THE WARP #20: Όταν Τα Comics (ΔΕΝ) Πήγαν Στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μιας και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου πλησιάζουν (27 Ιουλίου με 12 Αυγούστου), επέλεξα για σήμερα κάτι σχετικό, που συνέβη πριν από 33 χρόνια. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στα τέλη του 1979, και η Ρωσία, υπό την καθοδήγηση του γενικού γραμματέα της κεντρικής επιτροπής, Leonid Brezhnev, εισέβαλε στο Αφγανιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες το θεώρησαν μεγάλη πρόκληση και ο τότε πρόεδρος τους, Jimmy Carter, απείλησε πως αν ο στρατός της ΕΣΣΔ δεν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου του 1980, η Αμερική θα μποϋκοτάριζε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980, που θα γίνονταν στη Μόσχα. Η πανίσχυρη, τότε, ΕΣΣΔ δεν απέσυρε τις δυνάμεις της, με συνέπεια, τον επόμενο Μάρτη, ο πρόεδρος Carter να ανακοινώσει πως η χώρα του δεν θα συμμετέχει στους αγώνες .

Μετά από αυτό, άλλες 50 περίπου χώρες δήλωσαν πως θα συμμετάσχουν στο μποϋκοτάζ. Να σημειωθεί πως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, που έγιναν στο Μόντρεαλ του Καναδά, αρκετές Αφρικανικές χώρες απείχαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την περιοδεία της εθνικής ομάδας ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας, στη Νότια Αφρική του Απαρτχάιντ. Το μποϋκοτάζ, όπως ήταν αναμενόμενο, επηρέασε εκατοντάδες εμπορικές συμφωνίες, που σχετίζονταν με τους αγώνες. Μία από τις εταιρείες που πλήγηκαν ήταν και η Marvel Comics. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Αρχές του 1980, η Marvel θα κυκλοφορήσει το Marvel Treasury Edition #25, με τίτλο SPIDER-MAN VS. HULK AT THE WINTER OLYMPICS.


Με σενάριο από τους Mark Gruenwald, Steven Grant και Bill Mantlo και σε σχέδια του απόλυτου Hulk artist, Herb Trimpe, η ιστορία είχε ως κεντρικό άξονα τη μάχη μεταξύ του Mole Man και της Kala, για τον έλεγχο του ελιξίριου της νιότης, με φόντο τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Νέας Υόρκης. Η Kala θα απαγάγει τους αθλητές και θα τους αναγκάσει να πολεμήσουν το στρατό του Mole Man, δίνοντας τους όπλα ανάλογα με τα αθλητικά τους προσόντα. Ε, εντάξει, δεν ήταν και κανένα WATCHMEN, αλλά το σχέδιο, και ειδικά στο πελώριο μέγεθος των Treasury της Marvel, ήταν πραγματικά eye popping.

Το σημαντικό, όμως, για την στήλη, είναι πως μετά το αναμενόμενο happy end…

…ακολουθούσε διαφήμιση για τη συνέχεια της ιστορίας, σε ένα μελλοντικό Treasury Edition. Ο τίτλος του; MARVEL SUPERHEROES AT THE SUMMER OLYMPICS. Η διαφήμιση παρουσίαζε κάποιους γνωστούς ήρωες της Marvel, αλλά και κάποιους που δεν είχαν κάνει ποτέ την εμφάνιση τους. Ο λόγος ήταν προφανής – αυτοί οι καινούργιοι ήρωες, από κάθε γωνιά του πλανήτη, θα έκαναν το ντεμπούτο τους ταυτόχρονα με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.


Όμως, το μποϋκοτάζ ανάγκασε τη Marvel να μην προχωρήσει στην δημοσίευση της ιστορίας. Στα comics, όμως, όπως ξέρουμε, τις περισσότερες φορές τίποτα δεν πάει χαμένο. Δυο χρόνια αργότερα, η Marvel θα προσαρμόσει την ιστορία με τις όποιες αλλαγές είχαν μεσολαβήσει από το 1980, και θα αλλάξει το format της ιστορίας από Treasury Edition σε regular sized mini series. Έτσι, γεννήθηκε το επικό CONTEST OF CHAMPIONS, το mini series τριών τευχών, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1982.


Η ειρωνεία, βέβαια, είναι ότι η Marvel, αν και αρχικά προόριζε, απ’ ότι είδαμε, την ιστορία για κάτι διαφορετικό, προσπάθησε να παρουσιάσει το CONTEST OF CHAMPIONS ως κάτι πρωτοποριακό για το χώρο, ισχυριζόμενη πως ήταν το πρώτο limited series στα comics. Εσκεμμένα, φυσικά, η Marvel ξεχνούσε τα limited series της DC, με πρώτο και καλύτερο το WORLD OF KRYPTON του 1979.

Για να μην αναφέρουμε και το CEREBUS THE AARDVARK, που είχε ξεκινήσει να κυκλοφορεί από το 1977, από την Aardvark-Vanaheim και θεωρείται το πρώτο (και μεγαλύτερο, λόγω των τριακοσίων τευχών του!) limited series. Που το αναφέραμε, δηλαδή…