SNAPSHOT REVIEWS 5-7-2012

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

AVENGERS VS X-MEN #6
Writer: Jonathan Hickman
Artist: Olivier Coipel
Marvel Comics 

Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις απο την Marvel, τίποτε απ’ όσα θα πω παρακάτω δε θα σας παραξενέψει. Για πρώτη φορά, το χιλιομασημένο και κακόγουστο πια “Everything changes here. Nothing will ever be the same”, μόττο των solicitations της Marvel, είναι αλήθεια. Ναι! Αλήθεια!

Το έκτο τεύχος του event αποτελεί σημείο καμπής και αναφοράς για ολόκληρο το Marvel Universe. Δεν με πιστεύετε; Διαβάστε το! Χωρίς spoiler, γιατί είναι πολύ information sensitive, ο Hickman γράφει το τελευταίο του, δυστυχώς, τεύχος στη σειρά. Πριν αποχωρήσει, όμως, μεταφέρει ολόκληρο το event 10 ημέρες μετά τα γεγονότα του προηγούμενου τεύχους, μια ευφυέστατη κίνηση, που αλλάζει τα πάντα και μάλλον για πάντα.

Για τους Romita-haters, η ανάληψη καθηκόντων απο τον Olivier Coipel είναι ένα ακόμη θετικό γεγονός σ’ αυτό το ιδιαίτερο τεύχος. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο τεύχος ήθελε κάποιον σχεδιαστή που θα αποδώσει με μεγάλη λεπτομέρεια τις “νέες καταστάσεις” και ο Coipel είναι ακριβώς αυτός.

Μετά τα χλιαρά πρώτα 5 τεύχη, το Avengers vs X-Men μπαίνει σε ιστορική τροχιά για το Marvel Universe, αλλά και για την εταιρεία. Eπιτέλους, ένα event που και σε κάνει να ανυπομονείς για το επόμενο τεύχος, αλλά έχει και τα αρ$%$&* να φέρει τα πάνω-κάτω.

ASTONISHING X-MEN #51
Writer: Marjorie Liu
Artist: Mike Perkins
Marvel Comics 

Ο γάμος της χρονιάς είναι πια γεγονός. Ο mutant Jean Paul “Northstar” Beaubier παντρεύτηκε τον σύντροφο του και κοινό θνητό, Kyle Jinadu.

Ένα τεύχος που κυλάει όπως τα περισσότερα τεύχη με superhero γάμους, με εξαίρεση ότι όλα πήγαν καλά και δεν διέλυσαν την τελετή εξωγήινοι εισβολείς, ή ότι άλλο έχει συμβεί κατά καιρούς στις σελίδες των comics. Ποτισμένο με μπόλικα κλισέ και συναισθηματισμούς, όπως μας έχουν συνηθίσει οι κινηματογραφικοί γάμοι των Αμερικάνων. Πολλοί ήρωες είναι λίγο “off” όσον αφορά το characterization, όπως η Warbird που δε δέχεται τον γάμο (είναι Shiar, wtf?), ή ακόμη και ο γαμπρός Northstar που ενώ, συνήθως, είναι αλαζόνας, αντιπαθητικός και εγωπαθής, εδώ παρουσιάζεται “καλούλης”. Βέβαια, είναι ο γάμος του, οπότε ίσως να δικαιολογείται η καλή συμπεριφορά.

Απορία μου δημιουργήθηκε με το γεγονός ότι οι δύο γαμπροί είναι Καναδοί και οι γάμοι ομοφυλόφιλων επιτρέπονται στον Καναδά εδώ και 10 χρόνια, αλλά επέλεξαν τη Νέα Υόρκη για να παντρευτούν. Σίγουρα πρόκειται για statement, που όμως δεν γίνεται οργανικά, μέσα από επιλογή των ηρώων. Λεπτομέρειες. Παραμένει, πάντως, έξοχη η επιλογή να τελεστεί ο γάμος στις σελίδες των X-Men, που ήταν πάντα η φωνή των καταπιεσμένων μειονοτήτων.

Στην τελευταία σελίδα σας περιμένει και ένα διαφημιστικό διαμάντι, προσφορά του Δήμου της Νέας Υόρκης: “Looking to Tie the Knot in NYC? 10 Tips on getting married in New York!”

THE MASSIVE #1
Writer: Brian Wood
Artist: Kristian Donaldson
Dark Horse

“Όταν ο κόσμος αλλάζει, οι άνθρωποι και οι σοδειές μπορούν να προσαρμοστούν, αλλά δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο διάστημα ενός έτους. Εώς τότε κινούμαστε αδέξια, συγχυσμένοι και πεινασμένοι.”

Αυτό ακριβώς περιμένω, κάθε φορά που διαβάζω Brian Wood. Γνώση του υλικού που γράφει, μπόλικη έρευνα γύρω απο αυτό που γράφει και λεπτομέρειες που εμβαθύνουν την ιστορία. Άλλοι συγγραφείς θα διάλεγαν τον εύκολο δρόμο, σε ένα post-apocalyptic σενάριο, του τύπου “όλα έχουν καταστραφεί κάπως, παμε τώρα παρακάτω να δουμε την ιστορία”. Ο Wood, όμως, τοποθετεί την ιστορία του κάπου ανάμεσα. Μετά από πολλές μικρές “καταστροφές”, αλλά λίγο πριν την ολική καταστροφή (η οποία είναι πιθανή, αλλά όχι σίγουρη) του κόσμου όπως τον ξέρουμε. Σε βάζει, έτσι, με έξυπνο τρόπο, σε έναν κόσμο που θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα και παράλληλα σε κάνει να αγωνιάς για την επικείμενη συντέλεια.

Ο Kristian Donaldson έχει το κατάλληλο σχέδιο για να αποδώσει την μεγάλη κλίμακα που χρειάζεται η συγκεκριμένη ιστορία και διαφέρει απο το αφαιρετικό και “θολό” σχέδιο, που εχουμε συναντήσει στα DMZ και NORTHLANDERS του Wood. Οι τρεις τελευταίες σελίδες, με άρθρα, φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα, εμπλουτίζουν ακόμη περισσότερο αυτό το εξαιρετικό πρώτο τεύχος.

SPIDER-MEN #1
Writer: Brian M. Bendis
Artist: Sara Pichelli
Marvel Comics 

Για πρώτη φορά στην ιστορία, το κανονικό Marvel Universe και το Ultimate Universe συναντιούνται, σε ένα crossover-αφιέρωμα για τα 50 χρόνια του Spider-Man.

Ο Bendis γράφει αδιάλειπτα το ULTIMATE SPIDER-MAN, εδώ και 12 χρόνια, με μεγάλη επιτυχία. Τον τελευταίο χρόνο, όπως θα ξέρετε και δε νομίζω ότι αποτελεί πια spoiler, δεν γράφει τον Peter Parker γιατί ο ήρωας πέθανε. Αντικαταστάτης του, ο Λατινοαφροαμερικανός (!) Miles Morales, που αποτελεί πια ένα επιτυχημένο πείραμα απο τη Marvel. Θεωρώ ότι ο τίτλος είναι πολύ καλύτερος από πριν και δείχνει ότι ο Bendis “το έχει” ακόμα. Η συνάντηση, λοιπόν, του “δικού μας” Spider-Man με τον Ultimate, στα χέρια του Bendis, είναι κάτι που, αν μη τι άλλο, φαίνεται ότι θα έχει ενδιαφέρον. Και μιλάω στο μέλλοντα, γιατί αν νομίζετε ότι συναντιούνται σε αυτό το τεύχος, γελιέστε. Μιλάμε για τον Bendis. King of decompression. Οπότε, όλο το ζουμί στο επόμενο τεύχος…

Η Sara Pichelli είναι εκπληκτική επιλογή για τη σειρά. Έχει αποδείξει ότι ξέρει να σχεδιάζει σωστά τον Spider-Man και πόλεις με εξαιρετική λεπτομέρεια. Η σειρά επιβάλλει δύο εκδοχές της Nέας Υόρκης, την κανονική και την post-Ultimatum αλλαγμένη, και η Pichelli ούτε καν ιδρώνει. Δικαιωματικά, λοιπόν, άρπαξε και την φετινή υποψηφιότητα των Harvey Awards, που ανακοινώθηκαν προχθές, ως “Most Promising New Talent”.