Comicdom Press @ The “Everyman” YE, pt.1

Τί συμβαίνει όταν φέρνεις στον ίδιο χώρο 21 δημιουργούς comics από “τα τέσσερα άκρα της Ευρώπης”, και τους βάζεις να σχεδιάζουν μέχρι τελικής πτώσεως;  Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, με περίμενε από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου στο Roden της Ολλανδίας, όπου μαζί με τέσσερις νέους Έλληνες δημιουργούς comics, ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής νέων “Everyman”, διοργάνωση της ολλανδικής Platform Spartak. Οι καλλιτέχνες, ηλικίας 17 έως και 25 ετών, προέρχονταν από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πολωνία και την Ολλανδία και βρέθηκαν μαζί, για μία εβδομάδα γεμάτη δημιουργία comics, που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε όλους μας, συμμετέχοντες, αλλά και υπεύθυνους αποστολών.

Η Ελένη Βλαστάρη, ο Αστέριος Γούσιος, η Ευγενία Κουμάκη και ο Άρης Λάμπος, ήταν τα μέλη της ελληνικής αποστολής, που μαζί με συναδέλφους τους από τις άλλες τρεις χώρες, αναζήτησαν τον σύγχρονο “καθημερινό άνθρωπο” του ευρύτερου ευρωπαϊκού πολιτιστικού χώρου, σκιτσάροντας ασταμάτητα και δημιουργώντας ιστορίες comics. Στο “Everyman”, οι πολιτισμικές διαφορές, αλλά και οι ομοιότητες, ήρθαν στο φως, μέσα από συνεχή δημιουργικά τζαμαρίσματα, με αφετηρία το Ολλανδικό αλληγορικό έργο του Μεσαίωνα, “Elkerlijc”.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι καλλιτέχνες, ατομικά ή και σε συνεργασία, δημιούργησαν μονοσέλιδα comics και πειραματίστηκαν με την τεχνική του woodcutting. Κυρίως, όμως, εικονογράφησαν σύγχρονες εκδοχές του Everyman, βασιζόμενοι σε σενάρια που έγραψαν οι τέσσερις εθνικές αποστολές. Τα αποτελέσματα αυτής της μαραθώνιας δημιουργίας comics, αποτέλεσαν το θέμα έκθεσης, που φιλοξενήθηκε στις 21 Ιουλίου, στον ιστορικό underground χώρο, Vera, στο Groningen.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν δείγματα της δουλειάς τους, καθώς και τις επιρροές τους, ενώ οι οργανώσεις που συμμετείχαμε (Comicdom Press από την Ελλάδα, Historias de Jacintos από την Ισπανία, Centrala από την Πολωνία, και η διοργανώτρια Platform Spartak από την Ολλανδία) παρουσιάσαμε τα σημαντικότερα comics-related projects μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, από όλους εμάς, για την άψογη διοργάνωση, στους  Paul de Vreede (overall content, comics and comic scenarios), Michiel van de Weerthof (overall content, group dynamics and excersices) και Thijs van Nimwegen (production, logistics and finances), καθώς και στους συμμετέχοντες των άλλων τριών χωρών, για τη συνεργασία, την παρέα και τις εμπνεύσεις.

PHOTO GALLERY