμιο μουσάτο αγόρι, νέα του οποίου έχουμε να ακούσουμε εδώ και μήνες. Βέβαια, η εξαφάνισή του δεν είναι νέο γεγονός. Όπως καλά γνωρίζετε όσοι παρακολουθείτε αυτό εδώ το blog, τα άρθρα που έχει γράψει ο Βασίλης είναι ελάχιστα. Όλοι, όμως, θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουν αγγίξει πολύ κόσμο (έχω σβήσει τη συγκεκριμένη φράση από την οθόνη του υπολογιστή μου ήδη δύο φορές, προσπαθώντας να την αντικαταστήσω με κάτι που να ακούγεται λιγότερο απειλητικό, αλλά χωρίς επιτυχία…).

Όπως και να ‘χει, ένα από τα λίγα εκείνα άρθρα είχε τον τίτλο “Ανθρώπινα Μέλη Σε Κουτί, Όμορφα Στοιβαγμένα”. Και εκείνο το άρθρο – ή, τουλάχιστον, όσα κομμάτια του κατάλαβα – ήταν η πρώτη μου επαφή με τον Hans Rickheit. Βέβαια, δεν ήταν και ιδιαίτερα εύκολο να βρω τότε κάποιο δείγμα της δουλειάς του, μιας και η σειρά του, CHROME FETUS, βρισκόταν ακόμη στο στάδιο της… φωτοτυπίας, ενώ το SQUIRREL MACHINE κυκλοφόρησε ένα χρόνο περίπου αργότερα. Κατάφερα, όμως, να πετύχω σε μια ανθολογία (δεν είμαι καθόλου σίγουρος σε ποια, αλλά μπορώ να ορκιστώ ότι έφτασε στα χέρια μου μέσω του φίλτατου Άρη Κώτση) μια μικρή ιστορία, με τίτλο “Hail Jeffrey” και πρωταγωνιστή έναν τερατόμορφο νάνο που την έβρισκε βασανίζοντας και σκοτώνοντας τους υποτελείς του. Η συγκεκριμένη ιστορία περιείχε πολλά στοιχεία που την έκαναν να ξεχωρίσει: ασχήμια, σεξ, θάνατο και μια όχι και τόσο διακριτική ειρωνεία.

Περιμένετε να καταλήξω κάπου; Ατυχήσατε. Για την τιμή των όπλων, όμως, θα κλείσω τις δύο προηγούμενες παραγράφους με την εξής φράση: Πόσο χρόνο θα είχα κερδίσει, αν η Fantagraphics εξέδιδε το FOLLY το 2008! Γιατί η έκδοση (και ουχί οι αναφορές σε άλλα μέλη του Comicdom) που μας απασχολεί εδώ αποτελεί τη συλλογή των short stories που ο Rickheit πρωτοδημοσίευσε στα τεύχη του CHROME FETUS.

Με πλήρη τίτλο FOLLY: THE CONSEQUENCES OF INDISCRETION, η συγκεκριμένη έκδοση συγκεντρώνει δεκάδες ολιγοσέλιδες ιστορίες από την εποχή του CHROME FETUS, ιστορίες που μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική εισαγωγή στον κόσμο του Rickheit. Στην πλειοψηφία τους, έχουν αρκετά κοινά themes μεταξύ τους, με προεξέχουσα την περιπλάνηση σε περίεργους κόσμους, κρυμμένους σε ντουλάπες και σκοτεινά δωμάτια, κόσμους που, σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα περί πραγματικότητας, δε βγάζουν κανένα απολύτως νόημα. Το νόημα ή η εξήγηση, όμως, δε συγκαταλέγονται στους στόχους αυτών των ιστοριών. Εκεί θα βρούμε το παράξενο, τους εφιάλτες μας, έναν υφέρποντα ερωτισμό που όσο γρήγορα βγάζει το κεφάλι του από την τρύπα του στο έδαφος τόσο γρήγορα το ξαναβάζει μέσα, μεγάλα διαστήματα σιωπής και μια παιχνιδιάρικη διάθεση που ελάχιστη σχέση έχει με το χιούμορ, όπως το γνωρίζουμε.

Στις ίδιες ιστορίες κάνουν την εμφάνισή τους και χαρακτήρες που γνωρίζουν καλά όσοι έχουν πετύχει δουλειές του Rickheit σε ανεξάρτητες ανθολογίες ή στο internet, όπως οι δίδυμες Cochlea και Eustachia, o τύπος με το κεφάλι από αρκουδάκι – ακόμη και ο Jeffrey που ανέφερα παραπάνω. Και, φυσικά, δε λείπει το ύφος αυτό που χαρακτηρίζει το δημιουργό, ένα ύφος δύσκολο για μένα να περιγράψω. Υποψιάζομαι ότι θα ήταν ευκολότερο να το περιγράψει κάποιος άλλος. Όπως, για παράδειγμα, ο Franz Kafka, αν έγραφε ένα βιβλίο για τη Χώρα Των Θαυμάτων. Ή ο Jim Woodring, αν εικονογραφούσε τα βιβλία του William Burroughs.

Και μιας και ανέφερα τον Woodring, οι αναγνώστες των δικών του comics ίσως να αναγνωρίσουν κάποια στοιχεία που μοιάζουν να προέρχονται από τον κόσμο του, τον Unifactor. Ο κόσμος του Rickheit, όμως, είναι ο Under-Brain (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό). Και παρά τις ομοιότητές τους – κυρίως όσον αφορά στο παράλογο και το σουρεαλιστικό – οι διαφορές τους είναι μεγάλες. Αν, για παράδειγμα θέλεις να επιζήσεις στον Unifactor, χρειάζεσαι μια γενναιόδωρη ποσότητα ψυχοτρόπων. Αν, αντίθετα, βρεθείς μια μέρα αποκλεισμένος στον Under-Brain, νομίζω πως το μόνο που μπορεί να σώσει το μυαλό σου είναι μια μπουκάλα φτηνό ουίσκι και μια χούφτα αμφιβόλου ποιότητας χαπιών.

Η στιγμή που χρειάζομαι μεταφορές με ναρκωτικά και αλκοόλ, όμως, για να περιγράψω κάτι συνήθως σημαίνει ότι το review μου έχει φτάσει στο σημείο που έχω εξαντλήσει όποια παραδοσιακή και χρήσιμη περιγραφή, οπότε καλά θα κάνω να το μαζεύω σιγά-σιγά. Σας αφήνω με την παρότρυνση να ρίξετε μια ματιά στη συλλογή αυτή, αν ενδιαφέρεστε για κάτι διαφορετικό, ακόμη κι από το SQUIRREL MACHINE, το graphic novel του Rickheit. Γιατί εκεί που το SQUIRREL MACHINE αποτελείται από μια ιστορία με μέση αρχή και τέλος που μπορεί κάποιος να καταπιεί με μια ανάγνωση, το FOLLY περιέχει μικρά θραύσματα ιστοριών που σας ζητούν να τις διαβάσετε μία-μία, χωρίς να βιαστείτε να δείτε τι συμβαίνει στην επόμενη σελίδα.