PREVIEWS PICKS (July 2012)

Όπως, φαντάζομαι, γνωρίζετε πολύ καλά, το PREVIEWS PICKS είναι για μας ιερή υποχρέωση. Ούτε ο βαρύς χειμώνας, ούτε το καυτό καλοκαίρι, ούτε οι κακές οικονομικές συνθήκες, ούτε οι όποιες άλλες σοβαρές υποχρεώσεις μπορούν να μας αποτρέψουν από το να ξεφυλλίσσουμε τον κατάλογο της Diamond και να μοιραστούμε μαζί σας τις επιλογές μας.

Για έναν ακόμη μήνα, λοιπόν, το PREVIEWS PICKS είναι εδώ (όπως θα είναι και τον Αύγουστο!) και το ρόλο του οικοδεσπότη, αυτή τη φορά, μοιράζονται οι Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, Θωμάς Παπαδημητρόπουλος και Ανδρέας Μιχαηλίδης. Δυστυχώς, ο Κώστας Λαμπρόπουλος έχει πάει διακοπές και έτσι δεν έχουμε Merchandise Section. (Το “δυστυχώς” πάει στο ότι δεν έχουμε Merch, όχι στο ότι ο άνθρωπος πήγε διακοπές…)

BLUE PAGES (Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου)

Θα έλεγα ότι αυτό το μήνα έχουμε “αρκετές προτάσεις”, αλλά η λέξη “αρκετές” δεν είναι μονάδα μέτρησης. Ευτυχώς που μετά από αυτή την ανούσια εισαγωγική πρόταση, ακολουθούν ορισμένα άκρως ενδιαφέροντα comics…

Dark Horse

NEXUS OMNIBUS – Volume 1, TP (pg. 41, $24.99)
Αν δεν έχετε ανακαλύψει ακόμη το έπος των Mike Baron και Steve Rude, διαβάστε όσα έγραψε για αυτό ο Κωνσταντίνος Ιμπλικιάν, όταν η συντακτική ομάδα του Comicdom, το κατέταξε στη θέση 27 των ΤΟP 100 comics από τα 80s. Μετά, σκεφτείτε ότι 416 σελίδες προσφέρονται για μόνο $24.99 και πράξτε ανάλογα.

RAGEMOOR HC (pg. 61, $17.99)
Ένα ζωντανό κάστρο που προσθέτει και καταστρέφει τους χώρους του, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, λαβκραφτιανός τρόμος και Richard Corben στο σχέδιο. Αν είστε fans του gothic horror και είχατε χάσει τη σειρά τεσσάρων τευχών, αυτή είναι η ευκαιρία σας!

MARKED MAN HC (pg. 68, $14.99)
Η έκδοση συγκεντρώνει τη σειρά ιστοριών του Howard Chaykin, που δημοσιεύτηκαν στο DARK HORSE PRESENTS #1-8.

DC

Αυτό το μήνα, η DC έχει “Zero Month”, που σημαίνει ότι όλοι της οι τίτλοι, plus τέσσερις καινούριοι, έχουν όλοι μηδενικά τεύχη με αυτόνομες ιστορίες.  Όπως καταλαβαίνετε, για να τους αναφέρω έναν προς έναν θα χρειαζόμουν όχι μόνο αυτό το section, αλλά ολόκληρη τη στήλη, οπότε σας παραπέμπω στο Newsarama, για τα πλήρη solicitations. Ας δούμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά τους τέσσερις καινούριους τίτλους:

TALON #0 (pg. 82, $2.99)
Σε σενάριο Scott Snyder και James Tynion IV και σχέδιο Guillem March, ο Calvin Rose είναι ένας πρώην assassin που θέλει να ζήσει μια κανονική ζωή, αλλά οι καταστάσεις δεν τον αφήνουν.

THE PHANTOM STRANGER #0 (pg. 83, $2.99)
Σε σενάριο Dan Didio και σχέδιο Brent Anderson και Scott Hanna, τίθεται το ερώτημα ποιος είναι ο Phantom Stranger, ενώ σύμφωνα με το solicitation, παρουσιάζονται εδώ, για πρώτη φορά, μελλοντικοί major players του DC Universe.

SWORD OF SORCERY #0 (pg.84, $2.99)
Σε σενάριο Christy Marx και σχέδιο Aaron Lopresti (με back-up story από τους Tony Bedard και Matt Ryan), ξανασυστήνονται στο κοινό η Amethyst και το μαγικό Gemworld, κατευθείαν από τη δεκαετία του ’80.

TEAM 7 #0 (pg.85, $2.99)
Σε σενάριο Justin Jordan και σχέδιο Jesus Merino, γνωστοί χαρακτήρες από το τέως DC και το Wildstorm Universe αποτελούν την ομάδα κρούσης, Team 7.

Αντίστοιχος χαμός με τα #0, γίνεται αυτό το μήνα και με τα paperbacks, καθώς συλλέγονται αρκετοί τίτλοι (κάποιοι για πρώτη φορά) μετά τα NEW 52 #1s. Κάποιες προτάσεις σειρών που παρακολούθησα αυτή τη χρονιά…

ΤΗΕ FLASH VOL. 1: MOVE FORWARD HC (pg.127, $24.99)
Θα άξιζε και μόνο για το σχέδιο και τις συνθέσεις του Francis Manapul.

Ι, VAMPIRE VOL. 1: TAINTED LOVE TP (pg. 128, $24.99)
Αξιοπρεπές και ατμοσφαιρικό βαμπιρικό έπος, σε σενάριο Joshua Hale Fialkov και σχέδιο Andrea Sorrentino.

ALL-STAR WESTERN VOL. 1: GUNS AND GOTHAM TP (pg.  128, $24.99)
Ακόμη και την εποχή που στους δρόμους της Gotham City κινούνταν άλογα, το έγκλημα, η ψυχοπαθολογία, οι συνωμοσίες και οι αιματοχυσία ήταν εκεί. Όσοι πιστοί του είδους, σπεύσατε και δεν θα απογοητευθείτε.

52 OMNIBUS HC (pg. 130, $150.00)
Τα 52 νούμερο ένα τεύχη του νέου DC Universe, συγκεντρωμένα σε 1216 σελίδες και σε τιμή 150 ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα τσέπης ή/και προτεραιοτήτων.

ΙDW

DOCTOR WHO #1 (pg. 157, $3.99)
Nέα σειρά σε σενάριο Andy Diggle και σχέδιο του – πάντα εξαιρετικού – Mark Buckingham.

Image

HAPPY #1 (of 4) (pg. 186, $2.99)
Ένας hitman, ο κόσμος του οποίου θα αλλάξει δραματικά αυτά τα Χριστούγεννα, είναι ο πρωταγωνιστής στο νέο creator-owned πόνημα του Grant Morrison, σε σχέδιο του Darick Robertson.

Marvel

THANOS: THE FINAL THREAT #1 (pg. M12, $4.99)
Reprint των AVENGERS ANNUAL (1967) #7 και MARVEL TWO-IN-ONE ANNUAL #2, σε σχέδιο και σενάριο Jim Starlin. Αξίζει!

ΑΜΑΖΙΝG SPIDER-MAN #693-694 (pg. M15, $3.99 each)
50 χρόνια μετά τη δημιουργία του, ο Spider-Man απέκτησε για πρώτη φορά (επισήμως) sidekick, στο προηγούμενο τεύχος (#692) και το όνομα αυτού είναι Alpha. Eλπίζω το πιο ενδαφέρον πράγμα στον ήρωα να μην είναι ότι το όνομά του (Andy Maguire) προκύπτει αν ενώσεις τα ονόματα των ηθοποιών στις ταινίες Spider-Man, Τoby Maguire και Andrew Garfield (το οποίο δεν σε συγκλονίζει και με την πρωτοτυπία του). Το αν, πάλι, χρειαζόταν ο Spider-Man sidekick, είναι μια εντελώς άλλη κουβέντα.

AVENGERS VS. X-MEN HC (Cheung Cover) (pg. M65, $75.00)
Η Marvel το ονομάζει biggest event ever, εμείς ας είμαστε λίγο πιο προγειωμένοι, ονομάζοντάς το αυτό που είναι, δηλαδή event της χρονιάς. Δεν ξέρω πόσοι “ψηθήκατε” με το concept και την εκτέλεση, αλλά αν αυτό συνέβη, η παρούσα έκδοση συγκεντρώνει τα AVENGERS VS. X-MEN #0-12, AVX: VS. #1-6, AVENGERS VS. X-MEN: INFINITE #1, #6 και #9, καθώς και υλικό από τα POINT ONE τεύχη.

AVENGERS: THE CHILDREN’S CRUSADE TP (pg. M84, $29.99)
Η σειρά που μπορεί να θεωρηθεί (κατά το ήμισυ) πρόδρομος του AVENGERS VS. X-MEN, είναι τόσο καλογραμμένη, από τον Allan Heinberg, και τόσο όμορφα σχεδιασμένη από τον Jim Cheung, συμβαίνουν δε τόσα κοσμογονικά πράγματα, ειπωμένα με τρόπο σύγχρονο που πατάει σε κλασικές αξίες, ώστε είναι να απορεί κανείς που η Marvel δεν την “έσπρωξε” καλύτερα. Αν σας έχουν κουράσει τα σύγχρονα υπερηρωικά comics, δώστε μια ευκαιρία σε αυτή την έκδοση, που συγκεντρώνει τα AVENGERS: THE CHILDREN’S CRUSADE #1-9, AVENGERS: THE CHILDREN’S CRUSADE – YOUNG AVENGERS, και υλικό από τo UNCANNY X-MEN #526.

 

GREEN PAGES (Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

Μπορεί τα πράγματα που τράβηξαν το μάτι μου (επομένως και το ενδιαφέρον μου και, κατά συνέπεια, σύντομα και τα χρήματά μου), σε αυτό το τεύχος του PREVIEWS, να μην είναι πολλά, αλλά οπωσδήποτε επανορθώνουν, κατά τη γνώμη μου, σε ποιότητα. Ανάμεσα σε αυτά, μάλιστα, βρίσκεται και μια εξαιρετικά σημαντική κυκλοφορία, αυτή του BUILDING STORIES του Chris Ware, καθώς και κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συλλογές.

MUTTS: BONK! SC (AMP!, pg. 234, $19.99)
Οι μόνες επαφές που έχω με cuuute πλάσματα στα comics είναι αυτές με τη Yotsuba (φυσικά!) και με τα αξιολάτρευτα ζωάκια του Patrick McDonnell και του πανέξυπνου καθημερινού strip του, του MUTTS (το οποίο μπορείτε να βρείτε online εδώ). Χαριτωμένα ζωάκια, που δε γίνονται κουραστικά, έξυπνοι διάλογοι (και πολλές φορές ακόμη πιο έξυπνες σιωπές) και μια γενική εξύμνηση της ζωής και απόλαυση της τεμπελιάς, είναι τα βασικότερα ατού του strip. Αναλογιστείτε απλά το γεγονός ότι έχω ήδη κάνει subscribe στην ιστοσελίδα των MUTTS, εδώ και πολύ καιρό, και ποτέ δεν ξεκινάω τη μέρα μου, πριν διαβάσω το νέο strip.

Ειδικά αν ο τίτλος (BONK!) δεν επιλέχτηκε τυχαία και αντιπροσωπεύει το θέμα της πλειοψηφίας των strips που συγκεντρώνονται εκεί μέσα (μιλάω για τα strips που οι δυο σκίουροι πετούν βελανίδια στα κεφάλια των περαστικών – από πρωταγωνιστές του strip μέχρι διάσημους guest stars των comics), σας συστήνω τη συλλογή ανεπιφύλακτα!

FASHION BEAST #1 (of 10) (Avatar Press, pg. 252, $3.99)
To 1985, o Malcolm McLaren (μάνατζερ των Sex Pistols, μεταξύ άλλων) πλησίασε τον Alan Moore, ζητώντας του ένα σενάριο για τον κινηματογράφο. Ξεκλέβοντας χρόνο, ανάμεσα στα WATCHMEN, MIRACLEMAN και V FOR VENDETTA, ο Moore του παρέδωσε ένα σενάριο 200 σελίδων, το οποίο, όμως, δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Μετά από διεργασίες ετών, όμως, το συγκεκριμένο σενάριο μεταφέρθηκε σε μορφή comic, από τον συγγραφέα Anthony Johnston (DAREDEVIL) και τον σχεδιαστή Facundo Percio. Πρόκειται, ουσιαστικά, για διασκευή του μύθου της Πεντάμορφης και του Τέρατος, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό μέλλον και ποτισμένη με μουσική, παρακμή και την απειλή του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το αν θα είναι καλό ή όχι (ο Moore, πάντως, το έγραψε στο peak της καριέρας του), αλλά σίγουρα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Αν θέλετε, ρίξτε και μια ματιά σε αυτό το link (προσφορά του Άρη Κώτση), όπου φιλοξενείται ένα μεγάλο μέρος του πρωτότυπου σεναρίου.

MATTIAS UNFILTERED: THE SKETCHBOOK ART OF MATTIAS ADOLFSSON TP (Boom! Town, pg. 269, $16.99)
Ομολογώ πως τη δουλειά του Mattias Adolfsson δεν την ξέρω (έμαθα, κατόπιν εορτής, ότι έχει συνεισφέρει σε videogames, παιδικά βιβλία, αλλά και τους NEW YORK TIMES), αλλά κάποια σχέδια που είδα, σε συνδυασμό με το solicitation αυτής της all-ages συλλογής, μου έκαναν την καλύτερη εντύπωση. Σύμφωνα με το τελευταίο, λοιπόν, ο Adolfsson έχει γεμίσει δεκάδες sketchbooks με σχέδια που του επιβάλλει η φαντασία του. Και τα σχέδια αυτά θα μπορούσαν να είναι η ονείρωξη του κάθε τρελού επιστήμονα! Διαστημόπλοια, πένες που λειτουργούν με καύσιμο, ολόκληρες πόλεις του μέλλοντος και πολλά άλλα, υπόσχονται (στην πιο… συγκρατημένη περίπτωση) ένα ενδιαφέρον ταξίδι στους διαδρόμους ενός ευφάνταστου και ταλαντούχου μυαλού.

NEW YORK DRAWINGS: ADRIAN TOMINE HC (Drawn & Quarterly, pg. 294, $29.95)
Εκτός από τα εξαιρετικά του comics, ο Adrian Tomine μας έχει χαρίσει και δεκάδες εξώφυλλα, illustrations και strips για το περιοδικό THE NEW YORKER. Και όλα αυτά τα συγκεντρώνει η συγκεκριμένη συλλογή. Αλλά όχι μόνο. Ακόμη και μόνο μερικά εξώφυλλα ή illustrations που έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν, θα μπορούσαν να έχουν ένα εξαιρετικό αισθητικό και αναγνωστικό αποτέλεσμα, αλλά το NEW YORK DRAWINGS δε σταματά εκεί. Συγκεντρώνει, επίσης, ακυκλοφόρητες ιστορίες, σχέδια και illustrations που εμπνεύστηκε ο δημιουργός από τη Νέα Υόρκη, δικές του σημειώσεις, αλλά κι ένα νέο comic, που αφηγείται τις εμπειρίες του Tomine ως δημιουργού στη Νέα Υόρκη. Αν πρέπει να αποκτήσετε μόνο ένα art book μέσα σε ολόκληρο το καλοκαίρι, νομίζω ότι θα πρέπει να είναι αυτό.

THE CRUMB COMPENDIUM (Fantagraphics, pg. 303, $24.99)
Κάθε αναγνώστης που μια μέρα διάβασε comic του Robert Crumb και αποφάσισε, ενθουσιασμένος, να αποκτήσει περισσότερα έργα με την υπογραφή του θρυλικού δημιουργού, βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε ένα χάος πηγών και λιστών, που απαριθμούν εκατοντάδες έργα και συμμετοχές. Πώς διάολο, λοιπόν, θα ξέρει ο ανυποψίαστος και πρόθυμος αναγνώστης πού θα βρει ιστορίες του Crumb; Μάλλον αυτό σκέφτηκαν στη Fantagraphics και εκδίδουν το COMPENDIUM, τον τόμο που συγκεντρώνει όχι όλες τις ιστορίες του Crumb (σε αυτή την περίπτωση δε θα ήταν τόμος, αλλά τριαξονικό φορτηγό), αλλά μια πλήρη λίστα με όλες του τις δουλειές. Και δε μιλάμε μόνο για comics από τη 45ετή καριέρα του, αλλά και από διάφορα illustrations, memorabilia και εξώφυλλα μουσικών άλμπουμ.

Τις λίστες και τα γραμματάκια, φυσικά, θα συνοδεύουν και σχέδια του Crumb.

THE DANIEL CLOWES READER (Fantagraphics, pg. 303, $24.99)
Kαι κάθεσαι μια μέρα στο σπιτάκι σου και κοιτάς τη βιβλιοθήκη σου και σκέφτεσαι “τί ωραία συλλογή comics, έχω και το GHOST WORLD και διάφορα άλλα (πιο σπάνια) έργα του Clowes”. Και την επόμενη, μαθαίνεις για την κυκλοφορία του THE DANIEL CLOWES READER και συνειδητοποιείς ότι εσύ και η συλλογή σου είστε ένα τίποτα!

Γιατί; Γιατί η συγκεκριμένη κυκλοφορία αποτελείται αρχικά από το GHOST WORLD. Και διαθέτει και άλλες ιστορίες του Clowes, πολλές εκ των οποίων επανατυπώνονται για πρώτη φορά. Και έχει και μια ντουζίνα δοκιμίων, που τοποθετούν τα έργα και τις επιρροές του Clowes στο πνεύμα της εποχής που γράφτηκαν. Επιπλέον, καλλιτέχνες που επηρέασαν τον δημιουργό επιλέγουν μια από τις δουλειές του και, τέλος, παρουσιάζεται και μια λίστα με όλες τις δουλειές του Clowes. Δεν ξέρω αν είναι πολύ ακαδημαϊκό ή “βαρύ”, αλλά μου φαίνεται τρομερά ενδιαφέρον.

CHRIS WARE: BUILDING STORIES (Pantheon, pg. 316, $50.00)
Πρόκειται για την – με διαφορά – κυκλοφορία του μήνα κι αυτό επιβεβαιώνεται από τρία πράγματα. Πρώτον, το όνομα του δημιουργού. Αν θέλετε κάποιο συμπλήρωμα στην παραπάνω φράση, τί λέτε για αυτά τα δύο: “ΑCME NOVELTY LIBRARY” και “η ουρά για το signing του Chris Ware στο Comicdom Con Athens 2011”. Χορτάσατε; Ωραία, πάμε στο δεύτερο. Το BUILDING STORIES έχει μεγάλη σχέση με το ACME και τα υπόλοιπα projects του δημιουργού, καθώς οι συνέχειες του έχουν φιλοξενηθεί στην ανθολογία του Ware, αλλά και στους NEW YORK TIMES και το THE INDEPENDENT. Για πρώτη φορά, όμως, θα τις δούμε συγκεντρωμένες. Το τρίτο στοιχείο που φανερώνει ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη έκδοση είναι η τιμή. Στα 50 δολάρια είναι μεν τσιμπημένη, αλλά δεν πρόκειται για έναν απλό και καθημερινό τόμο. Πρόκειται για ένα κουτί που περιέχει σε τομάκια, κάρτες, βιβλιαράκια και άλλα formats τις παραπάνω ιστορίες.

Για όσους δε γνωρίζουν το BUILDING STORIES, η ματιά του δημιουργού επικεντρώνεται στις ζωές των ενοίκων μια παλιάς πολυκατοικίας. Ακόμη κι αν αδιαφορείτε για τα κοινωνικά και υπαρξιακά σχόλια του Ware, δε θα μπορέστε να μείνετε ασυγκίνητοι στο design, το format και την όλη φιλοσοφία του comic, πόσο, μάλιστα, της συγκεκριμένης συλλογής.

 

MANGA (Ανδρέας Μιχαηλίδης)

Κάνει ζέστη, δεν έχω χρόνο να διαβάσω comics, πολλώ δε μάλλον manga, και για μία ακόμη φορά το PREVIEWS επέστρεψε στη γνώριμη φτώχεια του από το συγκεκριμένο είδος, με εξαίρεση επανεκδόσεις, omnibus κ.λπ. Εν τάχει, λοιπόν…

TRIGUN MAXIMUM OMNIBUS VOL. 1 TPB (Dark Horse, pg. 70, $19.99)
Κάθε παλαιο-otaku που σέβεται τον εαυτό του, γνωρίζει το συγκεκριμένο: post-apocalyptic sci-fi western, κάτι σαν το MAD MAX meets ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΔΟΛΑΡΙΑ. Η ιστορία συνεχίζει δύο χρόνια μετά το τέλος του TRIGUN, γεγονός ωστόσο που οφείλεται στο ότι το αρχικό περιοδικό που το δημοσίευε, τέθηκε εκτός κυκλοφορίας και ο δημιουργός συνέχισε το έργο του σε νέο εκδότη.

START WITH A HAPPY ENDING VOL. 1 (DMP, pg. 295, $12.95)
Αν θέλετε κάτι για να σας πάρουν τα ζουμιά, προβλέπω το συγκεκριμένο να είναι εγγύηση. Ένα κορίτσι έχει 7 ημέρες ζωής, πριν η ψυχή της ανέλθει στους ουρανούς, και μπορεί να τις περάσει όπως θέλει, άνευ περιορισμών και ενδοιασμών. Αποφασίζει, λοιπόν, να τις περάσει ως… γάτα. Μια τρυφερή ιστορία κ.λπ. κ.λπ.

LIMIT VOL. 1 (Vertical, pg. 352, $10.95)
Λίγο LORD OF THE FLIES, λίγο κλασική αμερικανική εφηβική ταινία και η χαρά του PTSD. Αφού ένα ατύχημα σκοτώσει σχεδόν όλους τους μαθητές μιας τάξης, στη διάρκεια μιας εκδρομής, οι 5 επιζήσαντες θα πρέπει να συνεργαστούν για να επιβιώσουν στις ερημιές της ιαπωνικής εξοχής (ξέρετε, αυτά τα πυκνά δάση στη βάση βουνών, από τα οποία δεν βγαίνεις ποτέ). Πόσο εύκολο, όμως, είναι αυτό, τη στιγμή που η μία επιζήσασα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κορίτσια του σχολείου;

Ε, αυτά – παρακαλείσθε να με ξυπνήσετε όταν ξαναέρθουν οι βροχές.