Melancholy

Στις 20 Ιουλίου 2012, ο James Holmes εισέβαλε οπλισμένος σαν αστακός σε κινηματογραφική αίθουσα στην οποία προβαλόταν η ταινία DARK KNIGHT RISES και άνοιξε πυρ. Δώδεκα νεκροί, περίπου εξήντα τραυματίες και μια κοινωνία σε σοκ, ήταν ο απολογισμός, ενώ για άλλη μια φορά, συζητήσεις επί συζητήσεων λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο.

Δεν πιστεύω ότι σας είπα κάτι που δεν είχατε ακούσει. Στα social και μη media έγινε χαμός, στις ειδήσεις έγινε χαμός και στα περισσότερα, αν όχι σε όλα, websites με θεματολογία σχετική με τα comics έγινε χαμός. Στο Comicdom, το γεγονός αυτό καλύφθηκε άμεσα από τον .

Πήρα την πρωτοβουλία να γράψω κάτι παραπάνω, όχι γιατί πρέπει να υπάρχει και μια εκτενέστερη αναφορά στο Comicdom, αλλά γιατί, αυτές τις μέρες, ακούω και διαβάζω πράγματα που με εξοργίζουν. Και όταν αυτό συμβαίνει, έχω δυο επιλογές: Είτε να μην κάνω τίποτα, είτε να κάνω. Αυτή τη φορά, επέλεξα να κάνω και οφείλω να σας προειδοποιήσω πως ότι ακολουθεί αυτή την παράγραφο, είναι σκόρπιες σκέψεις, που, με κάποιο τρόπο, έγιναν ηλεκτρικά σήματα και κούνησαν τα δάχτυλά μου στο πληκτρολόγιο.

Ένα από τα πρώτα πράγματα, λοιπόν, που έσπευσαν να αναμεταδώσουν, είναι ότι ο Holmes, στις ταινίες που έβλεπε, ταυτιζόταν με τους “κακούς”. Αυτό, φαντάζομαι, είναι η δημοσιογραφική προσέγγιση στην κατασκευή ενός ψυχολογικού προφίλ. Φρόντισαν, επίσης, να τονίσουν ότι, εδώ και κάποιο καιρό, είχε βάψει τα μαλλιά του πορτοκαλί, “για να μοιάζει εμφανισιακά με τον Joker”. Στο CBR διαβάσαμε, μάλιστα, ότι αρχικά γινόταν κουβέντα για το αν ο Holmes είχε ντυθεί σαν τον Bane:

Although some initial news reports questioned whether the suspect was dressed as Bane, the villain played in the film by Tom Hardy, it appears that he was wearing an operational gas mask.

Ευτυχώς, όμως, ξεκαθάρισε το ζήτημα και μάθαμε ότι απλά φορούσε μια αντιασφυξιογόνα μάσκα. Ευτυχώς.

Μάθαμε ακόμη ότι ήταν “εσωστρεφής”, “ντροπαλός”, “κλεινόταν στον εαυτό του”, “άριστος φοιτητής” και φυσικά ότι όλοι “έπεσαν από τα σύννεφα”. Στην καταχώρηση της Wikipedia, αναφέρει ότι ήταν μεγάλος fan του Batman και μάλιστα το μήνυμα στον τηλεφωνητή του ήταν ηχογραφημένο με φωνή που να μοιάζει με του Christian Bale. Άραγε, αν ο Jack the Ripper είχε τηλεφωνητή, πώς θα ήταν το μήνυμά του;

Αν διακρίνετε μια δόση ειρωνείας στα παραπάνω, είναι γιατί υπάρχει. Εάν σταματήσουμε εδώ και κληθούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα, πόσο δύσκολο είναι να καταλήξουμε στο ότι όσοι είναι ντροπαλοί, εσωστρεφείς, καλοί μαθητές/φοιτητές και αγαπούν τα comics, έχουν σοβαρές πιθανότητες να μπουν σε μια κινηματογραφική αίθουσα και να ανοίξουν πυρ;

Όχι αυτό είναι πολύ εύκολο. Θα πούμε καλύτερα ότι όσοι είναι ντροπαλοί, εσωστρεφείς, καλοί μαθητές/φοιτητές και αγαπούν τα comics, έχουν σοβαρές πιθανότητες να επηρεαστούν από αυτά και να καταλήξουν να μπουν σε μια κινηματογραφική αίθουσα και να ανοίξουν πυρ.

Αυτό πώς μας φαίνεται; Δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να ακουστεί σε ένα δελτίο ειδήσεων, νομίζετε; Δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί κεντρικό θέμα της εκπομπής της Τατιάνας Στεφανίδου; Πριν κάποια χρόνια, μάθαμε από εκεί ότι τα παιχνίδια ρόλων προετοιμάζουν τα παιδιά μας να ασπαστούν το σατανισμό και τον αποκρυφισμό, όπως άλλωστε και το heavy metal. Δεν είναι ώρα να μας πει ότι τα comics ωθούν τα παιδιά μας στη βία; Γιατί αυτό να είναι προνόμιο των βιντεοπαιχνιδιών;

Ένα εσωστρεφές (με την ευρεία έννοια, φυσικά) παιδί, λοιπόν, που διαβάζει comics, παίζει παιχνίδια ρόλων, έχει Playstation, ακούει heavy metal και του αρέσει ο Μπομπ Σφουγγαράκης, δεν μπορεί παρά να εξελιχθεί σε έναν ομοφυλόφιλο σατανιστή, ο οποίος θα μπουκάρει σε μια κινηματογραφική αίθουσα και θα ανοίξει πυρ.

Πόσοι από εμάς ταιριάζουμε με αυτή την περιγραφή, άραγε; Πόσοι από τους φίλους μας είναι ακριβώς αυτό; Γιατί δεν είμαστε “εσύ στο χώμα κι εγώ στη φυλακή”; Και κυρίως, γιατί το σωτήριον έτος 2012, εξακολουθούμε να ακούμε τέτοιες απόψεις; Στο thread του Greek Comics για το συμβάν, διαβάζουμε, μεταξύ άλλων (τα bold δικά μου, τα ορθογραφικά δικά τους):

Θα πρέπει να διάβαζε κόμιξ με υπερ ήρωες κ θα έγινε το μυαλό του σάλτσα…

ποτέ δεν διάβασα τέτοιου είδους κόμιξ DC πως τα λέτε εσείς,με υπερηρωες κ φορμάτους γιατί εκτός του ότι δεν είναι του γούστου μου πιστεύω ότι σε κάνουν να έχεις αλοπρόσαλλες συμπεριφορές κ είσαι γενικά γιούχου..

προτιμώ ένα κόμιξ όπως μίκυ μάους κ ποπάυ ή αστερίξ κ οβελίξ να γελάσει λίγο το μουτράκι μου ή ένα κόμιξ πχ περιπέτεια μπλεκ που κάποιοι πολέμησαν για κάποια ιδανικά,έστω κ αν αυτοί είναι φανταστικοί ήρωες παρά να διαβάσω κάτι που θα έχω εφιάλτες κ μπορεί κ να το παίζω υπερήρωας κ να κάνω μια βδομάδα να γελάσω πραγματικά..

Από ταινείες έχω δει το superman 1, ένα batman παλιό, το iron man 2 κ ένα από αυτά που έχει ένας μεγαλά μεταλικά νύχια κ πετάνε από τα χέρια πάγο κ από τον κόλο φωτιές(δεν θυμάμαι πως λέγεται)….

Αν εξερέσεις το superman, που ήταν νομίζω το πρώτο με υπερηρωα, που μου άρεσε μόνο κ μόνο επειδή ήταν κάτι διαφορετικό για τότε τα υπόλειπα είναι μετασυγχορήσεως μια μεγάλη μα…κια!!! Κάποιοι έχουν βγάλει τριςεκατομμύρια κ μάλιστα να στε σίγουροι ότι χέρονται κ με κανένα μακελιό γιατί η διαφίμηση είναι τεράστια.

Θα προτιμούσα να δω κανένα the day after tommorow να παρω κα κανα σωστό μνμ κ να με κάνει ποιο σωστά σκεφτόμενο κ κάτι ποιο κοντά στην πραγματικότητα παρά να δώσω λεφτά σε κάτι που θα με κάνει ρομπότ…

Αλήθεια εσείς θα προτιμούσατε τα παιδιά σας να διάβαζουν κανα μίκυ μάους η ποπάυ ή να διαβάζει τέτοιες αηδίες;

Στις απόκριες θα τα ντύνατε μίκυ κ ντόναλτ ή ιρον μαν κ μπάτμαν;; με ποια στολή θα γελούσατε πραγματικά;;;

Η παραπάνω ανάρτηση, τελειώνει ως εξής:

Αυτή πάντα είναι η άποψη μου…

Κοιτάω κάτω δεξιά, στην οθόνη, στο ρολόι του υπολογιστή, και με διαβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε στο 2012. Διαβάζω μερικά άρθρα και posts ακόμα και αρχίζω να αμφιβάλλω πάλι. Ξανακοιτάω το ρολόι του υπολογιστή. Ναι, ακόμα 2012 λέει.

Ψυχολογικά προβλήματα, λένε. Ανακατεύεται αυτό κάπως με το γεγονός ότι διάβαζε comics και γυρνάμε πάλι στα προηγούμενα. Κάποιοι συζητούν για το ζήτημα της οπλοκατοχής. Την ίδια ώρα, μια καλλιτέχνιδα, δηλώνει απερίφραστα ότι στην Αγγλία δεν θα συνέβαινε ποτέ αυτό, γιατί εκεί οι νόμοι είναι πολύ αυστηροί.

Σφάλματα λογικής πάνω σε σφάλματα λογικής.

Πόση σημασία έχει ποιος ήταν ο δράστης; Πόση σημασία έχει αν νόμιζε ότι είναι ο Joker; Πόση σημασία έχει ότι επρόκειτο για την πρεμιέρα του DARK KNIGHT RISES; Κάποιος μπόρεσε και αγόρασε τόσα όπλα, εξοπλισμό και σφαίρες για να ξεκινήσει ένα μικρό πόλεμο και όλα αυτά νόμιμα. Χωρίς καμία ενόχληση από κανέναν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτόν (τον ευτυχώς έναν) που φώναζε ότι “τους καταστρέφουμε το όραμα” όταν είπαμε ότι δεν επιτρέπονται τα αληθινά όπλα στον διαγωνισμό cosplay του Comicdom. Φίλε μου, αν και δεν πιστεύω ότι το διαβάζεις αυτό, ελπίζω τώρα να καταλαβαίνεις τι ξεστόμισες…

Υ.Γ.: Ο τίτλος είναι δανεισμένος από το ομώνυμο κομμάτι των Iced Earth.