COMICDOM JOURNAL – August 2012 Special

Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο! To Comicdom Journal έχει τη χαρά να ανοίγει τη νέα σεζόν στο site μας με μία υπερμεγέθη ανασκόπηση, ενός μήνα κατά τον οποίο αν και όλα μπαίνουν σε hibernation mode στην Ελλάδα, το ακριβώς αντίθετο ισχύει με τη διεθνή επικαιρότητα στα comics. Όπως θα δείτε παρακάτω, οι ειδήσεις χωρίζονται πλέον σε δύο κατηγορίες (comics, films/tv), παραμένουν τα πάντα διασκεδαστικά fun stuff, ενώ προσθέσαμε και μία ακόμη κατηγορία (artwork), ένα gallery αποτελούμενο από τα όμορφα -καινούρια αλλά και παλαιότερα- εξώφυλλα και pin-ups. (Ο πληθυντικός που χρησιμοποίησα παραπάνω δεν είναι τυχαίος, αφού στο εξής θα μοιραζόμαστε ανά δύο εβδομάδες τη συγγραφή της στήλης με τη Βασιλεία Βαξεβάνη). Χωρίς άλλες καθυστερήσεις, πάμε να δούμε αναλυτικά όσα συνέβησαν και ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

  • COMICS

— Στις 12 Αυγούστου “έφυγε” από τη ζωή ένας από τους τελευταίους μεγάλους δημιουργούς, ο θρυλικός σχεδιαστής Joe Kubert, μόλις τρεις εβδομάδες πριν γιορτάσει τα 86α γενέθλιά του. Ευρύτερα γνωστός ως σχεδιαστής των σειρών της DC, HAWKMAN και SGT. ROCK (μεταξύ πολλών άλλων), ο Kubert υπήρξε κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του σχεδιαστής, σεναριογράφος, editor και δάσκαλος. Με την τελευταία ιδιότητά του, ίδρυσε το 1976 το Joe Kubert School of Cartoon and Graphic Art, τη μοναδική διαπιστευμένη σχολή για την εκμάθηση των αρχών της Tέχνης των comics, από την οποία αποφοίτησαν σπουδαία ταλέντα της σύγχρονης σκηνής comics. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού, το Comics Reporter φιλοξενεί ένα αφιέρωμα με δεκάδες links που περιλαμβάνει άρθρα, συνεντεύξεις, αφιερώματα και άφθονο οπτικοακουστικό υλικό. (…)

— Πλήθος ανακοινώσεων σχετικά με το Marvel NOW! Εν τάχει…

– O Μatt Fraction αναλαμβάνει τη συγγραφή των Fantastic Four τίτλων. Το σχέδιο στην ομώνυμη ιστορική σειρά θα ανήκει στον Mark Bagley και στη σειρά FF στον Mike Allred. Στην ίδια ανακοίνωση και το εξώφυλλο του Stuart Immonen για το ALL-NEW X-MEN #1, αλλά και sample art, εδώ. (…)

– Rick Remender και John Romita Jr. θα βρίσκονται, στο εξής, στο τιμόνι της σειράς CAPTAIN AMERICA. (…)

– Το Νοέμβριο κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος της σειράς IRON MAN, από τους Kieron Gillen και Greg Land. (…)

– Η νέα σειρά Thor θα λέγεται THOR: GOD OF THUNDER, με συντελεστές τον Jason Aaron στο σενάριο και τον Esad Ribic στο σχέδιο. (…)

– Η πιο αμφιλεγόμενη σειρά του Marvel NOW! είναι αναμφίβολα το UNCANNY AVENGERS των Rick Remender και John Cassaday. Ήδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τρεις μελανωμένες σελίδες από το πρώτο τεύχος, δύο με χρώμα, καθώς και το variant cover της Sara Pichelli. (…)

– INDESTRUCTIBLE HULK #1: Έρχεται τον Νοέμβριο από τους Mark Waid και Leinil Yu. (…)

– Η Kelly Sue DeConnick και ο Stefano Casselli αναλαμβάνουν τη συνέχεια της σειράς AVENGERS ASSEMBLE από το #9. (…)

– Νέος πρωταγωνιστής της σειράς X-MEN LEGACY, o χαρακτήρας Legion. Nέο δημιουργικό team, o Si Spurrier και ο Tan Eng Huat. (…)

– DEADPOOL #1 σε σενάριο του κωμικού ντουέτου Brian Posehn και Gerry Duggan και σχέδιο από τον Tony Moore. (…)

— Ένα teaser image του Adam Kubert για το τελευταίο τεύχος της σειράς AVENGERS VS X-MEN απεικονίζει τη Dark Phoenix, σχεδόν σίγουρα, όμως, δεν πρόκειται για τη Jean Grey, καθώς η Marvel έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι η ηρωίδα δε θα επιστρέψει στο Marvel Universe. (…)

— Τον Ιούλιο η DC επέστρεψε στην κορυφή των πωλήσεων με πρωτιά τόσο στα έσοδα (32.71%), όσο και στις πωλήσεις (36.55%). Στη νούμερο 1 θέση, παρ’ όλα αυτά, δεν συναντάμε κάποιο comic των “Big Two”, αλλά το WALKING DEAD #100 της Image. (…)

— Ανακοινώθηκε ότι στις 22 Σεπτεμβρίου ο Alan Moore θα πραγματοποιήσει την πρώτη εμφάνισή του σε comics convention, μετά από 25 χρόνια! Πρόκειται για το βρετανικό Northants International Comics Expo (N.I.C.E). (…)

— Πολλά και ενδιαφέροντα ανακοινώθηκαν στη φετινή Fan Expo (το CBR έχει συγκεντρώσει το σύνολο των ειδήσεων), η είδηση, όμως, που ξεχώρισε αφορά στη νέα σειρά JUSTICE LEAGUE OF AMERICA, από τους Geoff Johns και David Finch, με πρωταγωνιστές τους Green Arrow, Katana, Martian Manhunter, Stargirl, Vibe, Hawkman, Catwoman και τον νέο Green Lantern. Η σειρά θα ξεκινήσει στις αρχές του 2013. (…)

— Αποχωρήσεις από τίτλους της DC: Ο Judd Winnick φεύγει από τη σειρά BATWING για να αφοσιωθεί στη δημιουργία ενός all-ages graphic novel, ενώ και ο Rob Liefeld ανακοίνωσε πλέον και επίσημα ότι αποχωρεί από τους τρεις τίτλους στους οποίους συμμετέχει, ώστε -όπως είπε- να διασώσει την ψυχική υγεία του.

— Το επόμενο hot ζευγάρι του νέου DC Universe, αποκαλύπτεται στο variant εξώφυλλο του Jim Lee για το JUSTICE LEAGUE #12 και, όπως δήλωσε ο Geoff Johns, δεν πρόκειται για μια παραπλανητική εικόνα, αλλά για το νέο status quo του Superman και της Wonder Woman. (…)

— Με αφορμή τον εορτασμό των 35 χρόνων της και λίγες ημέρες πριν την κυκλοφορία της ταινίας DREDD, η 2000 A.D. πραγματοποίησε το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου, το πρώτο National Signing Event της σε πέντε πόλεις, με συμμετέχοντες καλλιτέχνες τους John Wagner, Dave Gibbons, Simon Bisley, D’Israeli και Mark Buckingham, μεταξύ άλλων. (…)

— Ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο με το #72 η σειρά των Garth Ennis και Darick Robertson, THE BOYS. (…)

— “Έφυγε” στα 80 του χρόνια, ο σπουδαίος σχεδιαστής comics και illustrator, Sergio Toppi, η δουλειά του οποίου υπήρξε μεγάλη επιρροή για μεταγενέστερους δημιουργούς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. (…)

— Ο Neil Gaiman και η Colleen Doran θα συνεργαστούν σε ένα νέο graphic novel για τη Dark Horse. Η τελευταία τους συνεργασία ήταν στο SANDMAN #34 του 1992. (…)

— To BLACK KISS II #1 φαίνεται ότι έχει σοκάρει τόσο τους Βρετανούς, ώστε να ακυρωθούν όλες οι παραγγελίες της Diamond UK. (…)

— Tο κακό τρίτωσε μέσα στον Αύγουστο: “Έφυγε” στα 87 του χρόνια, ο σχεδιαστής και σεναριογράφος Harry Harrison, συνεργάτης του Wally Wood σε πολλά EC Comics και εμπνευστής του sci-fi line της εταιρίας. (…)

— O Kurt Busiek έχει κάποια πράγματα στα σκαριά και είναι ψηφιακά. (…)

— ‘Ένας 19χρονος από τη Utah επιτέθηκε στο συγκάτοικό του, φορώντας μία απομίμηση των νυχιών του Wolverine. Η υπόθεσή του θα εκδικαστεί στις 10 Σεπτεμβρίου. (…)

— Ένα χρόνο μετά το reboot της DC, το Newsarama επιλέγει στο πλαίσιο του αφιερώματός του, One Year In, τα 10 καλύτερα και τα 10 χειρότερα πράγματα που έφερε η αλλαγή, τους νικητές, αλλά και τα 10 ερωτήματα που ζητούν απάντηση.

  • FILMS/TV

— Με παγκόσμια έσοδα 732 εκατομμυρίων δολαρίων, η ταινία THE DARK KNIGHT RISES βρίσκεται στη 2η θέση στα έσοδα για τη χρονιά που διανύουμε. Στην πρώτη θέση η ταινία THE AVENGERS, με $1.46 δισεκατομμύρια. (…)

— Παρά τις αρχικές του δηλώσεις, ο Joss Whedon επιστρέφει στη θέση του σκηνοθέτη για το sequel της ταινίας THE AVENGERS (ημερομηνία κυκλοφορίας η 1η Μαϊου 2015), υπογράφοντας 3ετές συμβόλαιο με τη Marvel. Παράλληλα, ο Whedon ετοιμάζει και μια τηλεοπτική σειρά S.H.I.E.L.D. για το ABC, η οποία δεν θα είναι spinoff της ταινίας. (…)

— Μετά τη φήμη, ήρθε και η επιβεβαίωση: Το sequel της ταινίας X-MEN FIRST CLASS, θα είναι βασισμένο στην κλασική ιστορία των Chris Claremont και John Byrne, DAYS OF FUTURE PAST. H ταινία θα έχει αυτόν ακριβώς τον τίτλο και, όπως είπε ο παραγωγός της και σκηνοθέτης των δύο πρώτων ταινιών, Bryan Singer, ναι μεν θα βασίζεται στην πασίγνωστη ιστορία, αλλά θα παρουσιάζει και καινούρια στοιχεία. (…)

— Η Warner Bros. έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο clip από το animated adaptation, BATMAN: THE DARK KNIGHT RETURNS, Part 1, το οποίο βασίζεται στην ομώνυμη μίνι σειρά του 1986 των Frank Miller και Klaus Janson.

— To final poster της ταινίας DREDD 3D είναι εδώ!

— Συζητήθηκε όντως το όνομα του Ben Affleck για τη θέση του σκηνοθέτη μιας πιθανής ταινίας JUSTICE LEAGUE ή η ειδησεογραφία έπεσε για άλλη μια φορά θύμα των φημών; (…)

— Κάποια στιγμή μέσα στον Αύγουστο, παραλίγο να είχαμε επανάληψη της τραγωδίας του Κολοράντο… (…)

Τα Marvel Studios προσέλαβαν τον Chris McCoy για να γράψει εκ νέου το σενάριο της ταινίας GUARDIANS OF THE GALAXY και, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, τον James Gunn για να τη σκηνοθετήσει.  Αν και ο McCoy δεν έχει καμία ταινία στο ενεργητικό του, τρία από τα σενάριά του βρίσκονται στον ετήσιο κατάλογο Black List, ο οποίος φιλοξενεί σενάρια που δεν είχαν την τύχη να γίνουν ταινίες. Στο μεταξύ, διέρρευσαν και οι πρώτες πληροφορίες για την υπόθεση της ταινίας που θα βγει στις αίθουσες το 2014. (…)

— Εν όψει της κυκλοφορίας του Blu-ray THE AVENGERS, η Marvel έδωσε στη δημοσιότητα μία deleted scene η οποία γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στις ταινίες CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER και THE AVENGERS.

— Γιατί αργεί τόσο η τηλεοπτική σειρά HULK; Σύμφωνα με τον Guillermo del Toro, ακόμη αναζητούν το κατάλληλο σενάριο… (…)

— Λίγες ημέρες μετά την είδηση ότι ο John Barrowman (TORCHWOOD) προστέθηκε στο cast της επερχόμενης τηλεοπτικής σειράς ARROW, έχουμε πλέον και το επίσημο poster της, ενώ επιβεβαιώθηκε και η συμμετοχή της ηθοποιού Jessica De Gouw στο ρόλο της Huntress. (…)

— Παρά το γεγονός ότι η ταινία ROCKETEER (1991) ήταν εισπρακτική αποτυχία, φαίνεται πως η Disney εξετάζει την επιστροφή του χαρακτήρα του Dave Stevens στη μεγάλη οθόνη. (…)

— Αν όντως η Paramount “υιοθέτησε” την κινηματογραφική μεταφορά της σειράς του Garth Ennis ΤΗΕ ΒΟΥS, τότε γιατί αποσύρθηκε άμεσα η ανεπίσημη ανακοίνωση; (…)

— Σταμάτησαν προσωρινά τα γυρίσματα του IRON-MAN 3, εξαιτίας ενός μικροτραυματισμού του πρωταγωνιστή της ταινίας, Robert Downey Jr. (…)

— Φαίνεται ότι ο σκηνοθέτης David Cronenberg δεν τρέφει καμία εκτίμηση στο superhero genre… (…)

— Τι είναι το ROBOT CHICKEN DC COMICS SPECIAL και τι δουλειά έχουν σε αυτό χολιγουντιανοί stars όπως η Megan Fox και ο Neil Patrick Harris; Μάθετε τις λεπτομέρειες στο παρακάτω link και δείτε το trailer που ακολουθεί. (…)

  • ARTWORK

ALL-NEW X-MEN #1 interlocking cover by Stuart Immonen

Wolverine by Leinil Francis Yu

Sgt. Rock by Joe Kubert

UNCANNY AVENGERS #2 variant cover by Milo Manara

HELLBLAZER #297 cover by Simon Bisley

Sergio Toppi detail

DIAL H #6 cover by Brian Bolland

Supergirl & Batgirl by Agustinus Kwa Hong Yen

FANTASTIC FOUR #1 cover + FF #1 variant cover by Mark Bagley

Mike Wieringo’s Spider-Man art (click pic for more)

  • FUN STUFF

— Σύμφωνα με τον Kerry Callen, ούτε καν οι υπερήρωες δεν είναι στο απυρόβλητο σε θέματα αφηρημάδας…

— O Stan Lee δεν κρατούσε ποτέ τα προσχήματα και δεν σκοπεύει να το κάνει τώρα…

— Κι ενώ ο αειθαλής Stan κάνει τα αστειάκια του, το Comics Reporter μας υπενθυμίζει ότι αν ο Jack Kirby ζούσε, θα συμπλήρωνε φέτος τα 95 του χρόνια. Και μας το θυμίζει με ένα άκρως χορταστικό gallery που δεν πρέπει να χάσετε!

— Τι καλύτερο από μια διαφήμιση που σε προτρέπει να μην ασχοληθείς με το προϊόν της;

— That’s all folks! Eπειδή ξέρω ότι αγαπάτε τον παππού Stan, λέω να σας αφήσω με μία ακόμη φωτογραφία του, αυτή τη φορά από πρόσφατη συναυλία των Aerosmith. Και όχι, δεν θα κάνω σχόλιο γιατί έρχεται δύσκολος χειμώνας και κρατάω δυνάμεις! Μαζί τα ξαναλέμε σε δεκαπέντε ημέρες, εσείς όμως να είστε εδώ την άλλη Δευτέρα για το επόμενο Comicdom Journal από τη Βασιλεία Βαξεβάνη. Stay tuned!

Photo: Chris Godley