THE WARP #19: Albert Uderzo – With One Magic Word…

Ο Alberto Aleandro Uderzo (1927-) είναι αναμφισβήτητα απο τους γνωστότερους (και από τους συμπαθέστερους) δημιουργούς comics στον κόσμο.

Γεννημένος στην Γαλλία από Ιταλούς γονείς, απέκτησε δόξα και φήμη πέρα από κάθε του προσδοκία, χάρη στο χαρακτήρα του αγαπητού σε όλους μας Asterix που δημιούργησε το 1959 για το περιοδικό PILOTE…

…μαζί με το άλλο ιερό τέρας της γαλλικής σκηνής, τον René Goscinny (1926-1977).


Η τελευταία ιστορία που έγραψε και σχεδίασε ήταν το “Le Ciel Lui Tombe Sur La Tete”, το 2005 (που κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα από τη Μαμούθ), προτού αποσυρθεί οριστικά το 2011 .

Σε αυτήν την ιστορία, ο Uderzo απότισε φόρο τιμής σε πολλά είδη από τον χώρο των comics, από superhero μέχρι manga, κάτι που φάνηκε να προκαλεί αρνητική εντύπωση σε αρκετούς από τους μεγαλύτερους αναγνώστες που δεν ήταν συμφιλιωμένοι με αυτά. Ένας από τους χαρακτήρες, μάλιστα (συμβολικά ο εκπρόσωπος των superheroes), είναι όχι τυχαία βασισμένος στον Superman.

Αυτός, όμως, ο παράξενος συνδυασμός δε θα μας φαινόταν και τόσο παράδοξος, αν γνωρίζαμε μια λιγότερο γνωστή ιστορία από το ξεκίνημα της καριέρας του νεαρού Albert. Τον Απρίλιο του 1950, λοιπόν, θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται στο βελγικό περιοδικό BRAVO οι περιπέτειες του Captain Marvel Jr.

Αλλάζοντας το αυθεντικό origin του ήρωα της αμερικανικής σειράς, η βελγική εκδοχή του Captain Marvel Jr., ο ορφανός Freddy Freman, αποκτά τις δυνάμεις του από ένα ατύχημα που προκαλεί ο κακός της ιστορίας, με το πρωτότυπο όνομα Satano (εντάξει, μην ξεχνάμε ότι είμαστε στο 1950).

Άγνωστο παραμένει αν το περιοδικό είχε την εξουσιοδότηση από τη DC για να κάνει κάτι τέτοιο και δεν μας αφορά καθόλου, βέβαια, μιας και ήταν άλλη μια ευκαιρία για τον Uderzo να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και, μάλιστα, σε ένα είδος που εκπλήσσει όλους όσους τον γνωρίσαμε ως σχεδιαστή μέσα από τις σελίδες του ASTERIX…