SNAPSHOT REVIEWS 19-07-12

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

ONLY SKIN
Writer/Artist: Sean Ford
Secret Acres

Δυο αδέρφια επιστρέφουν μετά από καιρό στο σπίτι τους για να αναλάβουν το βενζινάδικο του πατέρα τους που έχει εξαφανιστεί. Ο πατέρας τους είναι ένα μόνο από τα θύματα εξαφάνισης που κατακλύζουν την πόλη. Η αστυνομία μοιάζει ανήμπορη να απαντήσει, ενώ ένα σοκαριστικό μυστικό κρύβεται στο δάσος. Τι μπορεί να γνωρίζει το φάντασμα (ή μήπως είναι περισσότερα από ένα;) που κατά καιρούς εμφανίζεται… συχνά αποπροσανατολίζοντας όποιον το δει;

Έντονες TWIN PEAKS επιρροές σε έναν κόσμο, όπου κάτω από την ήρεμη εικόνα της αμερικάνικης επαρχίας υπάρχει μια έντονη αίσθηση ενός αρρωστημένου κόσμου. Άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει και άλλοι που μοιάζουν να ξέρουν, όλοι τους μπλεγμένοι σε μια ιστορία που το υπερφυσικό είναι παρόν, αλλά το κακό δεν έρχεται κατά ανάγκη από εκεί που το περιμένεις.

To ONLY SKIN ήταν μια ευχάριστη έκπληξη… Μπορεί να το περίμενα με προσδοκίες, αλλά αυτό κατάφερε και αντεπεξήρθε άνετα σε αυτές, όντας ένα από τα καλύτερα comics που διάβασα τη φετινή χρονιά. Γρήγοροι ρυθμοί, άνετο storytelling και artwork το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, είχε ξαναδουλευτεί για να υπάρχει μια πιο ενιαία εικόνα σε ολόκληρο το comic. Επισκεφτείτε το blog του δημιουργού  (όπου μπορείτε να δείτε πώς άλλαξαν οι σελίδες που είχαν δημοσιευτεί στη σειρά σε σχέση με την collected έκδοση) και αναζητήστε το.

MIND MGMT #1
Writer/Artist: Matt Kindt
Dark Horse

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (τις άλλες δυο ήταν στο FATALE και στο MUDMAN) που ο δημιουργός ενός comic  που διαβάζω αναφέρει το οτι προσπαθεί να πείσει τον αναγνώστη να γυρίσει στα τεύχη (και όχι να περιμένει το trade). Για να το καταφέρει αυτό, θα καταφύγει σε κάθε λογής extras που δε θα περιέχονται στην collected έκδοση. Βέβαια, ο Matt Kindt ομολογεί πως, ως αναγνώστης, ο ίδιος πάντα περιμένει για το trade, σχήμα οξύμωρον (που λεγαμε στο σχολείο) δηλαδή…

Ύστερα από δυο χρόνια σιωπής μετά το πρώτο της επιτυχημένο βιβλίο, μια συγγραφέας ξεκινά την έρευνα της για μια πτήση, καά την οποία οι επιβαίνοντες πάθανε αμνησία, αλλά καταλήγει να προσπαθεί να ανακαλύψει τι βρίσκεται πίσω από μια παράξενη είδηση στο Μεξικό.

Ο Matt Kindt μας έχει δώσει το αριστρουργηματικό SUPER SPY και, ακόμα και όταν δεν κάνει κατι ιδιαίτερα καλό, καταφέρνει να κεντρίζει το ενδιαφέρον μου. Έτσι και εδώ, χωρίς να τα καταφέρνει εξαιρετικά, φτιάχνει σιγά-σιγά έναν κόσμο που έχει πολλές προοπτικές. Το τεύχος είναι γεμάτο κρυφά μηνύματα που περιμένουν τον αναγνώστη να τα ανακαλύψει. Ο λόγος, πάντως, που θα αποκτήσω το επόμενο τεύχος είναι οι προσδοκίες που έχω από τον δημιουργό και όχι το πόσο καλό ηταν το πρώτο.

FALLEN WORDS
Writer/Artist: Yoshihiro Tatsumi
Drawn & Quarterly

Δεν έχω ούτε τις μισές από τις γνώσεις της Βασιλείας Βαξεβάνη γύρω από την αφήγηση και τα είδη της.  Συνεπώς η λέξη rakugo μου έφερνε στο μυαλό κάτι σε ραγού στην ιαπωνική του εκδοχή. Αυτό όμως δε με δυσκόλεψε στο να εκτιμήσω το FALLEN WORDS του Tatsumi. Ο σημαντικός Ιάπωνας δημιουργός παίρνει διάφορες ιστορίες και τις μεταφέρει από την προφορική παράδοση του rakugo σε comic.

Οι ιστορίες έχουν μια χροιά παραμυθιού (ένας επισκέπτης ενός πανδοχείου που μηχανεύεται τρόπους για να μην πληρώσει, ένας πατέρας που παίρνει το κακομαθημένο παιδί του στο παζάρι, μια μαγική ζωγραφιά από πουλιά που κάθε πρωί ζωντανεύουν κ.ά.) που δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από την άλλη, ο τρόπος που κλείνουν μάλλον στηρίζεται πολύ περισσότερο στο punchline, παρά σε κάποιο δίδαγμα ή καλό τέλος, οπότε κατά κάποιο τρόπο, οι ιστορίες μοιάζουν σα παραμύθια που καταλήγουν σε ανέκδοτα.

Σλυντομες, έξυπνες ιστορίες από έναν μάστορα εξ Ανατολών. Καιρό είχα να εκτιμήσω τόσο πολύ μια δουλειά του Tatsumi… ακόμα και όταν δεν πιάνω το ανέκδοτο, διασκεδάζω το υπόλοιπο κομμάτι της ιστορίας.

ΛΑΜΔΑ
Writer: Lee Grice
Artist: Pavlos Pavlidis/ Valia Kapadai

Το οτι ο Παύλος Παυλίδης είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους Έλληνες δημιουργούς νομίζω το έχει αντιληφθεί πλέον όλη η εδώ σκηνή των comics. Το έντονο και δυναμικό ασπρόμαυρο artwork είναι τόσο ιδιαίτερο που θα το ξεχώριζε κανείς όπου και να το δει, ενώ έχει δείξει ικανότητες και στο έγχρωμο… Ήρθε, λοιπόν, φαίνεται, ο καιρός για να δείξει το ταλέντο του και εκτός των συνόρων με αυτή τη δουλειά που έγινε για το Bristol International Comic Expo.

Τις δυο ιστορίες που απαρτίζουν το ΛΑΜΔΑ έχει γράψει ο Lee Grice, δημιουργός του podcast SMALL PRESS BIG MOUTH που ειδικεύεται σε ανεξάρτητες (βρετανικές κυρίως εκδόσεις), ενώ τα ταιριαστά χρώματα έχει κάνει η Βάλια Καπάδαη.

Ίσως δεν είναι η πιο χαρακτηριστική δουλειά του Παυλίδη (για όποιον θα ήθελε να έχει μια πρώτη επαφή μαζί της), αλλά σίγουρα ο τρόπος, με τον οποίο βάζει το ιδιαίτερο σχέδιο του να υπηρετήσει μια κάπως πιο συμβατική ιστορία (σε σχέση με αυτές που συνήθως γράφει), έχει σίγουρα ενδιαφέρον.