R.I.P. Joe Kubert

“‘Εφυγε” από τη ζωή ο θρυλικός σχεδιαστής Joe Kubert, μόλις τρεις εβδομάδες πριν γιορτάσει τα 86α γενέθλιά του.

Ευρύτερα γνωστός ως σχεδιαστής των σειρών της DC, HAWKMAN και SGT. ROCK (μεταξύ πολλών άλλων), ο Kubert ξεκίνησε να σχεδιάζει comics επαγγελματικά σε ηλικία 12 ετών το 1938. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του υπήρξε σχεδιαστής, σεναριογράφος, editor και δάσκαλος. Με την τελευταία ιδιότητά του, ίδρυσε το 1976, το Joe Kubert School of Cartoon and Graphic Art, τη μοναδική διαπιστευμένη σχολή για την εκμάθηση των αρχών της τέχνης των comics, από την οποία αποφοίτησαν μεταξύ άλλων σπουδαία ταλέντα, όπως οι Amanda Conner, Stephen Bissette, Matt Hollingsworth, Karl Kesel, Scott Kolins, Steve Lieber, Alex Maleev, Tom Mandrake, Ralph “Rags” Morales, Nick Napolitano, Tom Raney, Bart Sears, Eric Shanower, Rick Veitch και Lee Weeks, καθώς και οι δύο γιοί του – superstars σχεδιαστές- Andy και Adam Kubert.

Ο Joe Kubert παρέμεινε ενεργός δημιουργικά μέχρι το τέλος της ζωής του. Το 2009 συνεργάστηκε με τον γιο του Adam στο SGT. ROCK στο πλαίσιο της ανθολογίας WEDNESDAY COMICS, και φέτος με τον γιο του Andy στο σχέδιο της μίνι σειράς BEFORE WATCHMEN: NITE OWL, το #2 της οποίας κυκλοφόρησε τον Ιούλιο. Για τον Οκτώβριο, η DC είχε στη σκαριά μια ανθολογία 6 τευχών με τίτλο JOE KUBERT PRESENTS η οποία θα περιελάμβανε ιστορίες του εκλιπόντα, καθώς και άλλων σχεδιαστών και σεναριογράφων.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού, το Comics Reporter φιλοξενεί ένα αφιέρωμα με δεκάδες links που περιλαμβάνει άρθρα, συνεντεύξεις, αφιερώματα και άφθονο οπτικοακουστικό υλικό. Από αυτά ξεχώρισα το βίντεο που ακολουθεί, στο οποίο ο Kubert είχε μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε τη δουλειά του.