PARANORMAN, ΜΙΑ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

H UIP μας έστειλε το παρακάτω δελτίο Τύπου, για τη νέα 3D ταινία animation, με τίτλο PARANORMAN, ΜΙΑ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου και πρόκειται για μια σκοτεινή, αλλά διασκεδαστική ταινία για μικρούς και μεγάλους, καθώς συνδυάζει στοιχεία τόσο κωμωδίας όσο και “ελεγχόμενου” τρόμου. Μάθετε περισσότερα και δείτε το trailer παρακάτω:

PARANORMAN, ΜΙΑ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ακούγονται οι φωνές των: Κόντι Σμιτ-ΜακΦι, Άννα Κέντρικ, Λέσλι Μαν,
Κέισι Άφλεκ, Τζον Γκούντμαν, Τάκερ Αλμπρίτζι
Σκηνοθεσία: Κρις Μπάτλερ, Σαμ Φελ
Ημερομηνία Προβολής: Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012
Διάρκεια: 85’
Επίσημο site: www.paranorman.com

ΥΠΟΘΕΣΗ

ParaNorman Μια Μεταφυσική Ιστορία ή αλλιώς μια 3D ταινία animation λίγο σκοτεινή, αλλά πολύ διασκεδαστική για μικρούς και μεγάλους, καθώς συνδυάζει στοιχεία τόσο κωμωδίας όσο και «ελεγχόμενου» τρόμου. Ένα μικρό αγόρι, ο 11χρονος Νόρμαν, μοιάζει να είναι υπέρ του δέοντος επικοινωνιακό, δεδομένου πως δεν σταματά ποτέ να ακούει και να συνδιαλέγεται με κόσμο… ιδίως μάλιστα με το υπερπέραν και συγκεκριμένα με τους νεκρούς (φαντάσματα, ζόμπι, μάγισσες) που φαίνεται να τον προτιμούν ιδιαιτέρως. Μάλιστα, πολλές φορές, η παρέα του από το υπερπέραν είναι προτιμότερη από την ίδια του την οικογένεια που φαίνεται να τον θεωρεί, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, φρικιό. Όταν ο Νόρμαν καλείται να σταματήσει την κατάρα μιας κακιάς μάγισσας που απειλεί να ξυπνήσει τους νεκρούς από τον αιώνιο ύπνο, ολόκληρη η πόλη, αναγκαστικά, αναγνωρίζει τις μεταφυσικές του δυνάμεις και επαφίεται σε αυτές ώστε να σωθεί. Από το studio LAIKA, το οποίο μας είχε χαρίσει το υπέροχο animation Coraline (2009), οι δημιουργοί, με το νέο τους πόνημα, υπόσχονται μια καινούργια οπτική όσον αφορά στα stop motion animation στα οποία ειδικεύονται (έχοντας ανεβάσει υπερβολικά τον πήχη με την εκφραστικότητα και την κινησιολογία των ηρώων τους) και σκοπεύουν να ξετρελάνουν ανατριχιαστικά μικρούς και μεγάλους που θα αγκαλιάσουν τον ήρωα.

INFO

Καρέ καρέ (με δεδομένο πως έχουμε 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε μια ταινία) γεννιέται μια ταινία stop-motion, με χαρακτήρες απτούς, περιβάλλοντες χώρους χειροποίητους και μάλιστα όλα αυτά πλέον και εξελιγμένα τρισδιάστατα. Κάθε καρέ φωτογραφίζεται από την κάμερα και στη συνέχεια, χιλιάδες μαζί προβάλλονται στη σειρά ώστε τόσο οι χαρακτήρες όσο και το περιβάλλον να ζωντανεύουν μέσα από μια συνεχή κίνηση. Μάλιστα, σε μια stop-motion ταινία η διαδικασία είναι ανάλογη αυτής μιας κανονικής live-action ταινίας, καθώς τόσο τα φυσικά σκηνικά οφείλουν να κατασκευαστούν κανονικά όσο και οι ηθοποιοί να είναι έτοιμοι, ντυμένοι και καλοφωτισμένοι για να σκηνοθετηθούν, κινούμενοι σε αποστάσεις χιλιοστών για τις ανάγκες κάθε καρέ.

Μετά την Coraline, η εταιρεία LAIKA ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη σε στερεοσκοπικό 3D (το τρίτο μετά τις ταινίες Coraline και The Pirates!) μια ιστορία με ζόμπι (μια ιστορία που χρειάστηκε πάνω από 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί σε επίπεδο σεναρίου και με πηγές έμπνευσης ταινίες όπως Frankenstein & Nosferatu) που μιλά στα παιδιά και τα αφορά από άποψη ψυχαγωγίας, δίχως να αποκλείει και τους ενήλικες, γονείς και μη, καθώς το χιούμορ χαρακτήρων με το οποίο δένει η όλη ιστορία την κάνει διασκεδαστικά σκοτεινή, αποπνέοντας λίγο από τον αέρα ανάλογων ζόμπι ταινιών της δεκαετίας του ‘80. Συνάμα, το μήνυμα της ταινίας είναι ξεκάθαρο: πρέπει να αναμετριόμαστε με τους φόβους μας και να αποδεχόμαστε τις όποιες ιδιαιτερότητες έχει καθένας μας.

Πρόκειται για μια ταινία με ψυχή, δραματική και συναισθηματική, αλλά συνάμα γεμάτη κωμικά στοιχεία, δράση και περιπέτεια (που περιλαμβάνει σκοτεινά δάση, στοιχειωμένα σπίτια, φαντάσματα, ζόμπι) ενορχηστρώνεται άψογα σκηνοθετικά από 2 σκηνοθέτες που ο ένας συμπλήρωνε ιδανικά τον άλλο (μάλιστα είχαν συνεργαστεί και παλαιότερα –σε διαφορετικά πόστα- στην ταινία The Tale of Despereaux).

Σημαντικότατο ρόλο στην όλη διαδικασία παίζει η ηχογράφηση των φωνών, βάση της ερμηνείας των οποίων, θα κατασκευαστούν και οι «κούκλες» και θα ενορχηστρωθεί η κινησιολογία τους και στην παραμικρή λεπτομέρεια, ώστε να αντανακλάται κάθε συναίσθημα και σκέψη. Ο πολύς αυτοσχεδιασμός και οι αυθόρμητες αποκρίσεις μέσα από την αλληλεπίδραση των ηθοποιών σε γκρουπαριστές ηχογραφήσεις έδωσε εξαιρετικά φυσική πνοή στο τελικό αποτέλεσμα. Οι ηχογραφήσεις έλαβαν χώρα σε Αγγλία, Λος Άντζελες, Βανκούβερ και Νέα Υόρκη.

Η παραγωγή της ταινίας κράτησε πάνω από 2 χρόνια και τα πάντα έγιναν στα στούντιο της LAIKA στο Όρεγκον, με τη συμμετοχή πλέον των 320 ατόμων (γραφίστες, καλλιτέχνες, τεχνικοί…).

Μόνο για τον χαρακτήρα του Νόρμαν κατασκευάστηκαν 28 διαφορετικές κούκλες, ενώ το σώμα του αποτελείται από 122 διαφορετικά μέρη. Για να επιτευχθούν οι αλλαγές στην έκφραση δημιουργήθηκαν άπειρα πρόσωπα προς αντικατάσταση (ενδεικτικά: απαιτήθηκαν 150 διαφορετικά πρόσωπα για μια και μόνο σκηνή δευτερολέπτων όπου ο Νόρμαν κάνει μια γκριμάτσα ζόμπι, ενώ πλένει τα δόντια του – και συνολικά 8.000 πρόσωπα), φτάνοντας τελικά σε πάνω από 31.000.

Κάθε κούκλα απαιτεί 3-4 μήνες για να φτιαχτεί, χωρίς να συνυπολογίζεται ο χρόνος σχεδιασμού και δοκιμών. Συνολικά χρειάστηκαν 60 κατασκευαστές κούκλων για τις 178 κούκλες που απαιτήθηκαν για τους 61 χαρακτήρες της ταινίας. 120 διαφορετικά χειροποίητα κοστούμια χρειάστηκαν να φτιαχτούν, με τον Νόρμαν να κάνει αλλαγή πέντε ειδών ρουχισμού και τους γονείς του να αλλάζουν ρούχα τρεις φορές και την αδερφή του δύο. Η σκηνή στο μπάνιο όπου ο Νόρμαν βλέπει τον πεθαμένο θείο του πήρε ένα χρόνο να γυριστεί, ενώ εκείνη όπου ο Νόρμαν περπατά στην πόλη και μιλάει με τα φαντάσματα ήθελε 2 χρόνια δουλειάς από 28 άτομα.

Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Σαμ Φελ και Κρις Μπάτλερ με τον τελευταίο να υπογράφει και το σενάριο. Τη μουσική υπογράφει ο Τζον Μπράιον.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Μαρία Πλακίδη
Μετάφραση: Ελένη Κουβοπούλου
Studio Ηχογράφησης: Sierra Post

ΝΟΡΜΑΝ: ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΛ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΔΗΣ
ΑΛΒΙΝ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ
ΜΙΤΣ: ΦΟΙΒΟΣ ΡΙΜΕΝΑΣ
ΚΟΡΤΝΕΪ: ΙΝΩ ΣΤΕΦΑΝΗ
ΠΕΡΙ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
ΣΑΝΤΡΑ: ΤΕΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑ
ΓΙΑΓΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΔΑΚΗ
ΠΕΝΤΕΡΓΚΑΣΤ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΟΥΡΓΟΣ
ΑΓΚΑΘΑ: ΝΕΦΕΛΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΧΟΠΚΙΝΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ
ΚΥΡΙΑ ΧΕΝΣΕΡ: ΒΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΕΡΙΦΗΣ ΧΟΥΠΕΡ: ΛΙΛΑ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΑΛΜΑ: ΥΡΩ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΕΡΙΦΗ: ΧΑΡΗΣ ΒΕΡΑΜΟΝ
ΚΡΥΣΤΑΛ: ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΡΟΝΤΗΡΗ
ΛΕΤΣΟΣ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΗΓΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΟΥΓΙΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΟΥΝΗΣ, ΘΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ.

[flv width=”450″ height=”370″]http://www.comicdom.gr/wp-content/uploads/2012/09/PARANORMAN_TRL-B_TXTD_16x9_PAL_ST_ELL-SUBS.flv[/flv]