ΜΙΝΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Writer/artist: Γιώργος Τσούκης

Ομολογώ πως είμαι λιγάκι περίπτωση… Δεν πιστεύω ότι είναι πολλοί αυτοί που βλέπουν εφιάλτες με comics. Π.χ., βλέπω συχνά πως έχω βρει ένα πολύ σπάνιο και σημαντικό comic και πως είμαι έτοιμος να το διαβάσω, όταν ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι είμαι σε ένα όνειρο και ότι στον ξύπνιο μου δεν έχω καμιά ελπίδα να το αποκτήσω… Και τότε ξεκινά ένας άνισος αγώνας με το χρόνο, που προσπαθώ να διαβάσω όσο πιο γρήγορα γίνεται πριν ξυπνήσω… Έλα, όμως, που ποτέ δεν προλαβαίνω και ξυπνάω και το comic δεν υπάρχει πια στα χέρια μου.

Μια αντίστοιχη κατάσταση ζω αυτή τη στιγμή (πως τον λένε αυτόν που κάποια στιγμή μπλέκει τα όνειρα με την πραγματικότητα και οι παράλογοι εφιάλτες του ζωντανεύουν; …παράφρονα;). Έχω στα χέρια μου ένα comic που περίμενα πώς και πώς και, όσο ο χρόνος περνά, ξέρω ότι ο χρόνος μου μαζί του τελειώνει και ότι σύντομα δε θα το έχω και ότι πρέπει να το ρουφήξω και να το αιχμαλωτίσω στη μνήμη μου όσο περισσότερο μπορώ, αλλά ξέρω πως δεν θα τα καταφέρω.

Μπορεί στις μέρες μας αυτός ο φετιχισμός με τη σπανιότητα του αντικειμένου να είναι εκτός τόπου και χρόνου, τη στιγμή που κάποια από τα comics μου που θεωρούσα πάντα πιο πολυτιμα είναι διαθέσιμα στο Ebay, συχνά αντί πολύ χαμηλού αντιτίμου ή (ακόμα καλύτερα) είναι προσβάσιμα σε ψηφιακή μορφή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με δυο-τρια click. Για εμάς, όμως, που μάλλον δεν έχουμε εγκλιματιστεί ακόμα σε αυτή τη νέα εποχή (ίσως και για όσους είναι κομμάτι της, αλλα αυτό δε μπορώ να το επιβεβαίωσω) υπάρχει ακόμα αυτή η γοητεία του απρόσιτου ή του δυσπρόσιτου. Του τεύχους του BIG NUMBERS που ο Al Columbia κατέστρεψε ή του έβδομου τεύχους του KRAMER’S ERGOT (που κάνει ένα σκασμό λεφτά) αντίστοιχα…

Την ίδια σκέψη αποτυπώνει έμπρακτα στη νέα του δουλειά ο Γιώργος Τσούκης. Ο οποίος είναι βέβαια (κατά μία έννοια) ο κύριος υπεύθυνος που ζω τον εφιάλτη μου (είδατε που είχε νόημα το παραλλήρημα των προηγούμενων παραγράφων;”Όλα μπερδεύονται γλυκά…”). Είναι γνωστή η αγάπη που έχω για τα comics του Tσούκη και να που τώρα έχω στα χέρια μου τη νέα του δουλειά, την οποία μάλλον θα χρειαστεί να αποχωριστώ μια που δεν είναι διαθέσιμη (τουλάχιστο σε εμένα… more on this later…).

O ΜΙΝΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ήρθε, λοιπόν, σε εντυπωσιακό format, χωρίς να φέρει το όνομα του δημιουργού του, παρά μόνο το μυστηριώδες σήμα των Wasteland Industries. Ένας καύσωνας έμμετρος, με εικόνες που κάποιες φορές κάνουν ρίμα καλύτερα και από τις λέξεις και με ένα τελείωμα φτιαγμένο για να διαρκεί. Αν θα έπρεπε να παρομοιάσω το ΜΙΝΙ ΚΑΥΣΩΝΑ με κάποια άλλη του δουλειά, τότε μάλλον θα ήταν με το ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ 2 (αν και ασπρόμαυρος ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ), όπου διέκρινα πιο έντονα αυτή την αναζήτηση μιας νέας φόρμας και ρυθμού. Όπως και στις καλύτερες στιγμές του, ο δημιουργός και εδώ είναι αρκετά απαισιόδοξος και κάποιες φορές ίσως (και αυτή είναι εντελώς προσωπική άποψη) ακραίος στις θέσεις του. Αυτή η σκληρότητα, όμως, εκφέρεται με ένα λόγο ιδιαίτερα λιτό, αλλά λυρικό, με έναν γλυκά αστικό τρόπο.

Αρκούν αυτά για να πληρώσει κανείς το καθόλου ευκαταφρόνητο αντίτιμο των 125 ευρώ για να αποκτήσει  ένα από τα 77  αντίτυπα του ΜΙΝΙ ΚΑΥΣΩΝΑ; Πιθανότατα, στην παρούσα φάση, δε θα έδινε ένας υποθετικός αγοραστής ούτε για κάτι που θα είχε μεγαλύτερη διάρκεια και δε νομίζω πως μπορεί να τον κακολογήσει κανείς για αυτό… Δεν πιστεύω πως και εγώ θα τα έδινα (το βιβλίο το έχω δανειστεί για αυτό το advance review). Για ένα πραγματικά δυσεύρετο βιβλίο όμως; Προσωπικά, δεν το νομίζω, μιας που έχουμε μάθει να λογίζουμε τα comics σα μια Τέχνη ταπεινή… Και για αυτό ίσως δεν συχνωτίζονται συχνά με την “καθωσπρέπει” Τέχνη.

Από την άλλη (στα καλά της), είναι μια Τέχνη βαθιά προσωπική, τόσο για τον δημιουργό (υποθέτω) όσο και για τον αναγνώστη. Δε μπορώ αλλιώς να εξηγήσω το πόσο σημαδεύουν το κεφάλι μου και πόσο έντονα προσωπικά νιώθω κάποια κομμάτια του comic:

“Ένα κοινό που
χειροκρότησε πάλι
στο λάθος σημείο”

198 Comments

  • Tomek says:

    Άρη, μπορείς να μας πεις περισσότερες λεπτομέρειες για το φορμάτ, σελίδες κτλ. να καταλάβουμε λίγο τι είναι αυτό το ιδιαίτερο που δικαιολογεί την τιμή των… 125 ευρώ?

  • Λύντα says:

    α) Από έφηβη διαβάζω τις ιστορίες του Τσούκη. Τώρα κοντεύω τριαντάρα και ακόμα αναμένω κάποιο κόμικς του από καιρό σε καιρό. Οπότε όταν διάβασα την είδηση χάρηκα.
    β) Όσον αφορά το παρόν προϊόν. Αν η τέχνη των κόμικς δεν ήταν ταπεινή, τότε ο κος Τσούκης δεν θα ζουμάριζε σε καρέ για το εξώφυλλο ώστε να αποκαλύψει τα …ταπεινά ράστερ.
    Δημιουργώντας την εντύπωση, μόνος του, πως το αντικείμενο είναι σπάνιο, ο Τσούκης καταφέρνει μόνο ένα πράγμα, να αυτοχαρακτηρίζει ο ίδιος σπάνια την δουλειά του, αντί για το κοινό και οι συλλέκτες (που στην Ελλάδα με τέτοια ποσά, δεν υπάρχουν ούτως ή άλλως. Βαριά να υπάρχει ο χοντρός σαραντάρης που αγοράζει καμιά μεταλλική φιγούρα του Χαλκ για 125 ευρώ από καρχαρία μαγαζάτορα που τον έπεισε ότι το χρειάζεται).
    Τη στιγμή που 125 ευρώ στην Ελληνική αγορά πια είναι θέμα επιβίωσης για μια οικογένεια, ο καλλιτέχνης επιλέγει να τραβήξει την δρόμο που χάραξαν οι κερδοσκόποι της χώρας και μας έφτασαν εδώ. Δηλαδή εντυπωσιασμός και συμπεριφορά τύπου “Α, πρέπει να το αποκτήσω δεν θα τό’χει κάνας άλλος” κτλ
    Θέλω να βοηθήσω έναν πεινασμένο δημιουργό να αγοράσει ένα πιάτο φαΐ, αλλά αδυνατώ να του πληρώσω και όλο το ενοίκιο. 125 ευρώ είναι το ένα τέταρτο του μισθού μου. Θα δουλέψω μια εβδομάδα για το ασπρόμαυρο αυτό κόμικς και δεν θα μου μείνει μια για τον υπόλοιπο μήνα.
    Εκτός και αν απευθύνεται σε άλλο κοινό και όχι στους λάτρεις των κόμικς. Στους συλλέκτες έργων για παράδειγμα. Οι οποίοι στην Ελλάδα, όπως ξέρουμε, αγοράζουν σωρηδόν ανατυπώσεις από κόμικς. Και πάλι είναι ο ίδιος τυχαρπακτικτισμός της προ-Κρίσης εποχής που οδηγεί σε σκέψης τύπου, “Αν χωθώ στον Δάκη Ιωάννου/χ Μπιεννάλε με τους υπόλοιπους άσχετους, θα πιάσω την καλή”.

    Όταν ένα κόμικς δεν είναι εύπεπτο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κοστίζει μια περιουσία. Ο Chris Ware δεν πουλάει τα κόμικς του προς 125 ευρώ το κομμάτι. Και δη ασπρόμαυρες φτηνοπαραγωγές. Και συνεχίζει παραταύτα να λειτουργεί εντός της “φτηνής” αγοράς, αλλά και του καλλιτεχνικού σεβασμού που ο ίδιος αναζητά. Θα μου πεις ο Ware είναι φτασμένος και πουλάει φτηνά γιατί πουλάει ποσότητες. Ναι, αλλά δεν ξεκίνησε την καριέρα του με δυσθεώρητες τιμές προσπαθώντας να πουλήσει καλλιτεχνική ακεραιότητα. Αν το έκανε αυτό, τότε αυτή τη στιγμή θα τον ήξεραν πολύυυυ λιγότεροι απ’ότι τον γνωρίζουν και σέβονται σήμερα.
    Προσωπικά θα περιμένω να το σκανάρει κάνας άγιος άνθρωπος και να το διαβάσω στο διαδίκτυο, μέχρι να αποφασίσει να το εκδώσει σε μια πιο …ταπεινή τιμή. Τότε, ταπεινότατα, θα το τιμήσω, σαν την φτηνοφυλλαδα που οφείλει να είναι το κόμικς.

  • Αριστείδης Κώτσης says:

    Δε νομίζω πως υπάρχει κάτι να δικαιολογεί την τιμή των 125 ευρώ πέρα από την σπανιότητα του. Και επίσης δε νομίζω πως υπάρχει κάτι να δικαιολογεί την σπανιότητα του πέρα από την τιμή του.

    Τομεκ για το μέγεθος θα πρέπει να το τσεκάρω για να σου πω με ακρίβεια αλλά φαντάσου περίπου 30 σελίδες ενώ το πλάτος του είναι περίπου 10-12 πόντους.

    Τώρα για την πρακτική (και την τιμολόγηση) του Τσούκη… Ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του και ζει με αυτές… Δικό του είναι ας το πουλάει όσο θέλει. Εν προκειμένω εμένα με προβλημάτισε (αν και σε θεωρητικό επίπεδο) το κατά πόσο νιώθω πως “χρειάζομαι” το comic ενός δημιουργού που εκτιμώ τόσο πολύ.

    Πάντως Λύντα συμμερίζομαι εν πολλοίς τα περισσότερα από όσα λες (με την εξαίρεση αυτού με την Μπιεννάλε όπου το έχασα ελαφρώς).

    Και για να είμαι πιο ευθύς θα μου ήταν πιο εύκολο να δώσω το χ ποσό στον δημιουργό για να συνεχίσει να κάνει comics ή για να κάνει το νέο του comic (τύπου Kickstarter) παρά να δώσω το ίδιο για να αγοράσω οποιοδήποτε έργο του. Στη μια τα δίνω για εναν δημιουργό στην άλλη για κάποια δουλειά του. Δεν το νιώθω το ίδιο και δε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συλεκτική αξία του αντικειμένου.

    Και ελπίζω να μην παρξηγηθώ με αυτό περί ταπεινής Τέχνης. Στο κάτω κάτω αυτή η ταπεινότητα των comics ήταν κάτι που αγαπώ και εκτιμώ ιδιαίτερα.

  • Tomek says:

    Θα συμφωνήσω 100% με την Λύντα. Την έννοια “σπάνιο” δεν μπορείς να την επιβάλεις ή ακόμα χειρότερα να την εκβιάζεις και μάλιστα με τέτοιες τιμές, δημιουργείται από μόνο του. ΣΠΑΝΙΑ, θεωρώ τα κόμικς που αναφέρει ο Μέλανδρος στην στήλη του (ΚΟΛΟΥΜΠΡΑ, Ο ΜΙΚΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, SONI DE WAR κτλ.), αυτά δηλαδή που ΕΠΙΣΗΣ (!!!) έβγαιναν σε πολύ λίγα αντίτυπα, είχαν περίεργα φορμάτ, ασπρόμαυρα, λίγες σελίδες, αλλά με την διαφορά ότι, όπως είπε και η Λύντα, δεν χρειαζόταν να δώσεις το ένα τέταρτο του μισθού σου. Και τελευταίο, απέκτησαν αυτήν την φήμη στο πέρασμα του χρόνου χωρίς να την επιδιώξουν οι ίδιοι καλλιτέχνες και όχι στο …ταμείο.

  • Να πω και εγώ την μ@@@κία μου..
    Σε αυτά που λέει η Λύντα πάνω κάτω έχει δίκιο.. Είμαι και λάτρης των κόμιξ, αλλά και συλλέκτης.. Έχω δώσει πολλά λεφτά για κόμικς.. Αλλά μιλάμε για λεφτά..Και ξέρω πως και εγώ άμμεσα ή έμμεσα είμαι απο αυτούς που έκαναν/κάνουν κακό σε αυτήν την αγορά.. δίνοντας όσα λεφτά και να ζητήσει ο δημιουργός για να αποκτήσω το έργο του.
    Δεν θα πώ πως δεν έχω δώσει και 50 ευρώ αλλά και 100 ευρώ για ένα κόμικ.. Το έχω κάνει.. Μία φορά έδωσα πάλι για τον Τσούκη ένα 50ρικο και άλλες δύο φορές κοντά στο 100ευρω για να πάρω δύο κόμικ που δεν ξέρω άμα μπορώ να πώ πως άξιζαν αυτά τα λεφτά.. Το ένα ας πούμε είναι το πρώτο του Αρκά που ήταν σε φάκελο.. αλλά και αυτό μετά απο πολλάάάάά χρόνια απο όταν πρωτοεκδόθηκε.. Όταν ο Αρκάς ήταν ήδη κάποιο μεγάλο όνομα και ένα τέτοιο έργο είχε πάρει κάποια αξία.. Αλλά και πάλι αυτά σε άλλες εποχές που λεφτά υπήρχαν……..
    Το 125 ευρώ μου κάθησε απο το πρωί κάπως..
    Δεν ξέρω άμα το πάρω ή όχι.. Και δεν ξέρω άμα αγοράζοντας κάτι τέτοιο κάνω καλά..
    Ο Μέλανδρος λέει να το πάρω..
    Ο Μάνος λέει πως δεν έχω να πληρώσω ασφάλεια για το αμάξι που είναι στα ίδια λεφτα… Δεν έχω να πάω διακοπές.. Δεν έχω να πληρώσω την εφορία… και γενικά δεν…
    Από τη άλλη δεν μπορώ να κρίνω και την κίνηση του Τσούκη… τόσο ήθελε, τόσο είπε… το θέμα είναι πως εγώ τώρα πρέπει να δω τί θα κάνω..
    Αλλά ειλικρινά μήπως όντως έχει κάτι άλλο που να δικαιολογεί κάπως αυτή την τιμή??? Πρωτότυπη σελίδα?? χρυσά γράμματα??? ένα διήμερο στην Κέρκυρα, για δύο άτομα, με εισητήρια πληρωμένα και ημιδιατροφή??

  • Αριστείδης Κώτσης says:

    Προσωπικά δε θα έδινα ούτε το 1/5 για κάποια ΚΟΛΟΥΜΠΡΑ ή για παλιό ΑΡΚΑ. Την ΚΟΛΟΥΜΠΡΑ που εχω την βρήκα πεταμένη στο δρόμο και την “εσωσα”. Γενικά τα πράματα έχουν την αξία που εμείς τους δίνουμε… Νομίζω πως πέρα από τη συγκεκριμένη περίπτωση έχει food for thought για τον καθένα μας αυτή η ιστορία…

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Μπορεί να φταίει το ότι γενικά έχω ξυπνήσει στραβά σήμερα και είμαι με φριχτό πονοκέφαλο εδώ και ώρα, αλλά ειλικρινά αν διαβάσω άλλη μια φορά για την “ταπεινότητα των comics”, νομίζω πως θα πάθω εγκεφαλικό…
    Όσο για την τιμή του comic, νομίζω πως με δεδομένο ότι δεν ζούμε στην κομμουνιστική Κίνα, ο καθένας μπορεί να κοστολογήσει το δημιούργημα του όσο θέλει και ο κόσμος μπορεί να επιλέξει να πληρώσει γι’ αυτό ή όχι.
    Το συγκεκριμένο comic είναι σπάνιο. Τυπώθηκε μόνο σε 77 αντίτυπα, οπότε αν υποθέσουμε ότι το average κοινό ενός comic του Τσούκη είναι 500 άτομα (δεν έχω ιδέα – μπορεί να είναι περισσότερα ή λιγότερα, πάντως βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι είναι περισσότερα από 77!), τότε προφανώς τα αντίτυπα του συγκεκριμένου comic δεν επαρκούν για να καλύψουν το εν δυνάμει κοινό του. Συνεπώς, “σπάνιο”.
    Σοβαρά, οι περισσότερες λέξεις δεν είναι τόσο “δύσκολες” και η ερμηνεία τους είναι σχετικά απλή.
    Εγώ δεν πρόκειται να το αγοράσω, γιατί δεν παίρνω ελληνικά comics (εκτός από αυτά που μου χαρίζουν φίλοι δημιουργοί και εκδότες), αλλά έχω δώσει κατά καιρούς πολύ περισσότερα χρήματα για comics και είναι βέβαιο πως θα το ξανακάνω στο μέλλον. Εννοείται πως είχα φροντίσει να πληρώσω το νοίκι και τους λογαριασμούς μου πρώτα. (Αυτοκίνητο δεν έχω και βρίσκω την έννοια των διακοπών υπερτιμημένη.)
    Αυτό που ελαφρώς άκομψα προσπαθώ να πω είναι πως δεν έχει καμία απολύτως λογική να συγκρίνει κανείς τα έξοδα που έχουν τα χόμπι/πάθη του με αυτά που ξοδεύει για βασικές ανάγκες. Ο καθένας κάνει τα κουμάντα του και ξοδεύει αναλόγως. Πρώτα φροντίζεις να έχεις κάπου να κοιμηθείς, μετά να μην πεινάσεις και τα υπόλοιπα τα κάνεις ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ! Αν σου περισσεύουν, αγοράζεις comics, βλέπεις ταινίες, πηγαίνεις ταξίδια, κάνεις δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, δανείζεις σε φίλους, επενδύεις στο χρηματιστήριο, τα κάνεις κέρματα και κάνεις βουτιές α-λα Σκρουτζ Μακ Ντακ. The sky is the limit!
    Όπως και να ‘χει, το να μιλάμε για την τιμή ενός comic και να χρησιμοποιούμε φράσεις όπως “θέμα επιβίωσης για μια οικογένεια”, πιστεύω πως κινείται κάπου ανάμεσα στη αερολογία και τον λαϊκισμό.
    Αν κάποιος από τους παραπάνω συνομιλητές παρεξηγήθηκε, ειλικρινά λυπάμαι. Προσωπικά, αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου επειδή εγώ τουλάχιστον δεν χαρακτήρισα ένα δημιουργό comics “κερδοσκόπο”, ούτε τον κατηγόρησα πλαγίως ότι μπορεί να ευθύνεται για το ότι δεν θα πάω διακοπές ή δεν θα πληρώσω το νοίκι μου, ούτε θεωρώ πως είναι καλύτερα να του δώσω ελεημοσύνη παρά να αγοράσω το comic του, ούτε παραδέχτηκα πως θα παρανομήσω επειδή θέλω να διαβάσω ένα comic αλλά αρνούμαι να το πληρώσω.
    Αυτά. Καλό σας απόγευμα.

  • Tomek says:

    Καλά ντε, μη τα παίρνεις. Δεν τον βρίσαμε τον άνθρωπο, την γνώμη μας είπαμε στα comments… 😉

  • Αριστείδης Κώτσης says:

    Δε νομίζω ότι τίθεται καν θέμα αισχροκέρδειας …το ανάποδο… ειδικα τη στιγμή που (αν δεν είμαι λάθος στην εκτίμηση μου) είναι πιθανότατο να πουληθούν ελάχιστα αντιτυπα σε αυτή την τιμή μάλλον θυσιάζει το κέρδος του (και ίσως και περισσότερα) με αυτή την κίνηση… Περισσότερο η απροσιτότητα λειτουργει σαν ένα statement για το δημιουργό και σα τροφή για σκεψη για τους υπόλοιπους.

    Για τον λαικισμό θα συμφωνήσω… Όπως όμως και με αλλα χειρότερα σε -ισμό δυστυχώς τα κουβαλάμε μέσα μας και χρειάζεται να κοιταχτούμε προσεχτικα απ εξω για να τα δουμε.

    Όσο για τα περι ταπεινότητας.. ειναι καθαρά προσωπική αποψη… Γενικά δεν αγοράζω ακριβά back issues ή δεν πήρα το ACME 18.5 (τσιφουτιά; ίσως…) Το να πω όμως πως αγνοώ κάποια εκδοση επειδη ειναι ακριβή δεν ειναι αλήθεια. Το σχόλιο μου πάντως ήρθε σαν αντίβαρο στο post που νομίζω φαινόταν να μεμφομαι την όποια επικρατούσα άποψη περί “ταπεινότητας”.

    Για την ελεημοσύνη όμως θα διαφωνήσω σφόδρα και δε νομίζω πως πίστευα ότι θα φαινόταν έτσι αυτό που έγραφα (και αν ισχύει κατι τετοιο μάλλον οφείλω να το πάρω πίσω)… Περισσότερο το έβλεπα σα μια “χορηγία” σε δημιουργό που εμπιστεύεσαι… Βασικά ο λόγος που το ανέφερα είναι το γεγονός ότι μου έκανε εντύπωση το ότι θα προτιμούσα να δώσω ένα ποσό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενώ λογικά δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να έχει διαφορά

  • Κατ’αρχάς να πω πως στην Ελλάδα ακόμα δεν υπάρχει κάτι στάνταρ για τις τιμές των τευχών.. Μία γενική ιδέα παίζει, αλλά είναι τον αέρα.. Μία Κολούμπρα ας πούμε δεν μπορείς να πείς όντως πως θα έδινες λεφτά για να την πάρεις… Στο δεκάρικο και άμα έπρεπε να κλείσεις τη σειρά… Όμως και πάλι είναι μερικά τεύχη που η αξία τους είναι αναγνωρισμένη.. Ο πρώτος ο Αρκας που είπα πιο πάνω, είναι ένα κομμάτι που και αξία του έχω δώσει εγώ, αλλά την έχει και από μόνο του.. δεν περίμενε εμένα να του τη δώσω.. 😛
    Το πράδειγμα αυτό που έκανα στην πρώτη απάντηση μου είναι για να πω πως έδωσα 100 για κάτι που ειλικρινά πίστευα πως άξιζε τόσο (και φυσικά άμα (χτύπα ξύλο… μακρυά αο εμάς) το πουλήσω, θα πάρω πίσω το λιγότερο τα λεφτά που έδωσα, άμα είναι να μιλάμε και με όρους εμπορικούς..) και πως με τις τιμές που ξέρω από αληθινά σπάνια εγχώρια κόμικς, είναι too much να δώσω 125 ευρώ για ένα κόμικ που βγήκε σήμερα και δεν δικαιολογεί τίποτα την τιμή του.. Ειλικρινά.. Κάποια κόμικς που ψάχνω, τα έχουν ένα δύο άτομα το πολύ απο φίλους συλλέκτες που ξέρω, τα οποία είναι πραγματικά σπάνια και απο το που να τα βρείς, αλλά και ότι τα έχουν κάνει άτομα τα οποία έχουν μία ιστορία στο χώρο.. Αυτά σαν διευκρίνηση..

    @Δημήτρης: Και πάλι το ερώτημα που έχει να κάνει με εμένα, δεν είναι άμα έκανε καλά ο Τσούκης που το έδωσε 125 ευρώ.. Έχει να κάνει με εμένα (και τον καθένα), άμα μπορεί να δώσει 125 ευρώ αυτην την εποχή..
    Απο την άλλη εγώ αγοράζω μόνο Ελληνικά κόμικς. Τόσα χρόνια δεν είδα κάποιο κόμικ να έχει τέτοια τιμή και χωρίς να δικαιολογεί με κάτι την τιμή αυτή.. Άρα νομίζω πως διακαιούμαι να γκρινιάζω και να έχω τις αμφιβολίες και τις αντιρρήσεις μου… Δεν είναι λαϊκισμός το να το να σκέφτομαι πρώτα τις διακοπές μου (που μπορεί για εσένα να είναι υπερεκτιμημένη, αλλά έμενες Λάρισα με 40 βαθμούς για 3 μήνες, πιστεψε με θα ηταν :P, είναι αυτό που λέμε προτεραιότητες.. ), ή κάποιος άλλος ότι είναι το 1/4 του μισθού του, γιατί όσο και να κακοφαίνεται είναι η αλήθεια… Είναι οι μισές διακοπές μου και του άλλου το 1/4 του μισθού του.. Και ναί, επειδή ο καθένας θα βάλει μπροστά πρώτα τις ανάγκες του και μετά το χόμπυ/πάθος του, νομίζω ότι δεν θα μπορεί να το πάρει.. Όχι δεν θα θέλει, αλλά δεν θα μπορεί.. Και καλύτερα να μπορεί κάποιος να πληρώσει (και λίγο παραπάνω απο ότι διαθέτει) για ένα κόμικ που το θέλει, παρά να φύγουν 5 κομμάτια σε κάποιους που θα διαθέσουν και άλλοι 200 να το έχουν σκαναρισμένο και σε φωτοτυπίες. Έτσι το βλέπω εγώ.. 🙂

  • Λύντα says:

    Δημήτρη, κάνεις λάθος -είναι κερδοσκόπος όχι επειδή η αγορά είναι ελεύθερη και συνεπώς ότι γουστάρει κάνει και το συλλεκτικό κομμάτι των κόμικς είναι έτσι και δεν αλλάζει, αλλά επειδή η οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα δεν είναι ακριβώς η ίδια με πριν 5 ή 10 χρόνια, δυστυχώς το παρακάμπτεις λες και δεν υπάρχει αυτό το βουνό μπροστά σου– Ο ΜΕΣΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΙΑ– και επειδή τα κόμικς δεν είναι ανάγκη να παίζουν ντε φάκτο το συλλεκτικό παιχνίδι. Αν δεν υπήρχαν τα 5 μαγαζιά που βοηθούν στο να διατηρούν αυτή τη πελατεία, τα κόμικς θα τα έβρισκες σε λογικές τιμές σε βιβλιοπωλεία, όπως και την υπόλοιπη λογοτεχνία.

    Επίσης, όταν λες “Εγώ δεν πρόκειται να το αγοράσω, γιατί δεν παίρνω ελληνικά comics (εκτός από αυτά που μου χαρίζουν φίλοι δημιουργοί και εκδότες)” το λες επίσημα σαν εκδότης της Comicdom Press, που βγάζει κατεξοχήν Ελληνικά κόμικς; Του Κατιρτζιανόγλου τα διαβάζεις; Δεν νομίζεις ότι προσβάλεις αυτούς που, έστω συλλεκτικά, αγοραζουν Ελληνικά κόμικς από την εταιρεία στην οποία μετέχεις;
    Και προς τι αυτή η απέχθεια πως τους ντόπιους δημιουργούς; (Δεν ειρωνεύομαι, έχω ειλικρινά αυτή την απορία)

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Λύντα, θα ξεκινήσω ανάποδα από την τελευταία ερώτηση/τοποθέτηση σου. Ότι γράφω με την υπογραφή “Δημήτρης Σακαρίδης” σε ένα comment και έχει να κάνει με τα προσωπικά μου γούστα στον τομέα των comics, το λέω ως… wait for it… Δημήτρης Σακαρίδης και όχι ως εκδότης της Comicdom Press. (BTW, δεν είμαι εκδότης της Comicdom Press. Είμαι πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Comicdom Press, αλλά η σχέση μου με το εκδοτικό κομμάτι της εταιρίας περιορίζεται στο να κάνω συντακτικές, γραμματικές και ορθογραφικές διορθώσεις σε κάποιες εκδόσεις, καθώς και να λέω τη γνώμη μου ως σύμβουλος έκδοσης σε κάποιες άλλες).
    Τα comics του Κατιρτζιγιανόγλου τα διαβάζω, πρώτον επειδή συνεισφέρω ως διορθωτής (ο Κατιρτζιγιανόγλου εμπιστεύεται τη γνώμη μου – his choice, his funeral) και δεύτερον επειδή ο Ηλίας είναι φίλος μου εδώ και 20 χρόνια (again, his choice, his funeral).
    Ελληνικά comics δεν διαβάζω επειδή γενικά δε μου είναι έυκολο/ευχάριστο να διαβάζω fiction στα ελληνικά. Μπορεί να ακούγεται χαζό και περίργο, αλλά πολύ απλά, η αγγλική γλώσσα μου είναι πιο ευχάριστη όταν διαβάζω fiction.
    Δε νομίζω πως προσβάλλω κανέναν λέγοντας τι μου αρέσει και τι δε μου αρέσει να διαβάζω και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί το λες αυτό. Σε αντίθεση με πολλούς ανθρώπους εκεί έξω, δεν έχω καμία διάθεση/πρόθεση/επιθυμία να στρέψω όλο τον υπόλοιπο πλανήτη υπέρ της δικής μου άποψης ή των δικών μου γούστων. Ο καθένας έχει δικαίωμα να διαβάζει/αγοράζει ότι θέλει και δεν πρόκειται ποτέ να πω σε κάποιον “α, τα ελληνικά comics είναι μαλακίες, μη τα διαβάζεις”. Νομίζω πως οι συνεργάτες μου στο Comicdom που διαβάζουν ελληνικά comics (Άρης, Μέλανδρος, κ.α.) μπορούν να επιβεβαιώσουν πως ποτέ δεν τους έχω “ψέξει” για αυτό.
    Και αν δεν ήταν αρκετά σαφές μέχρι τώρα, να τονίσω πως, φυσικά, δεν έχω απολύτως καμία απέχθεια για τους ντόπιους δημιουργούς και πιστεύω πως αρκετοί από αυτούς είναι εξαιρετικά ικανοί και ταλαντούχοι.
    Στο πρώτο point, τώρα, κάνεις μεγάλο λάθος αν πιστεύεις ότι “παρακάμπτω” τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας (μεταξύ των οποίων και εγώ – αν έβγαλε κανείς το συμπέρασμα ότι είμαι “πλούσιος”, να το… ξαναβάλει!). Απλά λέω πως είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΦΑΛΜΑ να μπερδεύουμε τα χόμπι μας με όλο αυτό. Με τα χόμπι σου ασχολείσαι ΑΝ μπορείς και ΑΝ σου περισσεύουν χρήματα και ΔΕΝ γκρινιάζεις όταν κάτι είναι πολύ ακριβό και δεν μπορείς να το αγοράσεις επειδή πρέπει να φας ή να αγοράσεις παπούτσια. Είτε λες, fuck that, θα μείνω νηστικός/ξυπόλυτος και θα πάρω το comic του Τσούκη (του οποιουδήποτε Τσούκη!), είτε τρως και παπουτσώνεσαι και δεν αγοράζεις το comic, χωρίς να επιτίθεσαι στο δημιουργό επειδή το comic του είναι έξω από αυτό που εσύ θεωρείς λογικό price range με βάση τις ηθικές πεποιθήσεις και τις οικονομικές δυνατότητες σου.
    Όπως πολύ σωστά λέει/υπονοεί και ο Άρης στο τελευταίο comment του, αν ήταν πραγματικά κερδοσκόπος ή αισχροκερδής ο Τσούκης, θα το τύπωνε σε 200-300 αντίτυπα και θα το κοστολογούσε 30-40 ευρώ. Σίγουρα θα πούλαγε πολύ περισσότερα κομμάτια και θα έβγαζε πολύ περισσότερα χρήματα σε αυτή την περίπτωση, αποφεύγοντας και μεγάλο μέρος της γκρίνιας από το κοινό. (Worst case scenario, θα υπήρχαν 2-3 άτομα που θα έλεγαν “χμμ, 30 ευρώ είναι λίγο τσιμπημένο για αυτή την έκδοση, αλλά OK”.)
    Είναι νομίζω προφανές ότι η συγκεκριμένη κίνηση έχει να κάνει με κάποιο statement ή κάποιο ανθρωπολογικό/κοινωνικό πείραμα του δημιουργού, παρά με κάποια άτσαλη απόπειρα να πλουτίσει εις βάρος του ταλαιπωρημένου ελληνικού λαού.
    Tomek, εσύ πράγματι δεν τον έβρισες, αλλά μη χρησιμοποιείς πληθυντικό εκεί που δεν αρμόζει. BTW, δεν τα πήρα. Και εγώ τη γνώμη μου λέω 🙂

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Α, και επειδή το ξέχασα, Λύντα, το σχόλιο για τα 5 μαγαζιά που παίζουν αυτό το παιχνίδι και αν δεν υπήρχαν θα βρίσκαμε τα comics σε λογικές τιμές στα βιβλιοπωλεία, ομολογώ πως δεν το κατάλαβα. Θα ήθελες να μου το εξηγήσεις, σε παρακαλώ;

  • Tomek says:

    Χρησιμοποίησα πληθυντικό γιατί κανένας από τους τρεις δεν τον έβρισε (εκτός αν εννοείς το κερδοσκόπος βρισιά) και πραγματικά δεν καταλαβαίνω, γιατί να πάθεις εγκεφαλικό… Είπαμε κάτι τρομερό; Στο επαναλαμβάνω, την γνώμη μας είπαμε.

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Όπως πολύ ξεκάθαρα έγραψα, το “εγκεφαλικό” (αααχ… πόσο δύσκολο είναι να κάνεις χιούμορ στο internet) είχε να κάνει μόνο με την “ταπεινότητα των comics” και όχι με τον Τσούκη, το comic του, τους κερδοσκόπους και τη φτώχεια του μέσου έλληνα. Νόμιζα ότι ήμουν αρκετά σαφής και ξεκάθαρος, αλλά φαίνεται πως για μια ακόμη φορά η ικανότητα του μέσου internet user να ερμηνεύει αυτά που διαβάζει όπως θέλει, ξεπερνάει τις δυνατότητες μου για ξεκάθαρη επικοινωνία των απόψεων μου.
    (Και αυτό το τελευταίο ήταν αστείο, by the way.)
    Όσο για το αν κάποιος από τους τρεις τον έβρισε, θα μου επιτρέψεις να θεωρώ ότι η φράση περί κερδοσκοπίας, στο ύφος και στο context που τη χρησιμοποίησε η Λύντα, καθώς και 1-2 ακόμη σημεία στο comment της, μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν υβριστικά ή έστω ακραιφνώς επιθετικά και υποτιμητικά. (Αν θέλεις να παίξουμε με τις λέξεις, είμαι μέσα…)
    Προς αποφυγή παρεξηγήσεων (και είμαστε στο κατάλληλο Μέσο όπου αυτές ανθούν και αναπαράγονται ταχύτατα και πανεύκολα), δεν είμαι κολλητός του Τσούκη, ούτε αισθάνομαι καμιά υποχρεώση να τον υπερασπιστώ (και δε νομίζω πως έχει ανάγκη τη δική μου υπεράσπιση, έτσι κι αλλιώς). Απλά μου έκανε εντύπωση ο τρόπος και η ευκολία με την οποία ορισμένοι μπορούν να κατηγορήσουν ένα δημιουργό επειδή δεν τους αρέσει μια καλλιτεχνική/εμπορική κίνηση του.
    Ξανά, λοιπόν, ούτε εγώ είπα κάτι τρομερό. Στο επαναλαμβάνω, τη γνώμη μου είπα. (This could go for hours…)

  • Tomek says:

    ΟΚ……….

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Τώρα με αποστόμωσες…

  • mariosksidonas says:

    εγω παλι δεν εχω καταλαβει ενα δυο πραγματακια…
    ποιος δημιουργος θελει ενα κομικ του να το εχουν μονο 77 ανθρωποι!!!(μου θυμιζει κατι θρησκειες που λενε οτι 1000 θα πανε στο παραδεισο και ολοι οι αλλοι τον πουλο)τι νοημα εχει ολο αυτο?δεν ασχολουμαι με την τιμη,δε με ενδιαφερει.αλλα το να στερεις την δυνατοτητα να σε διαβασει και καποιος που δε γνωριζει το εργο σου..ειναι σαν να αναιρεις τον ιδιο σου τον εαυτο(κατ εμε).αν το κανεις για να προσδωσεις καποια συλλεκτικοτητα μετα θα φταιει αν καποιος το σκαναρει και το ανεβασει?(χωρις να υποστηριζω αυτη την τακτικη)
    και εν πασει περιπτωσει δεν θες να το δωσεις στο ευρυ κοινο οκ!τυπωσε το και μοιρασε το δωρεαν στους φιλους και γνωστους σου(αποκλειεται να μη φτανουν τους 80)!με γεια σου και χαρα σου!ποιος ο ντορος και ο σαματας?
    οταν λεω στερεις απο τους υπολοιπους το δικαιωμα δεν εννοω να τυπωσεις τυραζ 100,000 τευχη, μη παρεξηγηθω ,αλλα καποιος που εκδιδει κομικ ξερει πανω κατω το τιραζ που θα πουλησει και το αναλογο αριθμο για τον οποιο καινουριο ,τυχοντα, νεο αναγνωστη!αλλα 77 κοματια?
    ο μονος που μπορει να απαντασει γιατι ολα αυτα ειναι μονο ο τσουκης και κανενας αλλος πιστευω.

  • King Mob says:

    Λοιπόν, τον Τσούκη τον εκτιμώ πολύ σαν κομίστα. Τον είχα ανακαλύψει από πολύ νωρίς (είχα βρεί τυχαία τα φανζίν του στη Θεσσαλονίκη-εποχές 90s). Έχει κάνει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα με αποκορύφωμα για εμένα την “Βίδα” (που δυστυχώς είναι out of print).
    Ως προς το συγκεκριμένο κομικ εννοείται ότι δεν θα μπω στο κόπο να το αγοράσω (το θεωρώ κοροϊδία) και συμφωνώ απόλυτα σε αυτό: “Είναι νομίζω προφανές ότι η συγκεκριμένη κίνηση έχει να κάνει με κάποιο statement ή κάποιο ανθρωπολογικό/κοινωνικό πείραμα του δημιουργού”. Όλη η πορεία των τελευταίων χρόνων του Τσούκη με την “απομάκρυνση απο το προσκήνιο” εκεί μας οδηγεί (σβήνω τα site μου, δεν εμφανίζομαι σε conventions κ.α). Είναι ο “Μινι Καύσωνας” το αποχαιρετιστήριο του αστείο πάνω στην ελληνική σκηνή των κόμικς? Εγώ έτσι το αισθάνομαι…
    Θα είχε τρομερό ενδιαφέρον πάντως κάποια στιγμή μια εκτενής συνέντευξη με τον Τσούκη για το Comidom (Άρη?).

  • Αριστείδης Κώτσης says:

    Δεν πιστεύω και δε θέλω να πθστεύω πως είναι το αποχαιρετηστήριο οτιδήποτε του Τσούκη ο ΜΙΝΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ. Εκτίμηση μου είναι ότι αγαπά πάααρα πολύ τα comics και το να κάνει comics ώστε να τα παρατήσει…

    Όσο για τον σκοπό του (αν και προσπάθησα να το διατυπώσω στο review μου) όσο καλά μπορώ να καταλάβω και να μεταφέρω αυτά που μου είπε (και πιστέψτε με δε μπορώ και τόσο καλά) είναι ένα σχόλιο στην εποχή που όλα μοιάζουν εύκολα διαθέσιμα… πως δεν είναι όλα για όλους. Πως ίσως έχει νόημα να υπάρχει κάτι δυσπρόσιτο ή απρόσιτο (μια που δεν είναι απίθανο κάποιος που σκάσει ένα σκασμό ευρώ για το ΜΙΝΙ ΚΑΥΣΩΝΑ να ΜΗΝ το μοιράσει αφιλοκερδώς… ) (Μου είπε και κάτι περι ποπ κουλτούρας αλλά δεν το πιασα)

    Έχει νόημα το statement που προσπαθεί να κάνει…; Υπάρχει point; Είναι καλό το comic; …αυτά είναι μια διαφορετική υπόθεση…

    Πάντως για συνέντευξη δεν έδειξε ενδιαφέρον…
    (και εγώ θεωρώ τη ΒΙΔΑ μια από τις κορυφαίες του στιγμές… Ήταν η πρώτη φορά που κατάλαβα πόσο μου αρέσουν τα comics του )

  • Λύντα says:

    Το σφαγμένο πρόβατο που πέταξαν οι KLF στα Brit Awards to ’92 έθετε δύο ερωτήματα:
    1) Τι σχέση έχει με την μουσική τους (την κάνει καλύτερη/χειρότερη);
    2) Θα τους θυμόμαστε πια μόνο για αυτό το προβοκατόρικο τέχνασμα;

    Καταρχήν, ο Τσούκης δεν δήλωσε ότι αποτελεί statement. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να παριστά τον εκπρόσωπο τύπου του. Ότ/αν όντως παραδεχτεί ότι είναι τέχνασμα (και τι ακριβώς είναι αυτό το statement), τότε μόκο η Κα Λύντα!
    Μέχρι εκείνη την ώρα η πρώτη αντίδραση οποιασδήποτε σώφρονος γυναικός θα είναι: “125 ευρώ; Καθαρή κερδοσκοπία”. Με την καλή έννοια. Δηλ. θέλει να βγάλει λεφτά, γρήγορα και εύκολα. Καλά κάνει. Έχω το προσωπικό δικαίωμα να θεωρώ ότι 32 ασπρόμαυρες σελίδες κόμικς, τι σήμερον εποχή, που βγάζω 600 ευρώ το μήνα μισθό, δεν αξίζουν περισσότερο από 5 ευρώ, στην καλύτερη. Το συμπέραναν όλοι εδώ εκτός του Δημήτρη.

    Δημήτρη, όσον αφορά τις εκδόσεις Comicdom, πέραν του ότι προσβάλεις τους καλλιτέχνες που εκδίδεις μέσω της εταιρείας (Κομ, Βαβαγιάννη, Asaph, Οθωναίου, Διαλυνά κ.α.) λέγοντας ότι θα τους διάβαζες μόνο αν στους χαρίζανε (δηλαδή με τι κριτήρια τους επέλεξες αφού δεν διαβάζεις δουλειές τους;), τίθεται και ένα μεγάλο θέμα που αφορά την προπαγάνδα που γίνεται εκ μέρους των εκδόσεων σου για αυτούς σε κάθε εκδήλωση της Comicdom.
    Δηλαδή καλά και κάνετε, βρε αδερφέ, και δεν έχετε την πολιτική ορθότητα ή τακτ και συνεχίζετε να θέτετε τους καλλιτέχνες αυτούς υποψήφιους για βραβεία που οι ίδιοι δίνετε ή καλά κάνετε και έχετε έναν τεράστιο πάγκο, πρώτη μούρη, σε convention που οι ίδιοι οργανώνετε, γούστο σας και καπέλο σας, αλλά εδώ παραδέχεσαι ότι ενώ τους διορθώνεις τα κείμενα και προπαγανδίζεις υπέρ τους, δεν τους διαβάζεις καν (εκτός και αν στους χαρίσουν)…
    Αυτά όσον αφορά το celebrating comics diversity.
    Εν τω μεταξύ, πως θα μάθεις αν τα κόμικς στην Ελλάδα είναι καλύτερα ή χειρότερα από την τελευταία φορά που τα διάβασες, αν αρνείσαι να τα ανοίξεις (έστω σαν δημοσιογράφος για αυτή την ιστοσελίδα, δεν είχες την περιέργεια; Πόσα σπυράκια θα βγάλεις αν διαβάσεις λίγο Διαλυνά);

  • @Λύντα

    Μια και είμαι εγώ ο υπεύθυνος εκδόσεων της Comicdom Press (και όχι ο Δημήτρης, όπως εξάλλου σε πληροφόρησε και ο ίδιος πριν), αναρωτιέμαι που είδες την προπαγάνδα και τι σε υποκίνησε να προβείς σε έναν τόσο βαρύ χαρακτηρισμό; Στο Con διαφημίζουμε τις εκδόσεις μας (όπως κάθε άλλη εκδοτική), εκθέτουμε και διαθέτουμε προς πώληση τις εκδόσεις μας (όπως κάθε άλλη εκδοτική) και σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των καλλιτεχνών μας στα Comicdom Awards (τις υποψηφιότητες και τους νικητές των οποίων επιλέγουν ένας σκασμός άνθρωποι και ΟΧΙ η ομάδα του Comicdom) φαντάζομαι ότι δεν έχεις την απαίτηση να δίνουμε αντι-κίνητρα στους Έλληνες καλλιτέχνες για να συνεργαστούν μαζί μας, καθιστώντας τις δουλειές τους μη-εκλέξιμες, άρα και “τιμωρώντας” τους για την επιλογή τους να εκδόσουν σε μας. Στην τελική, αν το πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας σου φαίνεται ανήθικο, δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο, πέραν του να σου προτείνω να αναζητήσεις μια ηθική πιο συμβατή με τη δική σου σε άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις. Γιατί προφανώς εσύ κι εμείς έχουμε πολύ διαφορετική αντίληψη σχετικά με τον ορισμό της πολιτικής ορθότητας, του τακτ, και -εν τέλει- της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

  • Λύντα says:

    @Ηλίας
    1) Το comicdom διοργανώνει φεστιβάλ κόμικς στο οποίο συμμετέχει με δικό του πάγκο comicdom και δικές του εκδόσεις comicdom και στο οποίο τα κόμικς των εκδόσεων comicdom βραβεύονται με βραβεία comicdom. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο.
    Είναι όντως νόμιμο, άρα και θεμιτό
    (βέβαια, αν το νόμιμο και το θεμιτό τη σήμερον ημέρα ισούται και με ηθικά πρέπον κιόλας, δεν είμαι η αρμόδια να το απαντήσω).

    Επίσης, για την βαβέλ λεγόταν τα ίδια ακριβώς πράγματα που λένε για το comicdom σήμερα. Δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ελληνική πραγματικότητα. Τι να κάνουμε, εκεί που ήσουν κτλ…

    2) Το comicdom διοργανώνει φεστιβάλ κόμικς (το μόνο στην Ελλάδα) το οποίο διαφημίζεται πανελλαδικώς και στο οποίο συμμετέχει με δικές της εκδόσεις προσκαλώντας κόσμο να κάνει celebrate comic book diversity, αλλά παραδόξως ένα από τα βασικά στελέχη της και ο πρόεδρος αυτής της ΜΚΟ, σύμφωνα με τις παραπάνω δηλώσεις του μας ενημερώνει ότι “δεν πρόκειται να το αγοράσω, γιατί δεν παίρνω ελληνικά comics (εκτός από αυτά που μου χαρίζουν φίλοι δημιουργοί και εκδότες)”.
    Δηλαδή τι ακριβώς κάνετε celebrate και γιατί ο πρόεδρος του comicdom σιχαίνεται τις δημιουργίες των Ελλήνων κομιστών;
    Έχετε δει πρόεδρο Ελληνικού φεστιβάλ κινηματογράφου να λέει ότι δεν πάει να δει Ελληνικές ταινίες, εκτός και αν του τις χαρίσουν;

    Ηλία, αυτό είναι στην πραγματικότητα αυτοκτονική συμπεριφορά. Μια ΜΚΟ που διοργανώνει Ελληνικό φεστιβάλ κόμικς με πρόεδρο που τοποθετείται κατά των Ελληνικών κόμικς!

    Και αντιστρέφω την τοποθέτηση σου: Γιατί προφανώς εγώ κι εσείς έχουμε πολύ διαφορετική αντίληψη σχετικά με τον ορισμό της πολιτικής ορθότητας, του τακτ, και -εν τέλει- της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

    Φιλικά! 🙂

  • spi_der says:

    Αχ, πόσο μού χαν λείψει όλα αυτά! Μέθεξη!

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Λύντα, θα μπορούσα να επιλέξω να μην σου απαντήσω ξανά, επειδή είναι τραγικά προφανές ότι δεν διαβάζεις αυτά που γράφω, αλλά αυτά που νομίζεις ή θα ήθελες ή θα σε βόλευε να γράφω.
    Παρ’ όλα αυτά, επειδή έχω γενικά μια δυσκολία να βγάλω το σκασμό, θα πιάσω μερικά points από τα δύο τελευταία comments σου.

    1. Το τι ακριβώς καταλάβατε όλοι εκτός του Δημήτρη, θα μου επιτρέψεις να το αμφισβητώ λίγο, γιατί εξ όσων διαβάζω και άλλα άτομα σε αυτή τη συζήτηση υποψιάζονται πως η συγκεκριμένη κίνηση του Τσούκη δεν έχει να κάνει με κερδοσκοπία, αλλά με statement. Θα μπορούσα και εγώ να πω κάτι του τύπου “το ότι η κίνηση του Τσούκη ήταν statement και όχι κερδοσκοπία το συμπέραναν όλοι εκτός από τη Λύντα”, αλλά δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος.

    2. Όσο δεν μπορώ εγώ να παίζω το συνήγορο του Τσούκη, τόσο δεν μπορείς εσύ να παριστάνεις το δημόσιο κατήγορο. Δεν καταλαβαίνω γιατί εσύ έχεις το δικαίωμα να βγάλεις το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι είναι κερδοσκόπος και εγώ (όπως και άλλοι εδώ μέσα) δεν μπορώ να βγάλω το (εξίσου αυθαίρετο, αν θέλεις) συμπέρασμα ότι είναι statement. Είτε ισχύει και από τις δύο πλευρές, είτε δεν ισχύει από καμιά. Διάλεξε.

    3. Πάμε ξανά, για όλα τα παιδάκια που έχουν μαθησιακές δυσκολίες. Δεν είμαι υπεύθυνος εκδόσεων της Comicdom Press και δεν επιλέγω τους δημιουργούς που θα εκδώσουμε. Το ξέρω ότι τζάμπα το γράφω αφού ο τρόπος που διαβάζεις είναι σατανικά επιλεκτικός και εντυπωσιακά φιλτραρισμένος, αλλά έτσι για το γαμώτο, είπα να το ξαναπώ…

    4. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω με ποιόν τρόπο προσβάλλω τους καλλιτέχνες που συνεργάζονται με την Comicdom Press ή/και αυτούς που αγοράζουν τις εκδόσεις μας. Υπάρχει κάποιος νόμος που επιβάλλει στον κόσμο τι να διαβάζει;

    5. For the record, έχω διαβάσει πολλά ελληνικά comics, εκ των οποίων αρκετά είναι και πολύ καλά. Αυτό που προσπαθούσα να πω είναι δεν το κάνω actively. Δηλαδή δεν ψάχνω προσεκτικά τις νέες ελληνικές εκδόσεις και δεν τρέχω στα μαγαζιά μόλις βγει το καινούργιο comic του Τσούκη ή του όποιου Τσούκη. Παρ’ όλα αυτά, είτε μέσω φίλων είτε από δικές μου αγορές στο Con, διαβάζω κάποια πράγματα, αλλά θα έλεγα ότι η σχέση μου με την ελληνική σκηνή είναι μάλλον επιδερμική. Στην τελική, όπως είπες και εσύ (και δεν διαφώνησα σε καμία στιγμή), τα λεφτά είναι λίγα και οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους, οπότε όλοι πρέπει να κάνουμε τις επιλογές μας σχετικά με το που θα τα ξοδέψουμε. Είναι εξαιρετικά πιθανό αν είχα περισσότερα χρήματα να αγόραζα περισσότερα ελληνικά comics.

    6. Το λογικό άλμα από το “δεν παίρνω ελληνικά comics εκτός από αυτά που μου χαρίζουν φίλοι δημιουργοί και εκδότες” στο “ο Σακαρίδης σιχαίνεται τις δημιουργίες των Ελλήνων κομιστών” (WTF?)και στο “ο Σακαρίδης τοποθετείται κατά των ελληνικών comics” (seriously, WTF!?!?) είναι όχι απλά τεράστιο αλλά πρέπει να διεκδικεί κάποιο παγκόσμιο ρεκόρ. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, καλό είναι να διαβάζουμε αυτά που γράφουν οι συνομιλητές μας και όχι αυτά που νομίζουμε ή θα θέλαμε ή μας βολεύει να έχουν γράψει.

    7. Το Comicdom Con Athens δεν είναι ελληνικό φεστιβάλ comics. Είναι διεθνές φεστιβάλ comics που διεξάγεται στην Ελλάδα και η θεματολογία του καλύπτει όλο το φάσμα των comics παγκοσμίως, ή έστω στο βαθμό που μας το επιτρέπουν οι δυνατότητες μας. Λεπτή διαφοροποίηση, αλλά σημαντική. Επίσης, δεν είμαι ο πρόεδρος του φεστιβάλ, αλλά ένας από τους διοργανωτές. Επίσης, δεν είμαι μέλος της Ακαδημίας που αποφασίζει για τα Comicdom Awards, γιατί (πάμε πάλι) δεν διαβάζω συστηματικά ελληνικά comics, οπότε δεν πιστεύω πως είναι σωστό να συμμετέχω στη διαδικασία επιλογής. (Σοβαρά τώρα, αν ήμουν πραγματικά ανήθικος, θα άφηνα μια τέτοια λεπτομέρεια να με εμποδίσει;)

    8. Το Celebrate Comic Book Diversity δε σημαίνει “πρέπει να διαβάζετε τα πάντα, γιατί αλλιώς η Λύντα δεν θα σας δώσει πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων”. Σημαίνει “δώστε μια ευκαιρία στα πάντα και μην μένετε κολλημένοι στα δυο-τρία πράγματα που ξέρετε από μικροί”.
    Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα σας αρέσουν τα πάντα που θα δοκιμάσετε (ούτε είναι λογικό κάτι τέτοιο). Anyway, προσωπικά διαβάζω αμερικανικά, βρετανικά, γαλλικά, βελγικά, ιαπωνικά, κορεατικά, αυστραλέζικα και (κάποια, όχι πολλά) ελληνικά comics (ναι, έστω και αν μου τα έχουν χαρίσει). Θέλεις, πραγματικά, να μου πεις ότι τα γούστα μου δεν είναι αρκετά diverse, επειδή δεν διαβάζω όλα τα ελληνικά comics που υπάρχουν. Σοβαρά;

    9. Και πάμε στο -ενδεχομένως- πιο σημαντικό απ’ όλα, στο οποίο επέλεξες να μη μου απαντήσεις. Αντιγράφω την ερώτηση, όπως ακριβώς την έκανα και νωρίτερα: “Το σχόλιο για τα 5 μαγαζιά που παίζουν αυτό το παιχνίδι και αν δεν υπήρχαν θα βρίσκαμε τα comics σε λογικές τιμές στα βιβλιοπωλεία, ομολογώ πως δεν το κατάλαβα. Θα ήθελες να μου το εξηγήσεις, σε παρακαλώ;”
    Όχι για μένα. Απλά έχω κάτι φίλους μαγαζάτορες που αρχίζουν να ανησυχούν ότι αυτοί ευθύνονται που δεν πάνε μπροστά τα comics στην Ελλάδα και θα ήθελαν να ξέρουν τι ακριβώς κάνουν λάθος…

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Ορισμένες φορές πιστεύω πραγματικά πως υπάρχουμε μόνο και μόνο για να προσφέρουμε στιγμές διασκέδασης και ψυχαγωγίας στον Σπύρο Δερβενιώτη. Είναι δύσκολη δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει…

  • Αριστείδης Κώτσης says:

    Συγχωρέστε με που πετάγομαι κι εγώ

    Λυντα,
    Αν στο αρχικό σου comment μπορούσα να συμφωνήσω σε κάποιο βαθμό στα 7 από τα 10 πράγματα που έγραφες, πλέον δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω ακόμα και τη λογική των επιχειρημάτων σου. Οπότε θα επιλέξω να μην εμπλακώ σε κάποιου είδους “διάλογο” που μάλλον δεν οδηγεί κάπου. Επίσης θα χρεώσω σε παρεξήγηση (σαν σε αυτές που κλασικά ανθούν στο διαδίκτυο) την προκατάληψη και την επιθετικότητα που διακρίνω στο λόγο σου.

  • @δημητρη
    ασχετα με τις επιθεσεις και καποια all over the place σχολια, αν θελεις τη γνωμη μου το “δε διαβαζω ελληνικα κομικς, μονο οσα μου χαριζουν” ειναι κατι που καλο θα ηταν να μη ΓΡΑΦΕΤΑΙ (ας ισχυει, μια χαρα) απο μελος εταιριας που βγαζει ελληνικα κομικ μεσα στο site της εταιριας.
    Ειδικα κιολας οταν δεν υπηρχε και κανενας λογος.

    Κανενας “του χωρου” δε νομιζω να κατσει να πειραχτει αλλα (εστω στους “εξω”)
    μια ασχημη εντυπωση την κανει.

  • (προφανως ποσταρω για χαρη του δερβενιωτη)

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Νομίζω πως είναι προφανές σε όποιον παρακολουθεί αυτή τη συζήτηση ότι ο Άρης και ο Ηλίας είναι πολύ καλύτεροι άνθρωποι από μένα.
    Υπάρχουν στιγμές που θαυμάζω την ψυχραιμία και την αυτοσυγκράτηση τους και εύχομαι, κάποια στιγμή, όταν μεγαλώσω, να τους μοιάσω…
    Εκτός και αν πραγματοποιηθεί το μεγάλο μου όνειρο και μοιάσω στον Σπύρο και καταφέρω να έχω ένα ολόκληρο site -μαζί με τους επισκέπτες του- να άγεται και να φέρεται με μοναδικό γνώμονα τη δική μου διασκέδαση. Σε αυτή την περίπτωση, screw the other two guys!
    (BTW, και αυτό το τελευταίο ήταν αστείο…)

  • aeimari says:

    Καλά ρε μαλάκες, δεν ντρέπεστε στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ που διοργανώνετε ΕΣΕΙΣ να πουλάτε τα ΔΙΚΑ σας κόμιξ; Δηλαδή μηδέν τσίπα; Τίποτα; Καλά που μπήκε η Λύντα δηλαδή και σας τα είπε ένα χεράκι γιατί τον αμανέ ψηλά τονε σηκώσατε.

    Και πέσατε και να τηνε φάτε, παρόλο που γράφει “φιλικά” στο τέλος. Κωλόπαιδα!

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Ηλία, ίσως και να έχεις δίκιο σ’ αυτό που λες, σε γενικές γραμμές, αλλά έχω την κακή συνήθεια να γράφω αυτά που πιστεύω, αγνόώντας πολλές φορές τις συνέπειες.
    Πάντως, for what it’s worth, δεν είμαι βέβαιος πως δεν υπήρχε λόγος να το γράψω. Ήθελα να αναφέρω πως παρ’ όλο που δεν θα πάρω το συγκεκριμένο, θα μπορούσα να αγοράσω κάποιο comic εξίσου ακριβό. Αν το έκανα χωρίς να ξεκαθαρίσω για ποιό λόγο δεν θα πάρω το συγκεκριμένο, είναι εξαιρετικά πιθανό (έως βέβαιο) πως θα με ρωτούσε κάποιος, οπότε είτε θα έπρεπε να πω ψέμματα, είτε την αλήθεια με καθυστέρηση…
    Και BTW, αυτό δεν είναι το site της εταιρίας, αλλά το ενημερωτικό site Comicdom.gr.
    Anyway, πάω να δω μπάλα. Θα πρέπει να συνεχίσετε να ψυχαγωγείτε τον Δερβενιώτη μόνοι σας για τις επόμενες δύο ώρες…

  • Η αλήθεια είναι says:

    @ilias kyriazis Συμφωνώ. Δεν είναι καθόλου ωραία εικόνα να βγαίνει ο πρόεδρος της Κόμικντομ και να λέει ότι όλοι οι Έλληνες διμιουργοί είναι σκουπήδια. Εγώ στι θέση σας δεν θα ξαναπατούσα ποτέ το πόδι μου στο πανυγήρι τους!

  • @Λύντα: Σου απάντησα σχετικά με το γιατί θεωρώ ότι δεν τίθεται θέμα ανηθικότητας ή αθέμιτου ανταγωνισμού. Τα επιχειρήματά μου είναι ακριβώς τα ίδια και για την μετέπειτα τοποθέτησή σου. (ρίξτους μια ματιά)

    Τώρα στα του προέδρου και της “υποχρέωσής” του να διαβάζει ελληνικά comics, υπενθυμίζω το αυτονόητο: Η ομάδα του Comicdom αποτελείται από άτομα με διαφορετικές αναγνωστικές συνήθειες και επιπλέον, η εκδοτική είναι μία από τις πολλές δραστηριότητες της ομάδας μας. Αν είχαμε τοποθετήσει για επικεφαλής κάποιον που δήλωνε ότι δεν διαβάζει ελληνικά comics να δεχόμουν να κουβεντιάζουμε μέχρι το τέλος του κόσμου. Από τη στιγμή που δεν ισχύει κάτι τέτοιο, το μόνο που κάνει αυτή η κουβέντα είναι να “ποινικοποιεί” το προσωπικό γούστο και τίποτε άλλο.

    @Σακαρίδης: Δεν είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, απλώς φταίνε αυτά που διαβάζεις! (ή μάλλον αυτά που ΔΕΝ διαβάζεις) 😛

    btw, είμαι ο μόνος που του λείπει ο -προ- μέθεξης spi_der;

  • spi_der says:

    Eίναι δύσκολη δουλειά, αλλά δηλώνω happy customer 😀

  • Λύντος says:

    Δεν ξέρω τι ζόρι τραβάει η κοπελιά, αλλά ακριβώς αυτό δεν είναι το diversity; Να κουβεντιάσουμε αν θέλετε αυτό που λέει ο Κυριαζής αλλά αυτό είναι ζήτημα για PR και όχι ουσίας.
    Και πραγματικά, όποιος γνωρίζει την ύπαρξη του Comicdom περισσότερο από 24 ώρες, ξέρει ποιος είναι ο Σακαρίδης.
    Αλλά εντάξει, δεν θα ασχοληθώ περισσότερο με αυτήν που κάνει quote τον Βουλγαράκη 😛

  • Anonymous says:

    min patas!

  • Anonymous says:

    e nai gia na matheis kolimpi den prepei na patas

  • εγώ says:

    Εγώ πάλι θα κάτσω να στεναχωρηθώ για το τι comics διαβάζει ο καθένας όταν σταματήσω να ακούω τη φράση “Για ελληνικό είναι πολύ καλό”….

  • Anonymous says:

    “e nai gia na matheis kolimpi den prepei na patas”
    siga mi sas pirane kai apo to aytaki na sas pane sto con !!ayto tha peite kai sto telos!by the way pote xaraktirise skoypidia o proedros?
    PEITE KAI SE MAS TI PINETE RE PAIDES ?TTI PINETE KAI TA LETE AYTA?????

  • Λύντα says:

    Καλά, ας κουβεντιάσουμε αυτό που λέει ο Κυριαζής τότε, όχι αυτό που λέω εγώ. (λατρεύω Μανιφέστο <3 )!!!!
    Πάντως, Δημήτρη, την μάζεψες την ουρά σου και άλλαξες τη δήλωση σου από "“δεν παίρνω ελληνικά comics εκτός από αυτά που μου χαρίζουν" σε "δεν διαβάζω συστηματικά ελληνικά comics".
    Επίσης, ενώ στις 16:44 είπες: "Είμαι πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Comicdom Press", αργότερα εστίασες στο "δεν είμαι ο πρόεδρος του φεστιβάλ, αλλά ένας από τους διοργανωτές."
    Ένας πρόεδρος εκδοτικής Ελληνικών κόμικς που δεν παίρνει Ελληνικά κόμικς εκτός και αν του τα χαρίσουν, τα οποία και δεν θα διαβάσει συστηματικά! 🙂
    Δε πάνα δηλώνει διεθνές το φεστιβάλ. Στην Ελληνοαμερικάνικη ένωση γίνεται και γιορτάζει αυτή τη φιλία. Όταν ο πρόεδρος της κύριας εκδοτικής και ένας από τους κύριους διοργανωτές δηλώνει αδιαφορία για τα Ελληνικά κόμικς, τότε το φεστιβάλ θα έπρεπε να δηλώνει ξεκάθαρα αμερικάνικο και να αφήνει τις προφάσεις. 'Η να ξεκαθαρίσει, πως διάολο γίνεται ο πρόεδρος εκδοτικής να εκδίδει κόμικς δημιουργών που ο ίδιος δεν διαβάζει συστηματικά;;

    Όσον αφορά τους μαγαζάτορες, μάλλον μίλησα προσωπικά, επειδή δεν μου είχε έρθει το τελευταίο limited edition Dejah Thoris με κενό do-it-yourself εξώφυλλο στην διπλάσια τιμή, που εμφανέστατα θα άλλαζε και την υπέροχη πλοκή του περιεχομένου του!
    Έχω δει βιβλιοπώλες να κοροϊδεύουν τους πελάτες τους για πέντε δεκάρες παραπάνω, αλλά στα κομικσάδικα το πιασοκωλέ του πελάτη πάει σύννεφο. Θέλετε παραδείγματα; Πόσες φορές έχουν προσπαθήσει να σας πείσουν ότι ένα άγαλμα του Akira των 100 ευρώ (από τη μια είναι πιο φτηνό και από τη φωτοτυπία του Τσούκη) είναι φοβερό και ανεπανάληπτο και ότι πρέπει να το πάρεις ντε και καλά, ή ότι πρέπει να αποκτήσεις αυτό το σούπερ τεύχος με την αληθινή τρύπα από σφαίρα που το διαπερνά, αλλά κοστίζει μόλις 80 ευρώ πιο ακριβά από την κανονική έκδοση;
    Τα κομικσάδικα δεν είναι λέσχες προώθησης του μέσου (χαίρω πολύ). Είναι εμπορικά κέντρα για καταναλωτές εύπεπτης μηνιάτικης δόσης, που μόνο να δυσφημίσουν το μέσο μπορούν. Ή για να το χαίρονται οι τελευταίοι σαραντάρηδες πελάτες τους. Δεν υπάρχει κακή πρόθεση εκ μέρους των μαγαζατόρων. Καλά κάνουν, αφού τους αρέσει. Καπιταλισμό έχουμε, τον χαιρόμαστε! Απλά δεν μου κάνει εμένα. Εκεί στηρίζω την -προσωπική- μου άποψη και θαρρώ ότι έχω το δικαίωμα να την εκφράζω.

    Αλλά μην τρελαίνεσαι, δεν χρειάζεται να απαντήσεις και εκ μέρος των μαγαζατόρων. Δεν είναι ανάγκη να εκπροσωπήσεις σήμερα ΚΑΙ τον Τσούκη ΚΑΙ τους δημιουργούς της comicdom που δεν διαβάζεις, αλλά ΚΑΙ τα κομικσάδικα! Το comicdom δεν το έθεσε κανείς εκπρόσωπο όλου του comic book diversity της χώρας! 🙂

    Αριστείδη, έχει δίκιο. Και εγώ θα συμφωνούσα με κάποια λογική φωνή μέχρι που θα έλεγε κάτι αρνητικό για το χέρι που με ταΐζει. 🙂

  • Anonymous says:

    daxei mlk par8ena einai i gomena. I troll. Ama eisai troll s’agapaw! exw pethanei ap t gelia!!!!!

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Λύντα μου, εγώ δε μάζεψα τίποτα. Εσύ δεν ξέρεις να διαβάζεις. Είπα ότι δεν παίρνω ελληνικά comics (δηλαδή, δεν αγοράζω ελληνικά comics). Δεν είπα ότι δεν διαβάζω ελληνικά comics. Διαβάζω, αλλά (όπως είπα λίγο αργότερα), όχι συστηματικά και η σχέση μου με τη σκηνή είναι μάλλον επιδερμική.
    Όσο για το άλλο, ναι, είμαι πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Comicdom Press, αλλά δεν είμαι πρόεδρος του Φεστιβάλ, γιατί το φεστιβάλ δεν έχει “πρόεδρο”. (Αν δε με πιστεύεις, μπορείς να διαβάσεις και την ταυτότητα σε οποιονδήποτε από τους καταλόγους μας, εδώ και 7 χρόνια.)
    Αυτά που λες για τα μαγαζιά, μπορεί και να έχουν συμβεί σε ένα βαθμό, αλλά δε νομίζω πως είναι τόσο τραγικά όσο λες. Τα παραδείγματα σου δε μου λένε κάτι, γιατί δεν έχω παρατηρήσει ανάλογες συμπεριφορές. Προσωπικά, εμένα συνήθως δεν προσπαθούν να με πείσουν να αγοράσω κάτι. Συνήθως παραγγέλνω κάτι και μου το φέρνουν σε τιμές που είναι σχετικά κοντά με τις φτηνότερες που μπορώ να τις βρώ και έξω. Αν πάλι κάτι μπορώ να το βρω φτηνότερα έξω, το παραγγέλνω απ’ έξω. (Είναι με αυτό το καινούργιο πράγμα, να δεις πως το λένε… α, ναι , internet! Μπορείς να αγοράσεις σχεδόν οτιδήποτε, και στην καλύτερη δυνατή τιμή. Δεν είναι καν απαραίτητο να έχεις προσωπικό interaction με άλλους ανθρώπους!!!)
    Ας πούμε, προς όφελος της συζήτησης, πως “τα κομικσάδικα δεν είναι λέσχες προώθησης του μέσου και είναι εμπορικά κέντρα για καταναλωτές εύπεπτης μηνιάτικης δόσης, που μόνο να δυσφημίσουν το μέσο μπορούν”. Ποιές είναι, τότε, οι λέσχες προώθησης, που προωθούν και προβάλουν σωστά το Μέσο. Τα βιβλιοπωλεία; Αυτά δεν είναι καν λέσχες προώθησης του βιβλίου, πως θα προβάλλουν και θα προωθήσουν το δικό μας Μέσο, όταν τα περισσότερα δεν διαθέτουν καν ανθρώπους που να γνωρίζουν το αντικείμενο;
    Και μην τρελαίνεσαι, δεν απαντώ εκ μέρους του Τσούκη, ούτε εκ μέρος των μαγαζιών. Την προσωπική μου άποψη μου γράφω και θαρρώ πως έχω το δικαίωμα να την εκφράζω 🙂
    P.S.: Το τραγικό και εντελώς προσβλητικό σχόλιο που κάνεις για τον Άρη στο τέλος, νομίζω πως δείχνει ξεκάθαρα το ποιόν σου και με κάνει να μετανιώνω που χαραμίζω το χρόνο μου προσπαθώντας να κάνω κουβέντα μαζί σου. Πραγματικά θα έπρεπε να ντρέπεσαι και ελπίζω να μην είμαι ο μόνος που θα στο πει αυτό…

    P.P.S.: Αυτά έχεις γράψει σχετικά με το φεστιβάλ, την ένωση, την ελληνοαμερικανική φιλία και όλες τις υπόλοιπες ασυναρτησίες, λέω να τα αφήσω ασχολίαστα γιατί εγώ δεν είμαι Γερμανία να βάζω δέκα γκολ κάθε φορά που βρίσκω απέναντι μου ανάπηρο αντίπαλο. Αν δεν έχει και challenge, δεν έχει ενδιαφέρον…

  • Ο Λέσχης says:

    ΛΕΣΧΕΣ! Καρφώνεσαι κοπελιά!

    (φιλικά πάντα)

  • eno gia tis malakies sto TRIO koyventa oloi….

  • zade says:

    Eγώ έχω να προσθέω ότι ο Kirby ήταν υπερτιμημένος και ότι όλα όσα έκανε ήταν publicity stunts ενώ στην πραγματικότητα δεν άξιζε τόσο ως δημιουργός…

  • Λύντα says:

    Δημήτρη, δεν είσαι η Γερμανία, την Γερμανία (San Diego;) την βλέπεις στην τηλεόραση και ονειρεύεσαι μεγαλεία, και με όλες τις κωλοτούμπες που έκανες στη συζήτηση (πρόεδρος/μη πρόεδρος ΜΚΟ, μη ανάγνωση/ανάγνωση Ελληνικών κόμικς, ενώ διευθύνεις σειρά Ελληνικών κόμικς και Ελληνικό φεστιβάλ κόμικς που δίνει βραβεία comicdom στις εκδόσεις comicdom που ήταν στο πάγκο της comicdom στο φεστιβάλ comicdom κτλ) έβαλες δέκα αυτογκόλ στην ομάδα σου
    (τον όρο “ανάπηρο”, πάντως δεν τον χρησιμοποιούμε πια περιπαικτικά για να κακοχαρακτηρίσουμε κάποια. Λίγη ντροπή θα έπρεπε να υπάρχει. Δεν είναι το 1950. Είναι ιδιαίτερη ντροπή όταν έχω φίλη με ειδικές ανάγκες που κάνει cosplay και θέλει να επισκεφτεί το comicdom και διαβάζει αυτή την απάντηση του στελέχους της ΜΚΟ Comicdom).
    Επειδή λυσσάς να έχεις τον τελευταίο λόγο πάντως, τότε κάντο.
    Φαντάζεσαι ότι τα φόρουμ ή τα σχόλια αναγνωστών είναι τα κείμενα σου όπου θα καταλήξεις με το δικό σου αυθαίρετο συμπέρασμα σε κατακλείδα, αντί να ανοίξεις διάλογο.
    Δεν μπορώ να ασχολούμαι με την μανιώδη σου ανάγκη να καταστήσεις το comicdom ως τη φωνή του κάθε αναγνώστη και φίλου του μέσου στην Ελλάδα. Γιατί απλούστατα δεν είναι. Άλλη μια Ελληνική ΜΚΟ είναι. Σαν αυτές που π.χ. ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τους χριστιανούς της χώρας, τους άπορους, τα οικολογικά συμφέροντα του τόπου κτλ.
    Tα συμπεράσματα για όσους αναγνώστες διαβάσουν τα παραπάνω κείμενα.

    Κατ’ιδίαν πάντως επιβεβαιώνουν πολλοί όσα ελέχθησαν παραπάνω και αυτό μου αρκεί.
    Αν θα συνεχίσεις να προπαγανδίζεις και να κάνεις κωλοτούμπες εδώ μόνος σου, είναι δικαίωμα σου, δικό σου μαγαζί είναι άλλωστε, και το δείχνεις τραμπουκίζοντας κόσμο αποκαλώντας τους ανάπηρους κτλ.

  • Αριστείδης Κώτσης says:

    Λύντα την προσβολή (με τo χέρι) την κατάπια μια που τη θεωρώ εντελώς άκυρη αλλά θα σε παρακαλούσα ότι κολλήματα έχεις ή τρολαρίσματα θες να βγάλεις σε άλλο post ή φορουμ ή blog…
    Σέβομαι αρκετά τα κείμενα μου (και τη δουλεια για την οποία γράφω) ώστε να με ενοχλούν πολύ τα άσχετα με το θεμα σχόλια και οι προσωπικές (και εν προκειμένω εντελώς άκυρες και αήθεις και απρόκλητες και μάλλον ασυνάρτητες) επιθέσεις

  • Anonymous says:

    Episis den einai politically correct na koroidevoyme toys xontroys trollaki!

  • Android says:

    Εάν λοιπόν είναι υποχρέωση του καλλιτέχνη όποιος κι αν είναι αυτός (προσωπικά ο Τσούκης δεν μου αρέσει) να πουλάει τη δουλειά του σε τιμές που θεωρεί ο κάθε τυχαίος λογικές, τότε θα πρέπει να γράψουμε και για την Apple, τα ακριβά ρούχα και οτιδήποτε άλλο θεωρεί κανείς ότι είναι πολύ ακριβό για να αγοράσει.
    Παρατηρώ με πόση ευκολία χαρακτηρίζετε έναν άνθρωπο κερδοσκόπο.
    Τότε φαντάζομαι ότι εσείς αμοίβεστε τόσο χαμηλά επειδή αυτό θεωρεί το αφεντικό σας λογικό και σύμφωνα με την επιχειρηματολογία σας, δεν θα έπρεπε να διαφωνήσετε με αυτό.

  • Αριστείδης Κώτσης says:

    @Android
    Μια που γενικά έχει πει πολύς κόσμος την άποψη του… Μπορείς να μας πεις σε ποιους απευθύνεσαι;
    Thanks 🙂

  • Android says:

    Κύριε Κώτση είμαι σίγουρος ότι εάν διαβάσετε λίγο τα παραπάνω δεν χρειάζεστε περισσότερες εξηγήσεις από μένα. Προφανώς και αναφέρομαι στην κυρία Λύντα :
    “Δημήτρη, κάνεις λάθος -είναι κερδοσκόπος”
    και
    “Καθαρή κερδοσκοπία.”
    αλλά και στον Τόμεκ που έγραψε:
    “δεν τον έβρισε (εκτός αν εννοείς το κερδοσκόπος βρισιά)”
    Το μόνο που δεν διάβασα παραπάνω ήταν το ότι τα comics πρέπει να βγαίνουν σε διατίμηση…

  • Αριστείδης Κώτσης says:

    Οπότε μιλάμε βασικά για το χαρακτηρισμό της Λύντα…
    Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα πληθυντικό ευγενείας εξού και το μπέρδεμα μου. 🙂

  • Λύντα says:

    Σύμφωνα με τον Αριστείδη:
    “ότι κολλήματα έχεις ή τρολαρίσματα θες να βγάλεις σε άλλο post ή φορουμ ή blog…”

    Δηλαδή όποια δεν συμφωνεί με την επίσημη γραμμή του κόμματος… ωχ… του comicdom συγνώμη, πρέπει να αλλάξει φόρουμ ή blog;
    Αν μια άποψη είναι δυσάρεστη για τα αυτιά σας, πετάμε έξω αυτήν που την εξέφρασε;
    Οι δημοκρατικές διαδικασίες της ΜΚΟ σας με εκπλήσσουν ευχάριστα, σύντροφε!

  • Γιάννης Κουρουμπακάλης says:

    Εγώ δεν θα μιλήσω για το comic του Τσούκη (αν και θα έπρεπε για να παραμείνω στο θέμα μιας και το άρθρο είναι review του comic) γιατί δεν έχω κάτι να σχολιάσω. Οι επιλογές του κάθε καλλιτέχνη (ειδικά όταν είναι ο ίδιος και ο εκδότης) είναι δικό του θέμα. Μπορώ απλά να αποφασίσω αν θα το πάρω ή όχι.

    Θα πω δύο, τρία πραγματάκια στην Λύντα (ή όπως σε λένε στα αλήθεια) γιατί μιλάει αυθαίρετα και αφήνει άσχημες εντυπώσεις για την ομάδα μας.

    1) Για το Comicdom και τις δράσεις του δεν μιλάει μόνο ο Σακαρίδης, δεν είναι υπεύθυνος μόνο ο Σακαρίδης και δεν αποφασίζει μόνο ο Σακαρίδης. Ευτυχώς είμαστε ακόμα ομάδα πολλαπλών ευθυνών και επιπέδων συνεισφοράς, αλλά ομάδα.
    2) Επειδή είμαστε ομάδα αλλά σύμφωνα με τον νόμο κάποιος πρέπει να είναι και πρόεδρος σε μια ΜΚΟ, κάποιος έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη (και ναι είναι ευθύνη αν έχεις κάνει έστω και μια δουλειά στην ζωή σου μπορεί και να το ξέρεις). Ευτυχώς, επειδή υπάρχει αξιοκρατία στην ομάδα μας επιλέχτηκε ο πιο υπεύθυνος σε θέματα που αφορούν το νόμο και το κράτος, καθώς και αυτός ο οποίος είναι προετοιμασμένος να δεχτεί τις όποιες νομικές κυρώσεις από προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, παρόλο που το Comicdom αποτελεί σε ένα τεράστιο βαθμό το χόμπι μας και καταλαμβάνει χιλιάδες ώρες άμισθης εργασίες για εμάς.
    3) Το προσωπικό γούστο του καθενός δεν επηρεάζει (αξιοκρατικά) την θέση που μπορεί να έχει. Επίσης δεν τον εμποδίζει κάτι να την διατυπώνει σε ένα blog που μιλάει για comics. Τα προεδριλίκια εσείς τα φέρατε στο προσκήνιο. Και να λέει ο Ηλίας (Κυριαζής) είναι κακό PR (που μπορεί να έχει και δίκιο) μόνο με τα δικά σας σχόλια γίνεται κακό PR γιατί μόνο από την “φίλη” Λύντα δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός. Δεν αντέχει ρε παιδί μου να μην κάνει την συνομωσία της. Το κοινό θέλει καλά comics, όχι καλούς προέδρους στην τελική.
    4) Το συνέδριο είναι δικό μας. Και ναι έχουμε εκδοτική. Και περίπτερό. Και βραβεία. Και λοιπόν; Απαγορεύεται; Ή υπάρχουν τίποτε συμφέροντα και μίζες που δεν ξέρω; Σε περίπτωση που δεν το θυμάσαι και εσύ αλλά και οι φυσιολογικοί αναγνώστες μας (που ευτυχώς είναι πολλοί και σέβονται τις προσπάθειές μας) το Comicdom, το Comicdom Con, η Comicdom Press και όλες οι δράσεις μας λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα μιας ΜΚΟ και είναι ΟΛΕΣ εθελοντικές (τουλάχιστον μέχρι και σήμερα). Αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία δεν μπορεί να έχει κέρδος γιατί τότε εκτός από το να δουλεύουμε εθελοντικά θα έπρεπε και να τις χρηματοδοτούμε. Που σημαίνει ότι το κέρδος των δραστηριοτήτων μας ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ στην κοινότητα μας με νέες δραστηριότητες και προσπάθειες. Το θέμα των βραβείων μας απασχόλησε και εμάς αλλά από την στιγμή που πλέον επιλέγονται από ακαδημία (http://www.comicdom-awards.gr/the-academy/) δεν υπήρχε λόγος να αποκλείουμε τους Έλληνες καλλιτέχνες που συνεργάζονται με την εκδοτική μας. Θα ήταν απλά άδικο γιατί δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό εκεί πέρα, παρά μόνο αν ζηλεύεις (α και είσαι συνωμοσιολόγος και σκέφτεσαι ότι δίνουμε τα βραβεία σε εμάς για τα εκατομμύρια και την δόξα). Επίσης μην ξεχνάς ότι στην ακαδημία συμμετέχουν και άτομα από άλλες εκδοτικές που έχουν υποψήφια κόμικ, αλλά και καλλιτέχνες που έχουν, μάντεψε, φίλους καλλιτέχνες που έχουν υποψηφιότητα. Μήπως θέλεις να τους κόψουμε και αυτούς; Θα πληρούμε το επίπεδο της ακεραιότητας σου μετά; Να ψηφίζουμε 5 άνθρωποι μετά γιατί είναι και τεράστια η κοινότητά μας.
    5) Με τα παραπάνω σου απαντώ λοιπόν πως μπορείς να γίνεις πρόεδρος, ότι δεν υπάρχουν χέρια που ταΐζουν και ότι απλά θέλεις να πεις την δική σου συνομωσία επιλέγοντας τον πιο άκομψο τρόπο και το πιο λάθος χώρο (ή άρθρο αν θέλεις)
    6) Λες “Tα συμπεράσματα για όσους αναγνώστες διαβάσουν τα παραπάνω κείμενα. Κατ’ ιδίαν πάντως επιβεβαιώνουν πολλοί όσα ελέχθησαν παραπάνω και αυτό μου αρκεί”. Όποιος καταλήξει στα δικά σου συμπεράσματα από τα παραπάνω προφανώς έχει επηρεαστεί από την δική σου προπαγάνδα. Επίσης αν εσύ νομίζεις ότι μπορείς να είσαι επιθετικός, ερειστικός και ψεύτης επειδή κρύβεσαι πίσω από το ψευδώνυμο σου τότε κάνεις λάθος. Από αυτά που γράφεις υπονοείς ότι ξέρεις πολύ καλά την Ελληνική σκηνή των κόμικ και προσπαθείς να δώσεις μάθημα στους αναγνώστες μας. Για δεν μας λες και το όνομά σου για να δώσεις κύρος λοιπόν στα λεγόμενα σου; Γιατί μήπως ντρέπεσαι να λες ασυναρτησίες δημοσίως; Τουλάχιστον εμάς μας ξέρει ο κόσμος που ασχολείται και μπορεί να μας κρίνει από τις προσπάθειές μας και το έργο μας και όχι από ανώνυμες αερολογίες και ασυναρτησίες. Οι πολλοί που σου επιβεβαιώνουν κατ’ ιδίαν είναι το ίδιο ανύπαρκτοι με εσένα και ανώνυμοι. Άμα σου πω τι έχω ακούσει για εσένα από χτες κατ’ ιδίαν…

  • spi_der says:

    Ρε παιδιά….πραγματικά…δεν έπρεπε…με σκλαβώνετε…σνιφ…με συγκινήσατε ρε κωλόπαιδα!

  • Cthulhu70 says:

    Ξέρει κανείς που το πουλάνε;

  • Αριστείδης Κώτσης says:

    Θα πρέπει να απευθυνθείς κατευθείαν στον δημιουργό… Έχει contact info σε παλιότερες δουλειές του… Αλλιώς στειλε μου ένα mail για να σου στείλω εγώ το contact info του…

  • O epomenos says:

    Ela entaksei, kapoios etoimazete na kanei festval kai proetoimazei to edafos. Den thelei kai poly myalo 😛

  • Μπόλεκ says:

    Τι εννοείς επόμενε; Γιατί το “δεν θέλει” πολύ μυαλό είναι υποκειμενικό. Το μόνο φεστιβάλ που ετοιμάζεται να γίνει είναι της Βαβέλ. Εκεί πάει το κάρφωμα;

  • Λύντα says:

    Γιάννη, στα θέματα που έθεσες:
    1) Μέχρι να ξεμυτίσεις, μόνο ο Σακαρίδης μιλούσε.

    2) Με βάση το παραπάνω συμπέρασμα, η αξιοκρατία της ΜΚΟ για την επιλογή του el presidente πήγε σβάρνα. Ο κόσμος τό’χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι για το ότι Σακαρίδης-Κατιρτζιανόγλου έχουν τα πρωτεία (και ο ένας προεδρία) στο comicdom. Χαίρω πολύ χαιρόπουλος. Φαίνεται άλλωστε και από το ποιος παίρνει άμεσα θέση αν τεθεί κάποιο θέμα που αφορά το comicdom.
    Δεν είστε εταιρεία του δημοσίου. Ότι θέλετε κάνετε. Αλλά μη μας κουφάνετε τώρα και με δημοκρατικές διαδικασίες στην επιλογή συντρόφου προέδρου.

    3) Άκυρο επιχείρημα. Επαναλαμβάνω αν ο πρόεδρος φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου δήλωνε ότι δεν πάει να δει Ελληνικες ταινίες γιατί δεν είναι του γούστου του, θα ήταν συνωμοσία του κοινού να θιγεί το ίδιο το κοινό που επισκέπτεται το φεστιβάλ για να τιμήσει Ελληνικές ταινίες και δημιουργούς;

    4) Αν ψηφίζει το κοινό εντός του χώρου του comicdom, τότε αποφεύγονται σενάρια συνωμοσίας και ψήφοι από δημιουργούς σε συναδέλφους της ίδιας εκδοτικής και παρέας. Επίσης αποφεύγεται έτσι η διαδικτυακή ψήφος στο ίδιο πρόσωπο από το ίδιο πρόσωπο από πολλαπλά e-mail. Βλέπεις υπάρχει λύση.
    Όσον αφορά τον πάγκο της comicdom με εκδόσεις comicdom στο φεστιβάλ comicdom, είπαμε είναι νόμιμο και ότι άρα ότι είναι νόμος στην Ελλάδα είναι και ηθικά ορθό!

    5) Δηλαδή άμα γίνω ένα μικρό μέλος στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να ονειρευτώ να ανέλθω και μια μέρα να γίνω και Πρόεδρος του;; Άσ’το, δεν το επιχειρώ. Βλέπε: 2)

    6) Ναι, υπάρχουν αναγνώστες κόμικς που έχουν το δικαίωμα να συνευρίσκονται είτε διαδικτυακά, είτε από κοντά και να συζητάνε για την Ελληνική πραγματικότητα στα κόμικς χωρίς να είναι αναγκαστικά δημιουργοί (πάλι με την συνωμοσία των Ελλήνων δημιουργών κατά του comicdom– τι σας έχουν κάνει, καλέ;)
    Αν δεν κάνω λάθος, κανείς στην ομάδα του comicdom δεν είναι Έλληνας δημιουργός, ή τουλάχιστον η ομάδα έχει συσταθεί για να συζητά και να γράφει για τα κόμικς εν γένει.
    Οπότε, δεν είναι συνωμοσία, υπάρχουν φίλοι των κόμικς εκεί έξω που επισκέπτονται και το comicdom κατά χιλιάδες που δεν δημιουργούν.
    Άλλωστε όταν ακουγόντουσαν τα χίλια μύρια για την βαβέλ, μόνο οι δημιουργοί το συζητούσαν μεταξύ τους; Εσείς δεν πιάσατε ποτέ αυτή τη κουβέντα μεταξύ σας;
    Τεκμηριώσατε τα πάντα με την ίδια την βαβέλ; Για αυτό είναι και τούτο το βήμα εδώ και μπορώ και σας ρωτάω και να τεκμηριώνω τις απορίες μου.
    Σε πολλά θέματα, όντως δώσατε απαντήσεις στις απορίες μου.
    Όσον αφορά το όνομα μου, με λένε Μαίρη . Το Λύντα είναι ένα υποκοριστικό που μου κόλλησαν στο σχολείο και που χρησιμοποιώ διαδικτυακά.
    Τι άλλο θες, σύντροφε; Ταυτότητα; Διεύθυνση; Που είναι η Γκουλάγκ;; Στείλτε με τώρα για ομολογία!

    Παρακαλώ να καταλάβετε ότι δεν σας κατηγορώ για κάτι που κάνετε παρανόμως.
    Όλα όσα κάνει η ΜΚΟ είναι νόμιμα και εντός της λειτουργίας του Ελληνικού νόμου!

    Επίσης, το να έχει κανείς αντίρρηση θα έπρεπε να θεωρείται υγιές και όχι καταδικαστέο
    (αιχμές τύπου φύγε από το blog μας αν δεν συμφωνείς μαζί μας κτλ. δεν τιμάνε την ΜΚΟ σας και πολύ).

  • Αριστείδης Κώτσης says:

    Ήταν απλά παράκληση μου το να κρατήσουμε τα comments του post σχετικά με το post. Όποιος θέλει τη σέβεται… Όσο για τα nicknames έχουμε μπόλικους που κρύβονται πίσω από ένα για να τρολάρουν προς πασα κατευθυνση… και αυτό ισχύει και εδώ (και όχι δεν αναφέρομαι στη Λύντα)

  • Μαίρη says:

    Μαίρη Λύντα. ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ! καλόοοοοοοοοοοοοο

  • O epomenos says:

    oxi bolek den ennow ti vavel. Aytoi trwne laspi den tin petane. Diavase ti grafei i lynda kai poses fores epanalambanei ti leksi lesxi kai tha katalaveis 😛

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Επειδή, πρώτον, έχω αρκετές δουλειές και δεύτερον ο Δερβενιώτης δεν με πληρώνει αρκετά για να του κάνω τον entertainer, λέω να σταματήσω να συμμετέχω σε αυτό το πάρτι.
    Τρία πολύ σύντομα πραγματάκια, μόνο.
    1. Για τα θέματα του Comicdom, με κάλυψαν απόλυτα οι υπόλοιποι της ομάδας που μίλησαν.
    2. Θα γίνει κι άλλο φεστιβάλ εκτός Βαβέλ.
    3. Στο Comicdom.gr δεν πετάμε ποτέ κανέναν έξω, αν δε μας αρέσουν τα comments του. Never happened, never will.
    Αυτά. Εμένα δεν θα με ξαναδείτε στα comments αυτού του post, εκτός και αν κάποιος με κατηγορήσει για κάτι πολύ σοβαρό (as in “ποινικά κολάσιμο”).

  • Συγγνώμη που παρεμβαίνω στην κουβέντα σας ενώ δεν έχω να προσφέρω κάτι σημαντικό αλλά αυτό:

    “Αν δεν κάνω λάθος, κανείς στην ομάδα του comicdom δεν είναι Έλληνας δημιουργός”

    δεν ισχύει.

  • Γιάννης Κουρουμπακάλης says:

    1) Ο Σακαρίδης μιλούσε γιατί ξεκίνησε να γράφει για το comic που σχολιάζεται σε αυτό το άρθρο και όχι για να απαντήσει στις αβάσιμες κατηγορίες. Επίσης πόσο χρόνο μπορεί να αναλώσει κάποιος από την ζωή του να απαντάει σε αβάσιμες κατηγορίες;
    2) Δεν έχεις ιδέα. Απλά. Και αν είσαι η Μαίρη (εκτός και αν είσαι η παναγία) μάλλον δεν ξέρεις τον Χριστό σου για το Comicdom και την ομάδα μας και πως λειτουργούμε και η ερευνά σου (αν έχεις κάνει) είναι ρηχή το λιγότερο.
    3) Καθόλου άκυρο. Το ΔΕΝ αγοράζω/πολύδιαβάζω ελληνικά κόμικ δεν σημαίνει τίποτα από τους ακραίους χαρακτηρισμούς που έγραψες πριν. Επίσης πρόεδρος της ΜΚΟ όπως εξήγησα σε μια εθελοντική δράση δεν συνεπάγεται αυτά που λες, αλλά ένα νομικό πρόσωπο. Κάθε τομέας δουλεύεται διαδικαστικά από όλη την ομάδα με τις βασικές δραστηριότητες να αναλαμβάνονται από το άτομο που ξεκίνησε την κάθε πρωτοβουλία. Απλά επιμένεις στην δική σου ερμηνεία η οποία είναι περιορισμένη στον δικό σου ψεύτικο Ελληνικό πρότυπο της ΜΚΟ και πως θα έπρεπε να λειτουργούν.
    4) Συνωμοσίες υπάρχουν μόνο όπου υπάρχουν συμφέροντα. Εμείς δεν έχουμε και ούτε θα αποκτήσουμε επειδή θέλεις να μας προσάψεις εσύ. Τα βραβεία και ο μηχανισμός τους αντιγράφεται από τον τρόπο που λειτουργούν αντίστοιχα διεθνή βραβεία. Αν θέλεις να κανείς θεωρίες συνωμοσίας κάνε όσες θέλεις. Δηλαδή αν ψηφίζει ο κόσμος εντός του συνεδρίου δεν θα υπάρχει προμοτάρισμα και PR? Άσε που είναι τρελοκομείο να μετρηθούν ψήφοι, να βγουν νικητές και να ετοιμαστούν βραβεία μέσα στο ΣΚ του συνεδρίου και να γίνει το slide show της παρουσίασης. Απλά υπάρχουν πολλά που δεν έχεις σκεφτεί και δεν σε ενδιαφέρει να σκεφτείς γιατί πολύ απλά δεν θα βρεθείς ποτέ σε θέση να υποστηρίξεις τις ιδέες σου και να τις κάνεις πράξη. Καλά για το θέμα νόμιμο και ορθό ακόμα δεν σε καταλαβαίνω. Απλά επιμένεις στα δικά σου. Φίλε δουλεύουμε σκληρά για το συνέδριο που προσφέρουμε ΔΩΡΕΑΝ και δεν έχεις ΙΔΕΑ για τι πράγμα μιλάς ούτε καταλαβαίνεις την ορθότητα κάποιον πραγμάτων γιατί μάλλον έχεις κάποια κολλήματα με εμάς.
    5) Πρόεδρος μπα. Δεν θα το βάσταγε η ηθική σου η τα νεύρα σου. Διαπλοκή αδερφέ μου, που να σου λέω…
    6) Δεν ξέρω γιατί διαχωρίζεις αναγνώστες και δημιουργούς και αρθρογράφους του Comicdom κλπ. Προφανώς ξεκίνησες να γράφεις εδώ με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα και άποψη για το πως λειτουργούμε και είναι φανερό σε εμάς και σε αυτούς που μας ξέρουν πραγματικά ότι δεν έχεις ιδέα ή απλά παπαγαλίζεις πράγματα που έχεις ακούσει από τρίτους για εμάς. Επίσης κρίνεις από τις προσωπικές μας απόψεις για το χόμπι μας αν είμαστε κατάλληλοι για το έργο που έχουμε αναλάβει (όχι ότι οφείλουμε να ρωτήσουμε αλλά πολλές φορές παραείμαστε καλοί).

  • alex says:

    @Λύντα:Δηλαδη ουσιαστικά μας λες οτι απαγορεύεται κάποιος να μην διαβάζει ελληνικά comics.Οσο για της υπόλοιπες θεωρίες συνομωσίας της αφήνω απλως ασχολίαστες
    Φιλικά!

  • spi_der says:

    Xμμμμ… για τι πράγμα να κατηγορήσω το Σακαρίδη για να τον κρατήσω στην κουβέντα; οκ, οκ, τό χω: Αντε απο δω ρε Διασκεδαστή του Δερβενιώτη!

    Αλλά επειδή δεν είμαι αχάριστος, να συνεισφέρω κι εγώ κάτι στο παρτυ:

    “oπότε αποφεύγονται σενάρια συνωμοσίας και ψήφοι από δημιουργούς σε συναδέλφους της ίδιας εκδοτικής και παρέας.”
    Factual error. Οι μετέχοντες της ελληνικής σκηνής δέν έχουν παρέες και φίλους. Στο χώρο μας, το “καλημέρα” δίνεται με μια καλοζυγισμένη κλωτσιά στά @@

  • Λύντα says:

    Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις.
    ΄Ήσασταν κατατοπιστικοί.

    Αναμένω με χαρά το επόμενο φεστιβάλ κόμικς και ελπίζω να είναι από την ΜΚΟ Σολάρις ή ΜΚΟ Τζέμα φεστιβάλ κόμικς με έναν πρόεδρο που δεν θα αγοράζει κόμικς Ελλήνων δημιουργών και με κύριο πάγκο Σολάρις ή Τζέμα κόμικς και βραβεία Σολάρις ή Τζέμα κόμικς στους βραβευμένους μεταξύ τους δημιουργούς!
    Φιλιά πολλά!

    *(αν έχετε στοιχεία για κάποια νέα φεστιβάλ, γιατί δεν τα ανακοινώνετε και κρατάτε τα χαρτιά σας τόσο, σχεδόν συνωμοσιολογικά, κλειστά;
    Δημοσιογραφείτε για τα κόμικς αν δεν κάνω λάθος;)

  • spi_der says:

    Piece of work, aren’t ya?

  • Harry Saxon says:

    Wow. Ελλειψα 3 μερες και εγινε χαμος :S

    Aρη, με συγχωρεις που ερχομαι too late in the party, ποσο ψηλο ειναι το κομικ; Ειχες πει οτι θα κοιτουσες διαστασεις, εαν το θυμηθεις, μπορεις..;

  • Αριστείδης Κώτσης says:

    Δεν έχασες και τίποτες Harry… Same old.. same old…

    13.5 x 28 εκατοστά το μέτρησα… Το εξώφυλο του ειναι γυαλιστερό (αν προσέξεις στη φωτο πανω και κατω στο εξώφυλο καθρεφτίζεται το χέρι μου) και από πάνω κάθεται το ημιδιαφανές dustjacket (με το φόβο να είναι λάθος oι όροι που χρησιμοποιώ και συνεπώς όλη η περιγραφή 🙂 )
    οι καθαρές comic-σελίδες είναι 26… Υπάρχει ένα δισέλιδο με μια φωτογραφία και μια με τα credits…όπου ο ΜΙΝΙ KΑΥΣΩΝΑΣ αναφέρεται σαν εικονονουβέλα σε 77 αντίτυπα για 77 αναγνώστες ενώ το copyright παει στο Wasteland Industries…

  • Anonymous says:

    re mairi….
    giati den ftiaxneis ena diko sou festival,opou tha kaleseis aytous pou thes esy,tha ftiakseis ta vraveia kai tin psifoforia opos esy thes ,kai akoma akoma NAI tha mporeis na valeis kai tous pagous opos ESY thes.piso apo tous pagous na valeis aytous pou esy thes .sto festival soy na erthoun aytoi poy esy thes gia oso thes kai telos panton na YSIXASOUME OLOI OI YPOLOIPOI POY DEN EXOYME KATALAVI TI AKRIVOS THES NA PEIS ME OLA TA POSTS SOY!se enoxlei to ena, se evoxlei to allo ,eleos ola strava einai?ego fetos piga mono tin kyriaki (biba apo kosmo) poli strimokolidika alla me anevaze i oli eikona na vlepo toso kosmo mazemeno gyro apo ena hobi poy agapo!agorasa ta comic moy (kai xestika ti diavazei o kathenas poy diorganonei tin giorti,me ton para toy gamei kai tin kyra toy!)
    kaneis san klasmeni gomena,les kai soy ipagoreyse kanenas na min diavazeis ellinika comic.vgike kanenas apo ekeinous pou itan stous pagous na parponethoun gia tin thesi tous?kaneis les ki se valane gia dikigoro tous!an den itan eyxaristimenoi tha ksanaerxontousan fetos?ego tous ida kai persi(propersi den eixa paei).
    de soy aresei sto akto kato?min pas!!to na exei kapoios kapoia parapona apo tin diorganosi kai na ta pei (aitiologontas ta )to katalavaino.de katalaino ESENA poy me ta osa exeis pei kaneis san na to miseis .kai ola afta xoris na sou exoun parei oute ena ….CENT!so why are you bothering yourself so much ?????
    to post ksekinise me ena sygkekrimeno thema kai to exeis paei stou diaoloy ti mana xoris kanenas na katalavei pou thes na pas……
    teoio postarisma eixa na do apo….katse gia katse re sy tora poy to ksanaskeftomai.mono enas exei xrisimopoiisei ksana tin leksi kolotoubes se ayto to site.re PETE pou xathikes re psihi????perase toso kairos!!!!!!
    kai gia osous den kseroun giati milao…
    http://www.comicdom.gr/2009/02/06/jack-kirby-tribute/
    tha katalavoun ti ennow.tespa oloi exoun katalavei ena pragma…to na asxoleisai me kati pou de sou aresei(diorganosi comic con)me anthropous pou de se ekfrazoun(saka , kati klp klp klp)kai na postareis oli tin opa xoris na kataligeis pouthena de legetai trolling legetai MAZOXISMOS.TO GOUSTAREIS KAI AS MIN SOU ARESEI.SE FTIAXNEI EPEIDH SE XALAEI.TO GOUSTAREIS TRELLA!!!!!PES TO EPITELOUS!!!!!

  • nic0693 says:

    Πάντως αν ήθελε να είναι σωστός ο Τσούκης ως προς τους αναγνώστες του,
    θα έπρεπε να βγάλει μία εκδοσούλα 300 αντίτυπα στα 15 ευρώ και μία variant cover (σαν τα καραγκιοζιλίκια της marvel) 1:100 με 125ευρώ.

    Η θα μπορούσε να του βάλει (προλαβαίνει ακόμα νομίζω) ένα επάργυρο Slipcase.
    Τα λατρεύω τα Slipcase…

    Δικαιωμά του είναι να κάνει ότι θέλει πάντως. Απλώς είναι απαράδεκτα και αδικαιολόγητα ψωνίστικο κατά την αποψή μου και όχι κερδοσκοπία ή πείραμα.
    Στην καλύτερη εκδοχή να είνα μία πλάκα…

    Μια και είπα πλάκα…συνεχίστε το ξύλο..πλάκα είχε…

  • Johnny says:

    @nic0693 με την ίδια λογική εάν ήθελε να είναι “σωστός” ως προς τους αναγνώστες του θα έπρεπε να βγάζει ακόμα μικρό κθούλου.

    Συμφωνώ ότι δικαίωμά του είναι να κάνει ότι θέλει, όπως και δικαίωμα δικό μου και του κάθε ενός είναι να το βρει ακριβό/φτηνό ή οτιδήποτε άλλο. Το να λέμε όμως ότι έχει στήσει κόλπο ή ότι κερδοσκοπεί ή ότι κάνει οτιδήποτε άλλο ξέρω γω; Μου φαίνεται κάπως.

  • stathis81 says:

    Μπράβο ρε nic0693, είσαι Ο Έλληνας αγόρι μου! Μη χολοσκάς, ποιος είναι troll και ποιος όχι, ποιος λέει παλάβρες και ποιος όχι, όλα ίσωμα. Έτσι, έτσι, να μπουνε κι οι τραμπούκοι στη βουλή να πέσει ξύλο να γελάσουμε, ε;

  • Acer says:

    Καλημερα σε ολους

    Σημερα μολις μπηκα σε αυτο το αρθρο και εχω φριξει με αυτα που διαβαζω.

    1) Οι τιμες των comics οριζονται ΜΟΝΟ απο τους δημιουργους η τις εκδοτικες εταιριες τους.Κανενας δεν υποχρεωνει κανεναν να αγορασει comic.

    2)Επειδη Λυντα η Μαιρη η Μαιρη Λυντα η οπως αλλιως σε λενε αναφερθηκες σε μαγαζια comics με προσβλητικους ΓΙΑ ΜΕΝΑ χαρακτηρισμους μαθε λοιπον πως :

    α) Ισχυει και εδω το 1

    β) Αν θελεις το Super duper variant κουκλα μου να ξερεις οτι ο μαγαζατορας εχει πληρωσει απο 70 εως 200 κομματια ( που σιγουρα θα του μεινουν απουλητα) για να παρεις εσυ το variant σου.Οποτε η τιμη του θεωρω οτι ειναι και λιγη.

    γ) Οταν πας να αγορασεις φιγουρα η κομικ να ξερεις οτι στην τιμη συμπεριλαμβανεται ΦΠΑ,μεταφορικα εξοδα και κερδος ΝΟΜΙΜΟ του μαγαζιου.Εκτος οπως εγω καταλαβα θελεις να κλεισουν ολα τα κομικσομαγαζα και επιστεψουμε στις “ωραιες” εκεινες εποχες που τρεχαμε στην Ομονοια να βρουμε κανα ξεχασμενο Αμερικανικο κομικ.
    Για την πληροφορηση σου τα περιπτερα στην Ομονοια δεν εχουν πια κομικς.
    Α και κατι αλλο εχεις δει τις τιμες στα κομικ του Ελληνικου πρακτορειου;
    Ειναι οι τριπλασιες απο των κομικσαδικων,αν εισαι τυχερη και βρεις καποια κομικ.
    Οσο για τις φιγουρες απο τοτε που εκλεισε ο VASMA Toys δεν υπαρχει εισαγωγεας για φιγουρες – αγαλματα στην αγορα.Αν λοιπον κλεισουν και τα κομικσαδικα τελος οι φιγουρες και τα αγαλματα σπανια και μη.
    Ισως ομως προτιμας τοτε να τα παραγγελνεις ολα απο εξω (οταν μπορεις γιατι ξερεις οι εξω μας εχουν σε μεγαλη υποληψη) τοτε το “πιασοκωλε”(σου επιστρεφω τον χαρακτηρισμο) ειναι ολο δικο σου.Για προσπαθησε να εξηγησεις στον ξενο οτι η φιγουρα – αγαλμα εσπασε στην διαδρομη η το κομικ που σου ηρθε δεν ηταν αυτο που παραγγειλες η οτι ειναι “λιγο” σκισμενο,χρησιμοποιημενο οπωσ θες πεστο.Θα γελαει 10 χρονια.

    Τελος,ολα αυτα τα λεω γιατι ξερω την αγορα απο ΠΡΩΤΟ χερι και μπορω να σου πω πως παρα πολλα θα αλλαξουν τους επομενους 2-3 μηνες (κριση η μη).
    Δεν συμφωνω παντα με τα παιδια του Comicdom αλλα μπραβο τους που εχουν φεστιβαλ και σε οποιον αλλο εχει φεστιβαλ γιατι αυτη ακριβως την εποχη το εχει μεγαλη αναγκη ο χωρος.

  • jim says:

    Τρελο talkback,απο το παλιο topic για τον jack kirby εχω να δω τοσα σχολια.Oσον αφορα το κομικ του Tσουκη δεν θα σχολιασω ιδιαιτερα γιατι δεν κατεχω απο Ελληνικα κομικς,θα πω οτι οποιος θελει το αγοραζει και οποιος δεν θελει δεν το αγοραζει και το αφηνω εκει.Αcer οσον αφορα τα variant comics εχεις απολυτο δικιο αλλα μη λες ρε συ οτι υπαρχει περισσοτερο “πιασοκωλε”(να δανειστω και γω τη λεξη) εξω απο οτι σε Ελληνικα comic shops γιατι αυτο πολυ απλα δεν ισχυει.Δεν εχω παει σε ολα τα Ελληνικα comic shops(εξαλλου δεν μενω Αθηνα για να το κανω)οποτε δεν μπορω να ξερω τι παιζει σε ολα αλλα εξω ειναι σιγουρα πολυ πιο λογικες οι τιμες.Εχει τυχει να πετυχω κομικ shops Ελλαδα να πουλανε trade κοντα διπλασια τιμη απο το cover price οποτε αστο το θεμα με τα μαγαζια του εξωτερικου.(Αναφερομαι σε κομικς και οχι σε φιγουρες).Σιγουρα δεν θα ηθελα να μην υπαρχουν comic shops αλλα πολλες φορες κανουν οτι θελουν με την τιμολογηση ειδικα σε ατομα που δεν ξερουν.

  • The voice of reason says:

    hahahahaha apla comicart circa 2002-2004 teleio. DWSE TSOUKIA PARTOUS TA VRAKIA KA-F-SO-NAZ

  • The voice of reason says:

    “β) Αν θελεις το Super duper variant κουκλα μου να ξερεις οτι ο μαγαζατορας εχει πληρωσει απο 70 εως 200 κομματια”
    Oxi xrewthike 1400 komatia giati se agapaei kai den thelei na xasei thn omorfia sou apo pelath kai ta 50-80 eurw.
    Comic stores : kathe fora pou agorazeis variant ena paidi paithenei apo yperbolikh dosh overstock.

  • nic0693 says:

    Jonny καμία σχέση , δεν θα ήθελα να του πώ τι θα γράψει ή σχεδιάσει , απλώς ότι εγώ σαν ένας αναγνώστης που έχει 5-6 από τις προηγούμενες δουλειές του θα ήθελα να έχω πρόσβαση και σε αυτή, με μία πιο φτηνή έκδοση…
    Επιμένω ότι είναι ψωνίστικη πλάκα…ΟΚ no big deal, πάμε παρακάτω.
    Παίρνω πίσω τους χαρακτήρισμους απαράδεκτος κτλ. Sorry.

    Στάθη … πλάκα κάνω για να χαλαρώσουμε λίγο. Είμαστε τσίτα!
    Μεταξύ σοβαρού και αστείου όπως ήταν το πνεύμα όλου του post.

    Και μια και το πήγες στα πολιτικά.Ελπίζω να επιτρέπεται μέρες που είναι…
    Εγώ προσωπικά θα ψηφίσω Σύριζα.

    Καμία επιλογή δεν εγγυάται κάτι σίγουρο εκτος από αυτές που έχουν αποδείξει τα τελευταία 30 χρόνια ότι είναι εγγυημένα διεφθαρμένες και ανεπαρκείς…και μας πάνε με μεγάλη μαεστρία για φούντο. Θα τις καταλάβεται από το ότι δηλώνουν ότι είναι οι μόνες Υπεύθυνες!!! στον τόπο.
    Είναι νομίζω το μόνο ρίσκο που αξίζει να πάρουμε σαν λαός αυτή τη στιγμή και αςυπάρχουν αντιρρήσεις. Να μας δείξουν αν είναι ικανοί και ειληκρινείς στις προθέσεις τους.

    Υγ1.Πάλι άσχετο. ‘Eχει διαβάσει κανείς το Μonocyte.
    Έχω προπαραγγείλει το HC…
    Υγ2. Μη βρίζεται, δεν είμαι μέλος του Σύριζα απλώς πρέπει να τα συζητάμε αυτά θα θέματα παντού νομίζω , μέρες που είναι…Είχα και πάσα..
    Υγ3.Mr Σακ σε καταλαβαίνω όταν λες για χιούμορ. Επίσης η ατάκα σου χτύπησε όντως λίγο άσxημα , αλλά πιάνουμε τι εννοούσες.
    Υγ4.Εγώ πάντως θα ήθελα να είμαι Dark Elf με καλή ψυχή.

  • Harry Saxon says:

    @Αρη, thanks

    @The voice of reason Kι εμενα μου ειχε λειψει το comicart.gr (παρολο που ειμαι ακομα admin και ειμαι εξαφανισμενος τα τελευταια χρονια λογω ελλειψης χρονου) αλλα οχι κι ετσι ρε παιδι 😛

    @Αcer “αυτη ακριβως την εποχη το εχει μεγαλη αναγκη ο χωρος” <THIS

    Oσο για το οτι το comicdom.gr δεν εχει δημιουργους: οπως προειπαν αλλοι δεν ισχυει.

  • The voice of reason says:

    Den yparxei megalytero anekdoto kai autoanairoumenh protash apo “Ellhnikh MH kerdoskopikh Etairia”

    @Ηλίας
    1) Το comicdom διοργανώνει φεστιβάλ κόμικς στο οποίο συμμετέχει με δικό του πάγκο comicdom και δικές του εκδόσεις comicdom και στο οποίο τα κόμικς των εκδόσεων comicdom βραβεύονται με βραβεία comicdom. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο.

    O kosmos to xei toumpano kai ‘seis kryfo kamari. Oti kai na les sakaridi oloi gelane me auto ASXETA ti lene otan antalasete xamogela psygeiou sto “con”

    (τις υποψηφιότητες και τους νικητές των οποίων επιλέγουν ένας σκασμός άνθρωποι και ΟΧΙ η ομάδα του Comicdom)

    Px atoma pou hte “ergazontai” sto site hte ekdidoun sthn “mh kerdoskopikh” etairia.

    Egw gelaw me esan otan o Kyriazhs Papaiwanou Con kai o allos o Antreas kati eixan kanei signing sto solaris to 2000? 2001 kai eixate TRELATHEI me to pws tolmane ti nomizoun oti einai ktl, ti tha eixe ginei sto site ean eixe eipwthei oti h giganto ebgazei collectibe twn 120 euro. Poio to point se auto pou lew? Oti den yparxei ixnos integrity sto magazi.

  • georgethebeast says:

    lol οκ ειχα να ζησω τοσο γελιο απο εποχες ουυυυυυυυυ
    τωρα μια ταπεινη γνωμη
    ειλικρινα οτι σε χαλασε ΤΟΣΟ πια το πως πουλαει ενα indie σχεδιαστης τα εργα του απλα θελω να πεσω στα 4 και να γελαω!
    δικα του ειναι, με δικα του λεφτα το εκδιδει οπως θελει το πλασαρει!
    τωρα αν ειναι πειραμα, πλακα, εγωιστικο θα δειξει …τωρα εγω το βλεπω ενα τρελλο πειραμα απο ενα ανθρωπο που δοκιμαζει τα ορια στην κομικ κοινοτητα!
    αν καταληξει στα χερια τωρα καποιων συλλεκτων εμας τι μας ενδιαφερει;
    και εγω ηθελα ενα cover απο ενα ανεξαρτητο αλλα ηθελε οσα εχω αγορασει τα τελευταια 2 χρονια…
    οσο για τον σακαριδη τζεσας….ειπε τι δεν του αρεσει και μονο που δεν φωναξατε αεεεεερρρρρααααα… αλλα ναι ξεχασα δικτατορια εχουμε …
    για ηρεμηστε πριν πατησω κανενα!!

  • Acer says:

    Φιλε Jim επειδη μαλλον δεν διαβασες καλα το post μου αναφερω τους λογους της τιμολογησης ενος comic στην Ελλαδα.
    Ομως ξεχασα φαινεται τον πιο σπουδαιο
    Η Ελλαδα παιρνει τα comic της οπως και ολες οι Ευρωπαικες χωρες απο Αγγλια.
    Οποτε η τιμολογηση γινεται βαση της αγγλικης στερλινας και ΟΧΙ του δολλαριου.
    Γι αυτο και η τιμη των comic δεν εχει σχεση με το cover price.
    Επισης για δοκιμασε να παρεις comic αυτη την εποχη απο εξω.
    Δοκιμασα πριν λιγο καιρο και ξερω(80 ευρω HC + 20 ευρω μετ.).Ελληνικη τιμη 102 Ευρω και αυτο σχεδον παντου και δεν περιμενεις και 2 εβδομαδες για να το παρεις στα χερια σου και αγχος μην γινει τιποτα με τα ΕΛΤΑ και ψαχνεσαι(Θεοι ολοι εκει μεσα,το μεγα πλιατσικο).

  • @voice of reason. Φοβάμαι ότι αυτό που επικαλείσαι στο nickname σου δεν το υποστηρίζεις με τα λόγια σου.

    Θα σου χαλάσω την ικανοποίηση που εισπράτεις από τη γενίκευση ότι όλες οι ΜΚΟ στην Ελλάδα είναι ίδιες, αλλά τι να κάνουμε που δεν είναι; Είναι πολύ εύκολο πράγμα να εξισώνουμε πράγματα και καταστάσεις, αλλά δεν είναι δίκαιο και σίγουρα δεν αποτελεί ένδειξη ευφυίας.

    Τώρα για το ποιος γελάει και με τι, αυτό είναι αποτέλεσμα των επιλεκτικών διεργασιών που κάνει το μυαλό του καθενός.

    Εντελώς άκυρο αυτό που λες για την Ακαδημία. Μπες να τσεκάρεις αν όσοι είναι στο Comicdom και ταυτόχρονα στην Ακαδημία, βγάζουν πλειοψηφία, τσέκαρε πόσα comics της Comicdom Press έχουν υποψηφιότητα και πόσα τελικά κερδίζουν βραβείο, κι έλα να μου δικαιολογήσεις μετά το γέλιο το οποίο επικαλείσαι γενικά, αόριστα κι ανώνυμα.

    Το κείμενο εκείνο στο οποίο αναφέρεσαι περί Giganto, το είχα γράψει εγώ πριν από αρκετά χρόνια, και δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ ότι όντως είχα υπερβάλει τότε, κι ότι σήμερα δεν θα έγραφα, ούτε θα υποστήριζα κάτι τέτοιο. Ποιο είναι όμως το point σου; Ότι δεν δικαιούται κάποιος να αλλάξει γνώμη; Ότι μεγαλώνοντας είναι προτιμότερο να μένουμε κολλημένοι σε απόψεις που εκφράζαμε 10 χρόνια πριν, σε σχέση με το να τις επανεξετάζουμε και να επανατοποθετούμαστε; Σοβαρά τώρα, αυτό συνιστά για σένα έλλειψη ακεραιότητας; strange world…

  • The voice of reason says:

    Oxi mono THE voice of reason, alla kai THE voice of truth, allo na allazeis gnwmh ALLO na exeis AKRIBWS tis idies apopseis kai apla na kaneis ton dyplwmath giati epiases to arxaio ellhniko nohma oti me ta skata den pianeis mellises.
    Nomizeis oti ti, H genikh ideologia sas den fainetai h oti to magazi einai toso sly?
    Pes mas kalhtera gia ta “spam” hate mail tou sakaridh gia to eisner tou lolou. H nomizeis oti kai auta ta mail sas menoun se autous mono pou ta stelnete?
    TSOUKH ARXHGE EIMASTE H LEGEWNA TWN 125 EURO SOU!
    THAYMASE MAS
    PYRINIKOS KAYSWNAS!

  • The voice of reason says:

    Ps to brabeio poy phre o Tind poios to ekane vote?

  • The voice of reason says:

    Ypopsifiothta BFF kai thank you for the convention prints?

  • Αριστείδης Κώτσης says:

    Μα την αλήθεια ” “Voice of Reason” ” σπάω το κεφάλι μου αλλά ανάθεμα με κι αν καταλαβαίνω τι λες.
    Αν έχεις κάτι να μας προσάψεις για τα Comicdom Awards (και όχι μόνο) σε παρακαλώ γράψτο σε γλώσσα ανθρώπινη μπας και βγάλουμε καμιά άκρη

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Μπα, δεν τσιμπάω…

  • Αριστείδης Κώτσης says:

    χε … εγώ τσίμπησα 🙂

  • The voice of reason says:

    tsimpa ena skoulikaki, eiste toso slyyyy, pes mou kai gia to ntabatziliki pou rixnete sous kahmenous pou typwnete kai tous vazete na plhrwsoun thn ektypwsh twn bibliwn tous.
    pes

  • Ypopsifios says:

    Τι είναι το «στάικο»;

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Μπα.
    Δεν.
    Τσιμπάω.

  • Κάθομαι δύο μέρες τώρα και διαβάζω ότι να ‘ναι στις περισσότερες απαντήσεις..
    Λοιπόν συμφωνώ με τον Αριστείδη που είπε σε κάποια φάση
    “Αν στο αρχικό σου comment μπορούσα να συμφωνήσω σε κάποιο βαθμό στα 7 από τα 10 πράγματα που έγραφες, πλέον δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω ακόμα και τη λογική των επιχειρημάτων σου.”

    Ναί και εγώ έχω ένα θέμα με την τιμή… αλλά όπως είπα απο την αρχή είναι δικαίωμά του να το πουλάει άμα θέλει,όσο θέλει και σε όποιον θέλει.. Εκεί που εστιάζω εγώ είναι άμα εγώ μπορώ να το πάρω.. (και δεν λέω ότι δεν θα το πάρω…).. Νομίζω πως απο τι στιγμή που ένας δημιουργός κάνει κάτι, εκτίθεται στο κοινό του και είναι δικαίωμα του κάθε καταναλωτή να πεί δύο λόγια για το πως το βλέπει όλο το θέμα.. Άρα δεν μετανοιώνω που το λέω ακριβό..
    Σε κάποια φάση κάποιος φίλος είπε πως άμα 8εωρούμαι ακριβό το κόμικ αυτό θα πρέπει να βγούμε και να πούμε πως και ένα mac ή κάτι άλλο είναι ακριβό… κλπ κλπ… Ναί, δίκιο έχει… Όταν πήγα να πάρω ένα γαμωmac μου φάνηκε ακριβό… και ναί το πήρα .. και ναί, ακόμα λέω πως είναι ακριβό.. Επιλογή μου ήταν να το πάρω, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως συνεχίζω να πιστεύω πως το Μac, τα Nike, μία Μερσέντα είναι ακριβά… Αλλά εκεί είναι ένα μικρό θέμα που το αφήνει στον αέρα… Το ακριβό και το αν αξίζει τα λεφτά του… Αυτό είναι και το ερώτημα που με βασανίζει μέσα μου για το κόμικ του Τσούκη.. (και είμαι απο αυτούς που ανακάλυψα τον Τσούκη νωρίς και έχω τα άπαντα του εώς τώρα… άρα ΝΟΜΙΖΩ πως έχω δικαίωμα να μυστηριάζομαι με αυτη την κίνησή του και να εκφράζω την άποψή μου)..

    Επίσης να πώ πως αν και με τον Σακαρίδη στην αρχή του θέματος είχα διαφωνία περί του θέματος ακριβό ή όχι… και άλλων τέτοιοιων συνιστωσών (και πάνω σε αυτά το θέματα ακόμα είμαι αντίθετος με τον τρόπο που σκέφτεται), θεωρώ άκυρη εντελώς την επίθεση που δέχεται απο την Λύντα για ότι συνομοσιολογία έχει γράψει εως τώρα… Και για να προλάβω κάθε είδους μαλακία που θα ειπωθεί για αυτό που μόλις έγραψα, λέω πως : Δεν με ταϊζει το χέρι του Σακαρίδη ούτε κανενός άλλου το χέρι… ο δικός μου κώλος και η δικιά μου τσέπη πληρώνει τα γούστα μου, άρα υποστηρίζω αυτά που μου φαίνονται ορθά με τη δική μου λογική…
    Αυτή η λογική μου λέει μερικά πράγματα:
    1) είναι δικαίωμά του Τσούκη και του κάθε Τσούκη να πουλάει ότι θέλει όσο θέλει…
    2) είναι δικαίωμά μου σαν αναγνώστης/καταναλωτής να λέω ακριβό κάτι που είναι κοινά αποδεκτό πως είναι ακριβό..
    3) είναι άδικο για κάθε άτομο που κρύβεται πίσω απο την “ανωνυμία” να πετάει λάσπες σε μία συζήτηση για έναν άνθρωπο και να μην τις αιτιολογεί… (και δεν εννοώ μόνο την επίθεση στο πρόσωπο του Σακαρίδη… αλλά και αυτό με το χέρι που ταϊζει τον Κώτση… δηλαδή ήμαρτον… καθόλου επίπεδο???)

    Και τέλος για να κλείσω, με μεγάλη μου λύπη βλέπω εδώ και πολλά χρόνια ένα ύφος οπαδισμού στα άτομα που ασχολούνται με κάθε τρόπο με τα εγχώρια κόμικς… Να βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου… δηλαδή μέσα στη μ@@@@κία όλοι…

    οπαδισμός = Αυτός που ισοπεδώνει τα πάντα και αναδεικνύει τη νίκη αυτού που υποστηρίζουμε σε αυτοσκοπό και μας επιτρέπει να μετέλθουμε κάθε μέσον για να το πετύχουμε….

    Όλα αυτά που έγραψα είναι λίγο ασυνάρτητα μεταξύ τους, αλλά με τόσα που διάβασα δεν εήξερα τί να πρωτογράψω… έτσι ότι μου έσκαγε το έγραφα…

  • Tasmar says:

    greek comics wonderworld λέμε.

  • @Acer
    Μαζι σου στο να στηριξουμε τα ελληνικα μαγαζια αλλα αυτο:
    “Για προσπαθησε να εξηγησεις στον ξενο οτι η φιγουρα – αγαλμα εσπασε στην διαδρομη η το κομικ που σου ηρθε δεν ηταν αυτο που παραγγειλες η οτι ειναι “λιγο” σκισμενο,χρησιμοποιημενο οπωσ θες πεστο.Θα γελαει 10 χρονια.”
    δεν ισχυει. Εκτος αν μιλας για ebay.

  • The voice of reason says:

    Agori den mporeis na xezeis sta moutra kosmo kai meta na balesai gematos aporia amerikanou pou to 2001 anakalypse oti oi ypoloipoi lene parta pousth amerikane. Oso gia thn anwnymia mou, eimai o lolos

  • The voice of reason says:

    Oxi oxi o KYRIAZHS eimai

  • The voice of reason says:

    twra pou to skeftomai kalhtera eimai to fantasma tou arnaoutoglou kai tha sas plakwsw olous.

  • The voice of reason says:

    Sakaridh ta mail gia eisner, mhn me kaneis na psaxnw

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Όποιος και να ‘σαι, ρε αδερφέ, δεν πας να γαμηθείς γιατί πολύ μας τα ζάλισες;

  • The voice of reason says:

    lol

  • The voice of reason says:

    pws milas etsi ston filo sou ton dialina, tosa lefta sou exw dwsei.

  • The voice of reason says:

    Ntax, kommenh h plaka. O SEA eimai, tha me parete pisw ?

  • Okaaaaaay, ωραιο παρτακι εχει εδω. Οι μπυριτσες που ειναι?

    Παντως για να μην λεμε κ οτι νανε, Οι εκδοσεις MOY που βγαινουν απο τη Comicdom press, ειναι συνεκδοσεις. Μονος που πηρα την επιλογη να συνεργαστω με τα παιδια και μονος μου εδωσα λεφτα για να βγει μια καλη εκδοση. Αν δεν ηθελα θα μπορουσα να ειχα παει σε αλλη εκδοτικη.
    So simple.

    Back to the funny pages now 🙂
    http://youtu.be/E6St7duPQJo

    PS
    το ιδιο ησχυει κ για τον Τσουκη, ο καθε δημιουργος μπορει να κανει οτι θελει με τις εκδοσεις του. Το αν συμφωνει ο υπολοιπος κοσμος ειναι αλλο θεμα.

  • nostalgia says:

    αχ, comicdom, πόσο (δεν) μου λείπεις. #TrollsParadise

  • Αντώνης Σουβατζής says:

    Άρη και Δημήτρη πραγματικά θαυμάζω την υπομονή σας.

  • The Voice Of Truth says:

    Mi mou kolate kai poli giati foraw foustanela. Kai malista mavri.

  • Λύντα says:

    Περί ακεραιότητας

    Δήλωση 1 Σακαρίδη
    “δεν παίρνω ελληνικά comics εκτός από αυτά που μου χαρίζουν”
    αλλάζει σε
    “δεν διαβάζω συστηματικά ελληνικά comics”.

    Δήλωση 2 Κατιρτζιανόγλου
    Βρίζει τα χίλια μύρια στην Giganto το 2000-2001
    αλλάζει σε
    “Το κείμενο εκείνο στο οποίο αναφέρεσαι περί Giganto, το είχα γράψει εγώ πριν από αρκετά χρόνια, και δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ ότι όντως είχα υπερβάλει τότε, κι ότι σήμερα δεν θα έγραφα, ούτε θα υποστήριζα κάτι τέτοιο.”

    Δήλωση 3 Κώτση
    “ότι κολλήματα έχεις ή τρολαρίσματα θες να βγάλεις σε άλλο post ή φορουμ ή blog”
    αλλάζει σε
    “Στο Comicdom.gr δεν πετάμε ποτέ κανέναν έξω, αν δε μας αρέσουν τα comments του.”

    Συμπέρασμα:
    Comicdom: The Karatzaferis of Comics
    Kolotoumping since 1996

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Άτιμο πράγμα η ανάγνωση, Λύντα μου. Κι αν δε σου κόβει και πολύ…
    BTW, θα σκάσω από χθες που το άκουσα. Ο Τσίπρας στη διακαναλική είπε ότι “η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα είναι ανάπηρη”. Δεν πας, σε παρακαλώ, να του τα χώσεις; Καθώς φαίνεται, ούτε αυτός έχει καλή σχέση με το political correctness;
    Voice Of Truth, το καλσονάκι είναι ασορτί χρώμα; Όπως και να ‘χει, πρόσεχε μην το σκίσεις…

  • Αριστείδης Κώτσης says:

    Καλή μου Λύντα… με ενοχλεί ιδιαίτερα που και τη δεύτερη φορά που αναφέρεις τη “δήλωση” μου (οι φυσιολογικοί άνρωποι δεν κάνουν δηλώσεις..απλά μιλάνε) αμελείς το ότι ήταν παράκληση (η οποία είχε να κάνει με το να μείνουν τα comments σχετικά με το post)

    Και επιτρέψτε μου να αγνοήσω οποιοεσδήποτε άλλες συνομωσιολόγίες/ επιθέσεις /καφριλίκια etc μια που έχω και ζωή (αντίθετα με διάφορους φουστανελοφόρους ή μη που δε βρίσκουν πιο γόνιμο τρόπο να περάσουν το χρόνο τους μέχρι να εξαφανιστούν από το μάταιο τούτο κόσμο)

  • το τραγουδάκι του Βλασερού με κάλυψε. Adiós.

  • Jesus DeSaad says:

    1.
    i) Οι εκτυπώσεις έχουν μία πλαφόν μίνιμουμ τιμή, είτε τυπώσεις δέκα είτε εξακόσια κομμάτια. Θα υποθέσω ότι τα διαβόητα κόμικς κοστίζουν γύρω στα 600-900 ευρώ να εκτυπωθούν, μετά από προσωπική εμπειρία αναφοράς τιμών για τις εκτυπώσεις των κόμικ του κολλεκτίβου που ανήκω.
    ii) 125€ x 77 = [9625€] – 900€ = [8725€] καθαρό κόστος το λιγότερο.
    iii) 580€ βασικός μηνιαίος μισθός. 8725 / 580 = 15,43 (μήνες εργασίας σε βασικό μισθό)
    iv) με μηνιαίο μισθό τα διπλά του βασικού, 1160€, μιλάμε για εργασία 7,71 μηνών.
    _____________________________________________
    2.
    i) To τι διαβάζει ο καθένας είναι δική του δουλειά.
    ii) Αν δεν έχει τη κοινή λογική να καταλάβει γιατί κάποιοι σκανδαλίζονται όταν ομολογεί ότι συνειδητά κάνει κάτι που βλάπτει οικονομικά τον κόσμο που υποτίθεται υποστηρίζει, είναι δικό του πρόβλημα.
    _____________________________________________
    3.
    Όταν γράφεις κάτι, και καταλήγεις να προσβάλλεις κόσμο με τα λεγόμενα σου, άθελα σου, δε φταίει η γλώσσα που χρησιμοποιείς, φταις εσύ που δεν ξέρεις να την ελέγξεις. Κάτσε μάθε την. Ο καλός ο μαραγκός δε βρίζει τα εργαλεία του.
    _____________________________________________
    4.
    Τους καυγάδες τους απολαμβάνουν όσοι ψάχνουν διέξοδο από προσωπικά τους προβλήματα. Καλύτερα να λύσουν τα προβλήματα τους αντί να αναζωπυρώνουν καυγάδες για να τα ξεχάσουν. Θα νιώσουν και αυτοί καλύτερα και ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορέσει να εστιάσει κι αυτός τα δικά του προσωπικά προβλήματα.
    _____________________________________________
    5.
    Αν θέλετε να τσαντιστείτε με έναν εξώτερο εχθρό αντί μεταξύ σας, ο Σαμαράς μόλις χαρακτήρισε περιφρονητικά το πρόγραμμα του Τσίπρα ως «Πρόγραμμα για Κόμικς».
    _____________________________________________

    Αυτά. Προσωπικά δε θα το αγοράσω. Με τα ίδια λεφτά θα μπορούσα να πάρω μία συλλογή με τα πιο σημαντικά κόμικς που έχει βγάλει ο Alan Moore, και ούτε εκεί δε θα ξοδέψω 125€.
    Όποιος από σας το αγοράσει ποτέ, να το γράψει εδώ, για να ξέρω να τον βρω. Έχω στη συλλογή μου ένα σύνολο αυτοκρατορικά ρούχα, τόσο φιναρισμένα που δεν φαίνονται καν στο μάτι ακαλλιέργητου ανθρώπου.
    Τα «σκοτώνω» για 125€.

  • Madame Comicdom says:

    Τελευταία φορά που κοίταξα ήταν 50 comments πίσω! Wow! Τι είστε εσείς μανάρια μου; Τη μισή προσπάθεια βρε να βάζατε με τις γυναίκες σας ή τους άντρες σας, θα ήταν οι πιο ευτυχισμένες (για να μην πω κάτι άλλο) στον κόσμο!

  • The voice of reason says:

    Prytanh twn komiks to kaltsonaki sou to exoyme rameno gia thn proika otan kleisete to magazi . Des to san dwro na sou bazei o ai basilis kana frago gia thn mh kerdoskopikh.
    Gia thn tampakera exeis tipota na peis h 125 euro pyrinikos kauswnas?

  • The voice of reason says:

    disregard the previous statement, i suck cocks.

  • ta xamena meil tou sakarian says:

    ειναι αληθεια… με εστειλε παντου να βλαψω τους Ελληνες που γραφουν και σχεδιαζουν κομικ. Θελει να γινει Σταμνα Λι. Το κομικντομ ειναι ο Βελζεβουλης.

  • The voice of reason says:

    I mean i suck socks. I mean.. suck my crystal balls

  • The voice of reason says:

    Ax… allh fora otan to solaris relax tilt comicworld jemma ta xwnei gia ta lefta pou tous pernete apo ta periptera kai ta loipa tha frontisw na exw kasetofonaki. A re kathikakia …. exw grapsei ena komik gia to sait to thete? megalh eukairia na to pate sto amerika na ginete apo mh kerdoskopikh kerdoskopikh na ladwsei to anteraki sas kale.

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Δε μας φτάναν τα αιδοία, ήρθανε κι απ’ την Ινδία…

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Αδερφέ, μας αποκάλεσες καθηκάκια;
    Έχεις αντεράκια να το πεις κι από κοντά αυτό, ή είσαι κλασικός internet tough guy;

  • Acer Esy says:

    Popo kati Kasidiarides pou emfanisthkan edw mesa…
    8a pesoun kai mpougela kai sfaliaries sto epomeno con?

  • The voice of reason says:

    Eimai internet taf girlie. Kamathi-kakaki.
    Maga thn parea sou kai thn parea mou exw parea apo kolono me papakia kai rwssopontioys, kotas?
    Kala sunxwrese me, eimai mikri akoma. Mhn me skiseis san santouits. ALLO allagh thematos ,Brabeia! gia pes… poious tha bgalete?

  • The voice of reason says:

    dimitri kata ba8os se goustaro, alla epeidi eimai ntropalo paidaki sou ti leo, opos sto dimotiko pou ama goustare ena koritsi ena agoraki ua to plakone stia mpounies. 8eleis na pame gia pagoto?

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Passive-aggressive troll. Κατάλαβα…
    BTW, αρχίζω και στενοχωριέμαι που τα βάζω μαζί σου, γιατί είμαι 99% βέβαιος πως είσαι μεθυσμένος…

  • xasaphs says:

    Sakaridi tha se faw me to kerato katse kala ..skatokatina

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Κι άλλος internet tough guy…
    Πρέπει να έχει φωλιά κάπου εδώ…

  • Karavlaxara says:

    popo apo fonias ton ellinon comicsadoron
    se kassidiaris katelikse o sakaridis!
    killer!
    apeiles apo ton proedro tis M.K.O.!
    mipos na thn metonomaste se sketo K.O.?
    Ama einai kante battle sthn ellinamerikanikh
    fash rocky enantion ntragko…
    o sakaridis 8a foraei kai thn asteroissa pou goustarei!
    ama xyseis ta antera pantws panw ston tzema,
    8a ta faei me ligo ketsaponi!

  • Δημήτρης Σακαρίδης says:

    Η ματαιοδοξία μου με κάνει να ανθουσιάζομαι που μπορώ να προκαλέσω τόσο έντονα πάθη σε τόσους πολλούς ανθρώπους.
    Δυστυχώς, η λογική μου με προσγειώνει. Κατά πάρα πιθανότητα πρόκειται για έναν μοναχικό, θρασύδειλο μαλακοβιόλη.
    Καλύτερα απ’ το τίποτα, υποθέτω…
    Anyway, δυστυχώς πρέπει να φύγω από το PC. Συνεχίστε πάντως και δεσμεύομαι να επανέλθω αύριο.
    Πάντως, αν το θέμα είναι καθαρά προσωπικό και δεν θέλετε να ενοχλούμε και τους υπόλοιπους, το email μου υπάρχει στο site. Υπόσχομαι να απαντήσω σε όλα τα requests.
    Night-night…

  • xasaphs says:

    re malaka thalasie elefanta ti internet tough guy otan tha su erthei h bunia ke tha haseis 100 kila tha su pw egw.. paliogeek

  • Karavlaxara says:

    klassiki kota.
    magkia klania.
    krose stis gynaikes ktl.
    kolotoumping since 96, no shit!

  • The voice of reason says:

    STASOU MH! MH! MHGDALAFEGEIS! SE AGAPW !! se agapw giati eisai o loser pou mou elege h mama mou oti tha filisw kai tha ginei vatraxiiii! SAKARIDH COMICDUMB! MH! gia tw theo… eimai h nosotrolla sou… se trolarw giati se agapaw.. kai giati tsepwneis afilokerdws 2000 me 1500 eurw to trapezi sto con kai petas tha thymata tous fansinades stis toualetes eksw apo ton diadromo kai sto xaos tou panw orofouu…. THELW NA GINW O DYALINAS KAI O TSOUKHS SOU! NA SE PLHRWNW NA ME KANEIS BRABEIA kai meta….. meta na erxetai h lyda kai na mou grafei bibiarakia gia mikra paidakia…giati..giati *KLAPS* giati ekei einai ta leftakia..

  • The voice of reason says:

    mhhhh…..

    mhhhhhhh……

    nooooo…..

    Xana eellaaaa….. exw… Jim Lili na sou kerasswww….

    aaaa…….

    eeeeee……

    Lili…

    comidom…

    eisai gia to comicock… Den tha gineis pote Babel…. to popolo sas miseiii

  • The voice of reason says:

    MKO… san to trotsky horror picture saw sto RKO

  • Πετεφρής says:

    Χριστέ μου! Πόσων χρονών είσαι?

  • Karavlaxara says:

    ante re pi8hkoi oloi edw mesa, mouroxavloi…
    to 8ema einai oti o Tsoukis apolamvanei th tsampa diafhmish gia th patata pou poulaei gia 125 europoula kai ka8etai h malakismenh h Lydia kai vrizei to xontro to zaxaridi kai koukoues o voice of treason milaei gia trotski kai o desaad einai sadomazo ths logotexnias mazi me ton melandro zwmo
    EGW PSHFIZA SYRIZA,
    ALLA META TI SFALIARA POU EFAGE H DOUROU,
    8ELW NA FAEI MPOUGELO KAI H KANELH,
    GIAYTO PSIFIZW DAGKOTO XRISI AVGI

  • sakatemeni_kota says:

    Σακαρίδης, ο άλλοτε υμνητής του Ρομπ Λίφιλντ, παρεάκι με τον γεροξούρι του Ρηλάξ, πουταν υπάλληλος του Ψολάρις μέχρι τα πενήντα του!
    Βγάλε άκρη ποιοί είναι οι αυθεντίες στα μίκυμάο σημερα…

  • the clock cock says:

    RE! RE! Lydia thn xerw apo costplay group! den mporw na pw poio alla kanei arketa party. Ti leei o Tsoukhs , last comic? Ainte kairos htan pou kairos gia comic mono sunedria twra tha kanw ena me to solaris tou xronou.

  • Xm says:

    Ξαφνικά η Λύντα έγινε Λυδία. Για δες κάτι πράγματα… Πάω στοίχημα ότι όλοι αυτοί είναι ο ίδιος τύπος.

  • the clock cock says:

    Lathos gynaika oups, nevermind, carry on trolls.

  • kratikodiaitoi einai oloi, file Xm
    lygda einai to swsto
    http://www.youtube.com/watch?v=_dPXO5qtgdk

  • The voice of reason says:

    h gkomena tou dialina, to atomo pou exei to monadiko credit ston planhth san “empneusths ideas” . Nai re comicdom, integrity.

  • spi_der says:

    Η Βασιλεία απ΄όσο ξέρω ξέρει από ξεμάτιασμα. Πόσο πιό δύσκολο να είναι ένας εξορκισμός;

  • Charles Ingalls says:

    Καλημέρα.
    Συνεχίζουμε?

  • Λύντα says:

    Πάντως η συζήτηση έχει εκτροχιαστεί και αφού κάποιοι γύρισαν την κουβέντα σε απειλές για ξύλο (copy-paste από Σακαρίδη: “Έχεις αντεράκια να το πεις κι από κοντά αυτό;”) ο πρόεδρος αυτής της κλασικής Ελληνικής ΜΚΟ, ο Κος Σακαρίδης, συνεχίζει την ακέραια στάση του προσβάλλοντας μειονότητες. Μετά την κουβέντα του περί “ανάπηρων” η επόμενη ατάκα του ήταν “Δε μας φτάναν τα αιδοία, ήρθανε κι απ’ την Ινδία…”
    Θα την πάρει και αυτή τη δήλωση πίσω, άραγε;

    Εν πάση περίπτωση, όλος αυτός ο διάλογος μόνο καλό και διαφήμιση κάνει όντως στον Τσούκη των 125 ευρώ και αν θέλετε συνεχίζουμε την κουβέντα σε νέο θέμα/δημοσίευμα όπου θα εξηγείτε πως δικαιολογείτε τα αδικαιολόγητα (πάσα μυστικής ψηφοφορίας βραβείων comicdom από εκδόσεις comicdom που έχουν τεράστιο πάγκο comicdom στο φεστιβάλ comicdom της MKO comicdom— και όχι δεν το θεωρώ φυσιολογικό, γιατί η χώρα για κάτι τέτοιους λόγους κατήντησε έτσι. Στο San Diego δεν έχουν εκδόσεις San Diego με πάγκο San Diego και που βραβεύονται με βραβείο San Diego από επιτροπή που μέλη της είναι των εκδόσεων San Diego).
    Ναι, κάνατε ένα διεθνές φεστιβάλ κόμικς. Η πρωτοτυπία όμως στην διεύθυνση του είναι καθόλα Ελληνική.

    Ανοίγετε άλλο δημοσίευμα ή θα συνεχίσουμε και άλλη πλάγια διαφήμιση
    στον Τσούκη (γιατί απ’ότι κατάλαβα το comicdom δεν έχει και πολύ πρόβλημα με την τιμή των 125 ευρώ και μας έχει πιάσει και κορόϊδα με όλη αυτή τη κουβέντα).
    Μήπως μαζεύει λεφτά για να σας τα σκάσει και αυτός ο κακομοίρης για να εκδοθεί σύντομα από την κερδοφόρα, όπως παραδεχτήκατε και οι ίδιοι, ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ σας;

  • spi_der says:

    Το ήξερα ότι “γι αυτό κατάντησε έτσι η χώρα”. Διεθνείς χρηματοπιστωτικό αρπαχτιστάν, μπορείς να πηγαίνεις,ησουν αθώο τελικα, σόρυ για την ταλαιπωρία, τελικά για όλα φταίγαν τα βραβεία comicdom.

  • Charles Ingalls says:

    Κάτι που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος είναι οτι όταν ο Πάγκαλος έιπε “Μαζί τα φάγαμε” εννοούσε το comicdom.

  • inksitucoomix says:

    Χαίρετε κι από μένα.

    Όσο αφορά στην κίνηση του Τσούκη έχω να επισημάνω τα εξής: Από παλιά διέκρινα μια αμφιθυμία του συγκεκριμένου δημιουργού απέναντι στο κοινό του. Από την μία ικανοποίηση και προσωπική πλήρωση από την προσοχή που λαμβάνει, και από την άλλη διάθεση για αποξένωση απέναντι σε αυτό το κοινό, διάθεση άρνησης και απαξίωσης αυτού του φαινομένου που ο ίδιος τροφοδώτησε και τροφοδωτεί. Η κίνηση του να βγάλει κόμικ με πολύ ψηλή τιμή και σκηνοθετημένη συλλεκτική αξιοδώτηση είναι όπως φαίνεται το επιστέγασμα αυτής της αμφιθυμίας.

    Πιστεύω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι η αμφιθυμική του αυτή διάθεση τραβάει στα άκρα, δηλαδή τα πάθη εξαίρονται και κλιμακώνονται, κάτι που ίσως σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του δράματος και σύντομα ο δημιουργούς θα καταλήξει σε μία από τις δύο θέσεις: α) την αντικοινωνική, δηλαδή να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες κοροηδεύοντας αυτούς που τον λατρεύουν, ή β) να απομακρυνθεί συνειδητά από το θεαματικό του κεφάλαιο, να απαρνηθεί το οπαδιλίκι και να κρατήσει τους φίλους. Τρέφω μεγάλη εκτίμηση για τον Γιώργο Τσούκη και εκτιμώ το γεγονός ότι “κινείται” στην ιστορία του αντί να προσπαθεί να παγιώσει ένα άβαταρ, να βρεί μια θέση κάτω την λάμπα όπως κάνουν οι περισσότεροι. Ελπίζω η πάλη του να τον οδηγήσει στην β θέση και συνεπώς για να τον βοηθήσω ΔΕΝ θα αγοράσω το συγκεκριμένο κόμικ του. Αν πάλι επιλέξει την α θέση, θα έχει τουλάχιστο την εκτίμησή μου για το ότι δεν αποτελεί μετριότητα, αλλά θα με στεναχωρήσει πάραυτα.

    Όσο αφορά στην θέση της λύντα θα παρατηρήσω ότι κακώς καταφέρεται ενάντια στους συντελεστές του κόμικντομ καθώς επιφορτισμένη με την απόδωση των βραβείων είναι μια επιτροπή από δημιουργούς και συντελεστές του κόμικ που ονομάζεται “Ακαδημία’. Να εξηγηθώ: Αν φαινομενικά βραβεύονται δημιουργοί που σχετίζονται με το κόμικντονμ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αυτό δεν οφείλεται στην σύνδεση του θεσμού της ακαδημίας με το κόμικντομ, αλλά στο πώς λειτουργεί ο θεσμός αυτός. Απλά κάνε έναν παραλληλισμό με το πολίτευμα της δημοκρατίας. Μπορεί μεν δικαίωμα ψήφου στην συγκεκριμένη περίπτωση να έχει μόνο μια ελιτ “ειδικών” (εξ αντικειμένου ειδικών ή όχι λίγη σημασία έχει), αλλά απ΄όσο γνωρίζω ο λόγος που συστάθηκε η λεγόμενη ακαδημία ήταν για να αντιμετωπιστεί κάποιο άλλο μεγάλο πρόβλημα μεροληψίας όσο αφορά στην βράβευση των έργων που δεν είναι του παρόντος να το αναλύσω.

    Για να καταλήξω, αν υπάρχουν μομφές για την επιλογή των βραβείων, αυτές θα πρέπει να στρέφονται κατά ενός μεγαλύτερου συνόλου, δηλ της ακαδημίας και όχι κατά του κόμικντομ, γιατί δεν υπάρχει τυπικά καμία σύνδεση των δύο θεσμών. Με λίγα λόγια, αν η δημοκρατία δεν λειτουργεί, κάποιοι φταίνε και δεν είναι απαραίτητα οι θεσμοί, αλλά και αυτοί που τους διαμορφώνουν.

    Και για να κλείσω, θα ήθελα να εκφράσω την αηδία μου για όσους τρολάρανε.

  • inksitucomix says:

    Όπα, απαραίτητη διευκρίνηση: Δεν εννοούσα τον Δερβενιώτη.
    χαχα!

  • Πετεφρής says:

    Δηλαδή ρε φίλε Voice of Reason και επαμφοτερίζοντες αυτού, ο Σαντιέγκος δε χρεώνει τις εταιρίες που έχουν περιπτερα στo con? Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατι βαλλεστε τοσο κατά του Comicdom, για τα βραβεια, την εκδοτική και τα της ΑΜΚΕ.
    Θες να μας πεις οτι του Mike η δουλεια δεν άξιζε βραβειο?

  • spi_der says:

    Η Θεσσαλονίκη είναι ερωτική-τέλος!

  • Blueberry says:

    Βραβεία και κουραφέξαλα αυτά είναι μόνο για να χαίρονται μεταξύ τους, την ακαδημία όπως κωμικά χαρακτηρίζεται ,ποιος την βγάζει? Αυτό που βλέπω εγώ είναι μια άκρως αιμομικτική παραγκο-έκδοση των Eisner .

  • spi_der says:

    κι η Αθήνα ερωτική! Όχι σαν το κωλοΣαν Ντιέγκο, ούτεμια αιμομιξία, ένα αλλογλειφοκώλι, μια παρτούζα, κάτι…
    Υπάρχει λόγος που μόνο εδώ θα μπορούσε να υπάρχει μια Μαντάμ Κόμικντομ

  • Γιάννης Κουρουμπακάλης says:

    Δύο κουβέντες για τα awards που αναφέρθηκε και ο φίλος μας inksitucoomix και ο οποίος μίλησε με λογική, αλλά και για να μην μένουν κακές εντυπώσεις στα άτομα που προσπαθούν να βγάλουν κάποια λογική από αυτά που γράφονται εδώ από τα trolls.

    1) Ο inksitucoomix είπε “αλλά απ΄όσο γνωρίζω ο λόγος που συστάθηκε η λεγόμενη ακαδημία ήταν για να αντιμετωπιστεί κάποιο άλλο μεγάλο πρόβλημα μεροληψίας όσο αφορά στην βράβευση των έργων” σωστός, αυτός είναι ένας από τους λόγους.
    2) Η Ακαδημία είναι open σε όλα τα άτομα που πληρούν οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις http://www.comicdom-awards.gr/the-academy/. Καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν είναι ιδιαίτερα υπερβολική με σκοπό να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, γιατί όσος περισσότερος ο κόσμος τόσο καλύτερη η ψηφοφορία. Παράλληλα έχεις επώνυμους ψήφους από άτομα που θέλουμε να πιστεύουμε σέβονται την διαδικασία. Επίσης η διαδικασία περιγράφεται εδώ http://www.comicdom-awards.gr/the-procedure/ Να τα μελετήσει κάποιος πριν κάνει υποθέσεις.
    3) ΠΟΤΕ μέλος της ακαδημίας δεν αμφισβήτησε την διαδικασία. Επίσης τα ψηφοδέλτια ήταν πάντα και είναι διαθέσιμα ανώνυμα σε όποιο μέλος της ακαδημίας τα ζητήσει για να κάνει την δική του καταμέτρηση αλλά και να εντοπίσει το δικό του ψηφοδέλτιο.

  • Blueberry says:

    Το καταλαβαινεις το πόσο γελοίο ειναι να υπάρχουν εκδόσεις San Diego Comicon στο περίπτερο San Diego Comicon στο κονβενσιον San Diego Comicon και να πέρνουν βραβεία San Diego Comicon. Θέλετε να πείσετε κάποιον για την ακαιρεότητα του βραβείου σας? Αυτό γίνεται τώρα?

    Αυτό μου θυμίζει το ανέκδοτο με το “Hellas 24 hour comic” που έχουν “official”αυτο-προεδριλίκι ο comicworld, (ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥ-ΘΕ-ΝΑ “official”Hellas , Cambodia , United States 24 hour κομικ)Αυτοδιοριστικαν προεδροι και κριτές με την βούλα σε ενα event που δεν εχει official τιποτα πουθενά.

    Δεν βλέπω καμία διαφορά ανάμεσα στα δυο , μικρά παιδιά πεινασμένα για αναγνώριση και θέση.
    Και εγώ εχω μια επιτροπή που με ψήφησε καλύτερο επιβήτορα στην Ελλάδα, είναι ο Φώτης , ο Γιάννης, η Μάρα και τα ξαδέρφια τους όλοι και όλες εκδιδωμενοι/νες με πειρα στο σεξ. Μου τύπωσαν και βραβείο. ΄Αρα, είμαι.

  • Πετεφρής says:

    @Blueberry Ναι ρε φίλε! Αυτό ακριβώς είναι! Να χαιρόμαστε μεταξύ μας, καλλιτέχνες και κοινό! Αμαν πια! Το οτι ειμαστε “εμεις κι εμεις” στην ελληνική σκηνη δεν το κανει σε καμια περίπτωση “αιμομικτική παραγκο-έκδοση των Eisner”. Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο και το διεστραμμένο πρίσμα που βλέπει τα πράγματα…

  • Λύντα μου, ένας από τους λόγους που η χώρα έχει φτάσει εκεί που είναι, είναι ότι ο καθένας λέει τη μπούρδα του χωρίς να τον ελέγχει κανένας, με αποτέλεσμα να χάνεται η αλήθεια. Τέτοιος “καθένας” είσαι κι εσύ, αφού σε όλα τα comments σου γράφεις ατεκμηρίωτες κατηγορίες με τη λογική ότι “πέτα σκατά, όλο και κάτι θα κολλήσει”. Εγώ ως μέλος του Comicdom εδώ και πολλά χρόνια δεν έχω δει κανέναν να βγάζει μισό σεντ από όλη αυτή την ιστορία, αντίθετα βλέπω κάθε χρόνο πολλά παιδιά (με πρώτους τους διοργανωτές του φεστιβάλ, δες έναν κατάλογο να μάθεις ποιοι είναι) να δουλεύουν σκληρα και επαγγελματικά για να έχεις εσύ και όλοι οι φίλοι των comics το site αυτό, ένα δωρεάν διεθνές φεστιβάλ και (αν θες) μερικά δικά μας τευχάκια.

    Άσχετα από το γεγονός ότι το Con βγαίνει σχεδόν πάντα οριακά οικονομικά, είναι άλλο πράγμα να είναι κερδοφόρα μια εταιρία και άλλο να βγάζουν κέρδος όσοι εργάζονται γι’ αυτή. Το Comicdom όποιο κέρδος έχει βγάλει (που είναι μηδαμινά ποσά) το έχει επιστρέψει αυτούσιο στα comics: δεν έχει μπει στην τσέπη κανενός. Υπό αυτό το πρίσμα είναι τεράστια μπαρούφα αυτό που λες για “ελληνική πρωτοτυπία”, εκτός αν το εννοείς θετικά! Πόσους διεθνείς ΜΚΟ ξέρεις που ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι σε αυτούς δεν πληρώνονται και δουλεύουν στον ελεύθερο χρόνο τους ανασφάλιστοι; Η μόνη ικανοποίηση είναι ότι αφήνουμε κάτι σημαντικό και όμορφο πίσω μας, κάτι που ευτυχώς δε μπορεί να μας το στερήσει μια Λύντα.

    Πλέον σου έχουν εξηγήσει πολλοί άνθρωποι πως δουλεύουν τα πράγματα στην Ακαδημία, στο Con, αλλά και (χωρίς να υπάρχει κάποια υποχρέωση) εσωτερικά στην ομάδα του Comicdom, αλλά επιμένεις να βασίζεσαι αόριστα σε κάποιον “κόσμο που το έχει τούμπανο” και “κατ’ ιδίαν συζητήσεις”. Δικαίωμά σου να πιστεύεις ο,τι θες, αλλά η αξιοπιστία όσων λες κρίνεται με βάση τις πηγές σου (που δεν υπάρχουν) και το βάρος του ονόματός σου (που δεν το ξέρουμε). Είσαι ένα ακόμα τρολ.

    ΥΓ: Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά το San Diego δεν έχει είσοδο για το κοινό; Προτιμάει ο κόσμος των comics στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις σου να χρηματοδοτείται το Con με αυτόν τον τρόπο, αντί για όλα αυτά τα ειδεχθή που κάνουμε (περίπτερο, εκδόσεις κλπ);

  • karavlaxara says:

    kala file,
    mas peisate olous…
    ta kerdh ths komikntom komiks pane kateu8eian ston laoutziko!
    ti geneodoria!

    epishs h Jema komiks exei mazepsei ena stavlo komiksakidon
    to idio kai h Tzigkanto & h Komikntom.
    Posoi einai apo thn epitropi se autes tis treis etairies?
    kati san to mpompola, vardinogianni, aktor ktl …poioi pernoun ta erga kata t’alla den einai sthmena! pfff
    metaksy tous synenoountai ston ka8e stavlo & vgazoun ta vraveia.

    sike paixidi xoris pshfous tou kosmou.
    An ta komikntom vraveia einai DHMOKRATIA file
    tote h epitropi einai o neos eklogikos nomos.

    meta mas apileite oti mpouxou 8a kleisete ta vraveia kai to komikntom
    & ti 8a apoginoume xwris esas.. (kati san 8a xasoume to euro, pos 8a pame pisw sti draxmoula..?? mpouxou kakomoirides 8a gyrisete stis spilies xoris ton al zakaoua zaxaridi)
    & ta ntorkia ola ti 8a apoginounnnn? 8a parathsete tous kosplay san hot tamales??
    http://24.media.tumblr.com/tumblr_lujhavKD0G1qkmpj8o1_500.gif

  • spi_der says:

    Nα αντιστρέψω κι εγώ λίγο τους ρόλους, το ύφος και το ερώτημα; Πόσοι από σας τους γενναίους ανώνυμους είναι μεσα-στο-μυαλό-του ο Νέος Βελτιωμένος Ρομίτα αλλά “τον φάγαν τα κυκλώματα”;

  • karavlaxara says:

    kala re spi_der
    trava kane kai esy kamia antimnimoniaki zwgrafitsa gia to afentiko sou to Kyrtso
    kai meta mila gia tous allous.
    LAOS tou Pleuri kai tou Kyrtsou kai tou kolotoumpa kai kata talla syrizaioi kai antistash!
    siga re epanastati!
    apopou piastoume eisaste oloi re
    to systima to idio.

    h mhxanh de leitourgei
    xoris to grasso sto granazi

  • spi_der says:

    Mην αφήνεις το γεγονός ότι παραιτήθηκα από την εφημερίδα τη μέρα που ανακοινώθηκε η εν λόγω συνεργασία να σου γαμήσει το επιχείρημα. Ανάλογης συνάφειας με την πραγματικότητα είναι και τα υπόλοιπά σου.

  • karavlaxara says:

    diladi prin pou htan o Kirtsos apla proin diey8intis tou Elfthero Typou k ferefono ths Neas Dimokratias itan kalo to xrhma?
    sostooooos o aristeroulis kolotoumpakos

  • spi_der says:

    Επίσης δε στρώνω το κρεβάτι μου και δεν αγαπάω το αρκουδάκι μου.

  • karavlaxara says:

    nai alla trws ekei pou xezeis

  • spi_der says:

    Μην ανησυχείς, τώρα που θα αυξηθεί το ποσοστό του κόμματος τουΜέσου Ματαιωμένου Σφαλιαροεισπράκτοα, της “Χρυσής Αυγής”, θα μας βάλει στη θέση μας όλους εμάς τα λαμόγια που κλέβαμε το βιός του λαουτζίκου.

  • The voice of reason says:

    A re dervenaka, pali ta idia? Kai den thes na arxhseis to samata KAI thes na fainetai to diko sou tyrogatidaki panw apo ta alla. For ever loser, eisai kai poly araaaaxnh

  • spi_der says:

    Κι εσύ λάμπεις, μπάμπη μου. Όταν σας φυτρώσουν και θελήσετε να πάρετε την ευθύνη των λεγομένων σας με ονοματεπώνυμο, ελάτε να μετρήσουμε με ο,τι μεζούρα θέλετε λογια και πράξεις, Μέχρι τότε, παραμείνετε Γαμάουα στον καθρέφτη σας, Αυτός είναι ο Μόνος που σας καταλαβαίνει, όλοι οι άλλοι τα παίρνουν από παντού για να σας πολεμήσουν γιατί έτσι είναι ρε φίλε, η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της.

  • The voice of reason says:

    Ela mana reiver, pes mou gia to kameno asteio thns “MANA RAVER” prin 200 ekatomyria xronia kai ta autonohta asteiakia nhpiagwgikou politikou periexomenou gia ton mpatso kai thn theousa, ainte mpas kai gelasei kana laiko xantho koritsi kai breis nana thyma na skarfalwseis mesa tou.
    eisai epipedo kyriazh ,komixarw mpas kai gamisw

  • The voice of reason says:

    therefor, forever alone

  • inksitucomix says:

    Χαμός γίνεται! Κάπου στον δρόμο χάσαμε και τον Τσούκη, αλλά καλά να πάθει. Αλήθεια, ποιός Ρομίτα, ρε Δερβενιώτη; Ρε υπάρχει ακόμα αυτός; Είναι δυνατό ακόμα να μασάει τα φλώκια μου από πριν 3 χρόνια;

  • The voice of reason says:

    To epixirima eisai anwnhmos ara nikisa , einai gia kolotoumpes.

  • karavlaxara says:

    I just googled “Who gives a fuck about Derveniotis?”
    and I came up with 0 results.

  • spi_der says:

    Ούτε εκεί δεν καταφέρνεις να είσαι ακριβής, ρε Κων. ο Κυριαζής είναι επιπέδου Δερβενιώτη, Υπάρχει μια ιεραρχία, μην τα γαμάμε όλα. Ελα, τσάτ τέλος, πάω να σκαραφώσω μέσα σε κανα θύμα, πότιζέ μου τις γλάστρες όσο λείπω.

  • The voice of reason says:

    Ainte fyge, na mas pei kai kanenas gia ta brabeia thn MKO kai tous roubades ths ellhnikhs skikis comik

  • sofanky says:

    ενα πραγμα δεν χωραει το μικρο χαζο μυαλο μου…εαν μισητε τοσο πολυ τη comicdom (βραβεια,φεστιβαλ,ανθρωποι που δουλευουν για αυτη κλπ) και θεωρειτε ρομπαδες τους δημιουργους γιατι μπαινετε και τους βριζετε τι θα βγει? δεν σου αρεσει κατι σταματα να ασχολεισε με αυτο και εφοσον θεωρεις τον εαυτο σου καλυτερο,σταματα να του δινεις αξια! αυτο που συμβαινει αυτες τις μερες εδω μεσα ειναι κατι σαν τις κατινες που καθονται στο μπαλκονι παρακολουθωντας τον κοσμο και λασπολογοντας για ολους και για ολα!
    ενας ανθρωπος που ξερει που του πανε τα 4 οταν δεν του αρεσει κατι σταματαει να ασχολειται μαζι του..δεν προσπαθει να μειωσει την αξια του με αβασιμες κατηγοριες για να νιωσει ανωτερος!
    βεβαια τωρα που το σκεφτομαι αυτο ισχυει στους λογικους ανθρωπους που εχουν και μια αλφα ικανοτητα σκεψης,

  • karavlaxara says:

    sto kalo spintex.
    swstos pantws! arxise to namecalling!
    proetimazei kivernisi synergasias!
    san to proin afentikako tou tou LAOS!
    aristeromagkioni
    varkiza ktl

    an 8es na ma8eis kai gia mena, eimai o SEA
    kai o Romita einai gia th poutsa mprosta mou

  • ego to prepei na “thixto” me to voice i me to dervenoti?

    *sigh*…

  • The voice of reason says:

    nai re o con eimai! sto spiti tou roumpoulia apo to pc tou mythou
    Eisai eustrofos.

  • The voice of reason says:

    @sofanky Laspologia? agaph, oute ena mh alhthes den exei ypothei edw mesa. Kai se telikh giati na mhn kseskepaseis thn xabouza me ta skata na thn doune oloi?
    Ase pou apo oso kserw kai exw de kai akousei, ta xeirotera kathikia einai tou magaziou edw.

  • georgethebeast says:

    να σας πω…να στησουμε ενα comic deathmatch στη βαβελ να ηρεμησετε; απο το ποσο ακριβο ειναι το κομικ του τσουκη φτασαμε στο αν τα βραβεια του comicdom ειναι μουφες! δηλαδη πριν που ηταν ελευθερα ψηφιζατε τα σωστα ε;
    επισης χαλαρωστε λιγο ..αν σας ενοχλει τοσο πια το comicdom μαζευτειτε και καντε κατι παρομοιο..λυσσα το κανατε!

  • spathi says:

    Αμαν πια, πως κανετε ετσι, σαν το comicdom οταν εβριζε την βαβελ. Αυτο θελετε? Να μπει η εφορια και να το κλεισει?!

  • karavlaxara says:

    Nai, na dw ta nerds se deathmatch kai as pethanw.

  • sofanky says:

    @The voice of reason ωω ναι μα φυσικα με τα λεγομενα σου εχεις ξεμπροστιασει τη συνομοσια του αιωνα! pleeease το μονο που κανεις ειναι να πετας κατηγοριες χωρις να λες απο που τις ξερεις και να γινεσαι αστειος.

  • The voice of reason says:

    asteia einai h mana sou pou paei na me filisei meta thn pipa.
    Edw milame gia sobara prgmata.

  • The voice of reason says:

    eipa ta exw dei ta exw akousei dia stomatos twn idiw kai apo tous sunergates tous solaris relax tilt jamma comicworld. TI ALLO PIA ,VIDEO?

  • sofanky says:

    οταν μιλας αυθαιρετα κατα ολων χωρις απτες αποδειξεις (αν τις εχεις ας τις αποκαλυψεις επιτελους) μονο αστειο μπορω να σε χαραχτηρισω και αυτο γιατι ειμαι ευγενικη!

  • The voice of reason says:

    kala fainetai oti eisai comicdom, apo myalo petougia. Gia ta zontobola tha ferw kasseta allh fora stis upoklopes mou. Alla den xreiazete kai arketo myalo na katatalaveis ayto pou leei kai o allos pio panw
    “Το καταλαβαινεις το πόσο γελοίο ειναι να υπάρχουν εκδόσεις San Diego Comicon στο περίπτερο San Diego Comicon στο κονβενσιον San Diego Comicon και να πέρνουν βραβεία San Diego Comicon. Θέλετε να πείσετε κάποιον για την ακαιρεότητα του βραβείου σας? Αυτό γίνεται τώρα?”
    Oti kai o opoios dhpote mporei na pei oti brabeuoun ta dika tous gia na pane meta sto public kai na poyn xereis ti auto exei brabeia that paei kala AGORASE KAI ALLA KOMMATIA na ta balw sthn kai kala mh kerdoskopikh tseph mou.
    Ntax , nia-nia arketa h na to xtypisw kiallo?

  • Ελένη says:

    Ώπα, κάτσε, θες να πεις ότι ως Comicdom παρουσιάζουν τα Comicdom βραβεία τους στο Public και ΓΙ’ΑΥΤΟ δέχεται το Public να συνεργαστεί μαζί τους?? Σατανικόοοο!! Ευτυχώς που υπάρχεις φίλε μου και μας ανοίγεις τα μάτια! ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ! Έχεις απόλυτο δίκιο, δεν θέλει και πολύ μυαλό!

  • The voice of reason says:

    Oxi. dystixws den milaw kala comicdumb kai den me katalabaineis…
    ta bazoun giati ta bazoun alla sigoura ena “brabeumeno” biblio agorazetai se pio pola komatia apo ena “aplo”
    Legetai..”pro-moo-shun”
    Sto public kat arxhn sto tmhma twn comik douleuei synergaths tou site.. Auto tha sto pei o opoiosdhpote sakaridis katroulogianoglou ktl.

  • Darkwing Duck says:

    Λοιπόν άκου τι λέω ότι παίζει. Πήγε ο καλιτέχνης στο Comicdom να εκδόσει τη μαλακία του, κι επειδή τον απέριψαν τώρα έρχεται και σκούζει. Τράτζικ όμως. Γι αυτό τα έχει βάλει με όλους και προσπαθεί να μπλέξει όσο ποιο πολλούς μπορεί. Στην αρχή λέω θα είναι ο ίδιος ο Τσούκης που κάνει πείραμα, αλλά ρε φίλε τέτοια πίκρα…
    Εντάξει, χίλιες φορές η ανεργία παρά να πέσεις τόσο χαμηλά…

  • Ελένη says:

    Δουλεύει συνεργάτης;;; Τι είπες τώρα reason μου;;; Πως τολμάει;;; Αρκετά δεν κονομάνε απ’το con;;; Πόσες δουλειές κάνουν επιτέλους;;; Ας δουλέψει και κανας άλλος ρε παιδιά! Αμάν! 😛

  • Minnie says:

    @Darkwing Duck I zilevoyn ton Tsoyki poy exei ta @@ kai poylaei ena comic 125 evrw kai theloyn na gamisoyn teleiws to arthro. Axaxaxaxaxaxa lol omws

  • Θωμάς Παπαδημητρόπουλος says:

    Καλησπέρα,

    Καλώς ή κακώς δεν ασχολήθηκα με όσα συμβαίνουν σε αυτό το post και τα comments του. Από τη στιγμή, όμως, που όχι μόνο έχουμε ξεφύγει από το θέμα μας, αλλά γίνονται ανώνυμες και προσωπικές επιθέσεις κατά ανθρώπων και του Comicdom γενικότερα, ως editor, δεν πρόκειται να ανεχτώ να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Όσοι από εσάς θέλετε να ξεσπάσετε, να βρίσετε, να κατηγορήσετε και δεν ξέρω εγώ τι άλλο (και αναφέρομαι κυρίως σε όσους ανώνυμα και ανήθικα εξαπέλυσαν κατηγορίες, αλλά και σε όσους συνεργάτες μου δικαιολογημένα έχασαν την ψυχραιμία τους), θα πρέπει να βρείτε έναν άλλο τρόπο να το κάνετε, μιας και κλείνω τα comments σε αυτό το post (και πολύ άργησα μεταξύ μας), αναλαμβάνοντας την ευθύνη των όσων ακουστούν περί δήθεν “λογοκρισίας”.

    Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να απαντάμε σε ανώνυμες και αβάσιμες κατηγορίες, ούτε επί προσωπικής βάσης ούτε επί της δουλειάς που όλοι μας κάνουμε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ (είτε κάποιοι το πιστεύουν είτε όχι) και, φυσικά, δε θα κάτσουμε να τις βλέπουμε να στοιβάζονται και να σφυρίζουμε αδιάφορα, δικαιολογώντας τις ως trollιές. Κι αυτό, γιατί δεν έχει κανένα απολύτως νόημα – τουλάχιστον όχι εδώ και όχι εναντίον ανωνύμων.

    Όσοι θέλετε να συνεχίσετε τις κατηγορίες, τα απωθημένα περασμένων ετών και όλα τα παρελκόμενα, μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε τα προσωπικά mail μας σε αυτή τη σελίδα. Ή να μας βρείτε και να μας δείρετε ή whatever (δεν έχω πολυκαταλάβει τι γίνεται στα τελευταία 50-60 comments).

    Τέλος (ή μάλλον πρωτίστως), ζητάμε συγνώμη από τους αναγνώστες μας που θα ήθελαν να μιλήσουν για το comic. Δε θέλουμε σε καμιά περίπτωση να αποκλείσουμε εσάς.