ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗΣ MADAME COMICDOM #2

Όταν ήμουν μικρή, ήμουν ερωτευμένη με τον Johnny Depp. Ορίστε, το είπα. Ακόμα είμαι, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο πρέπει να λέω τέτοια πράγματα στην ηλικία μου. Έτσι λοιπόν, δεν υπήρχε περίπτωση να μην πάω να δω το DARK SHADOWS, καταλαβαίνετε. Μόνη μου! Όχι από επιλογή, αλλά γιατί αρνήθηκε να με συνοδεύσει, ακούς; Όταν με έσερνε εμένα να δω το AVENGERS γιατί “μα θα πάμε όλοι μαζί, βρε αγάπη μου”, καλά ήταν; Και δε φτάνει αυτό, γκρίνιαζε και σε όλη τη διάρκεια της ταινίας και έπρεπε εγώ να κάθομαι να τον ακούω! Ευτυχώς για ‘κείνον, φιλενάδα, η ταινία ήταν πατάτα. Και όταν λέμε πατάτα, εννοούμε πατάτα προτηγανισμένη σε καστορέλαιο. Δεν φαντάζεστε πόσο βαριά το πήρα. Δεν μιλιόμουν, λέμε. Έβαλα να δω φιλμογραφία Depp, τρώγοντας παγωτό, μπας και το ξεπεράσω. Και τα λέγανε, δεν τα λέγανε; “Όσο ανεβαίνει η δημοτικότητα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ο Burton δεν πρόκειται να βγάλει καλή ταινία”, αλλά είχα την ελπίδα.

Ενώ δεν το σκόπευα, έχω πεισμώσει τώρα να βρω και να διαβάσω τα comics της Dynamite, μήπως κι εκεί τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Εκεί δεν έχει Johnny, αλλά μπορεί το σενάριο να είναι λίγο καλύτερο, ξέρω ‘γω; Ή αν είναι και αυτό εξίσου μούφα, να σταματήσω τουλάχιστον να γεμίζω καρφίτσες το κουκλάκι ομοίωμα του Tim Burton που έχω φτιάξει και να ασχοληθώ με κάτι πιο παραγωγικό. Πού είστε, αγάπες; Εάν κανείς έχει διαβάσει τα comics, αφήστε κανένα σχολιάκι μην πάω και τα παραγγείλω τσάμπα, ναι; Δεν είναι καιροί για περιττά έξοδα τώρα.

Παρ’ όλο που οι καιροί είναι δύσκολοι, κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα. Όχι κάποιοι τυχαίοι, αγαπούλες μου. Ο Άκης Τριανταφύλλου, το Σάββατο 19 Μαΐου, ντύθηκε γαμπρός! Κορίτσια, οι ελεύθεροι λιγοστεύουν στο Comicdom, βιαστείτε! Η φωτογραφία που βλέπετε, τραβήχτηκε στο αεροδρόμιο (όχι το δικό μας), λίγο πριν το νιόπαντρο ζευγάρι πάρει, με βαριά καρδιά, το δρόμο της επιστροφής. Εμείς ευχόμαστε ολόψυχα στα παιδιά να ζήσουν και να είναι πάντα ευτυχισμένοι.

Ναι, σιγά μη σας έδειχνα τις αποκαλυπτικές φωτό που έχω στα χέρια μου.

Θα μείνουμε στο θέμα της αγάπης, αλλά θα μιλήσουμε για ένα λίγο διαφορετικό είδος. Δυο φοιτητές αποφάσισαν να αγοράσουν την εταιρεία comics που τόσο αγαπούσαν από παιδιά και δεν άντεχαν στην ιδέα να την αφήσουν να εξαφανιστεί. Η εταιρεία είναι η Valiant και οι δυο φοιτητές είναι οι Dinesh Shamdasani και Jason Kothari, οι οποίοι έδωσαν ένα τεράστιο αγώνα, προκειμένου να σώσουν την Valiant. Πριν πάτε στο LA Weekly να διαβάσετε όλη την ιστορία, δείτε την φωτογραφία από τα δωδέκατα γενέθλια του Dinesh και αν δεν συγκινηθείτε, σημαίνει ότι δεν έχετε καρδιά!

Το φεστιβάλ της ΒΑΒΕΛ θα είναι και πάλι κοντά μας. Η ονομασία του μπορεί να έχει αλλάξει και να λέγεται ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΜΙΚΣ ΑΘΗΝΑΣ, αλλά εσείς μπορείτε να το λέτε όπως αγαπάτε. Μήπως και το δικό μας το λένε όλοι σωστά; Άλλοι το λένε Η Comicdom, άλλοι το λένε Comicdon, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έχω ακούσει. Αγαπημένο μου είναι το “αυτό με τα comics”. Το μόνο που δεν μπορώ να συγχωρήσω αγαπημένοι μου, όμως, είναι το Comicon, για ευνόητους λόγους.

Αρκετά, όμως, με τα δικά μου, εσείς πώς είστε; Θέλω να πω, ας επιστρέψουμε στο ΔΦΚΑ (έλα, δεν μπορώ, θα το λέω Βαβέλ). Φήμες για το ότι το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί είχαν φτάσει στ’ αφτιά μου, πολύ καιρό τώρα. Κατάφερα, μάλιστα, να πάρω και επιβεβαιωμένες πληροφορίες σχετικά, αλλά δεν πρόλαβα να σας το προλάβω. Το επίσημο site του Φεστιβάλ, λοιπόν, είναι ζωντανό και ζητά τη δική σας υποστήριξη, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα τεράστια έξοδα που μπορεί να έχει μια τέτοια οργάνωση. Αυτό το τελευταίο, εμείς εδώ το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά.

Υπήρξαν, βεβαίως, και αντιδράσεις για την κίνηση αυτή. Βλέπετε, στο κείμενο για την υποστήριξη που ζητούν, αναφέρουν το εξής, μεταξύ άλλων:

Με τη δεδομένη οικονομική κρίση είναι αβέβαιη η χρηματοδότηση του φεστιβάλ από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ε, δεν είναι και τόσο αβέβαιη η χρηματοδότηση, να ξέρετε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα έξοδα έχουν καλυφθεί, κάποια χρήματα μπήκαν στο ταμείο του Φεστιβάλ, από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ένα ενδιαφέρον tweet που ψάρεψα σχετικά, είναι αυτό του Τάσου Παπαϊωάννου και πολύ θα ήθελα να μάθω περισσότερα για το “φιάσκο” που αναφέρει:

Σας είχα πει ότι απαντώ σε ερωτήσεις, έτσι δεν είναι;

Καλησπέρα Madame Comicdom,

Καλή αρχή στη στήλη σας! Σε λίγο τελειώνω το Sandman και σκεφτόμουν ποιον τίτλο της Vertigo να αρχίσω μετά. Αυτό που μου αρέσει με το Sandman είναι ότι έχει βάθος και ποιότητα, που πιο εύκολα τη συναντάς σε βιβλία παρά σε κόμικς και θα ήθελα να αρχίσω ένα τίτλο που να έχει αυτό το χαρακτηριστικό, έστω και σε ένα βαθμό (αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλο κόμικ σε τέτοιο επίπεδο). Έχω ήδη διαβάσει τις 2 ιστορίες της Death και το Fables μέχρι το volume 16. Μερικοί τίτλοι που μου φάνηκαν να έχουν ενδιαφέρον είναι το Lucifer, το Y: The Last Man, το Ex Machina και το American Vampire.

Οπότε μόλις είδα ότι στη νέα στήλη θα απαντάτε σε ερωτήσεις του κοινού, σκέφτηκα να σας προτείνω να κάνετε ένα άρθρο με θέμα του στυλ “Μετά το Sandman, τι;” όπου θα παρουσιάσετε σειρές (όχι απαραίτητα της Vertigo) που θα μπορούν να καλύψουν έστω και σε μικρό βαθμό το τέλος του Sandman . Ελπίζω να σας ενδιαφέρει ένα τέτοιο άρθρο, ώστε να μοιραστείτε τη πλούσια εμπειρία των συντακτών του Comicdom με το κοινό (τι λέω ο άνθρωπος για μια συμβουλή; ).

Φιλικά,

new_onslaught (ψευδώνυμο Γιάννης)

Καταρχάς, Γιάννη, για να τα πάμε καλά, κομμένος ο πληθυντικός. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους. Είπαμε, δεν είμαστε στην εφηβεία, αλλά δεν μας πήρανε και τα χρόνια! Εξαιρετική επιλογή το SANDMAN. Θυμάμαι που το διάβαζα πολύ φανατικά κι εγώ. Είναι ο άτιμος ο Gaiman, όταν θέλει, σαγηνευτικός. Σαν συγγραφέας, δηλαδή, γιατί σαν άντρας εμένα δεν μου λέει και πολλά. Τί του βρήκε η Amanda Palmer δεν ξέρω, αλλά περί ορέξεως… Εδώ που τα λέμε και η Amanda δεν είναι και καμιά θεά, αλλά επίσης περί ορέξεως. Γενικά όρεξη να υπάρχει και τα άλλα βρίσκονται.

Φαντάζομαι, όμως, Γιάννη, δεν σε ενδιαφέρει ούτε ο Neil ούτε η Amanda, οπότε θα σταματήσω εδώ και θα ασχοληθώ μαζί τους στην επόμενη στήλη. Όπως, λοιπόν, θα έλεγε και ο Σωκράτης, η αλήθεια είναι ήδη μέσα σου και δεν χρειάζεται παρά ένα μικρό τσίγκλισμα για να βγει προς τα έξω. Στην δική σου περίπτωση, δε, ούτε καν αυτό, γιατί έχεις ήδη δώσει μόνος σου την  απάντηση στο ερώτημά σου: LUCIFER. Συνδέεται με το SANDMAN και πιστεύω θα σου αρέσει. Εάν το δεις και σου αρέσει το γράψιμο του Mike Carey, μπορείς να συνεχίσεις μετά με το Hellblazer. Δες εδώ τις καλύτερες ιστορίες του HELLBLAZER που επέλεξε ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος για να πάρεις μια εικόνα. Τέλος, μπορείς πάντα να βασιστείς στις λίστες με τα Top που βγάζουμε κατά καιρούς και να δεις πολλά και ενδιαφέροντα comics. Ελπίζω να σε κάλυψα.

Αυτά από μένα, αγάπες μου. Τα ξαναλέμε σε δυο βδομάδες!